Wetten van de topklasse voor G.V.V.V. nu volstrekt duidelijk

10 september 2011

 

Rijnsburg - Na vier wedstrijden spelen leefde G.V.V.V. op een roze wolk van euforie. Koploper van de topklasse, niemand had het verwacht, maar in de ranglijst stonden de Veenendalers toch echt bovenaan. Maar na het vijfde duel op sportpark Middelmors te Rijnsburg donderden zij daar met een flinke klap vanaf. 
Op de nederlaag viel helemaal niets af te dingen en ook niet over de hoogte daarvan - het werd maar liefst 7-2 voor de thuisploeg - want captain Michiel van der Valk en zijn kompanen werden op alle fronten afgetroefd. Daarmee toonde Rijnsburgse Boys aan dat zij in hun tweede seizoen topklasse veel verder zijn dan de nieuwkomer en dus echt tot de top van de topklasse behoren. 
 
Eerlijk is eerlijk. Trainer Erik Assink had na de florissante start al aangekondigd dat er best er een keer een zeperd aan zou komen. Maar de manier waarop dit vanmiddag gebeurde had ook de inwoner van Almere vast niet op deze manier ingecalculeerd. Verlies tegen de ‘Uien’, zou absoluut geen schande zijn, maar G.V.V.V. werd ingezeept, geschoren, geknipt en afgedroogd en met een geheel nieuw gezicht terug gestuurd naar Veenendaal.
 
Want waar was het vlotte combinatievoetbal en de scherpte voor de goal gebleven zullen velen, die de ‘blauwen’ eerder aan het werk zagen, zich hebben afgevraagd? Er was bijna niets van terug zien en als er dan nog fout op fout gestapeld wordt, vooral doelman Jansen deelde in deze malaise, dan is de forse afstraffing al voor deel verklaard. Neem daar dan ook nog bij dat de tegenstander bij vlagen oogstrelend voetbal speelde en alle fouten genadeloos afstrafte, dan heb je nog een deel te pakken. De derde component hierin is het scoreverloop. Voordat G.V.V.V. na de aftrap drie keer met de ogen had kunnen knippen en nog bijna niet over de middellijn was geweest stond er al een hatelijke 2-0 op het niet altijd even perfect werkende scorebord op het verdere schitterende sportpark Middelmors. 
 
In de wisseldans tussen de beide doelmannen Niels Willemse en Johan Jansen, was het deze keer de beurt aan laatstgenoemde om tussen de palen plaats te nemen. Of dit hoogspanning meebracht om het gevecht wie de vaste doelman wordt, is de vraag stellen en tevens beantwoorden. Want het antwoord moet ja zijn. Want hoe kan het anders dat Johan Jansen bij een uittrap tegen de rug van een tegenstander opschiet die op vijf meter afstand staat en verder niets doet. De terugspringende bal was een makkelijke prooi Martijn Gootjes die simpel zijn vierde van deze competitie liet aantekenen. De schrik sloeg G.V.V.V. om het hart toen nog geen minuut later verdediger Bart Freke de 2-0 tegen het zijnet schoot. Daaraan vooraf ging opnieuw geklungel in de defensie, maar ook stond Jansen niet helemaal op scherp. Het was maar goed dat Michiel van der Valk een minuut of vier later met een ultieme sliding Damiano Schet van het scoren kon afhouden want anders had het duel helemaal schriftelijk afgedaan kunnen worden.
 
Ook na de voorsprong bleef de thuisploeg ruimschoots de betere partij, want van gas terug nemen was geen sprake. Ook in die periode had het zomaar 3-0 of zelfs 4-0 kunnen staan. Pas na dik een kwartier spelen produceerde G.V.V.V. haar tweede aanval en wonderwel was die ook gelijk raak. De voorzet van Joey Snijders belandde panklaar op het hoofd van Dennis van Meegdenburg en die scoorde met z’n hoofd zijn in totaal zesde doelpunt. Een mooie opsteker zou je zeggen en dat was het ook. Want de Assink-brigade ontworstelde zich toch wat van de druk en de volgende kans was opnieuw voor de bezoekers. Simon Brouwer bracht met een mooie crosspass Martin van Eck in stelling, die bedacht zich niet en nam de bal in een keer op de pantoffel. Het schot was fraai, de redding van doelman Nieuwkoop eveneens, alhoewel hij wel een rebound moest weggeven. Maar ook in tweede instantie lukte het Van Eck niet op de bal in het netje te leggen. Het zou ook de wedstrijd op zijn kop hebben gezet als de 2-2 was gevallen, maar soms kunnen dit soort situaties omslagmomenten zijn in een wedstrijd. Dit geschiedde dus niet en mede daardoor leek Rijnsburgse Boys het besef te krijgen dat er toch nog maar een paar goals bij moesten komen om er verzekerd van de zijn dat de punten in eigen huis bleven. 
 
Dat lukte vrij vlot. Uit een hoekschop stompte sluitpost Johan Jansen het speeltuig wel ver weg, maar precies voor de voeten van Schet. De gehele G.V.V.V. defensie verzuimde er snel uit te komen en met de precisie van een Zwitsers uurwerk prikte de van IJsselmeervogels gekomen vleugelspits de bal, laag, hard en strak langs de paal, daarmee zijn ploeg weer in een zetel helpend (3-1). Toen acht minuten later een prachtige aanval over vele driehoekjes – iets waar ‘De Boys’ deze middag een patent op leken te hebben – door Resham Sardar in de voeten van Danny van der Vijver werd gespeeld en die op zijn beurt voor zijn verdediger kroop en van dichtbij de 4-1 in schoot, werd die zetel een troon. Dit was voor trainer Assink het sein om Koen Oost te wisselen, omdat die geen vat had op zijn directe tegenstander, voor Taoufik Adnane. Maar realistisch gezien had deze wissel voor bijna iedere andere G.V.V.V.-er van toepassing kunnen zijn.
 
Na de pauze was de eerste kans wel voor de bezoekers. Maar Simon Brouwer trof doelman Nieuwkoop op zijn weg. Bijna direct daarna viel de genadeslag, zo die al niet was gevallen in deel één. Goed doorzetten van Sardar, die door drie man leek te zijn ingesloten, zag toch kans om Kevin Winter te bereiken. Die op zijn beurt met een geslepen pass Olenski vrij zette voor Jansen. Van dichtbij liet de verdediger in de korte hoek de 5-1 binnen ploffen. Maar nog waren alle rijpe appelen niet uit de boom gevallen. Goed opkomen en dito voorzet van Rodny Hofman, de specialiteit van de vleugelverdediger die vanmiddag maar sporadisch daaraan toe kwam, werd door Simon Brouwer op waarde geschat en tot doelpunt gepromoveerd (5-2). 
 
Maar uiteindelijk, het kon ook bijna niet anders gezien de spelverhoudingen in dat tweede deel, bleek die treffer louter voor de statistieken. Want zes minuten later maakte Martijn Gootjes zijn tweede en Rijnsburg’s zesde treffer (6-2). Opnieuw zag de defensie van G.V.V.V. er niet al te solide uit. En toen goalie Johan Jansen zich een klein kwartiertje voor tijd volledig verkeek op een met goed geluk gegeven voorzet van Joost Kuhlmann, 
 
Daarna hoefde de thuisploeg niet meer zo nodig met de gemeentelijke derby van volgende week tegen Katwijk in het vizier en G.V.V.V. was compleet murw gespeeld en hoopte maar dat scheidsrechter Wijbenga zo spoedig mogelijk zou affluiten. Dat deed de man in het groen inderdaad na het bijtellen van een kleine twee minuten blessuretijd. Voor G.V.V.V. was dit duel, wat die naam eigenlijk niet mag dragen een groot echec, want de ‘Uien’ zorgden met deze forse nederlaag, bijna voor tranen in de ogen bij alles wat ‘blauw’ lief heeft.
 
Aanvoerder Michiel van der Valk was voor de microfoon van Radio MidlandFM heel reëel in zijn analyse. “We hebben verloren van een tegenstander die veel verder is dan wij, dat is op zich geen schande, maar dat wij ons zo naar de slachtbank hebben laten leiden, is dat wel. Daar zullende we in de komende week nog wel over spreken. Maar hoofdzaak is de kop leeg te maken en gewoon te beseffen dat we maar drie punten hebben verloren en er volgende week tegen Noordwijk in eigen huis gewoon weer moeten staan” 
 
Rijnsburgse Boys – G.V.V.V. 7-2 (4-1)
 
Scoreverloop: 2. Martijn Gootjes 1-0, 3. Bart Freke 2-0, 18. Dennis van Meegdenburg 2-1, 24. Damiano Schet 3-1, 32. Danny van der Vijver 4-1, 48. Benito Olenski 5-1, 52. Simon Brouwer 5-2, 58. Martijn Gootjes 6-2, Danny van der Vijver 7-2.
 
Gele kaarten: 45. Wilco den Hartog, 78. Jasper Bolland (G.V.V.V.)
 
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Ronald Breinbrug, Bennie van Noord, Bart Freke, Benito Olenski, Kevin Winter, Joost Kuhlmann, Danny van der Vijver, Martijn Gootjes (73. Jeffrey Winter), Resham Sardar, Damiano Schet (73. Jaap Molenaar).
 
Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Michiel van der Valk, Koen Oost (35. Taoufik Adnane), Roy Terschegget, Martin van Eck (78. Jasper Bolland), Wilco den Hartog (46. Wouter Bonke), Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Joey Snijders.
 
Scheidsrechter: Dhr. P.S. Wijbenga (Harlingen)
 
Toeschouwers: 1250