Doelpunt Simon Brouwer voldoende voor drie punten

29 oktober 2011

 

VEENENDAAL - In de speelronde volgend op pittige midweekse duels is het altijd maar weer afwachten hoe de koppies staan en hoe de benen voelen. Zowel G.V.V.V. als opponent s.c. Genemuiden waren afgelopen week actief in het landelijke bekertoernooi. Daar waar Genemuiden met 4-3 zijn meerdere moest erkennen in FC Twente, daar was G.V.V.V. een maatje te groot voor eredivisieclub Excelsior. De Veenendalers hebben in de aanloop naar de wedstrijd van vandaag wel één dagje extra de tijd gehad om de zinnen te verzetten en te focussen op het duel met de ploeg van trainer Richard Karrenbelt.
 
Het gehele sportpark Panhuis ademde vandaag "voetbal". De rode overbuur speelde gelijktijdig met het duel aan de blauwe zijde van het sportpark een thuiswedstrijd tegen de amateurs van FC Volendam. Toch weerhield het duel aan de spoorzijde van het sportpark de menigte er niet van om massaal de poorten van de Topklasseclub te passeren. Naar schatting 1.400 toeschouwers, waarvan circa 300 uit de polder, werden verwelkomd met opzwepende muziek en op die wijze klaargestoomd voor de topwedstrijd van vanmiddag.
 
Never change a winning team moet ook de gedachte zijn geweest toen Erik Assink zijn elf namen voor vandaag op papier zette. De spelers die afgelopen dinsdag wisten te winnen van Excelsior hebben ook vandaag weer het vertrouwen van trainer Assink gekregen. Bij de formatie uit Genemuiden heeft Patrick Lip de aftrap niet gehaald, al is zijn naam nog wel waarneembaar op het teamsheet van de vereniging.
 
De wedstrijd opent flitsend als Rodny Hofman zijn eerste voorzet van de middag mag laten vertrekken van zijn voet en de bal via Simon Brouwer en doelman Flier tegen de dwarsligger ziet belanden. Keeper Albert Flier heeft ongekend veel moeite met zoveel activiteit in openingsfase van de wedstrijd, maar sluit de bal wat later alsnog vreedzaam in zijn armen. Genemuiden is vandaag naar Veenendaal gekomen om de volle buit binnen te halen en laat dat ook zien in een veldoverwicht in de eerste twintig minuten van de wedstrijd. Een schot van aanvaller Jacco Riemers wordt door doelman Jansen kalm opgeraapt. De defensie van de Veenendalers krijgen in de eerste minuten van het duel weinig tijd voor een verzorgde opbouw. De voorwaartsen in het groen-wit gestreepte tenue zijn fanatiek. Fel jagen Willem Lanjouw, Martijn Jansen en Jacco Riemers op blauwhemden in balbezit. Eenmaal de bal veroverd doen de "gestreepten" er te weinig mee waardoor G.V.V.V. zich terug in de wedstrijd kan spelen en betere scoringskansen kan afdwingen dan tot nu toe op het lijstje van Genemuiden zijn genoteerd. Een voorzet van Hofman op de vragende Simon Brouwer wordt ter nauwer nood terug gekopt op doelman Flier. Een minuutje later weet Dennis van Meegdenburg al vallend steekpass te geven op Joey Snijders, maar ook hier zit weer een hinderlijk gestreept voetje tussen waardoor de aanval niets oplevert. Het zijn twee reële mogelijkheden voor de blauwe equipe; die door toedoen van scheidsrechter Wijma en Genemuidenspits Lanjouw zomaar op achterstand hadden kunnen komen. G.V.V.V. mag in de persoon van Dennis van Meegdenburg een vrije trap nemen, maar ondervindt hinder van een tegenstander die niet op een minimale afstand van 9.15 meter wil gaan staan en daardoor de bal blokkeert waardoor Lanjouw in balbezit komt. In plaats van fluiten en het tonen van een gele kaart wegens spelbederf doet Wijma alsof er niets aan de hand is en is bijna debet aan een tegengoal voor de Assinkformatie.
 
Na circa twintig minuten is het overwicht van Genemuiden ingeruild voor een blauwe vloedgolf over de defensie van s.c. Genemuiden met een hoofdrol voor Snijders op de linker flank. G.V.V.V. trekt ten aanval over de rechter kant en ziet een goede mogelijkheid gemist worden. De afvallende bal wordt een prooi voor Snijders. Een direct duel met de uitkomende doelman Flier wordt gewonnen, maar de kansrijke Brouwer helaas niet bereikt. Het is echter een voorbode voor datgene wat komen gaat. Opnieuw Snijders kan voorzetten waarna de bal via Martin van Eck voor de voeten van Simon Brouwer terecht komt. Zo'n buitenkansje is aan hem wel besteed. 1-0.
 
Enkele momenten nadat de huis-DJ zijn feestmuziek weer heeft uitgezet laat Snijders zien dat de man in een bloedvorm is. Met man en macht moet hij worden afgestopt op de rand van het strafschopgebied. Martin van Eck weet de opgekomen Bart Hulsbos net niet op maat te bedienen om de score op te voeren. Nu G.V.V.V. het initiatief naar zich toe trekt komt er voor Genemuiden wat meer ruimte achter de Veense defensie te liggen. Met veel mensen tegelijk breekt de ploeg in de 37e minuut van de wedstrijd uit en laat de defensie van Van der Valk en consorten even zweten. Doelman Jansen is het eindpunt van deze aanval waarbij een vermeende handsbal van Martijn Jansen door referee Wijma niet wordt gezien. De wedstrijd golft heerlijk op en neer en de toeschouwers genieten van de inzet van de 22 acteurs op het veld. Acteur van Eck, voorzien van een blauw tenue weet op de achterlijn met een hoogstandje de bal mee te nemen. De kans die hij aan Joey Snijders biedt om de kansloze Albert Flier het nakijken te geven wordt echter om zeep geholpen op een wijze die wellicht moeilijker is dan de bal tegen de touwen jagen. Op enkele minuten voordat de thee geserveerd zal worden trekt de balgoochelaar met het leder aan zijn schoen naar binnen toe en koerst richting vijandelijk doel. Het schot toucheert helaas de verkeerde kant van het net. Het is het verhaal van de rappe Snijders in deze middag in een notendop. Veel fraaie en flitsende acties maar afrondend niet bijster gelukkig.
 
Alvorens de tweede helft op gang gefloten kan worden moet eerst worden gewacht tot de sproei-installatie het zwijgen is opgelegd. Genemuiden trekt direct ten aanval en laat met een schot voorlangs aan de kooi van Jansen zien dat het nog lang niet moe gestreden is. Twee minuten later laat Anne van der Kolk zien dat hij goed naar de kunsten van Snijders heeft gekeken. Ogenschijnlijk moeiteloos loopt hij door het blauwe landschap heen zonder ook maar enige weerstand te ondervinden. Pas op het allerlaatste moment weet "rots in de branding" Bart Hulsbos erger te voorkomen. Hulsbos en Van der Valk stropen hun mouwen nog eens extra op en trekken met verbeten gezichten ten strijde tegen de aanvallers van het team van coach Karrenbelt. De druk van Genemuiden blijft aanwezig, maar grote kansen vallen niet te noteren. Op de cruciale momenten zit er telkens weer een blauwe pantoffel of keepershandschoen tussen.
 
Door de pressie waarmee Genemuiden het spel speelt komt er voor G.V.V.V. ruimte achter de defensie van de ploeg uit de tapijtenstad. Met de bekende snelle mensen in de voorhoede is dat een kolfje naar de hand van de Assinkbrigade. Minuut 57: Johan Jansen trapt ver uit richting Snijders; deze wint een kopduel en wordt vervolgens door Simon Brouwer keurig vrij gespeeld. Het schot gaat voorlangs. Karrenbelt grijpt in en tracht met Herman van Dijk iets te forceren. Ook aan de zijde van G.V.V.V. wordt de eerste mutatie op het wedstrijdformulier gezet. Wouter Bonke wordt afgelost door Jasper Bolland.
 
Genemuiden heeft dan wel een veldoverwicht, maar grote kansen met "ooeeehhhh" en "aaahhh" hebben we dan nog niet gezien bij de bezoekers. Dit verandert in de 65e minuut als Genemuiden voor het volle bezoekersvak een vrije trap neemt en Jacco Riemens de bal tegen de onderkant van de lat werkt. Ten koste van een hoekschop overleeft G.V.V.V. deze hachelijke situatie, maar gerust is men er allerminst op als de corner in eerste instantie wordt weggewerkt, maar uiteindelijk bij Freek van den Berg terecht komt die bij de tweede paal de bal onbesuisd toucheert en niet weet te scoren. 
 
Een situatie waarbij Van Dijk, Van der Kolk en van den Berg betrokken zijn levert een blessure op bij Johan Jansen en veel boosheid bij de aanwezige blauwhemden. De vlam dreigt in de pan te slaan maar wordt gesust door de arbiter van dienst. Nadat Martin van Eck naar de kant is gehaald door Erik Assink en Daan van der Valk het veld heeft betreden lijkt G.V.V.V. via Simon Brouwer de marge op twee te zetten. Een overtreding op Arjen Netjes voorafgaand aan de doelpoging doet arbiter Wijma echter besluiten de treffer niet toe te kennen aan G.V.V.V., maar een vrije trap te geven aan de bezoekers.
 
Voor de technische staf van s.c. Genemuiden is het tijd om een dubbele wissel toe te passen. Vos en Halfwerk betreden het veld voor het laatste kwartier van de wedstrijd. Een duel met bloed, zweet en tranen vergt het uiterste van spelers en het arbitrale trio. Strijd op het scherpst van de snede. Een voorzet verlengd door Willem Lanjouw en afgerond door Jacco Riemens laat bij ballenvanger Johan Jansen het beste in zichzelf naar boven komen. In zijn "one second of fame" tikt hij de bal uit de benedenhoek van het doel; een zeker doelpunt voorkomend. Aanvallen is meestal de beste verdediging, zo ook vanmiddag. G.V.V.V. blijft in de wedstrijd met fraaie uitbraken opgezet door de heersende vleugelverdedigers Adnane en Hofman. Op momenten dat het kan verlaten zij hun verdedigende positie en versterken de Veense aanvallers met veel snelheid en elan. Met name Adnane lijkt zijn draai op de positie van linker verdediger gevonden te hebben.
 
Acht minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd komt Rodny Hofman na een fraaie combinatie in balbezit en mag de bal voorgeven op Simon Brouwer die goed wordt verdedigd. Als in de 89e minuut van de wedstrijd een vrije trap van s.c. Genemuiden ter hoogte van de middenlijn mag worden genomen, maar Jacco Riemers in de lucht door Johan Jansen wordt afgetroefd, dan is het voor G.V.V.V. zaak om de vier minuten blessuretijd professioneel uit te spelen, want twee goals weggeven in blessuretijd, dat doet men in Veenendaal tegenwoordig niet meer.
 
Door de winst op achtervolger Genemuiden heeft G.V.V.V. een klein gaatje geslagen met de tegenstander van vandaag. Het verschil bedraagt nu vier punten en IJsselmeervogels volgt op 3 punten van de manschappen uit Veenendaal. Zaterdag 5 november is v.v. Capelle de volgende tegenstander.
 
G.V.V.V. - s.c. Genemuiden 1-0 (1-0)
 
Scoreverloop: 27. Simon Brouwer 1-0
 
Gele kaarten: Wilco den Hartog (G.V.V.V.)
 
Opstelling G.V.V.V.: 
Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Wouter Bonke (60. Jasper Bolland), Martin van Eck (70. Daan van der Valk), Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Joey Snijders. 
 
Opstelling s.c. Genemuiden: Albert Flier, Arjen Netjes, Freek van den Berg (75. Dominique Vos), Arjan Kolk (75. Berry Halfwerk), Erik Rotman, Rober Boes, Anne van der Kolk, Siebren Visscher (59. Herman van Dijk), Willem Lanjouw, Martijn Jansen, Jacco Riemens.
 
Scheidsrechter: R. Wijma
Toeschouwers: 1.400