G.V.V.V. moet tweede adem aanspreken om winst te pakken

20 november 2011

 

Na afloop van de wedstrijd G.V.V.V. - ARC verklaarde de Alphense trainer Edwin Vurens dat alleen doelman Aaron Balk zijn normale niveau haalde. Als dit waar is, en waarom zou de sympathieke trainer hierover liegen, dan zou ik niet graag tegen Balk spelen als hij een goede dag heeft. Aaron Balk liet al na vier minuten zien dat hij behoorlijk bij de pinken was. De sluwe Dennis van Meegdenburg had balbezit, net over de middenlijn. Iedereen verwachtte een balletje breed of een steekpassje naar de snelle Joey Snijders of de actieve Jasper Bolland. Van Meegdenburg zag dat doelman Balk ruim voor zijn eigen 'hok' stond en waagde een schot van bijna vijftig meter. De bal trof doel maar goalie Balk kon nog net op tijd een doelpunt voorkomen. Een voorbode dat er een man op goal stond die niet met losse flodders te passeren viel, waardoor G.V.V.V. met meer scherp geschut moest komen. 
De Veenendalers hadden, na een tweetal nederlagen op rij, niets van hun aanvallende intenties over boord gezet. Sterker nog, de drang naar de goal was enorm. Heel veel balbezit en zeker zeven opgelegde kansen creëerden de Assink-pupillen zich in de eerste helft.
 
Met steekpassjes en loopacties van Snijders en Bolland werd er als een warm mes door de verdedigende boter gesneden. Alleen oud-prof Milan Berck Beelenkamp was voetballend nauwelijks op foutjes te betrappen, zijn collega's in de achterhoede hadden totaal geen vat op de loopacties van de Veenendaalse voorwaartsen. Misschien had Berck Beelenkamp met zijn ervaring meer rugdekking kunnen geven. Het centrum van ARC had spits Dennis van Meegdenburg aardig in de tang, maar ze konden niet ingrijpen als er vanaf het Veense middenveld en voorhoede bewogen werd. 
Met Jasper Bolland hebben we de meest opvallende G.V.V.V.-er van vanmiddag te pakken. Hij wist, met zijn loopacties, vaak de diepte te zoeken. De passjes die hem ten deel waren, en sommige waren echt lastig, werden perfect aangenomen. Maar oog in oog met doelman Aaron Balk werd er telkens weer verkeerd gekozen. Dat Bolland over een prima schot beschikt is nagenoeg bekend in de topklasse. Jasper vertrouwt misschien teveel op dit wapen. In de 9e minuut verschijnt hij voor het eerst voor uitblinker Balk. Een harde droge knal wordt door de Alphense doelman gekeerd. In de 21e minuut een identieke situatie en wederom geen doelpunt. Ook de herkansing levert geen doelpunt op. 
Vanaf de kant is het natuurlijk makkelijk oordelen en achteraf maak je de mooiste doelpunten, maar misschien moet Bolland wat meer voor een vernuftige oplossing gaan. Een keer net doen alsof je schiet, waardoor de doelman uit balans raakt of eens een slepende beweging a la Laudrup zou wellicht wel succes opgeleverd hebben. Feit is wel dat de Alphense verdediging er bij stond en er naar keek. Van ingrijpen was geen sprake.
Ook Snijders was in de beginfase twee keer dichtbij de openingstreffer. In de twaalfde minuut kon hij, gehinderd door een verdediger, nog net zijn voet tegen een diepe bal zetten. Doelman Balk had zijn goal verkleind maar kon de bal niet keren. Tot opluchting van de mensen uit Alphen en tot onzetting van de Veenendalers ging de bal net naast.
Een paar minuten later werd linksbuiten Snijders weer weggestuurd. Met een prima actie werd zijn tegenstander in de luren gelegd en zijn schot was perfect, maar een zeker lijkend doelpunt werd door Aaron Balk voorkomen.
Ook Rodny Hofman en Martin van Eck probeerden van afstand te scoren, maar hoofdrolspeler van Alphense zijde, doelman Balk, werd er niet warm of koud van.
 
Verdedigend hoefde G.V.V.V. nauwelijks in actie te komen, want ARC was bijna niet gevaarlijk. Een paar speldenprikjes die eenvoudig door doelman Johan Jansen konden worden gepareerd. ARC-Spits Jason Esseboom stond op een eiland en beleefde een uitermate ongelukkig moment. In de 34e minuut werd hij diep gestuurd en zou alleen op doelman Jansen af kunnen gaan. Michiel van der Valk maakte dit onschadelijk met een sliding. Esseboom viel over de glijdende Van der Valk heen en blesseerde zich ernstig. Een brancard moest er aan te pas komen en een trieste aftocht per ambulance viel Jason Esseboom ten deel. Uiteraard hopen we dat de schade mee zal vallen en wensen we hem een spoedig herstel toe. 
Van dit moment leek G.V.V.V. even van slag en ARC rechtte haar rug. Wouter Bonke en Michiel van der Valk kregen een gele kaart voorgeschoteld van scheidsrechter Roelof Luinge. Twijfelachtige kaarten die gerust achterwege hadden kunnen (of moeten) blijven.
Net toen iedereen zich neergelegd had bij een onrechtvaardige 0-0 ruststand sloeg G.V.V.V. alsnog toe. Linksback Taoufik Adnane stormde mee naar voren. Zijn voorzet was er eentje uit het boekje en Snijders wist er, op een Beb Bakhuys-achtige wijze, zijn hoofd tegen de zetten. De verdiende, maar magere, 1-0 ruststand stond op het scorebord. Kansenverhouding (mogelijkheden laten we voor het gemak even weg): 7-0.
Assink voerde in de rust twee wissels door. Martin van Eck werd vervangen door supersub Daan van der Valk. Jasper Bolland werd, ondanks dat hij niet slecht speelde, het missen van de kansen toch zwaar aangerekend en hij moest plaatsmaken voor Anouar Tmim. 
Daan van der Valk kon zich na twee minuten al onsterfelijk maken. Hij wist allen op doelman Balk af te gaan, maar wat hij nog niet had ervaren was dat die dekselse Aaron Balk moeilijk te passeren was. Ook nu kwam de doelman als winnaar uit de strijd. 
Een minuut later had er zomaar 1-1 op het scorebord kunnen staan, maar Milan Berck Beelenkamp raakte de bal maar half, waardoor dit gevaar niets opleverde.
G.V.V.V. ging door met aanvallen en wederom Taoufik Adnane leverde een prima voorzet af. Identiek als bij de 1-0, zou je kunnen zeggen. Nu was Wouter Bonke, sterk spelend, het eindstation. Alleen de verdedigende middenvelder kreeg de bal niet tussen de palen. 
Twee minuten later, we schrijven de 61e minuut, leek dan toch het pleit beslecht. Een prima pass van Wilco den Hartog op de altijd ijverige Rodny Hofman. Hij kon alleen op doelman Balk afgaan, maar de hoek was moeilijk. Terugleggen op Anoaur Tmim was de beste keus, maar de invaller kon geen droge knal afleveren, waardoor Aaron Balk kon redden. De attente Joey Snijders wist, ondanks dat hij een verdediger in zijn nek had, wel het netje te vinden. 
De supporters konden ontspannen gaan zitten en kijken hoe G.V.V.V. de wedstrijd zou gaan uitspelen. ARC leek geknakt en de Veenendalers konden het doelsaldo gaan opvijzelen en de wedstrijd schadevrij gaan uitspelen.
Die ontspannenheid kon binnen een tijdsbestek van vijf minuten de prullenbak in. Twee keer een voorzet vanaf rechts en twee keer niet ingrijpen van de defensie zorgde er voor dat na 71 minuten een 2-2 score op het bord stond. Gert Labots en verdediger Rob Overvliet waren de doelpunten makers. 
G.V.V.V. moest weer gaan strijden om de punten, die even daarvoor nog zo zeker leken. Rob Overvliet, de maker van de 2-2, ging echter geweldig in de fout. Een mispeer van 'heb ik jou daar' zorgde ervoor dat Snijders op weg kon naar zijn derde van de middag. Maar wederom was doelman Balk een sta in de weg. Zijn redding was niet afdoende om de voorsprong van G.V.V.V. tegen te gaan, want de afvallende bal was een prooi voor invaller Anouar Tmim die netjes was meegekomen. 3-2.
Bijna vanaf de aftrap weet G.V.V.V. de veilige marge van twee weer op het wedstrijdformulier te krijgen. In de 80e minuut gaat Daan van der Valk door op links en levert een panklare voorzet af op Dennis van Meegdenburg. Die wist met dit kansje wel raad en tegendraads kopte hij prima in. 4-2. 
 
Daarna toonde G.V.V.V. aan dat het snelle leerlingen zijn, want nu wordt de marge van twee niet meer teniet gedaan en de Assink-brigade speelde de wedstrijd uit zonder echte kleerscheuren. De gele kaart die Adnane nog pakt, onnodig bij een 4-2 voorsprong, heeft geen gevolgen. 
Volgende week mag G.V.V.V. aantreden tegen het Rijssense Excelsior '31 en dan kan de tussenbalans opgemaakt worden. Uiteraard is het nog geen winterstop (competitiewedstrijden tegen Spakenburg en Barendrecht, een districtsbekerwedstrijd tegen vv Schagen en de KNVB-bekerwedstrijd tegen Sparta Rotterdam staan nog op de rol), maar we kunnen dan wel de balans opmaken waar G.V.V.V. staat. Elke tegenstander is de revue gepasseerd en selectie, staf en supporters kunnen gaan opmaken waar in de hierarchie G.V.V.V. thuishoort. En zoals het hoort zullen supporters de lat hoger, en minder realistisch wellicht, leggen dan de hoofdrolspelers zelf. Zij hebben op het veld namelijk ervaren hoe de kracht en eventuele zwaktes van de tegenstanders waren. 
En doelman Balk zal zich nog wel eens achter de oren krabben. Zo goed keepen en dan toch met 4-2 afdruipen. Dan is het beroep van doelman toch maar een eenzaam beroep. 
 
G.V.V.V. – ARC 4-2 (1-0)
 
Scoreverloop: 45. Joey Snijders 1-0, 61. Joey Snijders 2-0, 66. Gert Labots 2-1, 71. Rob Overvliet 2-2, 79. Anouar Tmim 3-2, 80. Dennis van Meegdenburg 4-2. 
 
Gele kaarten: 36. Michiel van der Valk, 40. Wouter Bonke, 82. Taoufik Adnane. (G.V.V.V.) 
 
Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Wouter Bonke (76. Koen Oost), Martin van Eck (46. Anouar Tmim), Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg, Jasper Bolland (46. Daan van der Valk), Joey Snijders. 
 
Opstelling ARC: Aaron Balk, Machiel van Maarseveen, Milan Berck Beelekamp, Marcel Vondeling, Rob Overvliet, Lorenzo Rimkus (69. Mike Slottje), Gert Labots, Patrick Vermeulen, Jason Esseboom (35. Emile Linkers), Jeroen Merk, Jeffrey van den Berg (50. Christian Cabrera Ortega). 
 
Scheidsrechter: Dhr. R. Luinge (Hilversum) 
Toeschouwers: 850