G.V.V.V. naar derde ronde KNVB-Beker

21 september 2011

 

HOORN - Eind augustus wist G.V.V.V. zich via een overwinning op r.k.s.v. Nemelaer te plaatsen voor de tweede ronde van de K.N.V.B.-beker waarin een duel met een oude bekende op het programma staat. Zwaluwen '30 uit Hoorn is meer dan eens tegenstander van de blauwe brigade geweest. In het vorige seizoen waren de Noordhollanders nog een maatje te groot in een wedstrijd om de districtsbeker, maar vandaag mag G.V.V.V. laten zien dat het terecht in de Topklasse speelt en derhalve nu een maatje te groot zal zijn voor de ploeg uit Hoorn; momenteel puntloos onderaan bungelend in de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal.
Op een winderig en dun bevolkt sportpark is het G.V.V.V. wat de eerste mogelijkheid krijgt om de score te openen. Joey Snijders krijgt op de rand van het strafschopgebied de bal voor zijn voeten maar plaats de bal nipt langs de verkeerde kant van de paal. De ploeg uit Veenendaal kent een tweetal wijzigingen ten opzichte van de verloren gegane wedstrijd tegen Noordwijk. Wouter Bonke en Jasper Bolland nemen de posities in die afgelopen zaterdag nog werden ingevuld door respectivelijk Bart Hulsbos en Martin van Eck. Het scorebord, op dat moment nog volledig in bedrijf, geeft de negende speelminuut aan als Wilco den Hartog op de achterlijn balanceert en een oog heeft voor de vrij staande Dennis van Meegdenburg. Zijn afdruk richting kooi van doelman Breinburg is doelgericht, maar onvoldoende om de sluitpost te verontrusten. Een vrije trap die Joey Snijders enkele minuten later mag nemen beland ook in de armen van de doelman.
 
Na precies twaalf minuten en dertig seconden gaan de Veenendaalse armen juichend de lucht in. Joey Snijders ontvangt de bal middels een "tikkie breed" van Roy Terschegget en tracht vanaf circa 30 meter de vragende Jasper Bolland in het vijfmetergebied te bereiken. Met een hobbel en een stuit, maar zonder dat enig andere speler het object nog beroert gaat de bal richtig doel en laat Raoul Breinburg kansloos op de doellijn. 0-1 Joey Snijders. Een gewenste en gehoopte vroege voorsprong is een feit.
G.V.V.V. speelt op dat moment een leuke pot voetbal met combinaties die weer een beetje doen terugdenken aan de laatste dagen van augustus toen er sterk werd gespeeld tegen Barendrecht, Spakenburg en FC Lisse; toch bijt de Hoornse formatie af en toe even van zich af. Met name Rivelino Grauwde laat zien dat hij een topklassewaardige speler is. Met fraaie dribbels en een behendige balbehandeling snijdt hij in de 20e minuut als een met door de Veenendaalse boter, al is de wachtmeester van de Veense defensie goed bij de les en ruimt rustig op. Het zijn tot op dat moment slechts speldenprikjes van de dicipelen van trainer Mohad Zaoudi waar men in Veenendaal niet van wakker zal liggen, sterker nog: G.V.V.V. zet er een fraaie combinatie tussen Snijders en Adnane en een knap schot na een stevige rush van Rodny Hofman tegenover. De klok is het half uur net gepasseerd als G.V.V.V. elkaar makkelijk weet te vinden in het strafschopgebied van onze gevleugelde vrienden uit Hoorn. Een voorzet van Roy Terschegget wordt door Nico Keijzer dusdanig van richting veranderd dat doelman Breinburg enkel kan zwichten. 0-2. Zet Zwaluwen '30 daar dan helemaal niets tegenover? In de eerste helft niet veel, al grijpt Johan Jansen wel goed in als een voorzet vanaf de linkerflank door Gino Soolsma achterwaarts richting doel wordt gekopt. De Veense sluitpost plukt echter rustig het ronde object uit het luchtruim. Het slotacoord is echter voor Joey Snijders. Met de snelheid en doelgerichtheid van een roofdier zet hij op eigen helft een imposante rush op richting vijandelijk doel en kan slechts met veel pijn en nog meer moeite op het allerlaatste moment door Gino Soolsma een voet dwars worden gezet. De thee wordt gedronken met een comfortabele voorsprong van 0-2.
 
De oefenmeester van de Hoornse vereniging zal in het kleedlokaal ongetwijfeld enkele stevige woorden hebben gesproken, anders is een onbesuisde overtreding van Christy Bonevacia op de porceleinen ledematen van de ingevallen Cusell niet te verklaren. Met tussen de tanden en er nog vol voor gaan; dat is voor Zwaluwen '30 het credo. Ondanks wat meer dreiging van Zwaluwen '30 richting kooi van Jansen vallen er vrijwel geen opgelegde kansen voor de thuisploeg te noteren. Een schot van de actieve Grauwde vliegt over de deklat zonder dat Jansen in actie hoeft te komen en verder wat onduidelijk geharrewar in een poging de aansluitingstreffer te maken. G.V.V.V. zet daar een uitstekend schot van Wilco den Hartog tegenover waarmee een aanval over een aantal schijven wordt afgerond. De bordjes op het scorebord worden er echter niet voor veranderd. De wedstrijd is aan het laatste kwart begonnen als Cusell een open flank voor zich ziet en zich rap uit de voeten maakt richting achterlijn; door toedoen van Marley Hasselbaink komt de Veense aanvaller niet ver. Opzichtig trekt Hasselbaink hem onderuit. Een decoratie van scheidsrechter Wijbenga is zijn beloning voor dit onsportieve gedrag.
 
In de slotfase van de wedstrijd loopt de ziekenboeg aan het Veense vlaggenschip weer iets voller. Taoufik Adnane komt ongelukkig ten val en moet geblesseerd het veld verlaten. Koen Oost neemt zijn positie over en ziet kort daarna hoe Dennis van Meegdenburg behendig de bal tot drie maal toe vrij speelt in het strafschopgebied aan de spoorzijde van het sportpark. Het subtiele steekballetje op Rodny Hofman sterft in schoonheid omdat Hofman ademloos naar de kunsten van de aanvalsleider heeft staan kijken en vergeten was om door te lopen richting achterlijn. Toch is de derde goal voor de Assinkbrigade erg dichtbij als Roy Terschegget de bal na een snelle uitbraak breed weet te leggen op Tonnie Cusell. Het schot gaat via de handschoenen van Breinburg over het doel. Ook Hofman's inzet richting de ingevallen Daan van der Valk levert niet het gewenste derde (en rustgevende) doelpunt op. Helaas valt de derde goal van de avond wel aan de overzijde. Een verre inworp wordt knap doorgekopt door Nico Keijzer waarna Hesham Ayoub het cadeautje dankbaar in ontvangst neemt en de achterstand reduceert tot slechts 1 doelpunt: 1-2. Veel mag het echter niet meer baten voor de rode lantaarndrager uit de hoofdklasse A. G.V.V.V. wint de wedstrijd en plaatst zich voor de derde ronde van de K.N.V.B.-beker.
 
Zwaluwen ’30 – G.V.V.V. 1-2 (0-2)
 
Scoreverloop: 12. Joey Snijders 0-1, 32. Nico Keijzer (eigen doepunt) 0-2, 85. Hesham Ayoub 1-2.
 
Gele kaarten: 46. Christy Bonevacia, 73. Marley Hasselbaink, 85. Aris Ruijter, 90. Aaron Kuipers (Zwaluwen ’30) 90+1. Jasper Bolland (G.V.V.V.)
 
Opstelling Zwaluwen ’30: Raoul Breinburg, Jurgen Roozendaal, Nico Keijzer, Gino Soolsma, Niels Joren, Rivelino Grauwede, Christy Bonevacia, Niels Eijkenaar (84. Aris Ruijter), Lazar Prenda (46.Jermaine Heldoorn), Aaron Kuipers, Marley Hasselbaink (84. Hesham Ayoub).
 
Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman, Wouter Bonke, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane (81. Koen Oost), Roy Terschegget, Jasper Bolland, Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer (46. Tonnie Cusell), Joey Snijders (63. Daan van der Valk.
 
Scheidsrechter: P.S. Wijbenga (Harlingen)
 
Toeschouwers: 250