G.V.V.V. op koers

8 april 2012

 

Harkema – G.V.V.V. is op koers in de finaleweken van de topklasse. Om nog mee te kunnen doen om de bovenste plaats (het kampioenschap) was het nodig om in ieder geval de twee inhaalduels van het paasweekend te winnen. De eerste stap is gezet in het hoge noorden, waar veel Veense supporters hun club, weliswaar moeizaam, zagen winnen. 
 
De wedstrijd in Harkema was al tweemaal uitgesteld vanwege winterse perikelen. Op sportpark De Bosk stond G.V.V.V. een zwaar duel te wachten tegen de plaatselijke trots. Harkema is nog volop bezig om ook volgend seizoen in de topklasse te mogen acteren. Alle zeilen worden bijgezet en menig trainer moest al de aftocht blazen. Voor G.V.V.V. staat er ook nog wat op het spel en zodoende was er genoeg munitie om een spannend duel te kunnen verwachten. 
Of het veld er debet aan was zal wel altijd omstreden zijn, feit was wel dat vooral de eerste helft er een was om gauw te vergeten. Slecht voetbal van de thuisploeg, ploetervoetbal van de eerste orde. En G.V.V.V. wat de gehele eerste helft overheerst, maar geen doelpunt kan produceren. En dat is hetgene wat Harkema nu juist wel kan! 
 
Na enkele ‘reddingen’ van doelman Jacob de Vries op inzetten van Simon Brouwer, was het de Friese ploeg wat optimaal profiteerde van een aarzeling in de verdediging van G.V.V.V. Marcel Pannekoek gaf vanaf het middenveld een voorzet naar de op rechts lopende Johnson Bacuna. Hij op zijn beurt plaatste de bal naar de mee opgekomen rechtervleugelverdediger Arjen Bergsma, die optimaal profiteerde, 0-1. 
 
Voetballend bakte de thuisploeg er in het verloop van de eerste helft verder niets van en de blauwen bleven het meeste in balbezit zonder dat het tot honderd procent kansen kwam. Het veldspel was verder prima verzorgd. Wilco den Hartog, hoewel hij in de verdediging de plaats had ingenomen van Bart Hulsbos, bemoeide zich veelal ook met de opbouw. Bonke en Bolland werkten hard en Tonnie Cusell liet zien dat hij op een atletiekbaan ook niet zou misstaan. Ook Rodny Hofman rende op rechts dat het een lieve lust was. Voetbal als vanouds, zo op het oog. 
Na twintig minuten dacht iedereen op de tribune dat Dennis de gelijkmaker had gescoord, maar zijn kopbal ging toch echt in het zijnet. Tonnie Cusell ontfutselde even later de bal van Harvey Bischop en werd, zo leek het, in het strafschopgebied onderuit gehaald. Scheidsrechter Van de Rest zag er niets in. Dat moment trouwens was de eerste keer dat de man in het groen/zwart van zich liet spreken. Aan het einde van het eerste halve uur gaf hij de eerste drie gele kaarten voor overtredingen. 
Even later gaat hij zelf onderuit, maar omdat er geen tegenstander in de buurt is hoeft hij niet in zijn borstzak te graaien. Overigens wordt hij vriendelijk door beide partijen weer op de been geholpen. 
 
De rest van de eerste helft geeft hetzelfde beeld. Een krampachtige thuisploeg en een overheersende tegenstander. Zonder dat het echt spannend wordt. En het veld werd er niet beter op. Bij de gang naar de kleedkamer is er nog een opstootje tussen de acteurs, de onderhuidse spanningen zijn blijkbaar hoog opgelopen. 
 
Na de rust zien we dat Harkema spits Denneboom heeft achter gelaten in de kleedkamer. De Veenendalers zijn ongewijzigd. Iedereen heeft zich al ingesteld op het spelbeeld van de eerste helft. Jasper Bolland mag na een paar minuten een vrije trap nemen, Simon Brouwer kopt de bal net over. Rechtsback Arjen Bergsma is weer eens mee opgekomen en ziet een schot belanden in de handen van doelman Jansen. 
In de 51e minuut is het dan eindelijk raak voor de blauwen. Simon Brouwer kopt een voorzet door en Tonnie Cusell schiet met rechts in de rechterbovenhoek van het doel, 1-1, verdiend. 
 
Dat doelpunt is tevens het sein voor het talrijke naar het hoge noorden gereisde Veens publiek om zich te gaan roeren. Vanaf dat moment tot aan het einde van de wedstrijd hebben zij hun helden hartstochtelijk en duidelijk hoorbaar aangemoedigd. 
Vijf minuten later mag Joey Snijders een corner nemen. De bal blijft voor het doel hangen en uit een scrimmage kan Dennis van Meegdenburg de bal al vallend met de hak inschieten. Doelman De Vries pakt de bal nog wel, maar deze is al zichtbaar over de lijn geweest (zie foto) en de assistent scheidsrechter vlagt gedecideerd voor een doelpunt, 1-2. 
 
De voorsprong geeft uiteraard zelfvertrouwen aan de mannen van trainer Assink. En de thuisploeg moet zichtbaar van de schrik bekomen. G.V.V.V. produceert op dat moment de een na de andere aanval. 
Het duo van het Harkemase doelpunt laat nog eens van zich horen. Deze keer speelt Bergsma Bacuna aan maar zijn schot belandt, buiten het bereik van Johan Jansen, tegen de paal. Adnane kan de bal alleen nog maar wegroeien. 
 
Vanaf dat moment zien we dat Harkema alle zeilen bijzet en wordt G.V.V.V. richting eigen doel gedwongen. De thuisploeg maakt er een vechtwedstrijd van en de blauwen weten daar niet altijd het antwoord op. Consequentie van deze manier van spelen van de thuisploeg is dat de scheidsrechter zich gedwongen ziet om met gele kaarten de wedstrijd enigszins in toom te houden. Gele kaarten die aan het einde van de wedstrijd voor twee spelers van de thuisploeg tot een voortijdige gang naar de kleedkamer zal leiden. 
 
De wedstrijd wordt er niet beter op maar, in ieder geval voor het thuispubliek, wel spannender. Harkema valt onstuimig aan. Trainer Assink wisselt Van Meegdenburg voor Van Eck om wat meer in balbezit te kunnen blijven en niet teveel mee te rennen met de tegenstander. 
Oebele Schokker schiet net over het doel van G.V.V.V. terwijl een fraaie actie van Martin van Eck jammer genoeg niet goed verwerkt kan worden door Cusell. Even later wordt Cusell in kansrijke positie dubieus buitenspel gegeven. 
G.V.V.V. heeft het in de eindfase moeilijk. Een vrije trap van Harkema wordt door Wilco den Hartog voor de doellijn weggekopt. 
 
Nadat gebeurt wat al voorspelt kon worden. Een speler van Harkema (de hardwerkende Bergsma) krijgt zijn tweede gele kaart. Overigens voor praten tegen de scheidsrechter. 
Hieraan vooraf gegaan is een overtreding tegen Joey Snijders en de vrije trap door Bolland wordt door Snijders fraai op de borst opgevangen, maar hij krijgt geen gelegenheid om deze kans te verzilveren. 
In de extra speeltijd krijgt Harkema wederom een tweetal gele kaarten en nu is aanvoerder Erdem Yeni de klos. Hij kan ook richting kleedkamer. 
 
Even later fluit scheidsrechter Van de Rest deze middag voor het laatst en heeft G.V.V.V. drie belangrijke punten op zak. De twee uur reizen naar Veenendaal kan in een beste stemming worden afgewerkt. 
 
Over twee dagen opnieuw appèl op de parkeerplaats van het sportpark Panhuis. Dan gaan we naar Noordwijk. Hopelijk weer vergezeld van de nodige supporters, want de steun die zij deze middag gaven was werkelijk klasse! 
 
 
 
Scoreverloop: 9. Arjen Bergsma 0-1, 51. Tonnie Cusell, 57. Dennis van Meegdenburg. 
 
Gele kaarten: 24. Lesly Fellinga, 66. André Bergsma, 68. Roel van der Meulen, ??. Erdem Yeni, 83. Oebele Schokker, 86. Andre Bergsma (2e), 91. Harvey Bischop, 91. Erdem Yeni (2e) (Harkemase Boys), 28. Rodny Hofman, 31. Wouter Bonke, 67. Jasper Bolland (G.V.V.V.). 
 
Opstelling Harkemase Boys: Jacob de Vries, Arjen Bergsma, Harvey Bischop, Lesly Fellinga (74. Rob van Bunderen), Johnsen Bacuna, Roel van der Meulen, Marcel Pannekoek, Oebele Schokker, Jordy van Wijk (54. Roelof de Jong), Erdem Yeni, Romano Denneboom (46. René van der Weij). 
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Rodny Hofman, Wilco den Hartog, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Wouter Bonke, Tonnie Cusell, Simon Brouwer, Dennis van Meegdenburg (74. Martin van Eck), Joey Snijders (91. Thijs van Tent Beking), Jasper Bolland (91. Anouar Tmim). 
 
Arbiter: R. v.d. Rest (Dordrecht)
 
Toeschouwers: 900