G.V.V.V. verliest onnodig van Katwijk en zakt naar vijfde plaats

22 april 2012

 

KATWIJK - Het vlaggenschip van onze vereniging heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door op bezoek bij de v.v. Katwijk tegen een dure en zeer onnodige nederlaag aan te lopen. Ondanks een voorsprong halverwege de tweede helft en een man-meer situatie niet veel later bleken de Katwijkse fileermessen haarscherp.
 
Coach Erik Assink had zijn speelwijze enigszins aangepast ten opzicht van de laatste wedstrijden, zijn ploeg zou iets meer teruggetrokken aantreden om de snelle aanvallers van de tegenstander minder ruimte te bieden hun acties te kunnen maken. Een spelopvatting die getuigt van realiteit gezien de wijze waarop de ploeg de afgelopen weken tegen tegentreffers was aangelopen. Een spelopvatting waarbij automatisch zou worden gekozen voor het benutten van de eigen snelle aanvallende mensen op met name de flanken: Cusell en Snijders.
 
De blauwe equipe startte prima met een schot van afstand van Van Meegdenburg nadat een dieptepass op Brouwer voor zijn voeten terecht was gekomen. De "stadionklok" duidde op dat moment aan dat er pas één minuut verstreken was. De voetballers van Katwijk stelden daar wel wat gepriegel in het vijandelijk strafschopgebied tegenover maar daar werd geen enkele blauwhemd nerveus van. Shirtje trekken van Adnane een een vrije trap voor Katwijk. Minuut negen. Elroy Lammers laat de ingeschoten vrije trap caramboleren tegen zijn voorhoofd, maar was de exacte locatie van Jansen's kooi vergeten. Het leder vloog vele meters naast het doel over de achterlijn. De doeltrap die de Jansen vervolgens mocht nemen werd door Hofman opgepikt tijdens een rush langs de krijtlijn, maar diens voorzet op Van Meegdenburg (met tegenwind gegeven) wist de Nestor niet te bereiken. Ook Taoufik Adnane trachtte met een diepe bal gevaar te stichten. De loopactie van Cusell was hem opgevallen en een prima lange bal werd met de linker pantoffel verzonden, maar door doelman Koroglu net op tijd opgepakt voordat de Amsterdamse aanvaller van de Veense formatie voor gevaar had kunnen zorgen. Het spel begon golfde vlot op en neer met een kans voor Katwijk na dik tien minuten spelen en een schot van wederom Van Meegdenburg minder dan zestig seconden later.
 
Genieten van een individueel hoogstandje was na vijftien minuten spelen het credo. Donny van Oijen wist weg te lopen bij Van der Valk en werd middels een subliem "wippertje" aangespeeld. Dat Van Oijen hier geen vervolg aan kon geven mocht hij zichzelf aanrekenen. De gegeven voorzet waaide over de achterlijn. Oplettend ingrijpen van Johan Jansen na een Katwijkse vrije trap, na een overtreding van Hulsbos op Jongeneelen, was noodzakelijk en hield de score "dubbel blank".
Een prima bal van Bonke op Brouwer leverde Hofman een juweel van een mogelijkheid op. Op vol vermogen plantte de rechter verdediger zijn zwart-oranje Adidas tegen de bal met de intentie om deze dwars door de Katwijkse vissersnetten heen te jagen. Dit was echter buiten doelan Koroglu gerekend, want met een uitstekende reactie wist deze ballenvanger zijn kooi net zo schoon te houden als goalie Jansen circa 100 meter verderop. 
 
De hoekschop die uit de reactie van Koroglu voort kwam werd door Snijders laag voor het doel geslingerd, maar wel op de glanzende schedel van Van Meegdenburg, die al vallend trachtte het net bij de eerste paal te vinden. De behoudende speelwijze van G.V.V.V. bood veel ruimte aan de opkomende backs. Met name Hofman liet zich weer opvallend vaak zien voor de neus van de gerenomeerde vlaggenist Nicolette Bakker, de vrouwelijke grensrechter van dienst. (Ze was onder andere actief op het WK onder 17 in Trinidad & Tobago en maakte op 8 april j.l. haar debuut in de Jupiler League). Een juweel van een steekballetje van Snijders op Hofman leverde een voorzet op Van Meegdenburg op, maar een goal werd het helaas niet. De afvallende bal werd door G.V.V.V. opgevangen en liet Snijders een heerlijk duel op de achterlijn uitvechten. Koroglu pakte echter de voorzet van de Veenendaalse linkspoot waarmee verder gevaar voor de bewoners uit het vissersdorp uitgesloten was.
 
Het eerste kwart van de wedstrijd was reeds verstreken tien arbiter Bronsvoort het rugnummer van Wilco den Hartog noteerde in het kolommetje "gele kaarten bezoekers'. Het was de zevende prent voor de Veenendaalse middenvelder, waarmee hij in het kaartenklassement in de vaderlandse topklasse een gedeelde derde plaats in bezit heeft gekregen. Vlak na dit moment hoopte geheel Katwijk op een wijzende beweging van Bronsvoort richting strafschopstip na een lichte touché in het strafschopgebied, maar naar verluidt wacht men daar nu nog steeds op. Voor alle duidelijkheid: Bronsvoort wuifde het gestruikel van Katwijk weg, maar zag een minuut later wel hoe Johan Jansen een inzet van Martha uitstekend keerde. Wouter Bonke liet na dik tweeendertig minuten zien dat hij tot meer in staat is dan alleen het stofzuigen op het middenveld. Een zeer leep balletje op Van Meegdenburg had een beter lot verdiend dan dat het nu kreeg (de handschoenen van Koroglu), maar het getuigde van pure klasse.
 
Na de "boeking" van Den Hartog verdween ook Adnane's rugnummer in het borstzakje van de arbiter van dienst. Een overtreding buiten het strafschopgebied was voor Bronsvoort aanleiding om de linkerverdediger een gele kaart voor te houden. De vrije trap die hier op volgde werd door Hofman met de arm van richting veranderd en vervolgens door Jansen fraai uit het doel gehouden. Het was zuur dat Hofman een gele kaart kreeg voorgeschoteld terwijl er enkel sprake was van het afschermen van het gelaat voor de naderende bal en dat de bal bovendien op de stip werd gelegd. Voor Jerghinio Sahadewsing was het een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar doelman Jansen had daar zo zijn eigen gedachten over. Hij keerde de zwak ingeschoten strafschop met verve en voorkwam een achterstand na ruim achtenderdtig minuten. 
 
Drie minuten voor "Halbzeit" liet G.V.V.V. een prima aanval over meerdere schijven zien met een voorzet van Snijders op Brouwer als desert. De slagroom werd echter niet meegeleverd omdat Brouwer niet werd bereikt.
 
In de tweede helft maakte Den Hartog zich na vijftig minuten schuldig aan geknoei waardoor Katwijk kon overnemen. Een geweldige inzet van Marc Langeveld dreigde de winkelhaak boven Jansen te treffen, maar eindigde op de handschoen van de Veenendaalse doelverdediger. Met Jasper Bolland voor Rodny Hofman en Martin van Eck voor Tonnie Cusell in de gelederen mocht Snijders een hoekschop trappen richting de mee opgekomen Van der Valk. Het verhaal werd eentonig want opnieuw wist Koroglu het kunstleder voor een aanstormend blauwhemd weg te kapen. Vijf minuten later was de doelman in het fraaie witte tenue alsnog volledig kansloos. Een puike aanval gaf Snijders, met zijn rug naar het doel, de mogelijkheid Simon Brouwer in stelling te brengen. Een "Brouwer-in-stelling" faalt niet vaak, dus ook deze keer mochten de handen de lucht in en werd het scorebord in werking gesteld. G.V.V.V. kwam geheel terecht op voorsprong.
 
Het was minuut vijfenzestig toen de Katukkers wederom om een strafschop schreeuwden na een nietszeggende duikeling van Van Oijen met Hulsbos in zijn nabijheid. Het prijst arbiter Bronsvoort dat hij dit soort struikelpartijtjes niet met een strafschop beloond. Korte tijd later brak het minuutje van Jasper Bolland aan, waarbij het feestje na afloop eigenlijk al op het punt van beginnen stond, maar ter elfder uren geen aanvang kende. Twee uitstekende mogelijkheden van de invaller op luttele seconden van elkaar had toch zeker een doelpunt op moeten leveren, maar Koroglu liet zijn uitzonderlijke klasse zien. In plaats van een comfortabele 0-2 voorsprong bleef de stand slechts 0-1. De opvolgende hoekschop van Snijders werd in eerste instantie nog uit het strafschopgebied weggewerkt, maar toen Van Eck Snijders opnieuw de kans bood een voorzet af te leveren, was daar Bart Hulsbos gevaarlijk dicht bij Veenendaals succes. Razendsnel hervatte Katwijk het spel en in een paar zetten was de bal van de linker flank verplaatst naar de rechter flank en trilde de lat boven Jansen na een daverende knal van Benjamin Martha. De terugstuitende bal werd door Donny van Oijen middels een prachtige omhaal alsnog tegen de netten gewerkt. De naam "Van Oijen" dus in het boekje; en niet voor de laatste keer in deze zin, want de gevierde man bij de oranjehemden was later de aanstichter van het nodige handgemeen en frustratie. Een onbesuisde overtreding op het lichaam van Taoufik Adnane deed niet onder voor de overtreding die Paul Bosvelt in 1997 maakte op Dennis Irwin. Daar waar Bosvelt destijds op het veld mocht blijven staan, daar kreeg Van Oijen een douchemuntje uitgereikt van Bronsvoort en mocht hij vroegtijdig de kleedkamer gaan opzoeken. 
 
G.V.V.V. rook haar kansen op een goed resultaat nog meer dan in de voorafgaande zeventig minuten, maar kwam van een koude kermis thuis. Een lange bal van Adnane na een goede onderschepping werd nu zelf door Langeveld op een mooie wijze onderschept en middels een lange bal zette hij Benjamin Martha op de achterlijn aan het werk. Het intikkertje wat Jongeneelen vervolgens kreeg aangeboden betekende een voorsprong voor Katwijk. Na de wissel Tmim voor Hulsbos ging Adnane opnieuw opzichtig in de fout. Terugspelen op de eigen doelman terwijl enkele tegenstanders op de loeren liggen is "not done", maar gebeurde toch. De toegesnelde Van der Valk kon nipt redding brengen; het was echter uitstel van excecutie. Nadat eerst Johan Jansen nog een dot van een kans voor Katwijk wist te keren was het korte tijd later alsnog raak. Balverlies van Anouar Tmim op het middenveld bood Katwijk vrije doortocht welke door Jongeneelen met een derde treffer werd bekroond. Ondanks een schot op de paal van Brouwer en een schotje van Bonke in de slotfase van het duel kwam G.V.V.V. niet meer dichterbij en leed het haar derde nederlaag op rij. 
 
Volgend weekend komt het eerste elftal niet in actie maar op vijf mei speelt het haar laatste uitwedstrijd van het seizoen. Op sportpark Zegersloot is het reeds gedegradeerde s.v. A.R.C. de tegenstander. Op zaterdag 12 mei sluit G.V.V.V. het eerste jaar in de Topklasse af met een duel op eigen terrein tegen Excelsior '31.
 
 
v.v. Katwijk - G.V.V.V. 3-1 (0-0)
63. Simon Brouwer 0-1, 69. Donny van Oijen 1-1, 77. Jeffrey Jongeneelen 2-1, 83. Jeffrey Jongeneelen 3-1
 
Opstelling v.v. Katwijk: Atam Koroglu, Rydell Tuinfort, Michiel van Dam, Dwight Krolis, Benjamin Martha (85. Bob Koning), Jerghinio Sahadewsing, Donny van Oijen, Jeffrey Jongeneelen, Elroy Lammers (64. Martin van Eeuwijk), Jos Jansen, Marc Langeveld (83. Berend Verdoes)
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Rodny Hofman (51. Jasper Bolland), Bart Hulsbos (79. Anouar Tmim), Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Wouter Bonke, Tonnie Cusell (51. Martin van Eck), Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Joey Snijders.
 
Gele kaarten: Wilco den Hartog, Taoufik Adnane, Rodny Hofman, Martin van Eck (allen G.V.V.V.)
Rode kaart: Donny van Oijen (v.v. Katwijk)
 
Arbiter: W.H. Bronsvoort
 
Toeschouwers: 1.100