Sparta Rotterdam – G.V.V.V. 1-1 (4-5 na strafschoppen)

20 december 2011

 

Wat een ontlading, wat een feest ! Een ongekend succes is bijgeschreven in de geschiedenisboeken van G.V.V.V. Nadat een kleine twee maanden eerder al voor een daverende stunt was gezorgd door Excelsior te verslaan, was nu eerstdivisionist Sparta het slachtoffer van de dadendrang van de Veenendaalse cupfighters.
Gesteund door een groot blauw legioen van ruim 1500 meegereisde supporters liep G.V.V.V. de gehele wedstrijd in feit met een mannetje meer op het veld. Een extra man die men keihard nodig had, want het van aan Veenendaalse zijde allemaal een stuk minder sprankelend dan tegen Excelsior. Sparta, met de sterke Bokila in de spits en Bel Hassini en Schmeltz op de flanken, was het grootste gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij. Met het nodige kunst- en vliegwerk wisten de blauwen een gelijke stand over de 120 minuten heen te tillen om vervolgens toe te slaan in de beslissende strafschoppenserie.
 
Het is tussen vier en vijf uur op dinsdagmiddag als het Sportpark Panhuis snel blauw kleurt. Het gezang is massaal, de euforie voert op dat moment al de boventoon. Vele bussen, waaronder een aantal dubbeldekkers, staan klaar om de menigte te vervoeren naar Rotterdam-West. In colonne verlaten de bussen per vijf de parkeerplaats onder begeleiding van gemotoriseerde politie om zo een vlotte rit naar de snelweg te kunnen garanderen. Ter hoogte van een benzinepomp langs de A20 wordt de karavaan weer opgepikt door de Rotterdamse politie en naar Het Kasteel begeleid. Bezoekers van het Spartaanse supportershome komen nieuwsgierig naar buiten en zien een stoet van juichende, zingende en feestende Blauwen aan zich voorbij trekken. Het bestuur van G.V.V.V. staat op de eerste etage te genieten van hetgeen zich buiten afspeelt. De spelers zijn op dat moment al binnen en krijgen niet veel van de taferelen buiten het stadion mee. Een enkele supporter stapt uit de groep en doet zich te goed aan een vette hap voor veel te veel geld. Als de regenbui voorbij is draaien de laatste bussen het stadionterrein op. Uitstappende supporters gaan op de in aanwezig blauwe massa. Sjaaltjes met namen van beide clubs gaan als warme broodjes over de denkbeeldige toonbank van de geïmproviseerde marktkraam. De voorraad van 250 sjaaltjes zal rap zijn geslonken.
 
In het stadion zijn Jansen en Willemse onder toejuichingen van de reeds binnengeraakte supporters al bezig aan hun warming-up. Business as usual, zo werken de heren hun spierverwarmende oefeningen af. De entree van de overige spelers brengt het blauwe legioen in extase. Jongens waarmee ze op donderdagavond een biertje drinken in het clubhuis zijn plots ware helden geworden. Lionel Messi, Christiano Ronaldo, Robin van Persie, Mario Gomez, Manuel Neuer ... voor één avond wordt hun heldenstatus overgenomen door de spelers van G.V.V.V. Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Wouter Bonke, Martin van Eck, Wilco den Hartog, Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Joey Snijders.
 
De klokt tikt richting acht uur. In de catacomben staan jeugdelftallen van Sparta en G.V.V.V. opgesteld om met de "grote jongens" het veld op te lopen. De "Spartamarsch" klinkt door het stadion. "Zullen wij laten ho-o-ren .. SP-AR-TA". Zodra de geluidsapparatuur wordt uitgeschakeld is er van enige aanmoedigingen aan Rotterdamse zijde geen sprake meer. Het feest wordt gevierd op de Bok de Korvertribune. "Blauwe, blauwe.". G.V.V.V. trapt af, maar het eerste schotje op doel van Jeremy Bokila is niet verontrustend. Een halve minuut later is het al snel alle hens aan dek als Bokila Hulsbos eruit loopt. Jansen is op tijd en grijpt goed in buiten het strafschopgebied. G.V.V.V. is gewaarschuwd, maar waarschuwt zelf ook als Bonke met een fraaie bal Martin van Eck in kansrijke positie brengt. Zijn schot wordt geblokt. Anderhalve minuut later weet opnieuw Bonke met een goed bal op Simon Brouwer de Rotterdamse verdediging in verlegenheid te brengen. Een subtiele voetbeweging, feitelijk net niet scherp genoeg, geeft Brouwer de bal precies voldoende vaart en richting mee om doelman Pellatz kansloos te laten. Een vroege voorsprong voor de Veenendalers. Wat er nu verder nog zal gebeuren, deze avond kan nu al niet meer kapot. Een pass van Den Hartog weet na ruim zes minuten Snijders te bereiken, diens voorzet kan door een rood-witte verdediger worden opgeruimd; hetzelfde geldt in omgedraaide zin voor een actie van Jaime Brunier in de zestien van G.V.V.V.
De klok staat op negen minuten als Bart Hulsbos de rappe Bokila ten val brengt na een voorzet van Schmeltz. Scheidsrechter Ketting wijst resoluut naar de stip. Een buitenkansje voor Bruinier die van elf meter mag gaan aanleggen. Zijn schot is onzeker en een prooi voor doelman Jansen. Achter hem ontploft direct een klein stuk knalvuurwerk. Wederom gekte en vreugde die om voorrang strijden in het blauwe supportersvak. Uitbraak Snijders met een voorzet op Van Meegdenburg; aanleggen, schieten, geblokt. Kans weg, maar vleugelverdediger Varela heeft het nu al dun door zijn onderbroek lopen als Snijders weer op hem af komt. Aan de overzijde zien we Bel Hassani regelmatig het duel opzoeken met Taoufik Adnane. Passeren buitenom zit er niet in voor deze linkspoot, het is daarom weinig verrassend dat hij voortdurend naar binnen trekt en op doel schiet.
 
De schrik slaat toe bij de blauwe enclave als Wouter Bonke verzorging nodig heeft. Lepelblad snelt naar de middenvelder toe en buigt en strekt Bonke's arm in alle vormen, hoeken en standen. Op dat moment spelend met tien man weet G.V.V.V. middels Johan Jansen slim tijd te rekken door net even wat langer op de grond te blijven liggen na het onschadelijk maken van een voorzet. Met Bonke weer op het veld en Jansen weer overeind gekrabbeld gaat de wedstrijd in hoog tempo verder. Jansen plukt een voorzet en verplaatst het spel snel richting rechter flank waar Rodny Hofman een voorzet aflevert die net over Simon Brouwer heen gaat. Spartatrainer Michel Vonk verlost daarna Toni Varela uit zijn lijden en probeert met het inbrengen van Henk Dijkhuizen wat meer druk te zetten op de linker kant van G.V.V.V. De Blauwen moeten terug. Aanvallend voetbal is vrijwel niet meer mogelijk en stevigere middelen moeten worden gebruikt om de Rotterdams uit de buurt van Johan Jansen te houden. Een stevige overtreding van Rodny Hofman op Sidney Schmeltz komt hem op een vermaning te staan, maar als Dennis van Meegdenburg vervolgens op de middenlijn aanvoerder Luirink opvangt, dan is de aanvalsleider de eerste speler die een gele kaart ontvangt.
 
Na dik 34 minuten spelen verspeelt Hulsbos de bal na een haastig genomen vrije trap; Sparta neemt over en in buitenspelpositie mag de ploeg een voorzet afleveren. Het gevaar wordt alsnog in de kiem gesmoord, maar de druk van de Spartanen houdt de rest van het eerst bedrijf voortdurend aan, maar G.V.V.V. houdt het hoofd koel. Niet lang voordat de thee geserveerd gaat worden ontpopt Taoufik Adnane zich tot een ware held als hij een indraaiende hoekschop op de doellijn weet te keren. Het is kenmerkend voor de Veenendaalse formatie deze avond. Het bundelt de krachten en acteert als een hecht team. Elke speler loopt zich 't snot voor z'n ogen en werkt tot hij er bij neer valt. Neervallen is iets wat de wegdraaiende Bel Hassani doet als hij het strafschopgebied in spurt en hij Adnane in de achtervolging weet. Een juweel van een fopduik die een gepaste beloning krijgt in de vorm van een gele kaart.
 
Bij aanvang van de tweede helft is het duidelijk dat het niet bijster gezellig is geweest in het kleedlokaal van de manschappen van Michel Vonk. Als door een adder gebeten stuift de ploeg uit de startblokken en dwingt het doelman Jansen de bal het matig gevulde stadion uit te trappen. In enkele minuten tijd zijn Dijkhuizen en Scheltz beiden al een keer hun tegenstander voorbij gesneld en is het alarmfase één voor Michiel van de Valk en zijn mannen. Sparta zet voortdurend aan en G.V.V.V. maakt net te vaak een verkeerde keuze als het in balbezit is. Schmeltz raakt het aluminium schuin boven Jansen en Bokila en Van der Valk maken elkaar het leven zuur. Beiden verdwijnen in de boeken met een gele prent achter hun naam. Drie minuten later Treft ook Bokila de lat, al moet gezegd worden dat de sublieme doelman Jansen er met zijn handschoen ook nog aan heeft gezeten. Een tweede wissel aan de zijde van Sparta zorgt voor nog meer aanvallende acties vanaf de flanken. Joey Godee lost Tom Overtoom af. Ondanks het grote aantal aanvallen van Sparta is G.V.V.V. verre van kansloos. Een snelle spelhervatting belandt op de linker vleugel waar Snijders met een fraaie actie de bal ontfutselt van zijn tegenstander. Met alleen doelman Pellatz nog voor zich is Snijders te gehaast. Hij wil het te mooi doen en tracht de bal over de doelman heen te krullen. Een fractie later ligt de bal dan toch in het netje en juichen de Spartanen. Aan de rechterkant trekt een vleugelaanvaller naar binnen en legt terug op de klaarstaande Schmeltz. Ondanks een belabberde aanname en dito controle weet hij de bal met een mooie volley tot voorbij Jansen te krijgen. De bordjes hangen weer in evenwicht met nog een half uur speeltijd op de klokken. Vanaf de tribune is zichtbaar dat de Blauwen er door heen beginnen te zitten. De sprintjes worden drafjes en souplesse maakt plaats voor karakter en wilskracht.
 
Een schot van Van Meegdenburg als rebound na verdedigend werk van Luirink op een voorzet van Adnane is eigenlijk geen wapenfeit te noemen. De inzet verdwijnt royaal naast het doel, zonder dat Pellatz zich ergens druk om hoeft te maken. Na ruim 74 minuten spelen wordt de hard werkende Rodny Hofman bestraft met een gele kaart, de derde speler van G.V.V.V. die dan al op de bon gaat. Het wordt steeds meer pompen of verzuipen. Invaller Godee is een plaag voor de Veenendaalse defensie met zijn beweeglijkheid en snelheid. Een passje breed op Bruinier wordt door Wilco den Hartog met gevaar voor eigen leven onschadelijk gemaakt. Dan is ook bij G.V.V.V. het moment aangebroken dat er gewisseld gaat worden. Martin van Eck gaat naar de kant en alleskunner Tom Oostinjen neemt het stokje van hem over. Kort na deze wissel levert Bokila een puike voorzet op Schmeltz af maar vergeet de nummer 11 van Sparta de bal binnen te knikken. Compleet gesloopt gaat Van Meegdenburg naar de kant en Thijs van Tent Beking, vorige week nog uitblinkend in twee midweekse wedstrijden, neemt de rol in de spits van hem over. De wedstrijd blijft boeiend met een gele kaart voor Den Hartog en een schot in het zijnet van Godee. Dicht bij de overwinning is G.V.V.V. in de 89e minuut. Oostinjen levert een diepe bal af op Van Tent Beking, via Snijders komt de bal tot bij Adnane wienst schot door alle vermoeidheid ontoereikend is om de zege veilig te stellen. Om nog één keer alles uit de kast te halen duikt nu ook centrale verdediger Hulsbos op aan het front; zijn voorzet wordt nipt door Slijngaard weggekopt voordat Oostinjen had kunnen scoren. De massa achter het doel breekt de tent af en schreeuwt de ploeg naar de verlenging, want omdat Bokila in de blessuretijd niet weet te scoren na fraai te zijn weggedraaid bij zijn tegenstander, is een toegift van twee keer vijftien minuten een feit.
 
Het is een bittere pil voor de Kasteelheren dat ze deze avond geen heer en meester zijn in hun eigen stadion. Het frustreert in die mate dat enkele spelers zich van erg onsportieve trekjes moeten gaan bedienen in plaats van een goed in de Spartaanse spiegel te kijken. Bokila wordt aangetikt door Hofman en probeert de rechtsback een tweede gele kaart aan te smeren. Ook doelman Pellatz speelt voor stervende zwaan na een lichte aanraking met Hofman op de achterlijn. Ook deze Spartaan lukt het niet om arbiter Ketting een rode prent te laten trekken voor de geradbraakte flankspeler. Tegen het einde van de eerste helft van de verlenging wisselt Vonk doelpuntenmaker Schmeltz voor spits Paul Gladon. Bokila verhuist naar de flank en wordt zodoende de directe tegenstander voor Hofman. Dat Bokila niet in de gaten heeft dat Hofman een goede aanvallende actie in huis heeft blijkt al vlot als hij een voorzet op Joey Snijders mag afleveren. In duel met doelman Pellatz belandt de bal voor de voeten van Wilco den Hartog. Het schot gaat over het doel.
 
In de laatste vijftien minuten van deze wedstrijd valt Hofman uit met kramp en mag Daan van der Valk de laatste tien minuten vol gaan maken. Sparta gaat meer en meer risico nemen en moet van Vonk in defensief opzicht 1 op 1 gaan spelen. De spelers voeren dit echter niet goed uit, toch enigszins bevreesd als men is voor de uitbraken van G.V.V.V. Daan van der Valk "scoort" nog een gele kaart en er ontstaat nog een opstootje op het middenveld, maar een verandering in de stand vindt niet meer plaats. Een serie van twee keer vijf strafschoppen gaat deze wedstrijd beslissen. Een serie waarin Johan Jansen tot held uitgroeit door de vierde strafschop van Sparta, genomen door Donovan Slijngaard klemvast te stoppen. Aangezien G.V.V.V. het wel voor elkaar krijgt om alle strafschoppen binnen te trappen is de Topklasser geplaatst voor de kwartfinale van de K.N.V.B.-beker !
 
 
 
G.V.V.V. stunt ook op Kasteel
Bron: De Gelderlander (21 december 2011) door Eit Hendriks
 
Veenendaalse topklasser schakelt Sparta uit 
 
G.V.V.V. stunt ook op Kasteel 
 Rotterdamse eerste divisionist na strafschoppen onderuit. 
 Vijftienhonderd supporters schreeuwen G.V.V.V.n naar de onverwachte overwinning. 
 Trainer Erik Assink is beretrots op zijn moegestreden manschappen. 
 
ROTTERDAM – Het sprookje van Rotterdam blijft voortbestaan in de Blauwe harten van G.V.V.V. Net als een maand geleden won de Veenendaalse topklasser opnieuw in de Maasstad. Werd toen Excelsior met 0- 3 verslagen, gisteravond bond het team van trainer Erik Assink Sparta Rotterdam, na een bloedstollend duel en verlengingen, door het beter nemen van strafschoppen aan de zegekar.
 
Na de reguliere speeltijd was de stand nog 1-1. Alle Veenendalers benutten hun strafschop, bij Sparta miste Donovan Slijngard. Doelman Johan Jansen van G.V.V.V. maakte zich gisteravond onsterfelijk. Hij stopte niet alleen de pingel van Slijngard, maar deed dat ook al na tien minuten. Toen bleef hij Jaime Bruinier de baas.
Daarvoor was G.V.V.V. al in de vierde minuut op voorsprong gekomen. De voorzet van Wouter Bonke bereikte Simon Brouwer en die verlengde de bal met de voet in het Spartaanse doel: 1-0.
„Ik zag vanuit mijn ooghoek Simon vrij staan en de bal bereikte hem precies op het goede moment. Hij kon hem met rechts in het doel tikken”, vertelde Bonke na afloop.
Sparta zette daarna aan en kreeg een unieke mogelijkheid om gelijk te komen. De pingel, die scheidsrechter Ketting gaf was dubieus, vond trainer Erik Assink. „Maar het is bekend dat hij gemakkelijk strafschoppen geeft.”
Assink vierde de zege hossend en springend met zijn spelers voor vijftienhonderd uitzinnige Veenendaalse supporters. ,,We hebben op ons tandvlees gewonnen. Iedereen zat helemaal stuk, maar dit is toch prachtig voor de club. We zitten bij de laatste acht in het bekertoernooi. Dat had niemand vooraf gedacht.
We gaan straks nog langdurig doorfeesten” lachte de coach.
Een dolgelukkige Wouter Bonke kon het nauwelijks nog geloven: „Dit is fantastisch. Het was verschrikkelijk zwaar, we zijn tot het gaatje gegaan. Maar er komen dan bijzondere krachten naar boven.”
De middenvelder nam zelf de vierde strafschop na de misser van Sparta. „ Ik werd er zelfs rustig van en schoot hem lekker binnen.”
Het bekersprookje van G.V.V.V. duurt in 2012 nog tenminste negentig minuten voort. 
 
G.V.V.V.: Jansen; Hofman (110. Daan van der Valk), Michiel van der Valk, Hulsbos, Adnane; Den Hartog, Bonke, Brouwer; Van Eck (79. Oostinjen), Van Meegdenburg (82. Van Tent Beking), Snijders.
 
 
Jansen geniet van heldenrol in Rotterdam
 
ROTTERDAM – Johan Jansen, doelman van G.V.V.V., vertolkte een hoofdrol bij de overwinning op Sparta. Met twee gestopte strafschoppen had hij een belangrijk aandeel in het bereiken van de kwartfinales van de KNVB-beker.
„Geweldig, toch”, glom Jansen na afloop op Het Kasteel. „En ja, als ik in de goede hoek lig, moet ik die bal (ingeschoten door Donovan Slijngard, red.) stoppen. Ook nog eens balvast, al maakte dat natuurlijk geen bal uit.”
Jansen had genoten van de wedstrijd, de ambiance en de uitkomst. „Als keeper speel je nooit een perfecte wedstrijd, maar dit keer zat het er wel dichtbij.”