Jasper Bolland doet zijn oude club de das om

10 maart 2012

 

Veenendaal - In een zeer onderhoudende en spannende subtopper waren individuele verdedigingsfouten er de oorzaak van dat er maar liefst vijf doelpunten konden worden genoteerd op het Veense scorebord. Ex-Vogel, Jasper Bolland, nam het leeuwendeel voor zijn rekening. De nu in het blauw-witte tenue spelende Bolland nam zowel de 2-2 als de winnende 3-2 voor zijn rekening. En op de winst voor de thuisploeg viel weinig af te dingen, dat moesten zowel trainer Jan Zoutman en zijn assistent Johan de Man - voormalig mister G.V.V.V. - ruiterlijk toegeven. Met de winst voor de pupillen van Erik Assink - voormalig zeer succesvol trainer van IJsselmeervogels - blijft G.V.V.V. de runner-up in de topklasse.
 
Na afloop werd door diverse toeschouwers de vergelijking getrokken met de wedstrijd van veertien dagen geleden tegen Rijnsburgse Boys. In die topper moest G.V.V.V. uiteindelijk het onderspit delven (2-3) al was dat toen wel wat tegen het speelbeeld in. Die toeschouwers hadden qua spanning, beleving, amusementswaarde en de wil om te winnen die beide ploegen toonden, het gelijk aan hun zijde. Maar als je puur kijkt naar het voetbal dat vandaag op de kunstgrasmat werd gelegd verdiende deze wedstrijd zeker een zeven-en-een-half. Maar de wedstrijd van veertien dagen geleden mocht dan toch wel worden gewaardeerd met een dikke acht, om even het verschil aan te geven. 
Natuurlijk hadden captain Michiel van der Valk c.s. mooi maling aan die fictieve cijfers. Want je kunt beter winnen met lelijk voetbal dan fantastisch spelen en de punten aan de concurrent te moeten laten. Gelukkig was van lelijk of oninteressant voetbal geen sprake en deden beide ploegen zeker aan klantenbinding voor het topklasse voetbal.
 
De thuisploeg begon met een op één plaats gewijzigde selectie t.o.v. de vorige met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen S.V.Z.W. Wilco den Hartog moest vanwege zijn zesde gele kaart een schorsing van één duel uitzitten. Jasper Bolland nam vanaf de start zijn plaats in. Ook kon Wouter Bonke - vorige week viel Bolland voor hem in nadat hij een flinke enkelblessure opliep - gelukkig vanaf de aftrap deelnemen. Met dit ingespeelde team kon de strijd dus losbarsten en dat gebeurde dan ook. Want vanaf acquit maakten ‘de blauwen’ meteen duidelijk dat ze absoluut niet bang waren voor deze grossier in titels. Dit resulteerde er al vroeg in de wedstrijd in dat het scorebord aan de linkerkant één cijfertje mocht verspringen. Een pass van Taoufik Adnane werd totaal verkeerd beoordeeld door Bas Mooij, die via zijn hoofd Simon Brouwer in stelling bracht. Ja, en zulke buitenkansjes moet je de nummer 10 van G.V.V.V. niet geven, want geheel vrijstaand had Brouwer geen enkele moeite om doelman Van Strien de gang naar het net te laten maken (1-0).
 
Nadat een schot van Dennis van Meegdenburg prima werd geblokt door de defensie van ‘De Vogels’ en een zeer bekeken lob van circa 35 meter van dezelfde speler een prooi was voor de goalie, namen gasten het initiatief over. Ook dat resulteerde al snel in de gelijkmaker. Slecht uitverdedigen van de thuisploeg bracht de andere nummer 10, Maikel de Harder, in schietpositie op de rand van de zestien. Zijn bekeken schot verdween onhoudbaar voor doelman Jansen tegen de touwen en dus konden de beide kemphanen weer van voren af beginnen (1-1). 
 
Na die gelijkmaker was G.V.V.V. even compleet van de leg. Dat werd prima aangevoeld door de Zoutman-brigade en die zetten flink druk op de ketel. Slecht inpassen van Rodny Hofman op Wouter Bonke leverde laatstgenoemde balverlies op aan de topscoorder van IJsselmeervogels, Jasmin Ramic. Die zag zijn kans schoon en rende met de bal aan de voet richting vijandelijk doel. Met een uiterste krachtsinspanning probeerde Bart Hulsbos dat te voorkomen. Maar de rots in de branding maakte daarbij een overtreding die Ramic uit zijn evenwicht bracht en dat alles binnen de beruchte lijnen. Ja, en dan bestaat er maar een straf, penalty. Jasmin Ramic lapte daarna een ongeschreven voetbalwet aan zijn voetbalschoen, want die zeggen dat een gevloerde speler nooit zelf de strafschop moet nemen. Hij bewees dat die wetsregel niet altijd op gaat, want hij schoof de elfmeter feilloos binnen en zette daarmee zijn teller op 16 doelpunten en zijn ploeg op de 1-2 voorsprong. Gelukkig voor G.V.V.V. beoordeelde referee Huizinga die uitstekende beslissingen afwisselde met soms onbegrijpelijke, dat dan wel gelijkelijk verdeeld over beide partijen, dat Hulsbos voor zijn overtreding geen straf verdiende. Want het neerleggen van een doorgebroken speler had zomaar een gele of zelfs rode kaart voor de centrale verdediger op kunnen leveren.
 
IJsselmeervogels bleef daarna leidend zonder dat het tot echt uitgespeelde kansen kwam. Maar het was wel duidelijk dat G.V.V.V. veel te ver achteruit liep en op die manier het onheil over zichzelf zou afroepen. Maar opnieuw kwam IJsselmeervogels te hulp. Slecht uitverdedigen bracht Simon Brouwer in balbezit die op zijn beurt de mee opgekomen Jasper Bolland geheel vrij zag staan. Hoewel de aangespeelde bal redelijk hoog was had de ex-Vogel speler geen moeite om deze te controleren en van dichtbij de gelijkmaker binnen te tikken (2-2). Al met al een mooie opsteker zo net voor rust al was dat gezien het spelbeeld wellicht niet helemaal terecht, maar daar maalde uiteraard geen enkele ‘blauwe’ om.
Het was wel duidelijk dat trainer Erik Assink iets te vertellen had in de rust, want na de goede start zakte G.V.V.V. in dat tweede part van het eerste bedrijf ver terug. 
 
Beide teams kwamen ongewijzigd uit de kleedkamers en de openingszet was deze keer voor de gasten. Een voorzet van Wouter van Hoof, volgend seizoen weer terug op het ‘blauwe nest’, werd door Ramic maar net in het zijnet gekopt. Daarbij raakte de vleugelspits via een botsing met Michiel van der Valk aan zijn gezicht geblesseerd, maar kon hij na oplapwerk van verzorger Leo Engelman toch weer terugkeren in het veld. Deze waarschuwing deed G.V.V.V. goed, want daarna volgde een alleraardigst Veenendaals kwartiertje. Een mooie solo actie van Tonnie Cusell resulteerde in een schot dat maar net voorlangs het doel verdween. En ook de fraaie een-twee die de linkervleugelspits opzette aan de rechterkant met Martin van Eck had een beter lot verdiend, maar ook dat schot van Cusell ging rakelings naast. 
 
Ook na dat kwartiertje bleven de ‘blauwe’ Panhuisbewoners de baas al was er wel een puike reactie nodig van doelman Johan Jansen op een schot van de makkelijke schietende middenvelder Maikel de Harder. In het verdere verloop van het duel werd het duidelijk dat G.V.V.V. de aanwijzingen van haar trainer prima ter harte had genomen. Er werd snel druk gezet op de pogingen tot uitverdedigen van ‘De Vogels’ en die hadden de grootste moeite om de ruimte te vinden. Ook de aanvallende wissel van Geoffrey Verwey voor captain Raymond Bronkhorst zette geen zoden aan de dijk voor de Westmaat bewoners. Sterker nog, op een kwartier van het einde viel de achteraf beslissende 3-2. Op het middenveld ging verkeek Arnoud van Toor zich op een opstuitende bal. De net ingevallen Anouar Tmim reageerde daar zeer alert op en bracht Simon Brouwer in stelling. Diens inzet kwam via een rebound voor de schietgrage voeten van Jasper Bolland en die dompelde met zijn tweede goal van de dag zijn oud ploeggenoten in rouw.
 
Met wat meer precisie en geluk had de eindstand zelfs nog verder op kunnen lopen. Anouar Tmim zag een prima inzet van dichtbij met een prachtige reflex worden gestopt door doelman Van Strien. Die trouwens ook met meer geluk dan wijsheid een Bep Bakhuis-achtige kopbal van Simon Brouwer in zijn handschoenen terecht zag komen. Datzelfde keepersgeluk had hij ook op een zeer bekeken schot van good-old Dennis van Meegdenburg. Vanaf de punt van de zestien krulde Dennis de bal naar de verre hoek, waar het ketsen van het aluminium een zeer fraaie treffer voorkwam. In de slotminuut van de reguliere speeltijd leek de ‘rode goalie’ verslagen toen Simon Brouwer, die was vrijgespeeld door Rodny Hofman, de bal inschoot. Maar met een ultieme sliding kwam Tony Tol zijn doelman te hulp door de bal precies voor de lijn uit de doelmond te halen. 
Dat in de blessure tijd IJsselmeervogels nog even va-banque ging spelen was te verwachten omdat G.V.V.V. er niet in slaagde de trekker definitief over te halen. Hachelijke situaties leverde dat eigenlijk niet meer op. Want ‘man of the match’ Bart Hulsbos, een titel waar Jasper Bolland ook wel aanspraak op mocht maken, kopte alles wat maar enigszins naar gevaar rook rücksichtslos richting middenveld en dus kwam de verdiende overwinning, op basis van het spel in de tweede helft, dan ook geen moment meer in gevaar.
 
Met deze overwinning blijft G.V.V.V. in het voetspoor van de concurrenten Spakenburg en Rijnsburgse Boys en gingen ze over de IJsselmeervogels heen en namen van hen de 3de plek over. Een derde plaats zou natuurlijk een prachtig eindresultaat zijn voor de debutant in de topklasse, maar zover is het nog lang niet er zijn nog negen duels te gaan. Te beginnen volgende week zaterdag met het uitduel tegen een andere debutant, en huidig degradatie kandidaat Montfoort. Maar juist dat soort duels kunnen nog wel eens tot onderschatting leiden. Het is dus zaak voor G.V.V.V. om dat te voorkomen. Aanvang op sportpark Hofland te Montfoort is 14.30 uur. 
 
Scoreverloop: 7. Simon Brouwer 1-0, 28. Maikel de Harder 1-1, 32. Jasmin Ramic 1-2 (strafschop), 37. Jasper Bolland 2-2, 75. Jasper Bolland 3-2.
 
Gele kaarten: 32. Johan Jansen (G.V.V.V.) 34. Ferdinand Katipana, 44. Arnoud van Toor, 59. Raymond Bronkhorst (IJsselmeervogels)
 
Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane (72. Tom Oostinjen), Wouter Bonke, Martin van Eck, Jasper Bolland, Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Tonnie Cusell (74. Anouar Tmim).
 
Opstelling IJsselmeervogels: Martijn van Strien, Bas Mooij, Arnoud van Toor, Raymond Bronkhorst (70. Geoffrey Verwey), Ferdinand Katipana, Jasmin Ramic, Maikel de Harder, Bart van Wieringen, Wouter van Hoof, Tony Tol, Cerezo Fung a Wing (79. Jan de Graaf). 
 
Toeschouwers: 1500
Scheidsrechter: B.H. Huizinga (Leeuwarden).