Dennis van Meegdenburg goud waard voor kersverse koploper

3 september 2011

 

Vanmiddag mocht G.V.V.V. gaan proberen haar ongeslagen status te behouden tegen Harkemase Boys. In de voorbeschouwing was te lezen dat de Veenendalers bijna altijd de baas waren over de Harrekieten in eerdere officiële ontmoetingen. Maar deze wedstrijden (zes stuks, waarvan G.V.V.V. er vijf won) zijn allen gespeeld in de jaren '70 en dus van generlei waarde, behalve voor de acteurs die destijds in het veld kwamen. Een aantal daarvan stonden vanmiddag ook langs de lijn en zij mijmerden over vroeger. De uitwedstrijden tegen Harkemase Boys waren legendarisch. Niet om het voetbal, maar voor het feit dat er op de terugweg een keer of drie gestopt werd bij plaatselijke café's. Of zoals letterlijk gezegd werd: "op de terugweg gingen we wel een keer of drie aan". 
Dat er vanmiddag weer met een schone lei en een 0-0 stand begonnen moest worden, is logisch. G.V.V.V. lijkt op het oog in het voordeel. De Veenendalers hebben al zeven punten na drie wedstrijden gehaald, zitten in een positieve flow en barsten van het zelfvertrouwen. Met name vanwege het feit dat er makkelijk en veel gescoord wordt. Harkema heeft na drie wedstrijden slechts één punt vergaard en is op zoek naar de eerste overwinning. En dan op bezoek moeten bij de meest scorende ploeg uit de Topklasse geeft je een psychologisch nadeel.
Dit was, zeker in de beginfase, duidelijk te zien. Harkemase Boys leek onder de indruk van de cijfers van G.V.V.V. en speelde met wellicht te veel ontzag voor de mannen van Assink. De blauw-witten zochten gecontroleerd de aanval en combineerden, op het oog, makkelijk. Na een kwartier had G.V.V.V. haar gewilde voorsprong te pakken. Rechtsback Rodny Hofman sloot weer eens aan om zijn voorhoede te assisteren. Zijn voorzet bereikte Martin van Eck, die leek te gaan scoren, maar een Harkema verdediger wist nog in te grijpen. Onvoldoende, want de afgeslagen bal bleef op ruim vijf meter van de doellijn liggen en twee G.V.V.V.-ers stonden klaar om af te ronden. Wie anders dan Dennis van Meegdenburg was er als de kippen bij om zijn wekelijkse goaltje mee te pikken. De jubilaris, voor de wedstrijd werd Van Meegdenburg gehuldigd omdat hij afgelopen dinsdag zijn 100ste officiële wedstrijd voor G.V.V.V. had gespeeld, heeft dit seizoen vier keer gescoord in alle vier de wedstrijden en loopt dus 1 op 1. Een auto zou je met deze cijfers in willen ruilen, maar voor een spits zijn dit droomcijfers natuurlijk. En daarbij komt dat de wedstrijd tegen Harkema nog maar net begonnen was. 
 
Na de goal blijft G.V.V.V. combineren en zoeken naar meer, maar nu lijken de Boys uit Harkema de schroom van zich af te gooien. Wellicht gokkend op een punt of een verrassing met een snelle uitval doet nu geen opgeld meer en zij zullen nadrukkelijk zelf op zoek moeten naar goals. In de 21e minuut weet Oebele Schokker een verrassend schot te lossen, maar doelman Niels Willemse redt prima. Daarna is het wederom G.V.V.V. wat de klok slaat. Een voorzet van Joey Snijders wordt door Dennis van Meegdenburg ruim over geschoten en Wilco den Hartog weet met een schot van ruime afstand de oooh's en aaah's van de tribune te krijgen. Hij ziet doelman De Vries te ver voor zijn doel staan en probeert het met een verre lob welke net naast gaat.
Harkema moet het doen met een gevaarlijke corner. Gelukkig voor G.V.V.V. weet niemand uit het hoge Noorden de bal aan te raken en gaat hij aan alles en iedereen voorbij. 
Voor rust krijgt G.V.V.V. nog drie kansen. Koen Oost raakt met een verrassend vlammend schot het zijnet en Dennis van Meegdenburg schiet met zijn linker net over. Drie maal is scheepsrecht. Met een prachtige combinatie weten Roy Terschegget en Martin van Eck de verdediging open te spelen. Terschegget loopt met de bal aan de voeten richting achterlijn, wordt gehaakt maar weet ijzersterk op de been te blijven. Strak terugleggen heeft tot gevolg dat de prima meegelopen Joey Snijders van een paar meter afstand mag afdrukken; 2-0.
 
Op dat moment een prima afspiegeling van de wedstrijd. G.V.V.V. combineert, ondanks de hitte, prima en creëert voldoende kansen. Harkema opteerde eerst voor de optie tegenhouden en toen dit niet lukte probeerden ze met de lange bal gevaar te stichten, zonder echt succes.
Een dubbele wissel in de rust bij de gasten moest het tij doen keren. Maar dit strijdplan leek na vier minuten in de tweede helft al in de prullenbak te kunnen. Een snel genomen vrije trap komt terecht bij Martin van Eck die met een steekpass rechtsback Rodny Hofman wegstuurt. Vanaf zestien meter poeiert Hofman richting doel. Zijn schot dwingt de goalie tot het uiterste maar klemmen kan hij de bal niet. Simon Brouwer, vanmiddag speelde hij zijn 100ste officiële wedstrijd voor G.V.V.V., heeft een patent op zulke buitenkansjes. De altijd op de goede plek staande schaduwspits prikt dankbaar de 3-0 binnen en leek hiermee de wedstrijd in de tas te hebben.
Leek, want de Harrekieten gaven zich nog niet gewonnen en gooiden wat extra energie in de strijd. G.V.V.V. vergat het balletje rond te laten gaan, wellicht veroorzaakt door de veranderde speelwijze van Harkema, en hanteerde alleen nog maar de lange bal. Zonder enig succes. In de 58e minuut maakt Koen Oost een dekkingsfout en Oebele Schokker kon profiteren. Oog in oog met Niels Willemse volleyde hij de bal over. G.V.V.V. leek hier niet van geleerd te hebben want slecht ingrijpen van het centrale blok Hulsbos en Michiel van der Valk gaven Schokker een zelfde kans. Oebele Schokker is wel een snelle leerling want nu weet hij Niels Willemse wel te verschalken; 3-1. 
G.V.V.V. heeft het even moeilijk. Niet dat Harkema veel kansen krijgt, maar de Veenendalers komen zelf nauwelijks aan voetballen toe. Totdat ruim een kwartier voor tijd Dennis van Meegdenburg aan het werk gezet wordt. Een voorzet vanaf rechts van Joey Snijders kan door de spits op goal gekopt worden. Letterlijk, want de bal raakt het aluminium. Kans verkeken zou je denken. Maar niet bij Van Meegdenburg die de bal, die van de lat terugkomt, opnieuw in kan koppen. Nu weet de goaltjesdief het net wel te vinden en scoort hij zijn tweede van middag en G.V.V.V.'s vierde. Dennis vijfde van het seizoen overigens.
 
Nu lijkt de wedstrijd wel op slot te kunnen, maar twee minuten later weet Oebele Schokker van Harkema invaller Marcel Pannekoek te bereiken die los is gekomen van Bart Hulsbos. Hij weet de marge weer te verkleinen tot twee.
De supporters die de wedstrijd tegen Barendrecht hebben gezien worden zenuwachtig (G.V.V.V. verspeelde toen een 3-1 voorsprong en speelde uiteindelijk met 3-3 gelijk). Maar de mannen van Erik Assink zijn snelle leerlingen, want er wordt weer gecombineerd. De lange bal, welke nul succes bracht, wordt niet meer gehanteerd en over de grond worden combinaties gezocht. Twee enorme pegels van Hofman en eentje van Roy Terschegget nopen keeper De Vries tot het uiterste. Dan vindt scheidsrechter De Lima Schepens, die onopvallend en dus uitstekend floot, zonder kaarten te trekken, het welletjes en zit de wedstrijd er op. 
G.V.V.V. blijft ongeslagen en heeft tien punten uit vier wedstrijden op haar conto staan. Zestien doelpunten voor en zeven tegen. Aan dit laatste zal gewerkt moeten worden, maar zolang je er gemiddeld vier per wedstrijd maakt is er geen man overboord. Dan wordt bekend dat koploper Genemuiden gelijk heeft gespeeld tegen Rijnsburgse Boys en gaat G.V.V.V. als koploper, op basis van het eerde genoemde doelsaldo, het weekend in.
Een prima begin van de debutant in de Topklasse. Euforie en hoogmoed is er niet op sportpark Panhuis. De doelstelling is, in eerste instantie, handhaving, maar de behaalde punten pakken ze ons niet meer af. Naast de schoenen lopen zullen ze bij G.V.V.V. ook niet gauw doen. Dit is namelijk iets wat de club vreemd is en dat ook niet getolereerd wordt. Genoten mag er uiteraard wel worden, van dit prima tussenrapport, maar niet te lang. Maandag moeten de koppies van de heren weer leeg zijn om zich optimaal voor te bereiden op de uitwedstrijd tegen Rijnburgse Boys. De Rijnsburgers, die een hogere doelstelling hebben, namelijk zo lang mogelijk meedoen om het kampioenschap, zijn net als G.V.V.V. ook nog ongeslagen. Twee overwinning en twee draws staan op hun conto. De 'uien' beschikken over een aantal klasbakken en zullen G.V.V.V. de eerste nederlaag toe willen brengen. De Veenendalers, die een zwaar programma hebben in september, willen dit uiteraard zo lang mogelijk uit stellen.
Vanmiddag was het in ieder geval genieten op de blauwe zijde van het Panhuis. Twee jubilarissen die allebei het net wisten te vinden, bij vlagen een prima combinerend G.V.V.V., een onverwachte koppositie en een prachtige nazomerdag. De, in de inleiding genoemde, oud-spelers van G.V.V.V. gingen daarna nog even in de kantine 'nakaarten'.
 
G.V.V.V. – Harkemase Boys 4-2 (2-0)
 
Scoreverloop: 15. Dennis van Meegdenburg 1-0, 41. Joey Snijders 2-0, 49. Simon Brouwer 3-0, 58. Oebele Schokker 3-1, 73. Dennis van Meegdenburg 4-1, 75. Marcel Pannekoek 4-2.
 
Opstelling G.V.V.V. : Niels Willemse, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Koen Oost, Roy Terschegget, Martin van Eck (70. Taoufik Adnane), Wilco den Hartog (53, Wouter Bonke), Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Joey Snijders (78. Jasper Bolland).
 
Opstelling Harkemase Boys: Jacob de Vries, Arjen Bergsma, Ewald Koster, Koos Werkman, Reinder Slager (46. Roelof de Jong), Harvey Bisschop (66. Jordy van Wijk), Rene van der Weij, Erdem Yeni, Erolind Derguti (46. Marcel Pannekoek), Oebele Schokker, Erik Eleveld.
 
Scheidsrechter: Dhr. R.F. de Lima Schepens.
 
Toeschouwers: 1000