Generale repetitie eindigt onbeslist

28 januari 2012

 

Veenendaal - Aan de ene kant voldeed dit duel aan de verwachtingen van de thuisploeg. Want met het oog op de kwartfinale van de KNVB-beker, komende woensdag in Alkmaar tegen AZ, was het voor een aantal spelers die op scherp stonden, zaak geen kaarten op te lopen, want niemand wil natuurlijk dit historische duel missen. Dat lukte dus. 
Aan de andere kant wilden de Veenendalers natuurlijk ook graag dit duel tegen runner-up FC Lisse met een winst afsluiten. Dat lukte dus niet. 
De punten werden gebroederlijk gedeeld en daar viel achteraf gezien mee te leven. Hoewel de beste kansen en mogelijkheden zich gedurende het gehele duel afspeelden voor de neus van goalie Mark de Vries, de beste man van de gasten, had het in het laatste kwartier ook maar zo verkeerd af kunnen lopen en was de winst meegegaan naar de bollenstreek. Dat alles gebeurde dus niet en daarmee bleef FC Lisse voor de achtste keer op rij ongeslagen en leverde de generale repetitie voor G.V.V.V. enigszins gemengde gevoelens op.
 
Hoewel de Fa. Van Meegdenburg & Zn. vanmiddag twee doelpunten produceerde leverde dit toch niet de winst op. Zoonlief Jaidy mocht als pupil van de week vanaf de middenstip een dribbel ondernemen en passeerde met een goed geplaatst schot doelman De Vries. Hij had de lessen van papa Dennis goed onthouden en ook prima uitgevoerd. Helaas kwam die treffer niet in de wedstrijdpapieren terecht. Maar daarmee had Jaidy wel het goede voorbeeld gegeven voor zijn vader. Die kon dus eigenlijk niet onderdoen voor zijn nazaat. Dat gebeurde dan ook niet. Want toen Simon Brouwer een minuut of twintig na rust door goalie De Vries werd vastgehouden, wat hij na de wedstrijd ook sportief toe wilde geven, kon de prima fluitende referee Van der Roest niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Koelbloedig zette de topscorer van G.V.V.V. deze uitgelezen kans om, daarmee zijn ploeg op een dan verdiende 1-0 voorsprong schietend.
 
Vanaf de aftrap veroverde de thuisploeg direct weer de bal. Rodny Hofman, terecht tot ‘man of the match’ uitgeroepen, ondernam weer een van zijde befaamde rushes langs de rechterkant. Zijn prachtig aangesneden voorzet kwam met uiterste precisie op het hoofd van Tonnie Cusell terecht. Die had de bal van dichtbij zomaar voor het inkoppen. Maar tot ontzetting van alles wat blauw was, ging de kopbal zeker een meter naast de verkeerde kant van de paal. Wellicht kwam het door de tulband die Cusell droeg. Want net voor de pauze kreeg hij die aangemeten door verzorger Theo Lepelblad toen hij bij een ongelukkige botsing een scheurtje boven de wenkbrauw opliep. Als deze uitgelezen kans was benut was vermoedelijk het pleit beslecht geweest. 
 
Maar ‘als’ telt nu eenmaal niet in het voetbal, daar tellen alleen de goals. En dat hadden de Lissenaren goed begrepen. Want binnen de kortste keren hadden zij de stand weer gelijk getrokken. Uit een van de spaarzame tegenstoten volgde invaller Bas Ent het voorbeeld van Rodny Hofman. Ook hij raasde langs de lijn en zijn voorzet was ook perfect op maat. Alleen had Hanne Hagary goed gekeken bij Cusell hoe het niet moest. Hoe het wel moest toonde hij duidelijk aan. Scherp inkomend zette hij zijn hoofd tegen de voorzet die heel fraai in de verre hoek verdween, daarmee doelman Jansen kansloos latend.
 
Met die gelijkmaker ging de thuisploeg op twee gedachten hinken. Moest er nu kostte wat kost een poging worden gedaan om de winnende treffer te maken? Of was va-banque spelen de beste optie? Als zulke twijfels in de ploeg sluipen is dat geen goed teken en dat vertaalde zich ook in het veld. Dat voelden de ‘geel-blauwe’ uitstekend aan en meer en meer namen ze het heft in handen. Dat leverde, mede door een paar maal niet goed opletten van Tonnie Cusell, een aantal gevaarlijke tegenstoten op. Daarbij kwamen o.a. Rik Vermeulen en invaller Koen Fokkema – de Marc Overmars van FC Lisse – in kansrijke positie om hun ploeg de winst te schenken. Tot geluk van de G.V.V.V. aanhang bleef het bij pogingen of was op het laatste moment ingrijpen van Michiel van der Valk en Bart Hulsbos voldoende om het gevaar te bezweren.
 
Dat had zover kwam, dat de Assink-brigade moest bibberen, had het toch wel aan zichzelf te wijten. Want op de eerste tien minuten na de aftrap, en het laatste kwartiertje van de wedstrijd na, hadden de blauwen zich voldoende kansen en mogelijkheden geschapen om de score te openen of te verhogen. 
Simon Brouwer, Dennis van Meegdenburg, Wouter Bonke, Rodny Hofman en nogmaals Tonnie Cusell kregen één of meerdere schiet en/of kopkansen. Maar of doelman Mark de Vries - bij de wedstrijd in Lisse (0-4) nog een onzekere factor, maar nu meer dan meegegroeid met zijn team – toonde zich heer en meester of ballen kregen niet de goede richting. Kortom de befaamde productiviteit, 22 doelpunten in de zeven oefen- en bekerduels, in de winterstop was helaas ver te zoeken bij de herstart van de competitie. En iedereen kent de Cruijffiaanse wijsheid: ‘om te winnen moet je meer doelpunten maken dan je tegenstander’. Dat liet G.V.V.V. na en daarmee mogen aanspraken op meer, gezien de veldverhoudingen, naar de prullenbak worden verwezen.
 
Deze competitie ouverture in 2012 is achter de rug en nu mag de focus gaan naar woensdag 1 februari, wanneer de in de aanhef al genoemde historische wedstrijd tegen AZ gaat plaatsvinden. Ongeacht het resultaat moeten we daar als G.V.V.V.-ers een groot feest van gaan maken, dat is sowieso de insteek van de A-selectie en haar staf. 
Rodny Hofman verwoordde dat als volgt: “De kans dat we verliezen is groot, maar ik hoop dat we zeker eenmaal met z’n allen naar de 2500-koppige aanhang kunnen rennen en feestvieren met hen nadat we een doelpunt hebben gemaakt. Dan zou mijn avond al niet meer stuk kunnen”. 
 
G.V.V.V. – FC Lisse 1-1 (0-0)
 
Scoreverloop: 65. Dennis van Meegdenburg 1-0 (strafschop), 72. Hanne Hagari 1-1.
 
Gele kaarten: 64. Mark de Vries, 71. Kevin Weijers (FC Lisse), 85. Rodny Hofman (G.V.V.V.)
 
Opstelling G.V.V.V. :Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Koen Oost, Wouter Bonke, Tonnie Cusell, Wilco den Hartog (46. Jasper Bolland), Dennis van Meegdenburg (77. Thijs van Tent Beking), Simon Brouwer, Daan van der Valk (57. Martin van Eck).
 
Opstelling FC Lisse: Mark de Vries, Wesley Weeber, Kevin Weijers, Tom Zoontjes, Lars Rauws (80. Dennis Greuter), Raphael Supusepa, Sergio Ommel (64. Bas Ent), Rik Vermeulen, Richard Vermeulen, Hanne Hagari, Mo Messaoud (73. Koen Fokkema).
 
Scheidrechter: M. van der Roest (Heerhugowaard).
Toeschouwers: 900
 
Foto's van de wedstrijd kunt u zien op de site van onze hoffotograaf Dick Gijsbertsen. Klik hier
 
 
PS
 
Rodny Hofman (l) ontvangt het eerste uitshirt voor AZ van Barry van de Lagemaat (r) namens hoofdsponsor Rabobank.
Zoals vandaag heeft gezien of misschien wel aan den lijve ondervonden heeft was er heel veel media aandacht voor dit duel in de aanloop naar de kwartfinale tegen AZ.
De NOS heeft een sfeerreportage gemaakt voor radio en TV. 
RTVUtrecht was ook aanwezig met een cameraploeg om voor te beschouwen op AZ en heeft zoals gebruikelijk live verslag gedaan van dit duel met Robert Claus als verslaggever.
 
De radioreportage van de NOS wordt uitgezonden op maandagavond in het programma ‘Langs de Lijn’ op Radio 1 van 22.00 t/m 23.00 uur. De sfeerreportage voor de televisie zal een plaatsje krijgen in het sportgedeelte van het programma ‘Nieuwsuur’ op maandag- of op dinsdagavond van 22.00 t/m 22.55 uur op Nederland 2.
 
RTVUtrecht zend haar filmopnames uit in het programma ‘Namen & Rugnummers’ op maandag. Dat programma begint om 17.30 uur met ieder uur een herhaling. Tevens doen Bert Kous en Arnold Schenk woensdag weer live verslag met voor en nabeschouwingen vanuit het Afas stadion in Alkmaar. Aanvang 20.00 uur.