De Blauwen zijn de Rooien de baas

14 september 2016

Op de dag dat de hoogste temperaturen, ooit in september gemeten, zich voordeed moesten op een zeer zwoel sportpark De Westmaat in Spakenburg twee elftallen aantreden voor een oefenpartij. De beide coaches, Sandor van der Heide namens de gastheren, en John de Wolf van de bezoekers, wilden eens onderzoeken hoe hun selectie spelers, die nog weinig tot geen minuten hadden gemaakt in de competitie, zich konden manifesteren.

Het was vanwege de klimatologische omstandigheden niet onlogisch dat het tempo niet op een al te hoog niveau lag, en ook de beide experimentele opstellingen waren er debet aan dat het al met al geen gala voorstelling werd. Niettemin werden de ongeveer 175 aanwezige toeschouwers toch getrakteerd op een vijftal treffers via een aantal aantrekkelijke combinaties. Waarbij uiteindelijk de Blauwe Veenendalers er één meer maakten dan de Rooie Spakenburgers en de 2-3 winst dus meeging in de tas van de bezoekers.

Net niet
De eerste prikacties in de wedstrijd kwamen van de kant van de bezoekers. Nieuwkomer Joey Steenbergen, geposteerd als rechtervleugelspits, bereikte z’n aanvoerder Terschegget nog wel, maar die kon het speeltuig net niet voldoende controleren om deze goede richting te geven naar het ‘hok’ van doelman Ramon van Emmerik. Niet veel later liet Patrick Heesakkers zien, dat hij naast het scoren van goals, afgelopen zaterdag in Lienden nog een zeer belangrijke kwaliteit, ook wel in staat is tot een technisch hoogstandje. Een soort van wippertje over zichzelf en de tegenstander heen, en daarna snel om de as draaien, leverde aan de linkerzijde een heel vrij veld op. Helaas was de voorzet richting z’n mee opgekomen speelmakkers net niet nauwkeurig genoeg om voor doelgevaar te zorgen. En bij een van de bekende rushes van rechtsback Hofman, na een vloeiende combinatie van achteruit opgezet, kwam pinchhitter Heesakkers net een teenlengte tekort om de voorzet tot doelpunt te promoveren.

Achterstand
IJsselmeervogels had tot dan nog weinig laten zien waartoe ze staat zouden moeten zijn gezien de kwaliteit die de selectie herbergt. Maar daar kwam snel verandering in. Net 1 seconde nadat De Wolf had geroepen “niet op buitenspel spelen” ontsnapte ex-G.V.V.V.-er Sherwin Grot daaraan. En met zijn reuzenpassen was de kersverse vader door niets en niemand meer in te halen en lag het hele centrum open. De pass van Grot op Mike van de Laar was dodelijk precies en die kon makkelijk binnenschuiven en de score openen. Vijf minuten later was de waarschuwing van de coach nog steeds niet doorgedrongen tot de defensie van G.V.V.V. en kon de pijlsnelle spits opnieuw richting doelman Rijnvis opstomen. Nu kon Laurens van der Voort, dit keer als centrale verdediger spelend, hem nog ietwat naar buiten dringen en mede door die actie ging het schot voorlangs. Even voor de rust moest Van der Voort dat kunststukje min of meer herhalen alleen nu ten opzichte van Hanne Hagary. Via een goed getimede sliding bleef doelgevaar achterwege. Alleen daarbij overstrekte Laurens waarschijnlijk zijn been, want een minuut later ging hij eraf en nam Wouter Bonke zijn plaats over. Hopelijk is de blessure niet al te ernstig, want de vaste invaller heeft al een aantal keren laten zien dat zijn inbrengen vaak voor wat meer stabiliteit in het elftal zorgt.
Tussendoor had G.V.V.V. nog wel de kans gehad op de gelijkmaker. Opnieuw was Rodny Hofman de aangever, maar het leek erop dat Roy Terschegget en Joey Steenbergen elkaar in de weg liepen bij de afwerking die daarom teloor ging.

Een plaatje
Met in beide teams de nodige wisselingen floot de gepokt en gemazzelde scheidsrechter Wim Bronsvoort af voor aftrap van de tweede helft. Vier minuten later moest hij dat weer doen, want met een vloeiende combinatie aan de linkerzijde tussen Danny de Leeuw en Patrick Heesakkers zette laatstgenoemde G.V.V.V.’s topscorer Frank Tervoert keurig vrij voor het vijandelijke doel. En ja, dat is koren op de molen van de spits die daarmee in zeven oefenduels zijn totaal naar 8 treffers schoot.
Lang konden de bezoekers niet genieten van de gelijkmaker, want even later liet gelegenheids linkerverdediger Mourad Marbouh zich in de luren leggen door Mimoun Eloisghiri. De van Kozakken Boys overgekomen flankaanvaller, die tot dan toe eigenlijk onzichtbaar was geweest, liet zien dat hij wel degelijk een klasbak kan zijn. Met een technisch hoogstandje stuurde hij Marbouh het bos in waardoor er vrij baan ontstond richting Kevin Rijnvis. Die probeerde zijn hoek te verkleinen maar moest toch buigen voor het subtiele lobje wat Eloisghiri van zijn voet liet vertrekken. Een plaatje van een doelpunt, daar waren vriend en vijand het overduidelijk over eens, die op een volgepakte Westmaat een applaus zou hebben veroorzaakt wat in het centrum van het dorp te horen zou zijn geweest.

Karakter
Net als in de laatste twee competitie wedstrijden tegen De Treffers en FC Lienden, waar de De Wolf equipe ook op achterstand kwam en die op karakter werd goedgemaakt, geschiedde dat nu ook. Want niet veel later lag de gelijkmaker alweer in het netje. Tussen een vlotte combinatie van Robin Mulder via Frank Tervoert naar Patrick Heesakkers konden de verdedigers van IJsselmeervogels geen been of ander lichaamsdeel steken. Dat betekende dat de rollen waren omgedraaid t.o.v. de eerste gelijkmaker. Tervoert nu aangever en Heesakkers afmaker. Het slotakkoord werd zeven minuten voor tijd gezet, toen invaller Ayoub Boubakari een lange voorzet verzond naar Martin van Eck die voor die gelegenheid maar eens was opgedoken in de spits. Toch wel onder druk van een rooie verdediger liet Van Eck zijn specialiteit zien, namelijk het maken van kopdoelpunten. En ook deze winnende treffer was er een uit dat boekje. Hoog opspringend knikte hij feilloos binnen. Van de vijf goals die hij tot nu toe maakte - in de competitie (1x) en in de oefenduels (4x) - deed Van Eck dat viermaal met het hoofd.

Eerlijk
De eerlijkheid gebied te zeggen dat de gastheren voor en na de winnende treffer van G.V.V.V. zeker een kwartet aan mogelijkheden c.q. kansen hebben gehad om zelf op voorsprong te komen of alsnog de gelijkmaker binnen te schieten of te koppen. Maar of het vizier stond niet scherp genoeg afgesteld, of keeper Kevin Rijnvis had er goed het oog in want zijn opponenten gingen doen en kon daarmee op tijd redding brengen.

Hopelijk is deze oefenwinst een mooie opmaat naar het competitie treffen aanstaande zaterdag in eigen huis tegen Jong FC Twente. Aanvang 14.30 uur.    

IJsselmeervogels – G.V.V.V. 2-3 (1-0)

Scoreverloop: 26. Mike van de Laar 1-0, 49. Frank Tervoert 1-1, 56. Mimoun Eloisghiri 2-1, 62. Patrick Heesakkers 2-2, 83. Martin van Eck 2-3.

Opstelling G.V.V.V. : Kevin Rijnvis, Rodny Hofman (46. Martin van Eck), Bart Hulsbos (60. Roy Terschegget), Laurens van der Voort (40. Wouter Bonke), Taoufik Adnane (46. Danny de Leeuw), Wilco den Hartog, Roy Terschegget (46. Robin Mulder), Mourad Marbouh (78. Taoufik Adnane), Caifano Latupeirissa (46. Frank Tervoert), Patrick Heesakkers, Joey Steenbergen (60. Ayoub Boubakari).

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort (Deventer)
Toeschouwers: 175