Oefenduel wordt schietfestijn

18 februari 2012

Veenendaal - De maand februari is de voetballers niet gunstig gezind, zeker niet die van G.V.V.V. Want waar vanmiddag diverse wedstrijden in de topklasse wel doorgingen, zagen de Veenendalers voor de derde keer in successie een wedstrijd worden afgelast. In Noordwijk werd het veld als onbespeelbaar beoordeeld en dus trad de schaduw agenda in werking. Die gaf aan dat ook de ‘buren’ uit Achterberg geen competitie verplichtingen hadden en dus kwam V.V.A. 71 een bezoek brengen in Veenendaal om op de prima bespeelbare kunststof grasmat een oefenduel af te werken.

V.V.A. ’71 timmert het laatste decennium flink aan de weg in het zaterdagvoetbal. In deze eeuw klom men op van de 6de klasse naar de huidige 1ste klasse. En daarin zijn de Achterbergers tot op heden ook nog steeds kandidaat om door te stromen naar de hoofdklasse, want met maar 1 punt achterstand op de koplopers Ajax en Swift hebben de mannen van trainer Henk van de Pol alles nog in eigen hand. Al met al een geweldige prestatie van dit kleine clubje van preses en drijvende kracht achter de successen, Johan van Kouterik. Met dat in het achterhoofd mocht G.V.V.V. dus een tegenstander verwachten die flink zou tegen spartelen en haar huid zo duur mogelijk zou verkopen. Daarbij gold nog een extra factor. Want Roy Versluis, Karsten Wierenga, Rudy van Doorn en Mourad Marbouh, allen ex-spelers van ‘de blauwen’, wilden natuurlijk niet afgaan tegen hun vorige cluppie.

Van die ongetwijfeld goede voornemens kwam helaas voor aanvoerder Roy Versluis c.s. helemaal niets terecht. Want binnen het half uur had G.V.V.V. haar dodelijke effectiviteit bewezen. Eigenlijk leverde vier goed uitgespeelde aanvallen evenzoveel doelpunten op. De 2-0 en 3-0 die Martin van Eck maakte ontstonden weliswaar uit rebounds, maar daar aan voorafgaande had eerst Thijs van Tent Beking al zelf moeten scoren – hij raakte de paal in geheel vrij staande positie – en bij nummer drie had Martin zelf twee pogingen nodig om doelman Moormans te passeren.

De score was ondertussen al geopend door Tonnie Cusell toen de tijdsaanduiding van het scorebord nog steeds ‘nul’ aangaf. Een gave voorzet van Wilco den Hartog werd door de Amsterdammer vrij gekapt en fraai binnengeschoten (1-0). De vierde van het kwartet was de mooiste. Dennis van Meegdenburg, vanmiddag meer aangever dan afmaker, verzond een strakke steekpass op Cusell, die deze prima op waarde schatte. Een schijnbeweging later en opnieuw lag de bal in het netje (4-0).

Door deze overdonderende start wisten de Achterbergers niet waar ze het zoeken moesten. Symptomatisch daarvoor was, dat doelman Jansen eigenlijk in het hele deel één, niet een keer serieus in actie hoefde te komen. Dat gebeurde pas na de thee, maar toen had Thijs van Tent Beking de ruststand al op 5-0 bepaald.

Met maar twee wissels, Simon Brouwer was ziek en bijna alle andere A-selecties speelden mee in het door het tweede elftal met 2-1 gewonnen oefenduel van zaterdag 2de klasser DFS 1 uit Opheusden, werd begonnen aan het tweede bedrijf. De overmacht van de thuisploeg bleef, alleen traden er nu meer slordigheden op het spel en werd er regelmatig onnodig balverlies geleden. Maar ook op twee momenten na, waarin Johan Jansen zijn kunnen toonde, wisten Versluis & Co niet echt te profiteren om de score een wat dragelijker aanzien te geven.

Ondanks het in het algeheel wat mindere spel dan voor de rust, waren de aanvallen waaruit nog drie goals ontstonden een lust voor het oog. Met snelle combinaties werd de Achterbergse verdediging uiteen gereten en daar profiteerden de ingevallen Anouar Tmim en nogmaals Tonnie Cusell en Thijs van Tent Beking van. Met wat meer geluk - Dennis van Meegdenburg kopte nog een keer op de paal - en zonder een paar uitstekende reflexen van goalie Moormans en een scherper vizier van o.a. Cusell en Van Tent Beking had de uitslag ook zomaar in de dubbele cijfers kunnen eindigen, voordat Roy Versluis voor de gasten de spreekwoordelijk eer redde.

Al met al een nuttige bezigheidstherapie op de vrije zaterdagmiddag, maar het is te hopen dat snel weer om het ‘echie’ kan worden gespeeld. Te beginnen komende dinsdagavond, wanneer G.V.V.V. moet aantreden in de 1/8 finale van de districtsbeker in Zaanstad. De Zilvermeeuwen uit de zondag 2de klasse zijn dan de gastheren. Maar ook in Zaanstad heeft de natuurlijke grasmat geleden onder de vrieskou en de gevallen nattigheid, dus is de vraag of daar gespeeld kan worden. Er bestaat een mogelijkheid dat de wedstrijd wordt omgedraaid en dus op het Panhuis zal worden gespeeld. De beide besturen hebben daar al overleg over gehad. Maar definitief uitsluitsel daarover zal pas morgen of op maandag volgen.

Houdt u daarom deze website in de gaten, want zodra bekend is of dit bekerduel eventueel in Veenendaal zal worden gespeeld zullen wij u informeren.

G.V.V.V. – V.V.A. ’71 8-1 (5-0)

Scoreverloop: 1. Tonnie Cusell 1-0, 9. Martin van Eck 2-0, 13. Martin van Eck 3-0, 25. Tonnie Cusell 4-0, 43. Thijs van Tent Beking 5-0, 54. Tonnie Cusell 6-0, 74. Anouar Tmim 7-0, 80. Thijs van Tent Beking 8-0, 81. Roy Versluis 8-1.

Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman (46. Taoufik Adnane), Bart Hulsbos, Michiel van der Valk (46. Anouar Tmim), Tom Oostinjen, Wouter Bonke, Thijs van Tent Berking, Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg, Martin van Eck, Tonnie Cusell.

Scheidsrechter: Harry van Beek (Cothen)

Toeschouwers: 150