G.V.V.V. stunt op Woudestein

25 oktober 2011

 

Bron: De Gelderlander (door Eit Hendriks) 26 oktober 2011
Profs van Excelsior tobben met topklasser 
 
● Rotterdammers weten zich geen raad met brutaliteit van goed georganiseerd G.V.V.V.
● Dennis van Meegdenburg met twee doelpunten grote man.
● Blauwen schrijven clubgeschiedenis en bereiken de vierde ronde van de KNVB-beker. 
 
ROTTERDAM – De ontlading was enorm. Als één blok renden de spelers van G.V.V.V. gisteravond naar het vak waar vijfhonderd enthousiaste aanhangers uit hun dak gingen. Hangend in de hekken vierden ze de 0-3 bekerzege, die De Blauwen op Woudestein even daarvoor tegen eredivisionist Excelsior hadden geboekt.
Waarop vooraf stiekem al een beetje gehoopt was, werd voor de equipe van trainer Erik Assink ook werkelijkheid. De stunt kwam er gisteravond in het bekerduel tegen Excelsior ook volledig uit.
 
De fans wilden het van dichtbij meemaken.
Maar het was meer dan dat. Excelsior werd op eigen bodem door de ploeg uit Veenendaal gekleineerd. Aanvaller Joey Snijders kon zijn geluk na afloop ook niet op.
„Dit is zo ontzaglijk mooi. Hier hebben we alleen van kunnen dromen. Toen we met een 0-1 voorsprong gingen rusten, had ik het gevoel dat er meer in zat. Dat we gewoon met een overwinning van het veld konden stappen.”
Vanaf het eerste fluitsignaal toonde G.V.V.V. geen enkel ontzag voor de Rotterdammers. Zo namen ze brutaalweg het initiatief, zonder veel ruimte weg te geven. „We hielden de linies kort en daar had Excelsior toch de nodige moeite mee”, zag Snijders.
G.V.V.V. ging tegen de hekkensluiter in de eredivisie van haar eigen kracht uit. Zo had Assink aan het eigen spelconcept geen concessies gedaan en speelde de topklasser ge¬woon met drie spitsen.
Op het kleine veld van Woudestein moest Excelsior het spel maken en daarmee heeft de equipe van coach John Lammers doorgaans veel moeite. Zijn team is normaliter meer gewend aan verdedigen.
De euforie bij het totale G.V.V.V.- kamp barstte los in de 43ste minuut, nadat de ‘benjamin’ in het team van Assink, Dennis van Meegdenburg (37) de score voor de Veenendalers opende. Simon Brouwer kopte een voorzet terug naar de rand van het strafschopgebied, waarna de droge knal van Van Meegdenburg de 0-1 op het scorebord bracht. 
 
Na rust ving G.V.V.V. de eerste stormlopen van Excelsior bekwaam op en omdat Lammers steeds meer aanvallers inbracht, werd de ruimte voor G.V.V.V. steeds groter. Dat betaalde zich uit in nog twee doelpunten voor de bezoekers.
In de tachtigste minuut kon invaller Jasper Bolland een voorzet van Rodney Hofman eenvoudig binnentikken (0-2) en Van Meegdenburg maakte acht minuten later aan alle Rotterdamse illusies een einde: 0-3. 
 
Excelsior - G.V.V.V. 0-3 (0-1). 43. Dennis van Meegdenburg 0- 1, 80. Jasper Bolland 0-2, 88. Dennis van Meegdenburg 0-3.
 
Opstelling Excelsior: Jordy Deckers, Samuel Scheimann, Leen van Steensel (77. Mick van Buren), Norichio Nieveld, Tim Eekman (53. Niels Vorthoren), Roland Alberg, Joost Broerse (67. Darren Maatsen), Edwin de Graaf, Kevin Jansen, Mitchell te Vrede, Tim Vincken.
 
Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Wouter Bonke, Martin van Eck (69. Daan van der Valk), Wilco den Hartog (89. Tom Oostinjen), Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer (77. Jasper Bolland), Joey Snijders.
 
Gele kaarten: 34. Martin van Eck (G.V.V.V.) 68. Leen van Steensel, 88. Samuel Scheimann (Excelsior).
 
Scheidsrechter: Dennis Higler
Toeschouwers: 1800
 
Erik Assink trots op zijn ploeg 
ROTTERDAM – Erik Assink was apetrots op zijn ploeg. De dolblije coach van G.V.V.V. wond er gisteravond geen doekjes om. „Welke amateurclub in Nederland kan zeggen dat het in de derde ronde van het bekertoernooi in een uitwedstrijd met 0-3 van een eredivisieclub heeft gewonnen”, riep Assink enthousiast.
„G.V.V.V. heeft historie geschreven”, ging Assink verder. „Onze zege was ook nog eens volkomen verdiend. Op een bal op de paal na heeft Excelsior eigenlijk geen uitgespeelde kans gekregen. Eigenlijk vond ik ons niets eens zo goed spelen. We kunnen veel beter.”
Assink gaf aan dat hij op de maandagtraining zijn spelers al had voorgehouden dat er zeker kansen lagen in Rotterdam. „En als je spelers dat geloof in eigen kunnen omzetten in een overwinning, is dat genieten voor een coach.”
 
Bekerstunt G.V.V.V. en Achilles 
● G.V.V.V. onder aanvoering van 37-jarige spits ruim voorbij eredivisionist Excelsior: 0-3. 
● Achilles’29 op eigen veld te sterk voor MVV: 1-0. 
● Groesbeekse topklasser wint voor vierde keer in vier jaar tijd van betaald voetbalclub. 
 
ROTTERDAM/GROESBEEK – G.V.V.V. had een klapper. En Achilles’29 bevestigde weer eens de naam van cupfighter. Beide topklassers zorgden gisteravond voor een stunt in de derde ronde van de strijd om de KNVB-beker.
Het Groesbeekse Achilles versloeg op eigen veld eerstedivisieclub MVV, met 1-0. G.V.V.V. uit Veenendaal won zelfs ruim bij eredivisionist Excelsior: 0-3. De 37- jarige Dennis van Meegdenburg nam met twee doelpunten G.V.V.V. bij de hand. De zaterdagtopklasser kwam in Rotterdam vlak voor rust dankzij een afstandsschot van de spits op voorsprong. In de slotfase liep de ploeg weg door goals van Jasper Bolland en opnieuw Van Meegdenburg.
Invaller Bolland was na afloop uitzinnig. „De 0-1 was al een geweldige opsteker. Op de bank voelden wij toen dat een stunt mogelijk was. Toen ik koud in het veld de tweede maakte, kon het niet meer mislukken. We waren zoveel beter dan Excelsior.”
Trainer Erik Assink keek al vooruit. „In de vierde ronde willen wij een grote tegenstander. Ajax, PSV, Feyenoord of zoiets. En het liefst thuis in Veenendaal natuurlijk.”
Voor Achilles was de bekerwinst al haast geen stunt meer te noemen. Voor de derde keer in de laatste vier jaar schaarde het elftal van trainer Eric Meijers zich bij de laatste zestien in de KNVB-beker. MVV was bovendien de vierde profclub in de laatste vier jaar die van de Groesbekenaren verloor, na RKC, Heracles en Telstar. „Ik weet niet of je dit nog een stunt moet noemen, want het is geen uitzondering meer”, jubelde Meijers. „Ik had MVV van de week tegen Telstar gezien. Ik was niet onder de indruk. Ik zag kansen. En de jongens laten zien waarom. Ik ben hier ongelooflijk trots op.”
Aanvoerder Twan Smits zorgde na 22 minuten voor het enige doelpunt. MVV stond toen al met tien man, na het rood voor Kjell Knops. Ook Thijs Hendriks van Achilles kreeg nog voor rust rood. Maar ook met tien tegen tien was Achilles beter, met een kansenverhouding van liefst tien om drie.
 
 
De blauwen en hun aanhang collectief winnaar op Woudestein
 
Normaal bent u een wedstrijdverslag van webredactie gewend, maar omdat we deze hedenmorgen al hebben geplaatst vanuit De Gelderlander en VeenendaalseKrant doen we hieronder een poging om de sfeer van gisteravond te schetsen. 
Webredactie collega Dennis Verwoert zal waarschijnlijk vanavond op zijn blog nog wel de nodige aandacht besteden aan het verloop van de wedstrijd en onze hoffotgraaf Dick Gijsbertsen heeft zijn foto's op zijn site geplaatst. Klik hier om te gaan kijken.
Rotterdam – Wie niet beter wist, dat zij of hij zich gisteravond in stadion Woudestein bevond, zou met gemak het idee kunnen hebben krijgen dat ‘de blauwen’ uit Veenendaal een thuiswedstrijd speelden. Want het lawaai, aanmoedigingen, spreekkoren, yells, juichen etc. kwam maar uit één vak van het knusse stadionnetje. En dat was het vak waar de bezoekers plaatsnemen. De bezoekers waren G.V.V.V. en de gastheren Excelsior.
Dus eigenlijk een omgekeerde wereld. Alle dikke 600 meegereisde ‘blauwe’ supporters zorgden voor die omkering waardoor de Assink-brigade zich al heel snel thuis voelde in Rotterdam. Alleen die ondersteuning is al een dik compliment waard. Want vanaf minuut één tot het slotfuitje van scheidsrechter Dennis Higler was het geen seconde stil. Onvermoeibaar ging de meegereisde blauwe colonne door, tot op het laatst zelf ook het Excelsior-vak aan de overkant maar begon mee te doen met kreten als ‘olé, olé, olé, G.V.V.V.’ en ‘we gaan Europa in’. 
En ja, als zelfs fans van je tegenstander op jouw hand beginnen te worden, dan heb je absoluut een meer dan geweldige prestatie neergezet.
 
De fans deden dat, maar op het veld waar het nu eenmaal moet gebeuren, werden deze signalen omgezet in daden door gehele A-selectie. Van invaller tot bankzitter en van teammanager tot materiaalman, het was gisteravond een groot collectief zonder ook maar één zwakke schakel. Die sterke ketting zorgde dan ook voor een stunt van de eerste orde, want op de 0-3 overwinning viel dan ook helemaal niets af te dingen. 
Alle ‘persmuskieten’ staken de loftrompet over het sterke collectief en de nooit verzakende ijver van de elf ‘blauwen’ op het veld. Even later in sponsorhome van de Kralingers een zelfde soort van sportieve reactie op de geleverde prestaties van de onzen.
 
Maar de mooiste geste kwam van twee diehard Excelsior supporters. Gekleed in rood-zwart tenue en Excelsior shawls om stonden ze na afloop bij de spelerstunnel te wachten. Niet op hun helden zoals Tim Vincken, Roland Alberg of Edwin de Graaf. Nee, ze stonden te wachten totdat ‘de blauwen’ waren uitgefeest met hun achterban. Want het ‘Erik bedankt’ was niet te stoppen en het duurde toch zeker een minuut of tien voordat de eerste spelers bij de tunnel arriveerden. Maar toen het eenmaal zover was werden de echt hartelijke gemeende felicitaties overgebracht aan de langslopende spelers. Niet binnensmonds, maar luidkeels. Johan Jansen en Bart Hulsbos kregen nog een hand en een persoonlijk complimentje van de beide heren, die ook van mening waren dat er maar een vereniging de overwinning verdiende en dat was G.V.V.V. 
Ze vertelden dat op de Excelsior-shawls iets stond in de trant van dat er strijd moest worden geleverd en dat hadden ze vanavond maar van een ploeg gezien, namelijk G.V.V.V.
Schekscherend werd nog aan Johan Jansen gevraagd of die geen contract bij Excelsior wilde tekenen, want dan hadden ze in ieder geval een doelman die de ‘nul’ kon houden.
 
Deze reactie was van grote klasse van de beide van de heren. Als alle supporters zo in elkaar staken, om een verdiende nederlaag zonder morren te accepteren en je zelfs de moed opbrengt om je tegenstander te feliciteren, dan zag de voetbalwereld er een heel stuk vrolijker uit. 
Ook verslaggever Bert Kous van RTVUtrecht die samen met Arnold Schenk de wedstrijd live had verslagen en die net z’n ‘quotes’ had gehaald was getuige van deze genereuze gebaren en dat lokte hem op zijn beurt de uitspraak uit; “jongens als jullie dit echt menen (en daar was geen twijfel over mogelijk. Opm. webred.), dan hoop ik samen met jullie dat Excelsior voldoende punten gaat verzamelen om eredivisionist te blijven.
En bij die uitspraak van Bert Kous wil de webredactie en waarschijnlijk iedere G.V.V.V.-er die aanwezig was zich van harte aansluiten. Want hoe je het ook wend of keert, het feit dat Excelsior zich gisteren wellicht blameerde, neemt niet weg dat de Rotterdammers het met zeer beperkte middelen – lees kleinste begroting - toch maar weer tot de eredivisie hebben geschopt en alleen daarom al verdiend Excelsior onze sympathie. 
 
Uiteraard was dit een historische avond voor allen die G.V.V.V. een warm hart toedragen of sympathie koesteren voor de topklasser. Want nog nooit eerder in de bijna 64-jariige geschiedenis waren ‘de blauwen’ erin geslaagd om de derde ronde van de KNVB-beker te bereiken. En als je dan die ronde dan ook nog overtuigend winnend afsluit en je, je daardoor plaatst bij de laatste zestien is dat een prestatie die nu al legendarisch genoemd mag worden. 
Voor wie het helemaal een bijzondere avond moet zijn geweest is de kersverse voorzitter Henny Verbruggen. Nog geen volledige dag in functie en dan al kunnen bogen op zo’n gigantisch succes, is iets om nooit te vergeten. Na afloop was Verbruggen dan ook overal en nergens te vinden zo druk was hij om alles over zich heen te laten komen en hij kwam handen tekort om de dubbele felicitaties in ontvangst te nemen. 
Henny Verbruggen werd wel op z’n wenken bediend, want in de plaatselijke pers liet hij na zijn verkiezing, die afgelopen maandagavond plaatsvond, weten dat hij als een van zijn voornaamste taken zag, de saamhorigheid binnen de vereniging uit te breiden. Een beter voorbeeld daarvan, zoals gisteravond op Woudestein plaatsvond is dan niet bedenken.
 
Na afloop werd bekend gemaakt dat de spelers-, sponsor- en supportersbussen zo snel mogelijk naar Veenendaal zouden vertrekken. Want er werd ad-hoc besloten dat het clubhuis nog tot in de late uurtjes open zou blijven om deze geweldige stunt te vieren. Uw verslaggever heeft daarvan niets mee gekregen omdat het voor hem, zo tegen 23.45 uur toen hij weer in Veenendaal arriveerde, echt kinderbedtijd was. Maar we kunnen er ongezien vanuit gaan dat het nog lang onrustig bleef op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis en dat er ontelbare malen zal zijn geproost op dit geweldige succes. 
 
Is er dan helemaal geen kritische noot te kraken? Jawel, toch eentje. Want al dat ontzettende enthousiasme van de G.V.V.V.-fans zou eigenlijk ook wat vaker moeten plaatsvinden bij de competitie wedstrijden die G.V.V.V. op haar eigen sportpark Panhuis afwerkt. Zullen we dat afspreken? Te beginnen komende zaterdag bij het duel tegen SC Genemuiden.
 
Dit artikel stond nog geen vijf minuten online of er kwam een mail van de nieuwbakken voorzitter die ook graag zijn enthousiasme met u wil delen.
 
WAT EEN GEWELDIGE PRESTATIE
 
En bovenstaande kreet slaat niet alleen op de prestatie van onze A-selectie en de technische staf.
Wat zij gedaan hebben kunnen we gerust legendarisch noemen voor onze club!
Een betere promotie is bijna niet denkbaar.
 
Maar u als supporters heeft ook een geweldige prestatie geleverd. Op een doordeweekse avond met bijna 700 fanatieke, feestvierende supporters in optocht naar Rotterdam is ook een geweldige prestatie . Maar ook uw ondersteuning met spreekkoren en gezang hebben ons allemaal regelmatig kippenvel bezorgd. Dat we na afloop de complimenten kregen van zowel het bestuur van Excelsior, voor ons goede spel en de geweldige ondersteuning door de supporters, als van de Rotterdamse politie voor uw geweldige gedrag was een prachtige promotie voor G.V.V.V.
 
Wij hopen dat deze wedstrijd u doet besluiten om ook in de komende thuiswedstrijden ons team weer te komen aanmoedigen op sportpark Panhuis.
 
Namens het bestuur van G.V.V.V. heel hartelijk dank en graag tot ziens op Panhuis!
 
Henny Verbruggen, voorzitter.