Onnauwkeurig G.V.V.V. smijt met krachten tegen Zilvermeeuwen

22 februari 2012

 

ZAANDAM - G.V.V.V. heeft gisteravond met de hakken over de Zaandamse modderpoel de kwartfinale van de districtsbeker weten te bereiken. Pas in de slotfase van het duel trekt de Veenendaalse topklasser de wedstrijd naar zich toe door twee goed uitgespeelde mogelijkheden.
 
Het was lange tijd onduidelijk of het duel doorgang zou vinden. Er zat nog vorst in de grond en enige neerslag was de groene mat niet ten goede gekomen. Het voorstel om in Veenendaal te bekeren werd afgewezen, waardoor men in Veenendaal uit voorzorg al een schaduwwedstrijd uit de hoge hoed had getoverd. Het bleek allemaal nergens voor nodig, want op het winterige sportcomplex Poelenburg werd op de vroege dinsdagochtend witte rook opgelaten ten teken dat de wedstrijd daadwerkelijk gespeeld zou gaan worden.
 
Vlot na de aftrap verschafte Hofman doelman Jort Willems al het nodig werk. Een goed teruggelegde bal werd door de Zaanse doelman onderschept. De beste man was vanaf de eerste minuut goed bij de les. Aan de overzijde werden inzetten van Jaary dos Santos twee maal in korte tijd onschadelijk gemaakt. Het gemak waarmee de rappe aanvaller als een warm mes door de boter door de Veense defensie sneed deed de meegereisde aanhang fronsen. G.V.V.V. was met name gevaarlijk middels de rappe Cusell. Hij bezorgde de gevederde defensie handen vol werk en doelman Willems de nodige zweetdruppels. Toch lukte het keer op keer met veel moeite de aanvaller het scoren te beletten. Na 11 minuten was het echter toch raak. Aanvoerder Van der Valk trokt mee ten strijde en zag Tmim afdrukken op de kooi van Willems. De rebound werd goed verzilverd door Simon Brouwer. De gewenste snelle voorsprong was een feit, maar in plaats van het zorgvuldig vergroten van de marge werd het onheil over de Veenendalers afgeroepen. Veel onnauwkeurige passes en te ver doorgedreven dribbels brachten Zilvermeeuwen herhaaldelijk in gevaarlijk balbezit. Met de snelle voorwaartsen brachten ze de topklassedefensie regelmatig in de problemen. Doelman Niels Willemse wist wel raad met een schot van Erkan Guzhan in de 15e minuut. Tonnie Cusell werd door Anouar Tmim goed voor de doelman gezet, maar kwam een fractie tekort om doeltreffend te kunnen zijn. Een overtreding op de Amsterdammer leverde Revelino Schooten wat later een gele kaart op. De vrije trap die hier uit voort kwam strandde in de muur, al was de inzet van Van der Valk hard genoeg.
 
De klok bereikte de 21e speelminuut als de aanvoerder van G.V.V.V. aan een rode kaart ontsnapt. Een stevige overtreding op 70 meter van het eigen doel werd door arbiter Barrales bestraft met een gele kaart. Een kaart die later in de wedstrijd nog grote gevolgen zou hebben voor de "captain". Het was een fase waarin het spel van G.V.V.V. niet verder kwam dan het spreekwoordelijke aanmodderen. Automatismen waren niet te bespeuren en een voldoende op het rapport na 45 minuten zou door geen enkele speler behaald worden, ondanks dat de brigade van Erik Assink de wedstrijd in de laatste twintig minuten van de eerste helft wel naar zich toe wist te trekken. De ploeg verzuimde echter keer op keer om met scherp te schieten. Doelman Jort Willems was keer op keer een sta in de weg en wist succes voor, met name, Tonnie Cusell te voorkomen. Een knappe volley werd tot hoekschop verwerkt en met gevaar voor eigen leven wierp de doelman zich voor de voeten van de aanstormende aanvaller. Ook een overtalsituatie na 42 minuten spelen leverde geen succes op. Met vier aanvallers tegen twee verdedigers en één doelman zou met enige zorgvuldigheid een uitgespeelde kans kunnen worden gecreëerd, ware het niet dat het eerste balletje al dik onvoldoende was. G.V.V.V. had op dat moment al een eerste wissel in het elftal toegepast. Bart Hulsbos werd in een duel aan het hoofd geraakt en zocht vlot de warme douche op. De rust werd gehaald met een kleine voorsprong op zak, mede door goed ingrijpen van Taoufik Adnane. De Veenendaalse pitbull wist een zeker doelpunt van Erkan Guzhan te voorkomen.
 
Duidelijk ontevreden met het vertoonde spel en de magere tussenstand zocht G.V.V.V. in het tweede bedrijf naar eerherstel. Op basis van de eerste helft wist Zilvermeeuwen echter dat er wat te halen zou zijn op deze avond. De rappe Slooten was de eerste die Willemse testte op zijn "skills" tussen de palen. De doelman was op zijn post en trad goed op. Luttele minuten later moest G.V.V.V. verder in ondertal. Aanvoerder Van der Valk werd zijn tweede gele kaart voorgehouden door de warrig fluitende scheidsrechter Barrales. Een overtreding halverwege zijn eigen helft zou in veel gevallen enkel met een vrije trap en een lichte reprimande worden bestraft, maar nu was het Barrales die zijn "one minute of fame" beleefde. Sierlijker dan wijlen John Blankenstein huppelde de leidsman richting Van der Valk en voerde zijn act op. Ondanks een mannetje minder zou het sûr plus aan kwaliteit bij de Veenendaalse grootmacht toch voldoende moeten zijn om de zege veilig te stellen. Het zou echter heel wat meer voeten in aarde hebben dan men lief had. Met Daan van der Valk voor Thijs van Tent Beking werd de aanval voorzien van vers bloed. Een uitval richting doel van Jort Willems werd door Tmim en Cusell onzorgvuldig vormgegeven en ook een tweede mogelijkheid circa drie minuten later werd door beide aanvallers van te weinig vernuft voorzien om de Zaandammer defensie te laten wanhopen. De wedstrijd was in het laatste kwart beland toen Zilvermeeuwen een vrije trap mocht nemen halverwege de rechter kant van de speelhelft van G.V.V.V. De bal belandde na een enkel contact in het strafschopgebied bij de tweede paal waar Dos Santos zich tot held van de natie liet kronen. 1-1. Met nog twintig minuten op de klok, één man minder op het veld en een gelegenheidsdefensie door dat Hulsbos en Van der Valk er niet meer bij zijn, moest G.V.V.V. wel komen om niet tegen een blamage aan te lopen. Het heilige vuur aan de zijde van Zilvermeeuwen doofde langzaam maar zeker; vermoeidheid ging de ploeg parten spelen waardoor het conditioneel sterkere G.V.V.V. steeds makkelijker richting het vijandelijke doel kon opstomen. Het was tegen de laatste minuten van de officiële speeltijd toen Daan van der Valk de Veenendalers weer op voorsprong zette. Knap voorbereidend werk van Cusell stelde de aanvaller in staat om probleemloos raak te prikken. In de zesde minuut van de blessuretijd stelde Anouar Tmim de zege definitief veilig. Zijn inzet vanaf de linker kant belandde via de binnenkant van de paal tegen de netten. G.V.V.V. is door naar de kwartfinale van het bekertoernooi en zal daarin aantreden tegen FC Chabab. Plaats van handeling is het vertrouwde Sportpark Panhuis, exacte speeldatum is nog niet bekend, maar zal naar alle waarschijnlijkheid op een midweekse avond zijn.
 
Scoreverloop: 12. Simon Brouwer 0-1, 70. Juary Dos Santos 1-1, 87. Daan van der Valk 1-2, 90+6. Anouar Tmim 1-3
 
Toeschouwers: 120
 
Arbiter: J.C.C. Barrales
 
Gele kaarten: Revelino Schooten (17.), Michiel van der Valk (21. / 52.) Taoufik Adnane (70.), Tonnie Cusell (89.)
 
Opstelling G.V.V.V.: Niels Willemse, Rodny Hofman, Bart Hulsbos (37. Martin van Eck), Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Jasper Bolland, Thijs van Tent Beking (53. Daan van der Valk), Wilco den Hartog, Anouar Tmim, Simon Brouwer, Tonnie Cusell.
 
Opstelling z.v.v. Zilvermeeuwen: Jort Willems, Björn Cevat, Tristan van Oostenbrugge, Erik Jahn, Danny Rijsen (24. Bart v.d. Woude), Rick Dijkstra, Erkan Guzhan (71. Lorenzo Castelen), Quincy Brondenstein (83. Kevin Schoen), Juary Dos Santos, Revelino Slooten, Kevin Wijndal.