Aanval op 1e plaats succesvol afgeslagen in Hardenberg

8 oktober 2011

 

HARDENBERG - Bij het bekend worden van de speeldagenkalender van de Topklasse voor het huidige seizoen werd bij menig voetballiefhebber de derby van Spakenburg op zaterdag acht oktober aangeduid als zijnde een duel om de eerste plaats op de ranglijst. Ondertussen is de Topklasse toe aan de negende speelronde en strijdt men in Spakenburg om des keizers baard. De echte topper wordt deze middag gespeeld in Hardenberg waar de plaatselijke helden een poging zullen gaan ondernemen om G.V.V.V. van de hoogste trede te verstoten.
 
De weersverwachtingen voor vandaag zijn bar en boos, de herfst doet zijn intrede met grof geweld. Enkele momenten voordat de spelers het veld betreden verricht oud voetballer Jaap Stam enkele belangrijke handelingen in een onwaarschijnlijke plensbui. Bij het verschijnen van de strijders van hedenmiddag in het gangetje onder de zittribune, verschijnt ook een heerlijk zonnetje aan de Hardenbergse hemel. De opmaat voor een wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 van de ranglijst.
 
G.V.V.V. opent het duel voortvarend en gaat direct vol in de aanval. In de eerste minuut ontbeert het Martin van Eck aan voldoende controle om een bal van Simon Brouwer in de vijandelijke zestien meter in bezit te houden. Brouwer op zijn beurt mist een beetje geluk bij een hoekschop van Joey Snijders in de derde minuut van de wedstrijd. Als Dennis van Meegdenburg een doelpoging nipt buiten het aluminium ziet verdwijnen is daar een nieuwe hoekschop die door Snijders wederom op Brouwer's kruin wordt geborsteld. Doelman Beukeveld zet er nog net een handje tegenaan. De Veendaalse storm duurt voort. Een puike voorzet van Rodny Hofman is net wat te scherp en een voorzet van Snijders op Brouwer is goed voor een derde hoekschop. Bart Hulsbos werkt deze spelhervatting echter over het doel. We zijn dan net vijf minuten bezig. De Oranjehemden komen er in de openingsfase van deze wedstrijd niet aan te pas. 
 
De eerste mogelijkheid voor H.H.C. Hardenberg is echter wel gelijk raak. Een lesje doeltreffendheid in optima forma. Lennard Mulderij krijgt in het Veenendaalse strafschopgebied te veel ruimte en mag op de achterlijn balancerend een pass op de wachtende Hielke Penterman afleveren. Penterman hoeft alleen nog binnen te tikken om de score te openen. Een fikse deksel op de neus van de voortvarend gestarte Assinkbrigade. De Boshoekbewoners krijgen meer grip op de wedstrijd en in de persoon van Gersom Klok hebben ze een rappe aanvaller in de gelederen die de defensie van G.V.V.V. het leven behoorlijk zuur weet te maken. In de 28e minuut mag hij alleen de middenlijn oversteken en op doelman Jansen afgaan. Met Wouter Bonke in de achtervolging drukt Klok wel af, maar mist hij zijn 'target' maar nipt. Tot opluchting van het meegereisde Blauwe Legioen gaat de bal naast het doel. Minder dan 120 seconden later krijgt Penterman bij de tweede paal een presentje aangeboden van Klok, hij weet het net niet te vinden. Een opstootje als Gersom Klok en Michiel van der Valk met elkaar in botsing komen levert een gele prent op voor de weer herstelde Simon Brouwer. De vrije trap die H.H.C. Hardenberg mag nemen levert niets op, een hoekschop die hier op volgt laat Tim Siekman onbenut om raak te koppen. Zijn inzet beland in de handen van Johan Jansen.
 
Daar waar de eerste helft volledig in goede weersomstandigheden was afgewerkt, daar gaan bij aanvang van het tweede deel de sluizen geheel open. Iedere keer als er wordt gedacht dat het niet erger kan, doen de weergoden er nog een schepje bovenop. H.H.C. start de tweede helft op dezelfde wijze als waarop G.V.V.V. dit in de eerste helft deed, met dit verschil dat de leerlingen van Ted Verdonkschoot het vizier wel op scherp hebben staan. In de 48e minuut kopt Thijs Houwing een vrije trap nog via de lat over het doel, maar in de 53e minuut is het alsnog Lennard Mulderij die de marge op twee zet in het voordeel van de ploeg uit Overijssel. Het moment waarop dit doelpunt valt is uiterst curieus, niet vanwege een gebeurtenis op het veld, maar wel gezien de extreme neerslag die het op dat moment onmogelijk maakt om te kunnen voetballen. Hagelstenen stuiteren in het rond, de ruimte rondom de dug outs staat blank. G.V.V.V. gaat ondanks de achterstand door met aanvallen. Een assist van Rodny Hofman op Dennis van Meegdenburg komt uiteindelijk weer terug voor de voeten van de graag opkomende vleugelverdediger, die het speeltuig richting Ommen schiet.
 
G.V.V.V. speelt vol op de aanval in een poging nog minimaal een punt uit het Hardenbergse vuur te slepen. Gevolg is wel dat er in defensief opzicht veel ruimte wordt weggeven. Elk balverlies aan Veenendaalse zijde is op die manier goed voor een kans voor de kooi van Jansen. Balverlies van Van Meegdenburg laat zijn defensie zweten als het in ondertal tegenover vier aanvallers van H.H.C. komt te staan. Langzaam maar zeker zet G.V.V.V. het spelbeeld weer naar haar hand middels enkele tactische meesterzetten van trainer Assink. Als eerste verdwijnt Bart Hulsbos naar de kant en mag Jasper Bolland de doorweekte grasmat betreden. Enkele minuten later gevolgd door Daan van der Valk die Martin van Eck mag komen aflossen. Spelend op de rechter vleugel is hij direct gevaarlijk. Een voorzet in de 82e minuut wordt door Simon Brouwer goed afgerond: 2-1. G.V.V.V. ruikt bloed en gooit er nog een aanvallende schepje bovenop. Voorzet van Van Meegdenburg en inknikken Simon Brouwer. Raymond Beukeveld is 'op post' zoals ze in België zeggen. In de tegenstoot maakt H.H.C. het de Veenendaalse formatie met name lastig als er wordt aangevallen over de zijde waar Taoufik Adnane zijn kunsten vertoont. Om de angel uit het spel van H.H.C. te halen wordt Adnane in de slotfase vervangen door Tom Oostinjen. Met nog drie minuten op de klok trekt Daan van der Valk weer eens ten strijde en zet voor op Simon Brouwer; tot een doeltreffende afronding komt het niet, maar de bal komt wel precies voor de voeten van de aanstormende SuperSub terecht. Oostinjen is eerder bij de bal dan Patrick Jurgens (gestrekt been van Jurgens ...) en ramt de bal tegen de touwen. Een sprint richting coach Assink is zijn volgende activiteit. Met een innige omhelzing vieren de heren het feestje. Toch mag de Blauwe Brigade niet te vroeg juichen, want in de slotseconden van de reguliere speeltijd wordt een inzet van H.H.C. nog uit de doelmond weggehaald, net zoals een voorzet van Daan van der Valk nipt voor de pantoffel van Simon Brouwer wordt onderschept. Een slotfase waarin het balletje zomaar twee kanten op kan gaan wordt na precies vier minuten blessuretijd beeindigd. De vreugde is zichtbaar in het Veenendaalse kamp, de teleurstelling druipt van de Hardenbergse koppies af. G.V.V.V. is voor een volgende zeven dagen koploper in de Topklasse, een positie waar niemand in Veenendaal vooraf over had durven dromen.
 
H.H.C Hardenberg - G.V.V.V. 2-2 (1-0)
 
Scoreverloop: 20. Hielke Penterman 1-0, 53. Lennard Mulderij 2-0, 82. Simon Brouwer 2-1, 87. Tom Oostinjen 2-2
 
Gele kaarten: Thijs Houwing (H.H.C. Hardenberg), Simon Brouwer, Bart Hulsbos (G.V.V.V.)
 
Opstelling H.H.C. Hardenberg: Raymond Beukeveld, Frank Schijff, Tim Siekman, Vincent Voshaar, Hielke Penterman, Renco van Eeken, Thijs Houwing (69. Berry Hoogeveen), Patrick Jurgens, Lennard Mulderij, Gersom Klok (63. Kenny Kroeze), Lars Offringa.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos (72. Jasper Bolland), Michiel van der Valk, Taoufik Adnane (85. Tom Oostinjen), Wouter Bonke, Martin van Eck (79. Daan van der Valk), Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Joey Snijders.
 
Arbiter: M. van der Roest
Toeschouwers: 1.100