Ajax geeft verlaat Sintcadeau aan G.V.V.V.

7 december 2014

Na elf seconden lag de bal al aan de goede kant in het net. Een eigen doelpunt van de Amsterdammers was debet aan deze vroege voorsprong, die de ploeg van Erik Assink niet meer uit handen gaf: 1-0.

De blijdschap in het blauwe kamp was groot. Na vier nederlagen op rij snakte men weer eens naar drie punten, en die kreeg het ook door een uitstekende teamprestatie. G.V.V.V. speelde niet het spel zoals ze normaal deed, maar door voor iedere meter te vechten bleven de drie broodnodige punten in Veenendaal. En dat door een verlaat Amsterdams Sinterklaascadeau vanaf de aftrap.

Vroege openingstreffer

Een aantal supporters zoekt vlak na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Burg een zitplaats op. Ze hebben geen idee wat er in hun rug gebeurt. “Na de aftrap gaat de bal toch altijd eerst richting de defensie om rustig op te bouwen”, denken ze. Nu niet. Roy Terschegget krijgt de bal vanaf de aftrap, denkt naar voren en stuurt de aan de linkerkant vertrokken Joey Snijders diep. De linksbuiten wurmt zich langs Ralph Owusu en geeft de bal strak en laag voor, in de hoop dat iemand er tegenaan loopt. Sherwin Grot kan net niet bij de bal, maar een stomverbaasde Lars Middelwijk zet zijn voet wel tegen de scherpe voorzet van Snijders aan. De bal rolt na elf seconden spelen over de doellijn van goalie Maurits Schmitz. Vreugde in het Veenendaalse kamp. De mensen die nog een plaats zochten, misten waarschijnlijk het snelste doelpunt ooit op sportpark Panhuis: 1-0.

Ontlading aan Veenendaalse zijde na de vroege voorsprong.

De vroege openingstreffer lijkt het startsein voor een open wedstrijd. De Ajacieden moeten op zoek naar de gelijkmaker, terwijl de Assink-brigade de schroom van de laatste weken van zich af wil gooien. Buiten de twee enorme kansen voor de bezoekers om, Eloisghiri schoot in alle vrijheid tegen Bart Hulsbos aan en Karim Bridji kopte over, blijkt dit in het vervolg onjuist. Door veel slordigheden aan beide kanten komt de bal niet veel verder dan het middenveld.

Missen zelfvertrouwen

Daar staat de strijd tegenover. G.V.V.V. mist zelfvertrouwen om haar bekende combinatiespel op de mat te leggen en dus schakelen de Veenendalers over naar werkvoetbal. Het ontbreken aan zelfverzekerdheid is te zien aan de vele balcontacten van Johan Jansen, die vaak in actie moet komen om het spel een vervolg te geven. Eén keer gaat dat fout. De doelman speelt de bal zo in de voeten van Karim Bridji, die veel ruimte heeft om een aanval op te zetten. Wilco den Hartog onderbreekt de aanval met een overtreding, waarvoor de middenvelder een gele kaart krijgt. Vlak voor rust maakt Jansen opnieuw een fout, waardoor bijna de gelijkmaker op het scorebord staat. Een schot van Lars Middelwijk zorgt voor de nodige problemen bij de doelman, die de bal net voor de doellijn wegtikt. G.V.V.V. gaat voor het eerst na zes wedstrijden met een voorsprong de kleedkamer in.

De jarige Simon Brouwer, die ook zijn 200ste duel voor G.V.V.V. speelde, zoekt naar een oplossing.

Wonderschone redding

De tweede helft zorgt voor net zo weinig spektakel als het eerste bedrijf. De amateurs van Ajax hebben vaker de bal, maar doen daar, op één grote mogelijkheid na, weinig mee. In de 59ste minuut glijdt Wouter Bonke weg, waardoor de snelle Kenneth Misa-Danso oog in oog staat met doelman Johan Jansen. De linksbuiten heeft het vizier niet op scherp, Johan Jansen kan de inzet wonderschoon keren, waarmee hij zijn doel schoon houdt.

Speldenprikjes

De ploeg van Bart Logchies zet onder druk van de klok steeds meer druk op de defensie van de Veenendalers. Verder dan een aantal afstandsschoten, die Johan Jansen gemakkelijk tegenhoudt, komen de Amsterdammers niet. Door een rode kaart (2x geel) van Wilco den Hartog een kwartier voor tijd, moet G.V.V.V. alles op alles zetten om de overwinning over de streep te trekken. Het is billenknijpen voor de blauwwit gezinde aanhang. De ploeg van Erik Assink organiseert zich keurig en geeft weinig ruimte weg, mede door het verder inzakken van de jarige Simon Brouwer, die bovendien zijn 200ste wedstrijd in dienst van G.V.V.V. speelt.

Joey Snijders (r) in duel met Thomas Metzemaekers (l).

Overwinning zeker

Toch voetbalt G.V.V.V. zich, ondanks de man-minder-situatie, knap onder de druk uit van de opponent en krijgt het een grote kans om de score te verdubbelen. Roy Terschegget speelt de bal naar de vrijstaande Joey Snijders. Snijders neemt de bal in eerste instantie goed aan, maar bij het vervolg springt de bal van zijn voet weg. De linksbuiten komt wel tot een schot, maar doelman Maurits Schmitz houdt zijn doel klein en voorkomt daarmee de 2-0. De Ajax amateurs komen daarna niet meer gevaarlijk voor het doel van Johan Jansen. Na vier nederlagen op rij weet G.V.V.V. weer wat winnen is.

G.V.V.V. – Ajax Amateurs 1-0 (1-0)

Scoreverloop: 1. Lars Middelwijk (eigen doelpunt).

Gele kaarten: 27. Wilco den Hartog, 48. Wouter Bonke (beiden G.V.V.V.), 74. Mimoun Eloisghiri (Ajax Amateurs).

Rode kaart: 74. Wilco den Hartog (2x geel).

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Tom Oostinjen, Wouter Bonke, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane, Roy Terschegget, Simon Brouwer ©, Wilco den Hartog, Fathi Ben Ahmed (76. Martin van Eck), Sherwin Grot (56. Ismail Ouaddouh), Joey Snijders.

Opstelling Ajax Amateurs: Maurits Schmitz, Ralph Owusu (46. Ralph Hovestad), Lars Middelwijk, Jordi Meester, Siver Abdulrahman (66. Ogur Kaya), Thomas Metzemaekers, Karim Bridji (80. Marvin Hasselbaink), Glenn van Zoolingen ©, Sergio Cameron, Mimoun Eloisghiri, Kenneth Misa-Danso.

Toeschouwers: 900.
Scheidsrechter: P.N. van der Burg (Voorburg).

Gerelateerd artikel: G.V.V.V. dankt Ajax voor presentje

Bekijk een uitgebreide fotoreportage van onze huisfotograaf Dick Gijsbertsen door op onderstaande afbeelding te klikken.

Bekijk de televisiebeelden terug op G.V.V.V. tv en RTV Utrecht.