Valse hattrick van Tonnie Cusell bezorgt G.V.V.V. de zege in oefenduel

21 januari 2012

 

Het was vanmorgen al vroeg reveille voor de Assink-pupillen, want er zou om 10.15 uur worden vertokken naar sportpark De Bosk in Harkema om tegen de plaatselijke trots aan te treden in de eerst competitiewedstrijd van dit nog prille jaar 2012. Gelukkig kwam op tijd het bericht uit de Friese dreven dat het speelveld onbespeelbaar was vanwege een overdaad aan ongerechtigheid die Pluvius had laten neer dalen op de natuurlijke grasmat. Dus hoefde deze verste reis in competitie jaargang ’11-’12 geen aanvang te nemen. Daarnaast had teammanager Eddy Schoeman al ruimschoots op tijd een zogenaamde schaduwwedstrijd vastgelegd als er op deze dag een afgelasting zou plaats vinden. Het was dus alleen nog afwachten of de geplande opponent, Flevo Boys, al dan niet zou moeten afreizen naar Oranje Nassau in Groningen om daar haar competitie wedstrijd af te werken. Maar ook dat duel leed onder de streken van die Koning van de regen en werd ook vroegtijdig afgelast. Daardoor kon de reis vanuit Emmeloord niet noordwaarts maar zuidwaarts worden ingezet en troffen G.V.V.V. en Flevo Boys elkaar op het sportpark Panhuis voor een oefenpotje.
 
Flevo Boys, vorig seizoen gedegradeerd uit de topklasse, speelt nu de in hoofdklasse C en bengelt aan de onderzijde van de zeer brede middenmoot in die afdeling. Uit 13 duels werden 15 punten verzameld en het doelsaldo bedraagt 19 voor en 19 tegen. 
De mannen uit de polder staan onder leiding Willem Brouwer, en toeval of niet, deze oefenmeester neemt volgend seizoen Harkemase Boys onder zijn hoede, dus kan het maar zo zijn dat hij vanmiddag een van zijn tegenstanders van de komende jaargang aan het werk heeft gezien.
Gezien het spelbeeld van deze sparringpot zal Brouwer best een aardig idee hebben gekregen van het voetbal wat G.V.V.V. wil en kan spelen. 
 
Was het afgelopen dinsdag in de oefenwedstrijd tegen Theole (1-1) vaak onzuiver, vanmiddag raasden Michiel van der Valk c.s. over hun tegenstanders heen en werden er ook voldoende echte kansen en mogelijkheden geproduceerd die alle voortkwamen uit goede, zuivere en snelle combinaties. Maar nog belangrijker uiteraard, deze werden ook omgezet in doelpunten, waarvan Tonnie Cusell dus het leeuwendeel van voor zijn rekening nam. Het was helaas geen echte hattrick, want daarvoor moet je driemaal achtereen in een helft scoren zonder dat de tegenstrever er ook een maakt, maar zijn drie treffers kunnen we wel kwalificeren als een ‘valse’ hattrick
De snelle rechterspits maakte wel drie doelpunten op rij, maar deed dat in twee helften. Toch smokkelen we een beetje, door als club Tonnie wel de eer van de hattrick te gunnen. Want de manier waarop de 2-1 op het scorebord kwam was een lust voor het oog. Uit wat gerommel in ‘de zestien’ kwam de bal met soort van kluts voor zijn voeten. Half met de rug naar doel nam hij het speeltuig in een soort van zijwaartse byciclekick in een keer op de slof, die daarna als een streep in de kruising neerdaalde. Als deze goal was opgenomen op film of video zou dit een onbetwiste hit zijn geworden op een you-tube voetbalkanaal.
 
Datzelfde had zes minuten eerder aan de andere kant van het veld kunnen gebeuren. Bij een van de spaarzame aanvallen van Flevo Boys voor de pauze, werd de grote sterke spits Age Hains Boersma, met de rug naar het doel hoog aangespeeld vanaf de zijkant. Zijn ‘rückfallzieher’ werd technisch perfect uitgevoerd. Hoog in de lucht in een keer gepakt en met zeer veel kracht richting doel geschoten. Hoogstwaarschijnlijk was goalie Johan Jansen kansloos geweest, maar tot pech van Boersma verdween de bal aan de voor hem verkeerde kant van de paal. Uitvoering een 10, resultaat nul.
 
Ondanks het feit dat dit een geweldige treffer zou hebben betekend, zou het ook compleet tegen de verhouding zijn in geweest als het daarmee 1-2 zou zijn geworden. Want nadat Simon Brouwer, achterover koppend uit een hoekschop van Daan van der Valk, voor de openingstreffer had gezorgd was er maar een ploeg die dicteerde, en dat waren de gastheren. Anouar Tmim en Jasper Bolland (2x) hadden voor tijd al voor een ruime voorsprong moeten zorgen, maar lieten dikke kansen liggen. 
Uit een strak over de grond genomen vrije trap, die door de muur heen ging, zorgde verdediger Elwin Kooistra voor de gelijkmaker. 
 
Zoals gebruikelijk in dit soort oefenduels kregen alle fitte spelers van trainer Erik Assink speeltijd en dus stonden er in deel twee vijf nieuwe spelers in het veld, waarvan drie gewisselde in een later stadium nog weer terugkeerden. Dat alles maakte niets uit, op een tiental minuten na. Toen namen ‘De Boys’ even het heft in handen. Maar de goed opgezette aanvallen ontbeerden iedere keer de juiste voortzetting. En als dat dan weleens gebeurde stond doelman Niels Willemse op zijn post of stak een van de verdedigers op tijd zijn been uit. Vooral Tom Oostinjen toonde zich daarin een meester. Deze jongeling ontwikkeld zich voortreffelijk, want niet alleen afbrekend staat hij zijn mannetje ook opbouwend kwamen er de nodige impulsen van hem. 
 
Op die tien minuten na, bleef G.V.V.V. de bovenliggende partij. Dit werd ook in de score uitgedrukt. Eerst miste Cusell nog een 100% kans toen hij in de buurt van ‘de stip’ geheel vrijstaand de hoek voor het uitzoeken had, maar daarna sloeg hij wel twee keer toe. Eerst op aangeven van Simon Brouwer, die na een combinatie met Daan van der Valk en een listig overstapje, hem prima aanspeelde en acht minuten later was Thijs van Tent Beking de aangever. Laatstgenoemde ontving de pass van Wilco den Hartog die met een zaalvoetbaltruc op het middenveld voor zichzelf de ruimte creëerde om deze te verzenden. Gedurende het duel liet Wilco nog een paar van die technische hoogstandjes zien, waaruit wel kansen ontstonden, maar geen goals. Zelf had de middenvelder de pech dat twee kansrijke afstandsschoten met het nodige geluk werden geblokt door de doelman of een verdediger.
 
De conclusie mag dan ook zijn dat G.V.V.V. nu wel het klassenverschil ondubbelzinnig duidelijk maakte waardoor er op de einduitslag niets aan te merken was. Het wat statisch spelende Flevo Boys kon geen vat krijgen op de wervelende acties die de ‘blauwen’ bij tijd en wijle op de mat legde. Met die wetenschap mogen de Veenendalers zich nu gaan voorbereiden op de eerstvolgende competitie wedstrijd. Dat is de thuiswedstrijd, komende zaterdag, tegen goede middenmoter FC Lisse.
 
Na dit duel kregen de fans nog wel een minder prettige mededeling te horen na alle euforie van de laatste tijd. Joey Snijders gaf namelijk te kennen gegeven dat hij G.V.V.V. aan het einde van dit seizoen, na drie jaar, gaat verlaten. Joey verkast naar de boorden van het IJsselmeer om aldaar voor de beste amateurclub van Nederland te gaan spelen, namelijk ‘De Vogels’. Hij heeft daar een contract gekregen wat hem twee jaar aan IJsselmeervogels bindt. Daarmee keert Joey terug naar de club waar hij ooit in de jeugd voor speelde. Joey Snijders vertelde vanmiddag, dat dit besluit om G.V.V.V. te verlaten, een van de moeilijkste beslissingen was uit zijn nog jonge leven en dat het hem pijn aan het hart deed dit besluit te moeten mededelen aan de collegae, staf en supporters. 
De hoofdredenen voor zijn vertrek zijn gelegen in het feit dat IJsselmeervogels hem meer zekerheden kon bieden voor zijn toekomstige privé plannen. Een besluit dat wij G.V.V.V.-ers moeten en kunnen respecteren. 
Wij willen Joey Snijders vanaf deze plek dan ook alvast van harte feliciteren met zijn overgang naar ‘de rode zijde van de Westmaat’ en wensen hem bij voorbaat al het nodige succes toe, behalve natuurlijk als ‘de blauwen’ en ‘de rooien’ elkaar treffen in het volgende seizoen. Dit ontlokte bij een supporter al de gekscherende opmerking, “Joey kijk eens naar de teletekst pagina, daar staat Barendrecht op -6, dat is volgend seizoen ook zo als jij met je nieuwe club tweemaal G.V.V.V. hebt getroffen.” 
 
G.V.V.V. – Flevo Boys 4-1 (2-1)
 
Scoreverloop: 10. Simon Brouwer 1-0, 30. Elwin Kooistra 1-1, 43. Tonnie Cusell 2-1, 77. Tonnie Cusell 3-1, 85. Tonnie Cusell 4-1.
 
Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen (46. Niels Willemse), Tom Oostinjen, Michiel van der Valk (46. Bart Hulsbos), Koen Oost (46. Rodny Hofman), Yoram Pesulima (60. Koen Oost), Wouter Bonke (46. Wilco den Hartog), Tonnie Cusell, Jasper Bolland (60. Wouter Bonke), Anouar Tmim (60. Daan van der Valk), Simon Brouwer, Daan van der Valk (46. Thijs van Tent Beking).
 
Opstelling Flevo Boys: Hessel Altenburg (46. Danny Versteeg), Timon Rorije, Jeroen de Groot, Elwin Kloosterman, Erwin Bosma, Murat Acikgoz (55. Hidde Kalsbeek), Tjeerd Korf, Klaas Schotanus (69. Arjen Nijboer), Age Hains Boersma (77. Kevin Potters), Arjen Postma, Arjen Spaan.
 
Scheidsrechter: A. van Waveren. (Bussum)