G.V.V.V. heeft wind in de zeilen tegen s.c. Genemuiden

1 april 2012

 

Genemuiden - Voor de tweede maal in dit seizoen wist G.V.V.V. vijf maal het net te vinden in een duel in de vaderlandse hoogste afdeling van het amateurvoetbal. De vijf doelpunten die de ploeg tegen s.c. Genemuiden wist te produceren waren genoeg om de waarde van de drie tegentreffers nietig te verklaren.
 
Na een week waarin op zaterdag en dinsdag geen overwinning kon worden geboekt tegen respectievelijk HHC Hardenberg en FC Chabab moesten de koppies weer fris zijn om op bezoek bij s.c. Genemuiden niet voortijdig in de titelstrijd te moeten afhaken. Centraal in de spits glom de schedel van Van Meegdenburg weer na afwezigheid in de twee bovenstaande wedstrijden en op de flanken koos keuzeheer Assink voor de snelheid van Snijders aan de linker krijtlijn en Cusell aan de rechter afbakening van het speelveld. Een voor de hand liggende keuze omdat het het publiek geheim is dat de defensie van de groen-witten niet het meest vlotte onderdeel van de selectie is.
 
Als de klanken van Alan Parson's hit Sirius zijn meegevoerd door de stevige wind en G.V.V.V. dankzij een gewonnen toss er voor kiest om als eerste met de wind in de rug te gaan spelen, dan weet Genemuiden een voorzet van Cusell, bedoeld voor Wilco den Hartog, nog weg te werken, maar kan de ploeg alleen middels Patrick Lip en diens knullige overtreding nog voorkomen dat Hofman het leder opnieuw voor de pot zal gaan slingeren. Een vrije trap is het logische gevolg waarvoor Snijders zich naar de rechter kant spoedt om met links op zoek te gaan naar de lange Hulsbos. Prachtig doorkoppen van Brouwer laat de bal tegen de kruin van verdediger Arjen Netjes stuiteren en zorgde na circa 100 seconden voor een 0-1 tussenstand. Vreugde alom in het Veenendaalse kamp, want deze opsteker kan de ploeg bijzonder goed gebruiken. 
 
Na een minuut of vijf spelen zoekt Snijders vanaf de cornervlag opnieuw het hoofd van Hulsbos in de vijandelijke zestien, maar eenmaal gevonden gaat de inzet van de verdediger over de dwarsligger. Aan de overzijde van het veld is het daarna bijzonder snel raak. De man met met goede rechterbeen, Erik Rotman, zet vanuit de eigen defensie (met tegenwind) zomaar Jacco Riemens kansrijk in het strafschopgebied van G.V.V.V. Doelman Jansen zag er niet fris uit bij deze tegengoal. Bijzonder ver uit zijn goal maakte hij het Riemens bijzonder makkelijk om de gelijkmaker aan te laten tekenen. 1-1 na iets meer dan zes minuten spelen. Het talrijke publiek kon het geluk niet op, want in dit tempo blijven scoren zou een korfbaluitslag betekenen. G.V.V.V. begreep dit maar al te goed en kwam via een dubbele één-twee tussen Den Hartog en Van Meegdenburg alweer extreem snel op voorsprong. Een geweldig afstandschot van "Opa" verdween achter de kansloze doelman Flier in de linker benedenhoek van de kooi van de Genemuider ballenvanger. 1-2.
 
Er zijn duels waar de webredactie een complete eerste helft weet samen te vatten in bovenstaande hoeveelheid tekst, maar dat dit nu maar net voldoende is om zes minuten topklassevoetbal te beschrijven zegt veel over het feest op Sportpark de Wetering. Na zes minuten en voor de tweede keer deze wedstrijd een achterstand moet "Sportclub" de mouwen weer opstropen en op jacht gaan naar de gelijkmaker. De defensie o.l.v. Michiel van der Valk houdt kranig stand. Een voorzet van de groen-witten gaat voorlangs en een inzet van Anne van der Kolk is een kolfje naar de hand van Hulsbos. Tussen de bedrijven door is Wouter Bonke nog op schandalige wijze onder het gras gestopt. Arbiter Jansen stond er met m'n neus bovenop, maar vond het geen kaart waard. De meegereisde Veense aanhang dacht aan een kaart met de kleur van de lokale overbuurman. Met een stevig bries als welkome ondersteuning mag Rodny Hofman na een kwartiertje de bal weer eens voorgeven, maar kan goalie Flier het "ding" heerlijk plukken. Keepers houden hiervan, net zoals acties waarbij men met een fraaie safe een bal uit het doel mag ranselen. Na 21 minuten spelen krijgt de doelman de kans zich te etaleren. Een overtreding op Van Meegdenburg op circa 18 meter van het doel levert een vrije trap op waar Joey Snijders zich over ontfermt. Met veel gevoel weet de linkspoot de bal de juiste curve mee te geven, maar ziet Flier ingrijpen met Simon Brouwer dreigend in zijn nabijheid.
 
Het spel dat G.V.V.V. deze middag speelt is het aanzien meer dan waard, met name in aanvallende zin begint het weer een beetje te lijken op de geöliede machine uit een eerdere fase in de competitie. Tegen het half uur aan komt Tonnie Cusell in balbezit en steeks het veld haaks over. Ondanks enkele gestreepten die hem het speeltuig proberen af te nemen blijft hij toch in balbezit en bediend Snijders op de flank. Diens voorzet wordt door Brouwer nog doorgekopt richting Van Meegdenburg, maar kracht om doeltreffend af te ronden ontbreekt. Ook Genemuiden blijft fris voetballen en weet kansen af te dwingen. Grote kans na 31 minuten wordt bijgeschreven op het conto van aanvoerder Martijn Jansen. Vanaf de linkerzijde van het strafschopgebied test hij het aluminium naast de andere Jansen die zich deze middag op het veld bevindt. Korte tijd later wordt Genemuiden opnieuw dreigend, maar kan de Veendaler defensie goed opruimen. Het kost Bart Hulsbos wel een gele kaart. Een arm op een hoogte waarop deze niet gewenst is werd direct door arbiter Jansen waargenomen, maar door goed toepassen van de voordeelregel pas achteraf bestraft. Volgende week op Sportpark De Bosk in Harkema zal de centrale verdediger derhalve ontbreken op het wedstrijdformulier.
 
De laatste tien minuten voor de theepauze zijn aangebroken en Genemuiden werkt de bal niet goed weg. Rond de middenlijn kan Hofman prima diepte zoeken in de actie van Tonnie Cusell die op de achterlijn naar binnen mag trekken in de korte hoek op de paal knalt. De rebound is voor Simon Brouwer en het scorebord knalt de 1-3 aan. Brouwer viert het feestje met enkele meegereisde supporters die hem afgelopen week een opvallend statistisch feit hadden toegefluisterd. Brouwer scoort dit seizoen meer in uitwedstrijden dan op het eigen Panhuis; zo ook vandaag. Het is minuut 42 als Dennis van Meegdenburg acrobatische toeren uithaalt om een voorzet van Tonnie Cusell binnen te werken. De "Byciclekick" ziet er fraai uit, maar doeltreffend is het niet. Een mooi moment om aan de thee te gaan.
 
Direct na de aftrap mag Simon Brouwer alleen op doelman Flier aflopen en de wedstrijd op slot gooien. Tot verbijstering van de gehele blauwe familie levert buitenkansje geen treffer op; sterker nog, aan de overkant ligt de bal drie minuten later wél in het netje. Patrick Lip ziet Martijn Jansen weglopen en kan op maat bedienen. Het binnenwerken is doeltreffend en de spanning is weer geheel terug. 2-3. Beide ploegen zetten aan. Cusell schiet voorlangs, Genemuiden zet van afstand Johan Jansen aan het werk en Joey Snijders weet nog voor te zetten met een tegenstander hijgend in zijn nek na dik 55 minuten. Goalie Flier is allert en maakt het gevaar onschadelijk. De wind waar Genemuiden in de eerste helft tegenop heeft moeten boksen lijkt de ploeg veel energie te hebben gekost. G.V.V.V. neemt na precies één uur spelen het heft in handen. Via de vleugelspelers en zeker middels Taoufik Adnane worden voorzetten en vrije trappen het strafschopgebied ingeslingerd. Een gevoelige free-kick van Adnane wordt door Brouwer fraai klaar gelegd voor Van Meegdenburg. De afronding is fraai, maar een fractie te hoog. Aanvaller Riemens is dan al op de bon gegaan na onvriendelijke acties jegens Den Hartog. Het is een fase waarin het sportieve het even verliest van wat primaire gevoelens bij de heren in het groen-wit. Opvallend dat dit ook in de heenwedstrijd op Panhuis al het geval was nadat destijds doelman Jansen het slachtoffer was van Overijsselse dadendrang.
 
Compleet leeg gespeeld wordt Joey Snijders na 72 minuten afgelost door Jasper Bolland. De vertrekkende middenvelder is gelijk ooggetuige van geweldig ingrijpen van zijn eigen doelman op een inzet van Jacco Riemens die van dichtbij krachtig uit mag halen. Genemuiden besluit twee maal te wisselen en G.V.V.V. zet daar de wissel Van Eck voor Den Hartog tegenover. Het wegvallen van Arjan Kolk in de verdediging van Genemuiden levert direct chaos op. Taoufik Adnane, goed vrij gespeeld door Van Meegdenburg, ziet bij de tweede paal invaller Bolland vogelvrij staan en weet hem fraai te bereiken. Met het hoofd laat hij Flier volstrekt kansloos en gooit hiermee de wedstrijd op slot. Althans, dat zou je denken met een 2-4 tussenstand en nog maar 11 minuten op de klok. Twee minuten na de 2-4 wordt een eerste inzet van Herman van Dijk nog onschadelijk gemaakt, maar een steenharde kopbal uit de hoekschop die volgt uit voorgaande situatie levert wel een doelpunt op. 
 
Toch laat G.V.V.V. zich niet van de wijs brengen en trekt met een vijfde doelpunten de overwinning over de streep. Knap en goed doorgaan van Van Eck in het strafschopgebied is voor de toeschouwers al meer dan genieten, maar het overzicht wat hij vervolgens in huis heeft om Simon Brouwer voor open doel te laten scoren kenmerkt de rasvoetballer. De uitslag had nog groter kunnen worden als Cusell diep in blessuretijd minder gehaast had afgerond. G.V.V.V. wint dus in Genemuiden en doet weer volop mee in de titelstrijd in de Topklasse.
 
s.c. Genemuiden - G.V.V.V. 3-5 (1-3)
 
Scoreverloop: 2. Arjen Netjes 0-1 (ed), 6. Jacco Riemens 1-1, 8. Dennis van Meegdenburg 1-2, 37 Simon Brouwer 1-3, 50. Martijn Jansen 2-3, 79, Jasper Bolland 2-4, 81. Herman van Dijk 3-4, 83 Simon Brouwer 3-5.
 
Gele kaarten: 23. Patrick Lip, 67. Jacco Riemens, 83. Erik Rotman, 86. Herman van Dijk, 88. Robert Boes (s.c. Genemuiden), 34. Bart Hulsbos (G.V.V.V.)
 
Opstelling SC Genemuiden: Albert Flier, Arjen Netjes, Rainier Resokario, Arjan Kolk (76. Sijmen Jansen), Erik Rotman, Berry Halfwerk (76. Herman van Dijk), Robert Boes, Patrick Lip, Anne van der Kolk, Martijn Jansen, Jacco Riemens (83. Siebren Visscher).
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos,Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Wouter Bonke, Tonnie Cusell, Wilco den Hartog (78. Martin van Eck), Simon Brouwer, Dennis van Meegdenburg, Joey Snijders (72. Jasper Boland).
 
Arbiter: W.D. Jansen
 
Toeschouwers: 1.100