Gebrek aan stootkracht nekt G.V.V.V.

25 maart 2012

 

Verliezen omdat de tegenstander gewoonweg beter is komt elk seizoen voor. Moet je accepteren, er lering uit trekken, een weekje hard trainen en de volgende wedstrijd gebruiken om weer op het goede spoor te komen. Maar verliezen van een tegenstander die hooguit gelijkwaardig is, kun je alleen jezelf aanrekenen. Dit is in een notendop de verklaring voor het thuisverlies van G.V.V.V. tegen HHC uit Hardenberg. De trainer van de gasten verwoordde het treffend. "Het leek wel of G.V.V.V. niets meer kon winnen en dat wij nog kampioen konden worden", doelend op feit dat er wel pit in zijn ploeg zat en niet in de ploeg van Erik Assink. 
 
Vooral de openingsfase van de Veenendalers was erg tam. Al na twee minuten kreeg HHC-spits Martijn Berger een kans op de openingstreffer. Verdediger Bart Hulsbos schermde een mislukte dieptepass af en wachtte tot doelman Johan Jansen hem op zou rapen. En andersom verwachtte de goalie dat Hulsbos de bal wel even terug zou koppen. Geen communicatie dus en bijna profiteerde de lange spits van de Hardenbergers. 
 
Een waarschuwing van jewelste dus, maar hij leek aan dovemansoren gegeven. G.V.V.V. speelde inspiratieloos totdat, na een kwartier, rechtsback Rodny Hofman een vrije trap op de lat krulde. Vanaf dat moment kwam G.V.V.V. iets beter in de wedstrijd en kreeg het wat meer vat op de oranjehemden. Kansen vielen te noteren voor spits Anouar Tmim. Na een prima passeerbeweging kwam hij vrij voor doelman Raymond Beukeveld. Op het moment van schieten gleed zijn standbeen weg en daardoor was zijn 'schotje' te slap en een beetje symptomatisch voor het gebrek aan stootkracht in de voorste linie. Zowel topscorer Dennis van Meegdenburg (enkel) als Tonnie Cusell (ziek) werden node gemist. Daartegenover stond de terugkeer van Joey Snijders, maar zijn rentree leek te vroeg. Dat hij nog geen hele wedstrijd kon spelen was vooraf al bekend, maar andere opties waren er voor trainer Erik Assink niet. 
 
Juist op het moment dat G.V.V.V. de wedstrijd leek te controleren maakte middenvelder Wouter Bonke een inschattingsfout. In plaats van een stuiterende bal in een keer om te halen, hij had een tegenstander in de rug, koos hij er voor om de bal nog eens te controleren. Zijn tegenstander pikte het balletje kinderlijk eenvoudig af en zette met een dieptepass Renco van Eeken voor doelman Jansen. Het afronden was simpel en de achterstand net voor rust was een feit. 
 
De tweede helft leek G.V.V.V. herboren. Een constante druk op HHC en het was wachten op de gelijkmaker. Maar elke keer als de Panhuisbewoners in scoringspositie kwamen, dan werd er slap geacteerd. Geen venijn. Toch leek het of de gelijkmaker zou vallen, zeker toen invaller Bolland de bal op de lat kopte. 
 
Toen in de 73e minuut invaller Klok, koud een minuutje in het veld, de eerste serieuze aanval van HHC opzette en Martijn berger de 0-2 liet aantekenen, was de wedstrijd beslist. Dat deze tegengoal niet geheel aan de genialiteit van Klok en Berger toe te schrijven is behoeft uitleg. Linksback Tom Oostinjen liet zich wel erg makkelijk in de luren leggen door de lichtvoetig buitenspeler en de voorzet had eruit gehaald moeten worden. En ook de dekkingsfout, Berger kon ongehinderd bij 3 G.V.V.V.-ers weglopen en bij de eerste paal vrij inschieten, was van het niveau pupillenvoetbal. 
 
Het gemis aan stootkracht voorin deed de mensen op de tribune vrezen dat G.V.V.V. vandaag niet meer zou scoren. In blessuretijd (5 minuten extra) werd dit gelogenstraft. Invaller Thijs van Tent Beking schoot een afgeslagen voorzet knap binnen, 1-2. 
 
Met nog 3 minuten op de klok kon G.V.V.V. proberen om, net als in de uitwedstrijd, na een 0-2 achterstand toch nog met 2-2 gelijk te spelen. Alleen dacht HHC daar nu anders over. Vanaf de aftrap kon een voorzet vanaf rechts door de dekselse Gersom Klok worden ingekopt. 1-3. 
 
Met drie uitwedstrijden op rij, SC Genemuiden, Harkemase Boys en Noordwijk, lijkt de kampioensdroom voor G.V.V.V. ver weg. Bekerwinst zal wellicht makkelijker te halen zijn. Aanstaande dinsdag speelt G.V.V.V. de kwartfinalewedstrijd tegen FC Chabab. Aanvang 20.00 uur. 
 
G.V.V.V. – H.H.C. Hardenberg 1-3 (0-1) 
 
Scoreverloop: 39. Renco van Eeken 0-1, 72. Martijn Berger 0-2, 90+2. Thijs van Tent Beking 1-2, 90+3. Gersom Klok 1-3. 
 
Gele kaarten: 57. Edwin Starke (H.H.C. Hardenberg), 90. Jasper Bolland (G.V.V.V.) 
 
Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Tom Oostinjen, Wouter Bonke (60. Jasper Bolland), Martin van Eck, Wilco den Hartog, Anouar Tmim (75. Koen Oost), Simon Brouwer, Joey Snijders (60. Thijs van Tent Beking). 
 
Opstelling H.H.C. Hardenberg: Raymond Beukeveld, Tim Siekman, Vincent Voshaar, Hielke Penterman, Kenny Kroeze (80. Berry Hoogeveen), Renco van Eeken (72. Gersom Klok), Martijn Berger (83. Roy Stroeve), Stijn Pol, Leo Scheepmaker, Lars Offringa, Edwin Starke. 
 
Scheidsrechter: J.S. Boringa (Leeuwarden) 
Toeschouwers: 1150