Kop op, kop af …

17 september 2011

 

Het debutantenbal in Veenendaal leverde een verdiende gouden plak op voor de bezoekers. In de eerste helft had G.V.V.V. wel een licht veldoverwicht, maar de uitgespeelde kansen waren voor beide ploegen zeer spaarzaam. Noordwijk verdedigde positioneel goed en er was bijna geen doorkomen aan. Ruim op het halfuur namen de badplaatsbewoners zelfs een voorsprong door een uit een rebound ingeschoten bal, na een vrije trap. Na de thee slaagde de Veenendalers er niet in om voor een ommekeer te zorgen. Sterker nog, de kansen voor de 'wit-roden' regen zich aan een. Faouzi, de topscoorder van vorig seizoen bij de Noordwijkers, beslechte het pleit door twee minuten voor tijd de beslissende 0-2 binnen te schieten, nadat hij een minuut daarvoor door tierelantijnen voetbal nog een 200% kans had gemist. Met de nederlaag boekte G.V.V.V. een negatief record in dit seizoen, want tot nu toe werd er in alle gespeelde wedstrijden altijd gescoord, zelfs beker en oefenwedstrijden inbegrepen. 
 
Het was me het weekje wel. Een eclatante nederlaag in en tegen Rijnsburg. Een val van het ereschavot. Een cadeautje (tijdelijk?) van de tuchtcommissie van de KNVB. En het opnieuw innemen van de koppositie. Spannend zo’n verblijf in de topklasse. Cadeautjes worden er in de topklasse in het algemeen niet gegeven. Het voetbal daar is een serieuze bezigheid en als je je niet alle zaterdagen van je beste kant laat zien heb je aan het einde van de competitie een probleem. 
G.V.V.V. ondervond de wetten van de topklasse de laatste twee zaterdagen als geen ander. Mooi voetbal is leuk, effectief en volwassen (professioneel) voetbal is hier blijkbaar beter op z’n plaats. Rijnsburgse Boys en Noordwijk lieten zien wat er nodig is om een wedstrijd naar de goede kant te laten kantelen. 
 
Trainer Assink had, in vergelijking met de wedstrijd tegen Rijnsburg, twee wissels doorgevoerd. Taoufik Adnane verdrong Koen Oost weer als linkervleugelverdediger. Johan Jansen had stuivertje gewisseld met Niels Willemse. De strijd tussen de palen is blijkbaar nog niet beslist. 
 
Al in de eerste de beste minuut, beter gezegd na dertien seconden rukte Martin van Eck via de rechterkant op en gaf een zowat panklare voorzet naar het hoofd van Dennis van Meegdenburg. Zowat panklaar, want Dennis kon er net niet bij. Een minuut later ging Joey Snijders aan de linkerkant richting het vijandelijke doel en gaf de bal voor. Simon Brouwer raakte de bal wel maar net niet goed genoeg om doelman Mustafa Amezrine te verrassen. 
Hierbij bleef het voorlopig, want het duurde zeker vijftien minuten voordat beide ploegen een enigszins redelijk opgezette aanval konden produceren. Op het moment dat Noordwijk iets meer uit de verdedigende linies kwam, wist Simon Brouwer een voorzet van Martin van Eck niet goed onder controle te krijgen zodat zijn inzet tot corner werd verwerkt. 
Noordwijk produceerde pas na twintig minuten het eerste wapenfeitje toen een afgeslagen aanval van G.V.V.V. werd onderschept. De inzet van Tom van der Vlugt werd onderschept door Michiel van der Valk. Een half uur later schoot Rico Kogeldans van twintig meter over. Hieraan vooraf ging balverlies van Martin van Eck, de koning van de steekpass. 
 
Tonnie Bruins Slot, scout van Ajax, zal niet verontrust hebben zitten kijken naar de verrichting van Noordwijk. Ajax en Noordwijk treffen elkaar binnenkort voor een duel om de KNVB beker. 
 
Hoewel G.V.V.V. op het oog sterker leek, was het uiteindelijk Noordwijk dat de score openbrak. Taoufik Adnane maakte in de buurt van de zestienmeter een overtreding op Tom van der Vlugt. Behalve een gele kaart leverde dit ook een vrije trap op. Richard Blonk schoot fraai in, maar doelman Willemse wist met een uiterste krachtinspanning de bal uit de hoek slaan. Een niet alert reagerende verdediging van G.V.V.V. en de bal kwam terecht bij Jeroen van der Zijden, 0-1. 
 
Na deze tegenvaller ging G.V.V.V. op zoek naar de gelijkmaker. Hoewel de opzet van de aanvallen veelbelovend leek, aan het einde werd er veelal onzuiver ingespeeld of een verkeerde medespeler gekozen. Soms fraai, meestal niet effectief, zo leek het. 
In de extra speeltijd waren er nog twee kansjes voor Noordwijk. Op het moment dat Joost Leonard wilde koppen kon doelman Willemse de bal nog net wegstompen. Michiel van der Valk wist dezelfde Leonard nog te blokkeren toen hij in kansrijke positie kwam. 
 
Na de wissel zagen we dat trainer Assink Adnane had gewisseld voor Wouter Bonke. 
Na vijf minuten een aanval van G.V.V.V. Terschegget speelt Bonke aan, deze zet voor en Simon Brouwer schampt de bal met het hoofd maar die verdwijnt naast. Even later, aan de andere kant van het veld, wordt de ingevallen Stefan Mertens aangespeeld. Zijn te zacht ingeschoten bal wordt door Willemse gepakt. 
 
De foute passes van G.V.V.V. stapelen zich in deze fase van de wedstrijd op. Toch was er ook een goede mogelijkheid voor Joey Snijders. Aangespeeld door Simon Brouwer ging hij aan de linkerkant van het strafschopgebied alleen op de doelman af. Helaas ging zijn schot net voorlangs het doel. 
Na een uur spelen zien we een veelbelovende aanval van Noordwijk. Ricardo Kogeldans geeft vanaf links voor, over de verdediging en doelman heen en op rechts staat Stefan Mertens die de bal zo in het verlaten doel kan schieten. Gelukkig was doelman Willemse in volle vaart naar de andere kant gesneld zodat hij de inzet kan pareren. 
Rodny Hofman verliest even later de bal en Richard Blonk kan scoren in de korte hoek. Ook hier is Niels Willemse de reddende engel. 
 
Noordwijk is op dat moment de betere ploeg. G.V.V.V. probeert regelmatig een aanval op te zetten maar moet oppassen voor de tegenaanval. Stefan Mertens slalomt door de verdediging van G.V.V.V. en loopt Wilco den Hartog er verschillende malen uit. Een vrije trap gaat maar net over. Willemse plukt de bal van de voeten van Mertens. 
Na zeventig minuten komt Mohammed Faouzi in het veld bij Noordwijk. Zeker geen verzwakking voor de Noordwijkers. Mertens kopt de bal nog een keer over het doel. Faouzi schiet naast. G.V.V.V. laat zich in die fase verdedigend niet van zijn beste kant zien. Te statisch en weinig opbouwend. 
 
Na vijf kwartier raakt doelman Willemse geblesseerd aan zijn rechterknie en wordt vervangen door Johan Jansen. Eigenlijk stonden er twee nieuwe aanvallers klaar om te wisselen maar door de blessure van Willemse is trainer Assink genoodzaakt er slechts een in te brengen, Daan van der Valk komt in het veld voor Hofman. 
 
Noordwijk krijgt nog een 100% kans op een doelpunt. Na een pass in de zestien lopen Faouzi en Blonk elkaar in de weg, weg kans. 
Aan de andere kant zien we de ingevallen Daan van der Valk op links een voorzet geven. Simon Brouwer glijdt in, maar de bal heeft niet de goede richting. Dennis van Meegdenburg geeft een voorzet op Joey Snijders, maar op het moment dat hij uit wil halen wordt de bal van zijn voet getikt. Na zwak wegwerken van Faouzi wordt er nog in de handen van de keeper van Noordwijk geschoten. 
 
Dezelfde Faouzi speelt even later de hoofdrol in een one man show. Voor open goal denkt hij een technisch hoogstandje op te voeren door een pirouette op de bal te maken en de bal met de hak in het doel te schieten. Helaas voor hem en gelukkig voor G.V.V.V. komt de bal tegens zijn hak tijdens de draai en belandt de bal naast het doel !!! 
Ontzetting bij alles wat Noordwijk een goed hart toedraagt en hoongelach op de tribune was zijn deel. Nog geen minuut later krijgt Faouzi opnieuw de bal toegespeeld en nu is het wel raak, 0-2. 
 
G.V.V.V. is de weg helemaal kwijt en Noordwijk en krijgt kans op kans om de stand uit te bouwen. Faouzi schiet nog tegen doelman Jansen aan en in de extra speeltijd krijgt Stefan Mertens nog een uitgelezen kans op de 0-3. 
 
Op basis van de tweede helft is de overwinning van Noordwijk dik verdiend. In de eerste helft bakten beide partijen er niet veel van maar wist G.V.V.V. tenminste nog een paar redelijk opgezette aanvallen te produceren. Noordwijk wist door goed opstellen dit ‘offensief’ te keren en door enkele goed opgezette aanvallen de overwinning naar zich toe te trekken. Voor G.V.V.V. was dit de eerste thuisnederlaag in de topklasse. De manier waarop geeft te denken. 
 
Aanstaande dinsdag is de KNVB-bekerwedstrijd in Hoorn tegen Zwaluwen ’30, aanvang 20.00 uur. En komende zaterdag de uitwedstrijd in Spakenburg tegen IJsselmeervogels, aanvang 15.00 uur. 
 
Scoreverloop: 33. Jeroen van der Zijden 0-1, 88. Mohammed Faouzi 0-2. 
 
Gele kaarten: 33. Taoufik Adnane (G.V.V.V.), 59. Robin van Vliet (Noordwijk) 
 
Opstelling G.V.V.V. : Niels Willemse (75. Johan Jansen), Rodny Hofman (75. Daan van der Valk), Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane (46. Wouter Bonke), Roy Terschegget, Martin van Eck, Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Joey Snijders. 
 
Opstelling Noordwijk: Mustafa Amerzine, Robin van Vliet (90. Rian van der Niet), Sven de Ridder, Jeroen van der Zijden, Sijbren Bartlema, Stefano Goncalves, Bob Hoogkamer, Tom van der Vlugt (46. Stefan Mertens), Richard Blonk, Joost Leonard, Rico Kogeldans (68. Mohammed Faouzi). 
 
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort (Deventer) 
 
Toeschouwers: 850