Ook voor de derde keer is G.V.V.V. Jong Vitesse/AGOVV duidelijk de baas

11 januari 2012

 

Zoals u in de voorbeschouwing op dit oefenduel heeft kunnen lezen waren de latente profs uit Arnhem/Apeldoorn al tweemaal eerder te gast op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis. Beide keren was G.V.V.V. de bovenliggende partij met uitslagen van 3-2 en 5-2. Vanavond liet de Assink-brigade wederom zien dat ze het spelletje bij een flink aantal vlagen zeer goed beheersen. Jong Vitesse/AGOVV werd met een duidelijke 5-1 nederlaag naar huis gezonden en daar was niets geflatteerds aan. Sterker nog, met nog meer scherpte voor het doel had de uitslag ook zomaar hoger kunnen uitvallen. Met gevarieerde aanvallen op snelheid, op tijd afgewisseld door mooie crosspasses, werden de pupillen van trainer Gerry Hamstra kapot gespeeld.
 
De ene (oefen)wedstrijd is de andere niet, dat bleek dinsdagavond weer eens. Als we het oefenduel van afgelopen zaterdag tegen hoofdklasser DVS ’33 hoofdzakelijk als tenenkrommend mochten kwalificeren, dan verdient het sparringpotje tegen Jong Vitesse/AGOVV zeker de kwalificatie, oogstrelend. 
Uw scribent ziet liever 45 minuten voetbal van de kwaliteit van gisteren dan een hele wedstrijd zoals op voorgaande zaterdag werd ten toon gespreid. En in die conclusie konden spelers en technische staf zich na afloop geheel vinden, want ook zij hadden als direct betrokkenen gezien, gevoeld en beleeft dat het allemaal heerlijk liep en dat er diverse technische hoogstandjes werden uitgeprobeerd die ook nog eens bijna allemaal lukte.
 
Het mooiste voorbeeld van zo’n hoogstandje etaleerde Martin van Eck bij de voorbereiding van het slotakkoord. Een door de Arnhemse verdediging in paniek weggewerkte bal leek met een grote boog over de achterlijn te verdwijnen. Een hoekschop zou het gevolg zijn geweest, maar daar dacht Martin anders over. Bijna staande op de kruising van achterlijn en zestienmetergebied controleerde hij het speeltuig als had hij een pot lijm aan zijn schoenen gesmeerd. De inglijdende verdediger werd met een prachtige lichaamsschijnbeweging ontweken en daarop volgende voorzet deed aan schoonheid niets onder voor de twee eerdere acties. Die bereikte Anouar Tmim, die uit de draai een fraaie onhoudbare schuiver afleverde en daarmee de 5-1 op het bord zette. Met deze en ook eerdere acties liet Tmim zien dat in zijn frêle lichaam heel veel voetbalvernuft schuilt.
 
Zonder de geblesseerde of rust krijgende spelers Taoufik Adnane, Jasper Bolland, Simon Brouwer, Joey Snijders, Koen Oost en Roy Terschegget had trainer Erik Assink gekozen voor een ander concept dan tegen DVS ’33. Nu werd er maar eenmaal gewisseld, tegen afgelopen zaterdag diverse malen. De elf startende acteurs bestonden uit een mooi opgedeelde mix van vaste waarden en wisselspelers en dat bleef na de thee ook eigenlijk zo. 
 
Na een beetje een onwennige eerste 10 minuten begon het te lopen en zag je heel veel ingeslepen automatismen van de training terug. 
Hard inspelen, open draaien en de vrije man zoeken. Lange en korte driehoekjes afwisselen en als er druk gezet werd door de tegenstander zoeken naar de wegsprintende middenvelders of aanvallers en die trachten te bereiken met een cross- of laterale pass, dat was veelal het pandoer. En zo makkelijk zoals het hier is opgeschreven zo makkelijk werd het ook uitgevoerd zowel voor als na de pauze. De zeventien man die in veld kwamen deden geen van allen voor elkaar onder en iedereen was voor iedereen inwisselbaar.
 
Opvallende wissel was natuurlijk die van Peter van de Pol als centrale verdediger. De eigenlijk nog A-junior zijnde speler, speelt sinds het begin van dit seizoen in het tweede. Daar ontwikkeld hij zich zo goed dat de technische staf heeft besloten om Peter van nu af aan mee te laten trainen bij de A-selectie en met dat besluit kreeg Van de Pol dan ook gelijk de vuurdoop. Als Peter iedere kans zo aangrijpt als tegen Jong Vitesse/AGOVV dan zit het wel snor met zijn toekomst bij G.V.V.V. Geen moment, in de 45 minuten speeltijd die hij kreeg, was er sprake van zenuwachtigheid. Zeer zelfverzekerd liet deze leergierige jongeling zien wat hij in zijn mars heeft en paste zich naadloos aan bij het ook in de tweede helft voortdenderende keurkorps.
 
Eigenlijk was er geen zwakke schakel te noemen, alle spelers laten zien dat ze hun normale basisplaats waard waren, of voor de anderen die nog niet zover zijn, dat ze staan te popelen om die te veroveren. Ook conditioneel lijkt een ieder na de paar trainingen na de winterstop al weer helemaal tip top in orde. Want er werd in een heel hoog tempo gespeeld en dat werd ook gedurende de volle negentig minuten vol gehouden. Dat kon van de opponent niet worden gezegd, want die werden zeker in de laatste tien minuten volledig op eigen helft teruggedrongen en hadden niet meer de puf om de aandringende thuisploeg nog met een counter om de oren te slaan.
 
Voor de rust had G.V.V.V. haar slag eigenlijk al geslagen. Vooral via de linkerzijde waar Yoram Pesulima, Wilco den Hartog en Daan van der Valk in eendrachtige samenwerking voor heel veel dreiging en gevaar zorgde. Het was dan ook geen wonder dat die drie aan de basis stonden van de eigenlijke nekslag voor de Gelderlanders. Via twee driehoekjes die akelig precies en in een flink tempo werden uitgevoerd werd Wilco in staat gesteld om z’n maatje uit zoeken. Het werd Martin van Eck, die door zijn vele bewegen niet voor de eerste en ook niet voor de laatste keer, zijn bewaker had afgeschud. En dus kon Martin geheel ongehinderd raak schieten (3-0). Daarvoor had Thijs van Tent Beking zijn doelpunten totaal in oefenduels al opgevoerd tot vijf stuks. Alleen pikte hij zijn eerste eigenlijk af van Daan van der Valk. Want de jongste van de tweelingbroers, werd na een klein kwartier spelen keurig vrijgespeeld door een combinatie van Martin van Eck en Rick van der Ree. De inzet van Daan zou zeker de doellijn hebben gepasseerd, maar Van Tent Beking nam maar het zekere voor het onzekere en gaf alsnog het laatste zetje en opende daarmee de score (1-0). Zijn tweede was van dezelfde simpelheid. Uit een hoekschop ontstond een scrimmage en dan zijn de mensen met een neusje voor de goal er als de kippen bij om nu ook weer zo’n laatste tikkie uit te delen. Het neusje en het tikkie waren dus beide van Thijs.
 
Zoals al gememoreerd ging G.V.V.V. na het kwartiertje verplichte rust onverdroten door op de ingeslagen weg. Daar kon ook ex-G.V.V.V. jeugdspelers Hamza Tagherbit niets aan veranderen, want die kwam na de thee in de ploeg van de bezoekers. Toch was het wel Tagherbit die aan de basis stond van de eretreffer. Een traditioneel ‘Wilcotje’ en dus balverlies bracht Hamza in balbezit. Die zag zijn wegsprintende collega Gregory Viereck niet over het hoofd. Deze kreeg een vrije doortocht en ronde bekwaam af (3-1). 
Het bleef voor de rest bij de bezoekers beperkt tot minder dan speldenprikken en G.V.V.V. hanteerde daarentegen vijfduimers. Want voordat Martin van Eck op een mooi doorloop balletje de 4-1 liet aantekenen hadden o.a. Tonnie Cusell, Dennis van Meegdenburg, Anouar Tmim, Rodny Hofman al kansen gehad om de voorsprong te vergroten. Vooral bij een potje ‘prijsschieten voor een kwartje’ was het een wonder dat de bal er niet in ging. De ene carambole volgde de andere op en daarbij stond of een been, of de paal of de keeper een doelpunt in de weg. Maar goed, zoals aan het begin van dit verslag al aangehaald, werd het mooiste doelpunt tot het laatst bewaard.
 
Met deze voorbereiding zou je kunnen zeggen dat G.V.V.V. met een gerust hart op weg kan naar het eerste officiële optreden van 2012. En dat is komende zaterdag de vierde ronde van de districtsbeker, waarbij een bezoek wordt gebracht aan oude bekende De Valleivogels op sportpark De Bree West te Scherpenzeel. De formatie van trainer Harrie Epskamp is momenteel koploper in de tweede klasse. 
 
G.V.V.V. – Jong Vitesse/AGOVV 5-1 (3-0)
 
Scoreverloop: 14. Thijs van Tent Beking 1-0, 36. Thijs van Tent Beking 2-0, 39. Martin van Eck 3-0, 59. Gregory Viereck 3-1, 68. Martin van Eck 4-1, 81. Anouar Tmim 5-1.
 
Opstelling G.V.V.V. : Niels Willemse (46. Johan Jansen), Rodny Hofman, Bart Hulsbos (46. Michiel van der Valk), Tom Oostinjen (46. Peter van de Pol), Yoram Pesulima, Wouter Bonke, Thijs van Tent Beking (46. Tonnie Cusell), Wilco den Hartog, Rick van der Ree (46. Dennis van Meegdenburg), Martin van Eck, Daan van der Valk (46. Anouar Tmim).
 
Opstelling Jong Vitesse/AGOVV: Sebastiaan van der Sman, Anderson dos Santos (46 Alex dos Santos), Ryan Bouwmeester, Raynick Damasco (46. Hamza Tagherbit), Sander van de Streek, Adnane Tighadouini (46. Deniz Mujic), Gregory Viereck, Mike Vreekamp, Nando Wormgoor, Brahim Darri (46. Elmo Lieftink), Jeroen Drost
 
Scheidsrechter: Coen Dijkers.
 
Toeschouwers: 200