Goed debuut in Barendrecht met vervelende nasmaak

20 augustus 2011

 

Zo, eindelijk is het zover. Vandaag treedt G.V.V.V. in Barendrecht aan voor de eerste wedstrijd in de topklasse in de historie van de club. De pittige oefencampagne is achter de rug en de competitie neemt een aanvang. Helaas bepaalde de K.N.V.B. dat het eerste duel een reis naar Barendrecht zou zijn. Onder toeziend oog van circa 1.000 supporters, waarvan bijna de helft met een "blauwe voorkeur", toont de basisopstelling maar liefst negen gelijkenissen met de basisformatie van het elftal uit het succesvolle vorige seizoen in de hoofdklasse. Wouter Bonke en Martin van Eck zijn de enige twee spelers die de status van basisspeler vorig seizoen niet hadden om twee totaal verschillende redenen.
Nog voor aanvang van het duel stond al vast dat er vandaag enkele historische feiten in de boeken zouden gaan worden bijgeschreven. Rodny Hofman's balcontact na een aantal seconden is het eerste balcontact in de topklasse van een G.V.V.V.-er en ook de naam van de eerste blauwe doelpuntenmaker is na vandaag bekend. Direct vanaf de aftrap nemen de gastheren het initiatief. Michiel van der Valk en zijn blauwe companen worden stevig met de rug tegen de muur gezet door een overheersend Barendrecht. Een knal van Erik de Kruijk vliegt hoog over en een kopbal van Reza Ngarigota wordt door sluitpost Willemse keurig onschadelijk gemaakt. Toch is het de ploeg van trainer Van den Berg die de score opent. Een puike voorzet van Yoeri Rombouts wordt door Christiaan Opschoor, overgenomen van Kozakken Boys, tegen de touwen gewerkt. De wedstrijd is dan nog geen tien minuten onderweg.
 
Ondanks de snelle achterstand en de druk die Barendrecht in de eerste minuten van de wedstrijd op G.V.V.V. uitoefende, laat de ploeg van trainer Assink zich niet uit het veld slaan. Op de linker vleugel is Joey Snijders als een nachtmerrie voor diens opponent Ngarigota. Keer op keer gaat Snijders het duel aan en in vrijwel alle gevallen wordt dit ook winnend door hem afgesloten. Helaas bereiken zeker vier goede voorzetten in zeven minuten tijd geen enkele keer een medespeler. In de 18e minuut levert een nieuwe voorzet een goede mogelijkheid op voor Martin van Eck. Het eerste doelpunt namens G.V.V.V. kon echter nog niet in de geschiedenisboeken worden genoteerd. Een stevig Veenendaals offensief tekent zich af. Barendrecht moet de aanvallende intenties opgeven en heeft grote moeite om de bal in de ploeg te houden. Na 20 minuten brengt Van Meegdenburg een dosis buskruit tot ontploffing. Doelman Zegers dan deze kogel wel keren, maar niet controleren. In de rebound komt Simon Brouwer een fractie te kort om te kunnen scoren. Toch zal hij de eerste G.V.V.V.-er ooit zijn die weet te scoren in de topklasse. Roy Terschegget neemt een vrije trap met zeer veel gevoel en legt deze panklaar op de kruin van Brouwer. Zegers kansloos en de stand is weer in evenwicht: 1-1.
 
Het doelpunt geeft de "Blauwen" vleugels, met name aan de linker kant is Snijders heerlijk op dreef. Een voorzet op Van Eck wordt onvoldoende kracht en richting meegegeven en gaat over de achterlijn. Voorzet Van Meegdenburg wordt door Mark Zegers foutief ingeschat, helaas is Brouwer een fractie te laat om doeltreffend te kunnen zijn. Het slotaccoord komt op naam van de gedreven spelende Van Eck. Snijders is zijn directe tegenstander weer eens te snel af en weet Van Eck in stelling te brengen voor het Rijnmondse doel, maar door de enorme snelheid van de aanval lukt het hem niet om te kunnen controleren en af te ronden. Ruststand 1-1.
 
Wat de woorden van trainers in de rust zijn, dat is meestal voor buitenstaanders pas duidelijk als er in de tweede helft wijzigingen op het veld te zien zijn. Qua samenstelling van beide elftallen is er echter niets veranderd. Wel wordt duidelijk dat Snijders een nieuwe opponent heeft gekregen. Reza Ngarigota wordt uit zijn lijden verlost. Ondanks deze tactische aanpassing van Jack van den Berg blijft Barendrecht het maar moeilijk hebben. G.V.V.V. is overheersend enhet balbezit voor Barendrecht vaak van erg korte duur. Het is dan ook wachten op de eerste goede mogelijkheid voor de pupillen van Assink. Circa 7 minuten na de thee levert Snijders een voorzet af die door Brouwer en Van Eck wordt gemist. Op de hoek van het strafschopgebied wacht echter Rodny Hofman die het leder van zijn wreef laat vertrekken maar het vizier niet goed heeft afgesteld. Het verhaal wordt eentonig, G.V.V.V. is de betere ploeg met de meeste mogelijkheden. Het duurt dan ook niet lang voorzet de bal weer in 't netje ligt. Van Meegdenburg zet een aanval zelf op en rond de verkregen voorzet hoogstpersoonlijk af. Een aanval uit het boekje. 1-2. 
 
Na deze goal moet Barendrecht komen en ligt er voor de aanvallers uit Veenendaal een zee van ruimte om op volle snelheid in te duiken. Ondanks de "verplichtingen" die Barendrecht heeft gekregen door de tegengoal blijft het grote gevaar namens de bewoners van Sportpark De Bongerd achterweg. Met name in de afronding is de ploeg erg onzuiver waardoor Niels Willemse zijn doel zonder al te veel moeite schoon kan houden.
Met nog zo'n 20 minuten te gaan worden de eerste wissels van de middag doorgevoerd. Barendrecht wisselt twee spelers, enkele minuten later gevolgd door G.V.V.V. waar Martin van Eck het veld verlaat en Jasper Bolland zijn officiële debuut voor G.V.V.V. maakt. Ondanks dat Barendrecht het initiatief probeert terug te krijgen in de wedstrijd is het 8 minuten voor het einde van de wedstrijd weer tijd om te juichen voor de vele meegereisde supporters uit Veenendaal. Aan de basis ligt een vrije trap van Roy Terschegget die na enkele balcontacten door Stanley Husen ongelukkig in het eigen doel wordt gewerkt. Geen enkele blauwhemd zal daar lang over malen, het is 1-3 en de laatste minuten zijn reeds aangebroken. 
 
De ruimte voor de aanvallers uit Veenendaal wordt groter en groter en het is wachten op een volgende goal. Tot verbijstering van alles wat ook maar iets met G.V.V.V. te maken heeft valt de goal aan de overzijde. Het is de 90e minuut als Yoeri Rombouts een voorzet van Mark van den Boogaart over de lijn weet te krijgen. 2-3 en maar liefst 3 minuten aan toegevoegde tijd. Het zal toch niet gebeuren? De laatste minuut van de extra tijd is aangebroken als Barendrecht ten onrechte een vrije trap mag nemen. Erik de Kruijk heeft 't laatste woord en drukt snoeihard af richting Veens doel. Willemse is op zijn post en keert de bal magnifiek met één hand. De scheidsrechter kijkt op zijn klokje maar kent de hoekschop voor Barendrecht toch nog toe. Het noodlot is daar. Met enig geluk komt de bal voor de voeten van Van den Boogaart terecht die de bal niet goed raakt maar wel de netten weet te vinden. 3-3. G.V.V.V. mag nog wel aftrappen van scheidsrechter Van de Ketterij, maar dan is het definitief afgelopen. 
 
Trainer Assink vat na afloop de hele wedstrijd pakkend samen: "Je krijgt niet altijd wat je verdiend" en doelman Willemse spreekt van een goed debuut in de topklasse maar wel met een vervelende nasmaak.
 
Scoreverloop: 09. 1-0 Christian Opschoor, 22. 1-1 Simon Brouwer, 58. 1-2 Dennis van Meegdenburg, 1-3 Stanley Husen (e.d.), 90. 2-3 Yoeri Rombouts, 90+3. 3-3 Mark van den Boogaart.
 
Opstelling b.v.v. Barendrecht: Mark Zegers, Reza Ngarigota (72. Ramon Salaz), Stanley Husen, Reinhard Breinburg, David Almeida, Mark van den Boogaart, Mathijs Tabbers (69. Marvin van der Pluijm), Perry van Eijken, Erik de Kruijk, Yoeri Rombouts, Christian Opschoor (69. Jorzolino Falkenstein)
 
Opstelling G.V.V.V.: Niels Willemse, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Wouter Bonke, Roy Terschegget, Martin van Eck (71. Jasper Bolland), Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg (81. Daan van der Valk), Simon Brouwer, Joey Snijders
 
Scheidsrechter A.L. van de Ketterij
 
Gele kaarten: 39. Reza Ngarigota, 58. Mark Zegers, 87. Reinhard Breinburg. Allen b.v.v. Barendrecht