Achilles ’29 troeft G.V.V.V. af

11 februari 2012

 

Groesbeek - Waar hoogstwaarschijnlijk heel wat mensen lekker in het warme clubhuis op het Panhuis achterbleven en daar hun drankje dronken, praatje maakten en/of kaartje legde, daar stapte de Assink-brigade in de auto’s voor een ritje naar Groesbeek om aldaar te gaan oefenen tegen de koploper in de zondag topklasse, Achilles ’29.
Op een door de hoofdsponsor van de gastheren prima schoongemaakte kunststof grasmat van een bijveld, kon zonder gevaar voor lijf en ledematen, worden afgetrapt. 
En waar in het clubhuis in Veenendaal de klaverjassers zonder twijfel weleens werden afgetroefd, gebeurde dat ook in Groesbeek. De thuisploeg liet vooral in de tweede helft de ‘nellen en boeren’ over de tafel vliegen en hoe G.V.V.V. ook probeerde de ‘roem’ te verzamelen om zo toch nog wat tegenwicht te bieden, het lukte niet. De wedstrijd eindigde met een ‘pit’ voor de gastheren, want ze wonnen met 3-0.
 
Zo’n einde tekende zich al een beetje af na een kleine twintig minuten spelen. Want de mannen van trainer Eric Meijers zette G.V.V.V. vanaf de aftrap direct onder druk. Het was aan doelman Niels Willemse te danken dat het na een kwart wedstrijd nog steeds dubbel blank stond. Want Willemse kon met een voetje redding brengen op een inzet van de geheel vrijgespeelde Frank Hol, de topscorer – 12 goals - van Achilles ’29. Ook het prima geplaatste afstandsschot van Daniël van Straaten was een prooi voor de G.V.V.V-goalie. Zijn collega aan de andere kant, ex-Veenendaler Barry Ditewig, werd tot die tijd nauwelijks op de proef gesteld. 
 
Gelukkig zagen ‘de blauwen’ op tijd in dat het op deze manier helemaal niets zou worden en gooiden de schroom van zich af en namen na een minuut of vijfentwintig spelen het initiatief over. De eerste die de kwaliteiten van Barry Ditewig op de proef stelde was vleugelverdediger Tom Oostinjen. Mooi vrijgespeeld kon op hij rechts oprukken. En op het moment dat een aantal toch nog meegekomen fans riepen, “schieten”, was de wens de vader van de gedachte van Oostinjen. Tom vuurde een kanonskogel af, die zeker doel had getroffen, als Ditewig daar geen ‘stokje’, lees vuisten, voor had gestoken. 
Captain Michiel van der Valk wilde aan z’n jonge ploeggenoot laten zien dat ook hij soms dynamiet in z’n schoenen heeft. Want een paar minuten later, toen Simon Brouwer onreglementair tegen het gras was gekwakt, zette Michiel zich achter de vrije trap. Wat volgde was een streep, die het net deed bollen, helaas bleek dit wel het vangnet te zijn, maar ver naast was zijn verwoestende uithaal zeker niet. 
 
Toch leek G.V.V.V. net voor rust op voorsprong te komen. Jasper Bolland verstuurde een prima crosspass richting Simon Brouwer. Die wist wel raad met deze kans en frommelde de bal over de doellijn. De scheidsrechter van dienst wees al naar het midden, totdat hij door de mannen van Achilles ’29 werd geattendeerd op de vlaggenist die met z’n attribuut omhoog stond. Buitenspel was het zeker niet, dus er moest iets anders aan de hand zijn geweest voordat Brouwer scoorde. Het bleek dat ‘hand’ letterlijk moest worden genomen. Want voordat Jasper Bolland de beslissende pass gaf, stuitte het speeltuig per ongeluk tegen zijn hand, en dus haalde hij voordeel uit deze onopzettelijk handsbal. De openingstreffer ging dus niet door.
 
Na de thee voor de spelers, en een chocomel-berenburg – een gat in de markt voor drankfabrikanten? - voor de grieperige en verkouden coach Erik Assink, hadden beide teams een aantal wissels doorgevoerd. De gastheren volstonden met drie wijzigingen, bij G.V.V.V. waren dit er vijf stuks. Dit wisselbeleid pakte bij de Groesbekers het beste uit, want opnieuw namen zij het initiatief, maar nu gaven ze dat ook niet meer uit handen. Gedurende de gehele tweede helft, die overigens maar een ruime vijfendertig minuten duurde, want toen vond de dienstdoende referee het vanwege de kou voldoende, bleek Achilles ’29 uiterst nauwkeurig in het verzilveren van uitgespeelde kansen. 
 
Eerst was het Arjan Goorman die een dekkingsfout in het centrum met een mooi geplaatst schot afstrafte. Niet veel later moest Michiel van der Valk het op snelheid afleggen tegen invaller Huub Cremers, die op zijn beurt de mee opgekomen en geheel vrijstaande Thijs Hendriks bediende. Van dichtbij had Hendriks geen moeite om treffer nummer twee te laten aantekenen. Gezien het spelbeeld tot dan toe in dat tweede bedrijf een juiste afspiegeling. Achilles ’29 combineerde veel makkelijker en had veel meer overzicht en snelheid in de ploeg dan G.V.V.V. Die laatstgenoemde kwaliteit kwam vooral tot uiting bij de aanleiding tot de 3-0. Verdediger Tim Sanders kwam in de middencirkel in balbezit en begon met zevenmijlslaarzen aan een rush die door niemand van ‘de blauwen’ kon worden gestopt. Aangekomen in de zestien leek Sanders verkeerd uit komen met z’n grote passen, maar aanvoerder Van der Valk interpreteerde dat anders. Hij zette hem met schouder en arm de voet dwars, waarbij de op volle vaart liggende verdediger tegen het kunstgras ging. En ja, dan weet je het wel, daar staat maar een straf op, penalty. Elfmeterkiller Johan Jansen was kansloos op de inzet van Daniël van Straaten die daarmee de eindstand op 3-0 bepaalde.
 
Deed G.V.V.V. dan helemaal niets meer in dat tweede bedrijf zult u zich afvragen. Nee dat was niet helemaal het geval. Maar de opgezette aanvallen waren bijna allemaal veel te opzichtig en voorspelbaar. Bovendien werden de individuele acties te ver doorgevoerd. Neem daar dan ook nog bij dat Jasper Bolland een paar maal in kansrijke positie over en naast schoot of doelman Barry Ditewig op z’n pad trof, dan is het verhaal v.w.b. G.V.V.V. wel verteld.
Deze verdiende overwinning voor de Groesbekers ontlokte bij een van de supporters van de ‘zwart-witten’ de opmerking, “we zijn gewoon beter dan AZ”, en zo was dat maar net.
 
Ondanks de nederlaag is het natuurlijk prettig dat na een week van sportschool en bezigheidstherapie in de sporthal er weer gebald kon worden op een accommodatie waarvoor het spelletje ooit is uitgevonden. Dus wellicht is dit oefenduel toch een nuttige aanloop geweest naar de hervatting van de competitie, die komende zaterdag staat gepland met een inhaalwedstrijd in en tegen Noordwijk. Het blijft alleen dus afwachten of de weergoden de voetballiefhebbers de komende week gunstig gezind zullen zijn of dat de schaatsers deze goden het meest weten te behagen. 
 
Achilles ’29 – G.V.V.V. 3-0 (0-0)
 
Scoreverloop: 52. Arjan Goorman 1-0, 65. Thijs Hendriks 2-0, 72. Daniël van Straaten 3-0 (strafschop).
 
Opstelling Achilles ’29: Barry Ditewig, Tim Sanders, Laurens Rijnbeek (46. Chaimil Mormon), Tim Konings, Arjan Goormans, Dominique Scholten (46. Huub Cremers), Twan Smits, Thijs Hendriks, Tim Verhoeven (46. Rik Sebens), Frank Hol, Daniël van Straaten.
 
Opstelling G.V.V.V. : Niels Willemse (46. Johan Jansen), Tom Oostinjen, Michiel van der Valk, Koen Oost (46. Bart Hulsbos), Yoram Pesulima (70. Taoufik Adnane), Wouter Bonke (46. Wilco den Hartog), Jasper Bolland, Anouar Tmim, Simon Brouwer, Daan van der Valk (46. Thijs van Tent Beking), Dennis van Meegdenburg (46. Martin van Eck)