G.V.V.V. overtuigt niet in Montfoort

17 maart 2012

 

Het vertoonde spel was om snel te vergeten, maar na afloop sprak iedereen in de supportersbus over de behaalde punten en het punt(en)verlies van concurrenten Spakenburg en Rijnsburgse Boys. G.V.V.V. had zojuist drie punten aan het totaal toegevoegd en bleef daardoor de gedoodverfde favorieten voor de titel genadeloos in de nek hijgen.
 
Met een last-minute wijziging in de basisopstelling aan de rechter zijde van het verdedigingsblok en Jasper Bolland op "8" in plaats van Wilco den Hartog bond G.V.V.V. de strijd aan met v.v. Montfoort. De formatie van trainer Dijkhuizen. De ploeg verkeert in zwaar weer en moet vrezen voor een één jarig avontuur in de topklasse. Degradatiezorgen zijn er volop aanwezig. Zoals hierboven al gememoreerd draait G.V.V.V. goed mee in de kopgroep en hiermee zou ook direct het kwaliteitsverschil tot uitdrukking moeten zijn gebracht. Maar zoals altijd is en blijft de bal rond en is men afhankelijk van de vorm van de dag van de 22 acteurs op de groene mat.
 
De vorm liet bij G.V.V.V. hedenmiddag zeer veel te wensen over. In de eerste helft liet de blauwe equipe zich voortdurend de kaas van het brood eten door een gedreven "Orange Machine". Een machine die met veel strijd en enthousiasme het de Veenendalers bijzonder moeilijk maakte. Op de rechter flank van Montfoort viel Mitchel Bottenheft in positieve zin op. De speler die volgend seizoen namens G.V.V.V. actief zal zijn in de topklasse maakte het tot een onaangename middag voor Taoufik Adnane. De pitbull aan de rechterflank kreeg maar geen grip op de bewegelijke Bottenheft. Dit leidde al na vier minuten tot een grote kans voor Montfoort. Bottenheft knalde net naast. Vijf minuten later was het opnieuw Bottenheft, hij kapte Adnane eenvoudig uit en wist zijn teamgenoot goed te bedienen. Alleen voor doelman Jansen werden de zenuwen hem echter te veel waardoor diens inzet huizenhoog over het doel werd geplaatst. Een gewaarschuwde blauwe zou voor twee moeten tellen, maar het was het allemaal net niet. Opnieuw Bottenheft mocht na ruim dertien minuten zijn pantoffel tegen het leder plaatsen en Jansen tot actie dwingen. Het schot leverde geen onoverkomelijke problemen op voor de timmerman in de goal bij G.V.V.V., maar de tijd en ruimte die Bottenheft kreeg om te mogen vuren was wel bijzonder opvallend.
Zette G.V.V.V. daar dan helemaal niets tegenover? Toch wel. In de persoon van Van Meegdenburg kon G.V.V.V. twee maal in twee minuten enigszins dreigend zijn. In minuut elf werd een inzet op de achterlijn geblokt voordat doelman Verkerk handelend zou moeten optreden en 74 seconden later werd de aanvalsleider binnen de beruchte lijnen onderuit gelopen. Arbiter Wijma vond de tuimeling vermakelijk, maar zag er geen strafschop in.
 
Het kwartier speeltijd was ruim verstreken toen G.V.V.V. orde op zaken trachtte te stellen. De druk op Montfoort nam wat toe en dat leidde al snel tot kleine foutjes bij de oranjehemden. Een misser van doelman Verkerk was daarvan het meest amusant. Negentien minuten stonden op de klok toen Martin van Eck een vrije trap kreeg toegekend. Jasper Bolland ontfermde zich over deze dode spelsituatie en wist de mee opgekomen Bart Hulsbos net niet te bereiken. Een slag in het gezicht van Van Meegdenburg door Joost van Apeldoorn wordt door fluitist Wijma niet gezien, maar dertig tellen later wordt Adnane wel een kaart voorgehouden na een overtreding op de rand van het eigen strafschopgebied. De vrije trap die hier uit voort kwam leverde niets op. Doordat G.V.V.V. wat verder van het eigen strafschopgebied was gaan spelen lag er ruimte voor de aanvallers van Montfoort. Een straffe en geconcentreerde dekking zou dan op zijn plaats zijn geweest, want een miskleun zou grote gevolgen hebben gehad. Na vijfentwintig minuten beging rechtsback Oostinjen zo'n misser en mocht hij zijn handen dichtknijpen dat het zonder ernstige gevolgen bleef.
 
De rechtsbackpositie van G.V.V.V. wordt normaliter ingevuld door Rodny Hofman, bekend om zijn rushes langs de zijlijn. Nu hij door ziekte (beterschap namens de webredactie) niet in staat bleek aan de aftrap te verschijnen mocht Tom Oostinjen zijn kunsten laten zien op deze positie. Net als Hofman liet ook de jonge verdediger meer dan eens zijn aanvallende kwaliteiten zien. Na achtentwintig minuten leverde het een vrije trap op toen Mike van Oostrom met klamme handjes van schrik de aanvallende intenties van Tom een halt toeriepen op de rand van het strafschopgebied. Een decoratie in de gele kleur was zijn deel. De vrije trap die hierop volgde bleef zonder beloning in de vorm van een Veenendaalse treffer. 
 
Met zijn gedachten wellicht nog bij de aanvallende actie van een minuutje eerder ging Oostinjen in de negenentwintigste minuut opnieuw opzichtig in de fout. De voorzet die zijn tegenstander afleverde op Mitchel Bottenheft was prima, de afronding evenaarde dit bijna. Het scheelde luttele centimeters of Bottenheft had zijn nieuwe club in een rechtstreekse confrontatie pijn gedaan.
 
Met nog tien minuten speeltijd tot het rustsignaal mocht Andy van Vliet doen en laten wat hij wilde. Slechts een lichte touchering van Michiel van der Valk kon Van Vliet stuiten, al leverde het wel een vrije trap op. Bilal Laoikili mocht vanaf circa achttien meter aanleggen, maar stuurde de bal via de Veense muur langs de verkeerde kant van de paal. Ondanks het slechte spel van G.V.V.V. was het voor de neutrale toeschouwer wel een vermakelijk schouwspel. Zoals zo vaak bij foutenfestivals is het publiek dan de grote winnaar. Fouten die ook door arbiter Wijma werden gemaakt. Na zevenendertig minuten leek Van Meegdenburg vrije doortocht te krijgen aan de rechter zijde van het strafschopgebied, maar werd de aanval afgefloten na een eerder onschuldig duel waarbij een medespeler geduwd zou hebben. Het was in de laatste vijf minuten van het eerste bedrijf met name G.V.V.V. wat de aanval zocht en de intenties had om met een voorsprong het kleedlokaal op te willen gaan zoeken. Een schot van Bolland (afzwaaier), voorzet van Cusell (Van Meegdenburg kon er net niet aankomen), voorzet Van Eck (Verkerk redde, maar landde ongelukkig) en een één op één van Cusell met de Montfoortse doelman (schot gekeerd door goed voetenwerk van Verkerk) leverden stuk voor stuk geen succes op. In de laatste tellen voor aanvang van de theepauze werden de digitale bordjes op het scorebord echter nog wel verhangen. Bottenheft profiteerde uitstekend van een grote misser van Cusell en kon Nick van Luinen eenvoudig in scoringspositie brengen. 1-0 en tijd voor bezinning in de kleedkamer.
 
Na de thee werd direct duidelijk dat coach Assink zijn tactisch plan had aangepast. Tom Oostinjen verhuisde van de rechtsback naar de linksback, Wouter Bonke zakte een linie en nam de positie van Tom over. De positie van Wouter werd op het middenveld overgenomen door de ingevallen Wilco den Hartog. Taoufik Adnane keerde in de tweede helft niet meer terug in de formatie van Assink. Op deze omzetting werd door Montfoort snel gereageerd middels het inbrengen van Nick van Schaik. Toch was de zet van Assink meesterlijk in zijn soort. Het middenveld werd heroverd en dat bracht mogelijkheden in aanvallende zin. Na dik vijftig minuten controleerde Van Meegdenburg de bal op de hoek van het strafschopgebied en bediende de vrij staande Bart Hulsbos. Zijn inzet miste precisie, maar voor doelman Verkerk was het slechts uitstel van excecutie. Een fikse teug koffie na de inzet van Hulsbos denderde Cusell de vijandelijk rechthoek binnen kon enkel onreglementair worden afgestopt. Een strafschop voor G.V.V.V. en een kolfje naar de hand van Dennis van Meegdenburg. Ondanks wat gezeur en gedrentel van aanvoerder Schrijvers legde de aanvaller het leder teder op het witte kalk om het daarna met een doffe dreun tegen de Montfoortse netten achter Verkerk te laten belanden. 1-1.
 
Al snel na de gelijkmaker was het weer G.V.V.V. wat de aanval koos. Een voorzet van Tom Oostinjen op Simon Brouwer werd nog door Verkerk geplukt, maar dat er geen houden meer aan was voor Montfoort bleek al vrij snel na bovenstaande actie. We belandden in de zevenenvijftigste speelminuut en de tweede hoekschop op rij werd aan G.V.V.V. toegekend. Den Hartog zette zich achter de bal en zocht met succes het hoofd van Hulsbos. De verdediger die standaard mee ten aanval trekt wist het leder tot bij Jasper Bolland te brengen die op zijn beurt (wellicht niet eens bewust) Simon Brouwer de kans bood om van dichtbij te scoren in het vrijwel lege doel. 1-2
 
Het was in het vervolg van het tweede bedrijf met name G.V.V.V. wat op zoek ging naar doelpunten, maar er niet in slaagde om deze te maken. Snelle aanvallen, maar onzorgvuldig uitgevoerd. Dat vat ruim een half uur voetbal in een notendop samen. Ook arbiter Wijma moet genoemd worden. een overtreding aan de linkerkant van de Montfoortse aanvalslinie werd niet afgefloten waardoor Bottenheft aan de rechterkant mocht doorgaan op de kooi van Jansen. De aanvaller krulde echter voor het doel langs. Een goede crosspass op Chanan Bransma liet Jansen even een sprintje trekken om een fractie eerder bij de bal te zijn dan de Montfoortse speler. Op een verwoestende uithaal van Joost van Apeldoorn hoefde Jansen niet te reageren. Het leder zeilde langs de verkeerde kant van de kruising. Enkele zinnen hierboven noemde ik al de onzorgvuldig uitgevoerde aanvallen van G.V.V.V. Schoolvoorbeeld hiervan waren een overtalsituaties van Anouar Tmim en Dennis van Meegdenburg en in de slotseconde een uitbraak van Van Meegdenburg met Van Tent Beking. In beide gevallen wisten de heren doelman Verkerk niet te passeren, waardoor het veel te lang spannend bleef. Kansen die benut zullen moeten worden om ook in de laatste acht wedstrijden van dit seizoen een deuntje me te kunnen blijven blazen in de vaderlandse topklasse.
 
v.v. Montfoort - G.V.V.V. 1-2 (1-0)
 
Scoreverloop: 45. Nick van Luinen 1-0, 55. Dennis van Meegdenburg 1-1 (p), 57. Simon Brouwer 1-2
 
Opstelling v.v. Montfoort: Johan Verkerk, Mike van Oostrom (80. Max Verweij), Nick van Luinen, Wouter Agterberg, Barend Schrijvers, Joost van Apeldoorn, Mitchel Bottenheft, Bilal Laoikili (49. Ncik van Schaik, Chanan Brandsma, Lodewijk Drost (69. Gerben Drost), Andy van Vliet.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Tom Oostinjen, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane (46. Wilco den Hartog), Wouter Bonke, Jasper Bolland, Martin van Eck (74. Anouar Tmim), Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Tonnie Cusell (74. Thijs van Tent Beking).
 
Gele kaarten: Joost van Apeldoorn, Lodewijk Drost, Mike van Oostrom, Wouter Agterberg (allen v.v. Montfoort), Simon Brouwer, Tom Oostinjen & Taoufik Adnane (allen G.V.V.V.)
 
Arbiter: Dhr. R. Wijma
 
Toeschouwers: 800