AZ helpt G.V.V.V. uit de droom

1 februari 2012

 

AZ helpt G.V.V.V. uit de droom
Bron: De Gelderlander (door Pouw Jongbloed en Mark van Steenbergen) 2 februari 2012
 
KNVB BEKER Gedenkwaardige campagne voor Veenendaalse topklasser ten einde na 2- 1 nederlaag in Alkmaar 
 
● G.V.V.V. vertrekt met opgeheven hoofd uit bekertoernooi. 
● Alkmaarders maken met twee treffers van Maarten Martens het verschil: 2-1. 
● Topklasser kan stunt van IJsselmeervogels uit 1975 net niet herhalen. 
 
ALKMAAR – G.V.V.V. heeft met een gevoel van trots vaarwel gezegd in het KNVB-bekertoernooi. De amateurs uit Veenendaal dwongen AZ tot een serieus voetbalgevecht, maar het was onvoldoende om de nummer drie van Nederland het ticket voor de halve finales te ontfutselen: 2-1. De vermoeide manschappen van coach Erik Assink sleepten zich iets over half elf naar de westkant van de Alkmaarse voetbalarena. Samen met liefst 2500 fans uit Veenendaal en wijde omtrek regisseerden de gecrashte cupfighters in de vrieskou hun eigen, hartverwarmende afterparty. De uitschakeling door AZ was aan weerszijden van de supportersgracht al verwerkt in de nagalm van het laatste fluitsignaal.
 
De Blauwen vochten als onverschrokken leeuwen, gunden de soms te frivool opererende favoriet uit Alkmaar maar weinig speelruimte. Met een magistrale boogbal joeg Dennis van Meegdenburg AZ al na tien minuten de stuipen op het lijf. In de verre hoek viel de bal binnen achter de verbijsterde AZ-goalie Esteban.
G.V.V.V. beperkte zich lange tijd tot tegenhouden. De Veenendalers hadden alleen de pech dat de enige ketser van doelman Johan Jansen, tien minuten na de 0-1, meteen resulteerde in de gelijkmaker. Na een indraaiende vrije trap van Maarten Martens greep Jansen volledig mis: 1-1. Wie rekende op een totale instorting van de topklasser kwam bedrogen uit. Er ontrolde zich een pakkend bekergevecht op de aangevroren grasmat van het AFAS- stadion. AZ drong wel aan, zeker na rust, maar bij schoten of dreigende voorzetten stond of lag er steeds wel iemand in een blauw shirt in de weg.
 
Slechts één keer moest de verdediging rondom de mannetjesputters Michiel van der Valk en Bart Hulsbos capituleren. De Alkmaarse ras¬voetballers Martens en Adam Maher zetten door het midden een combinatie op, die door de flegmatieke Vlaming met veel gevoel langs de uitblinkende Jansen werd gekruld: 2-1 Voor G.V.V.V.’ers met gevoel voor nostalgie heeft de opzienbarende bekerreeks (eerder werden Excelsior en Sparta uitgeschakeld) zonder twijfel eeuwigheidswaarde. Met de aftocht bleef gisteravond een herhaling van één van de grootste stunts uit de Nederlandse bekerhistorie achterwege. Bijna 37 jaar geleden, op 13 maart 1975, stootten de amateurs van IJsselmeervogels via het toenmalige AZ’67 door naar de halve finale.
 
Voor G.V.V.V. neemt na ‘dolle woensdag’ de alledaagse praktijk weer zijn loop. Over iets minder dan drie weken wacht voor keuzeheer Assink en zijn troepen, op regionaal niveau, het volgende bekerkarwei. Bij tweedeklasser Zilvermeeuwen in Zaandam. De enige touringcar die dan, op een donkere dinsdagavond, vanuit Veenendaal koers zet naar de Zaanstreek is de spelersbus van G.V.V.V.
 
TEVREDEN Spits Van Meegdenburg en doelman Jansen verheugd ondanks nederlaag 
 
G.V.V.V. trots uit bekertoernooi 
 
Met opgeheven hoofd stapten de G.V.V.V.’ers gisteren van het veld. Ondanks de bekeruitschakeling tegen AZ beleefden de Veenendalers een topavond in Alkmaar.
Met een staande ovatie van de 2.500 meegereisde supporters nam G.V.V.V. gisteravond afscheid van het landelijke bekertoernooi. De 2-1 nederlaag bij AZ, de huidige nummer drie van Nederland, voelde moreel als een overwinning. Spelers, begeleiding en supporters genoten met volle teugen van het bekerduel.
 
Even leek er in het AFAS Stadion in Alkmaar een stunt in de lucht te hangen. De Veenendaalse topklasser kwam binnen tien minuten pardoes op voorsprong. Wie anders dan Dennis van Meegdenburg zette G.V.V.V. op een 0-1 voorsprong. „Fantastisch”, glunderde de 37-jarige spits, die toegaf dat zijn lob over AZ-doelman Esteban niet bewust was. „Ik wilde een voorzet geven op Simon (Brouwer, red.), maar in plaats daarvan viel de bal bij de tweede paal binnen. Maar wat maakt het uit, het was een geweldig moment. Iedereen van G.V.V.V. ging los. Je hoopt vooraf dat je het AZ zo lang mogelijk moeilijk kan maken, dus dan is het super als je zo vroeg in de wedstrijd op voorsprong komt.”
 
Van Meegdenburg was aan G.V.V.V.-zijde niet de enige die zich positief onderscheidde. Doelman Johan Jansen (22) hield zijn ploeg lange tijd op de been. „Ik mag inderdaad zeker niet ontevreden zijn over mijn optreden”, glimlachte Jansen. „In de eerste minuut verrichte ik een goede redding op een inzet van Brett Holman, dat gaf meteen veel vertrouwen. Als keeper speel je zelden een foutloos duel, maar dat benaderde ik deze wedstrijd wel bijna. Ik heb veel ballen gepakt en stond lekker te keepen. Op dat ene momentje na.”
 
Daarmee doelde Jansen op de gelijkmaker van AZ, in de negentiende minuut. Een vrije trap van Maarten Martens zeilde in één keer in het doel van de Veenendalers, waarbij de doelman niet helemaal vrijuit ging. „Ik zag de bal wel aankomen, maar verwachtte dat de bal onderweg nog aangeraakt zou worden”, verklaarde Jansen. „Dat gebeurde echter niet, waardoor de bal binnenzwabberde. Was ook gewoon een heel goede vrije trap.” Ondanks de tegentreffer hield G.V.V.V. moed. Het sterke collectief van trainer Erik Assink creëerde zelf niet veel kansen, maar hield achterin lange tijd de pot dicht. Pas in de 66ste minuut liet Martens Jansen wederom kansloos: 1-2. „Maar we bleven knokken en erin geloven”, zag Van Meegdenburg. „In de laatste tien minuten gooiden we nog alles op alles om iets te forceren. Natuurlijk, het was duidelijk dat AZ sterker was. Maar ons collectief heeft ons ver gebracht. Het was een teamprestatie van formaat. We kunnen met opgeheven hoofd terug naar Veenendaal.”
 
 
ALKMAAR – Erik Assink stapte gisteravond met een tevreden grijns door de catacomben van het AFAS-Stadion. Links en rechts werd de coach van G.V.V.V. gecomplimenteerd met het spel van zijn manschappen, die AZ tot het uiterste hadden gedwongen in een bekergevecht: 2-1.
 
„Ik ben trots op mijn manschappen. Zonder dat het ontaardde in een schoppartij hebben zij geweldig gestreden. AZ was een paar maatjes te groot, we kwamen minder aan voetballen toe dan gedacht. Maar voor dit resultaat hoeven wij onszelf natuurlijk helemaal niet te schamen.”
Assink geloofde zijn ogen ook niet toen Dennis van Meegdenburg de Veenendalers al in de negende minuut op voorsprong zette. „Ja, dat was geen bewuste doelpoging”, zei de coach uit Almere. „Een enorme meevaller. Een heel goede keeper (Johan Jansen, red.) heeft ons daarna lang in de wedstrijd gehouden.”
 
G.V.V.V. opereerde na de rust iets zelfverzekerder, zonder overigens uitgespeelde kansen te scheppen. „Het toonde de instelling van de jongens, die in de rust ondanks de 1-1 tussenstand niet tevreden waren over hun eigen inbreng. We hebben er alles aan gedaan. Maar ja, tegen de afgelopen weekeinde onttroonde koploper van de eredivisie haal je ook niet zomaar een stunt uit.”
De 2-1 van Maarten Martens, tweevoudig schutter in het kwartfinaleduel, kon de goedkeuring wegdragen van Assink. „Een zeer fraaie goal, zeer verdiend ook. Deze score is een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.”
 
De afsluitende opmerking in zijn analyse was veelzeggend. „ En nu hopen wij natuurlijk dat AZ straks de finale wint. Kunnen wij tenminste zeggen dat we zijn uitgeschakeld door de bekerwinnaar.”
Zijn AZ-collega Gertjan Verbeek kon die opmerking wel waarderen. „Laat dat voor ons een mooie uitdaging zijn. Ik vind dat wij vandaag vrijwel alles goed hebben gedaan. Alleen namen wij veel te laat afstand van G.V.V.V.”
 
 
G.V.V.V. met opgeheven hoofd uit bekertoernooi
 
Bron: De VeenendaalseKrant (door Jeroen van der Veer) 2 februari 2012
 
VEENENDAAL - Vooraf was G.V.V.V. blij als het geen monsterscore zou worden, maar wat de Veenendalers woensdagavond hebben gepresteerd is ongekend. Eredivisionist AZ had het lastig met G.V.V.V. en won maar met 2-1. Het mooiste moment van de wedstrijd was al na negen minuten toen Dennis van Meegdenburg de Veenendalers op voorsprong schoot. ,,We stonden gewoon voor in Alkmaar, ongekend”, vertelde Bart Hulsbos direct na afloop licht geëmotioneerd.
 
Het moest een feest worden, een blauw feest. Ruim 2500 toeschouwers waren G.V.V.V. achterna gereisd en lieten zich negentig minuten lang horen. ,,Het is fantastisch dat er zoveel supporters mee gaan. Wij wisten dat het er veel zouden zijn, maar als je ze dan in zo’n vak ziet staan gaat er wel iets door je heen moet ik je zeggen”, sprak doelman Johan Jansen vol trots.
 
Voorsprong
De wedstrijd begon zoals verwacht; AZ dat druk gaf en G.V.V.V. dat moest opvangen. Roy Beerens kreeg na veertig seconden al een levensgrote kans maar doelman Jansen kon keren. ,,Het moest af en toe met kunst en vliegwerk, maar de beginfase kwamen wij goed door”, blikt Simon Brouwer terug. 
 
De eerste uitval van de Veenendalers was wel direct succesvol. Na een uitbraak over links was het Dennis van Meegdenburg die Simon Brouwer bij de tweede paal zag lopen. ,,Ik riep naar Dennis dat hij de bal bij de tweede paal moest geven”, legt Brouwer uit. De bal kwam echter scherp voor en ging tot ieders verbazing in het doel. ,,Ik had niet eens door wat er gebeurde, opeens lag de bal in het net”, sprak Wouter Bonke met een grote glimlach. 
 
Volgens Van Meegdenburg was het doelpunt ietwat gelukkig. ,,Ik probeerde een voorzet te geven naar de tweede paal. Toen de bal van mijn voet afging, liep ik al juichend weg. Voor de wedstrijd roep je al gekscherend dat je wil scoren, maar als dat dan ook gebeurt is dat een jongensdroom. Wat er dan door je heen gaat is niet te beschrijven." 
 
Heel Alkmaar moest gehoord hebben dat G.V.V.V. op voorsprang kwam, zo’n lawaai maakte de supporters. Ook voor doelman Jansen was het een onvergetelijk moment. ,,Het was gewoon verstand op nul en als een gek naar de juichende spelers rennen.” Aanvoerder Michiel van der Valk herinnert zich de goal nog goed. ,,Ik dacht dat het een voorzet was, maar hij viel precies onder de lat binnen. Het is niet te beschrijven wat er dan door je heen gaat. Misschien kwam het doelpunt iets te vroeg, maar daar zeur ik niet over. Wij hebben gewoon tegen AZ gescoord, super toch?”
 
Tegendoelpunt
Na het snelle doelpunt leek AZ wakker geschud te zijn en ging het meer de aanval zoeken. Vooral linksback Simon Poulsen zocht veelvuldig de achterlijn. ,,De linkerkant bij AZ is verschrikkelijk goed. Op televisie zie je dat al, maar als je op het veld staat merk je het pas echt”, sprak Hulsbos vol lof over de tegenstander.
 
Het doelpunt bleef ook niet lang uit, amper zes minuten na het doelpunt van Dennis van Meegdenburg trok AZ de stand gelijk. Door een overtreding van Taoufik Adnane op de snelle Roy Beerens kreeg AZ een vrije trap, schuin van het strafschopgebied. Doelman Johan Jansen kon niets doen aan het tegendoelpunt, legt hij zelf uit. ,,Martens ging achter de bal staan, ik wist dat hij in ging draaien. Hij gaf de bal met een curve voor en ik ging er van uit dat hij geraakt werd door Elm en deed een stap naar links. De bal werd echter gemist waardoor de bal onhoudbaar was. Het was gewoon een goede vrije trap.” 
 
Na het doelpunt leek het er op dat AZ de wedstrijd snel wilde beslissen maar door goed verdedigend werk van G.V.V.V. lukte dit niet. Pas vijf minuten voor de rust kreeg AZ twee goede mogelijkheden, maar Brett Holman en Charlison Benschop kwamen centimeters te kort. Michiel van der Valk: ,,Je gaat gewoon rusten met 1-1, dat is toch prachtig? Natuurlijk waren zij beter in de eerste helft en kregen zij mogelijkheden, maar het lukte ons wel om met een gelijke stand de rust in te gaan.”
 
Nekslag
De thee leek G.V.V.V. goed te hebben gedaan en ze schoten uit de startblokken. Na een pass van Martin van Eck kwam Dennis van Meegdenburg net te kort en ook Simon Brouwer kon een kopbal van Joey Snijders niet promoveren tot doelpunt. ,,Je zag bij AZ de frustraties toenemen”, legt Wouter Bonke uit. ,,Het was niet zo dat zij niet wilden, zij konden denk ik gewoon niet.”
 
Bart Hulsbos vond het moeilijk om te zeggen waar het aan lag dat AZ niet kon doordrukken. ,,Ik denk dat het toch onderschatting was. Wij zijn voor hun natuurlijk maar de amateurs uit Veenendaal.” Iemand die er wel veel zin in had was AZ-spelverdeler Maarten Martens. Na een uur spelen leek hij zijn ploeg op een voorsprong te schieten, maar doelman Jansen wist zijn schot te keren. ,,Vooraf ben je blij als je bijvoorbeeld met 5-0 verliest en een paar ballen kan pakken. Vandaag was echter veel beter; ik heb verschillende reddingen gehad en wij hebben maar twee tegendoelpunten geïncasseerd."
 
Toch was de doelman kansloos na 65 minuten. Martens ging met Adam Maher een één-twee aan en schoot doeltreffend raak. ,,Dat was ook direct de nekslag”, concludeerde Bart Hulsbos. ,,Je geeft alles wat je hebt, maar je merkte dat AZ dit niet weg ging geven.” Michiel van der Valk is vol lof over zijn team. ,,Wij hebben prima verdedigd met zijn allen en hard gewerkt. Het tweede doelpunt was erg goed uitgespeeld en dat viel gewoon niet te verdedigen.”
 
Genieten
G.V.V.V. liet het er niet bij zitten en ging, onder luide aanmoedigingen van de meegereisde supporters, op jacht naar de gelijkmaker. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd leek de gelijkmaker ook te komen, maar het vlammende schot van Dennis van Meegdenburg ging net langs de kruising. Simon Brouwer: ,,Als die bal er ook nog in was gegaan, was het jongensboek helemaal compleet.” 
 
Het mocht niet zo zijn, en G.V.V.V. verloor met 2-1. ,,Op het eind krijgen zij nog een paar goede mogelijkheden en schieten ze op de lat. Wij kunnen met opgeheven hoofd vertrekken uit Alkmaar”, sprak Simon Brouwer vol trots. ,,Verliezen is nooit leuk, maar op deze manier heb ik er vrede mee”, lacht Michiel van der Valk. ,,De supporters hebben ons fantastisch gesteund en dat is geweldig.”
 
,,Als je op deze manier het stadion mag verlaten, kan je alleen maar heel trots zijn”, concludeert Bart Hulsbos. ,,Een hele grote pluim voor onze supporters die ons werkelijk fantastisch hebben gesteund. Het is machtig mooi om dit mee te mogen maken.” Ook Wouter Bonke kijkt terug op een geslaagde wedstrijd, terwijl hij op Martens zijn shirt staat te wachten. ,,Het was een lekkere looptraining. AZ maakte het spel en wij moesten er achteraan lopen, zoals verwacht. De looptrainingen van trainer Erik Assink vind ik maar niets, maar dit soort trainingen wil ik wel vaker en dan vooral met die fanatieke supporters.” 
 
Opsteker
Terwijl de spelers van G.V.V.V. druk bezig waren shirtjes van AZ-spelers te verzamelen, toonde trainer Erik Assink zich op de persconferentie een tevreden man. ,,We hadden gehoopt een beetje partij te kunnen bieden, misschien een paar leuke aanvallen op te zetten, maar we hadden ons niet veel illusies gemaakt in ieder geval. Dat we dan op 0-1 komen is een enorme opsteker. AZ was natuurlijk wel een paar maten groter, het liet ons steeds achter de feiten aanlopen, maar voor de 1-1 ruststand hoeven wij ons natuurlijk niet te schamen." 
 
,,Het was aan een hele goede keeper te danken dat we in de tweede helft zo lang in de wedstrijd bleven", gaat Assink verder. ,,Die 2-1 was een mooie goal, en het was soms kunst en vliegwerk bij ons, maar dat het maar 2-1 is geworden geeft een groot gevoel van trots. Het is weliswaar een magere afspiegeling van de wedstrijd, maar we kunnen met opgeheven hoofd naar huis." 
 
Compliment
Assinks collega Gertjan Verbeek was goed te spreken over G.V.V.V. ,,Wij hebben heel veel goed gedaan, alleen niet het afstand nemen van G.V.V.V. Daardoor bleef het lang spannend en boeiend. Maar een groot compliment aan G.V.V.V. De spelers en de fantastische supporters hebben ertoe bijgedragen dat het een mooie bekerwedstrijd is geworden."