G.V.V.V. boekt overtuigende zege op HFC

1 oktober 2016
Op het eerste kwartier na, viel er weinig af te dingen op de 3-1 zege van G.V.V.V. op de Koninklijke HFC. De Veenendalers kwamen wat stroef uit de startblokken, maar wisten zich halverwege de eerste helft te herstellen, met een doelpunt van Frank Tervoert als resultaat. De ploeg van trainer John de Wolf controleerde de wedstrijd in de tweede helft en tilde de marge naar drie. Na de eretreffer van Opoku sloop de angst in het team van de thuisploeg, maar de Koninklijke HFC miste doortastendheid om daadwerkelijke een vuist te kunnen maken.

Pechvogel
Met, zoals al verondersteld in de voorbeschouwing, Wilco den Hartog op het middenveld en Laurens van der Voort centraal in de verdediging op de plaats van de geschorste Bart Hulsbos, ging G.V.V.V. van start in een 4-4-2 opstelling. Dit alles om wat meer zekerheid in te bouwen op verdedigend vlak na de 4-1 nederlaag tegen Jong Vitesse en de wetenschap dat de Koninklijke HFC in de laatste twee duels – 1x beker en 1x competitie - maar liefst in totaal elfmaal het vijandelijke doel had weten te vinden. Dat spelconcept kon na slechts vijf minuten spelen al weer overboord. Want 42 seconden na de aftrap kwam Wilco den Hartog door een lichte botsing met een Haarlemmer opponent verkeerd terecht en verzwikte zijn reeds eerder gekwetste enkel. Verzorging van Jan van Pommeren leek in eerste instantie nog soelaas te kunnen bieden, maar al snel werd duidelijk dat de pechvogel niet verder kon. Na vijf minuten speeltijd kwam Caifano Latupeirissa zijn plaats innemen en werd de vertrouwde 4-3-3 formatie in ere hersteld.


Verzorger Jan van Pommeren kan Wilco den Hartog niet meer wedstrijdfit krijgen.

Geen grip
Of Den Hartog’s teammaten zo geschrokken waren van zijn hernieuwde kwetsuur, of dat in de afgelopen week tijdens de training het nieuwe spelsysteem er zo was ingehamerd dat de omschakeling naar het oude voor verwarring zorgde, zal wel in nevelen gehuld blijven, maar feit was dat G.V.V.V. geen enkele grip op de wedstrijd kreeg. HFC bepaalde gedurende de eerste twintig minuten het spel volledig zonder tot echt uitgespeelde kansen te komen. Vooral Kevin Sterling, dit seizoen gekomen van Katwijk, bleek een handenbinder van formaat. Getruct en met veel snelheid zorgde de vleugelaanvaller met regelmaat voor gevaar. Dat werd diverse keren door de uitstekend spelende en positie kiezende Laurens van der Voort in de kiem gesmoord, of stond doelman Jansen zijn mannetje, of Sterling had het vizier niet goed afgesteld. Net toen het erop ging lijken dat de thuisploeg een moeilijke middag tegemoet ging, kantelde de wedstrijd en herpakte de ploeg van coach De Wolf zichzelf.

Martin van Eck 1
Een blok van Martin van Eck op de rand van ‘the box’ recht voor het doel zorgde ervoor dat Frank Tervoert de afvallende bal voor de voeten kreeg. De spits aarzelde geen moment en liet een schuiver van zijn voet vertrekken die de boomlange keeper Tom Boks geen kans gaf om die te keren. Tot geluk van iedereen die de Haarlemmers een warm toedraagt ketste het speeltuig via de paal uit het doel. Toch bleek die kans de opmaat naar meer, want enkele minuten later lag de bal wel in het netje. Dit alles geschiedde wel nadat Jacob Noordmans de reflexen van Johan Jansen had getest. Van dichtbij wilde de voormalig ONS Sneek speler een aardige aanval binnen knallen, maar via de vuisten van de goalie zette G.V.V.V. direct de tegenaanval in. Vanaf de linkervleugel werd het spel met een crosspass verplaatst naar de andere kant waar Rodny Hofman een van zijn bekende rushes voltooide met een uitgelezen pass naar spits Frank Tervoert die geen moeite had om de 1-0 voorsprong op het scorebord te zetten. Daarmee was de thuisploeg los, want in het verdere verloop bood Martin van Eck eerst de doelpuntermaker een hernieuwde kans, wiens kopbal net niet hard genoeg was, en ook Robin Mulder zocht het doel te hoog na een prima soloactie van de weer overijverige vleugelaanvaller annex middenvelder.
Maar ondanks het lichte veldoverwicht en de kansen c.q. mogelijkheden deed G.V.V.V. zich door domme foutjes toch weer bijna de das om. Tweemaal balverlies van de captain en een zeer roekeloze terugspeelbal van Robin Mulder brachten HFC dicht bij de gelijkmaker. Het was wederom aan Van der Voort en sluitpost Jansen te danken dat de gasten daar niet van konden profiteren. De ruststand was derhalve 1-0.


Martin van Eck (l.) en Laurens van der Voort, hier als aanvaller, waren beide in puike vorm.

Genadeklap blijft uit
Met twee ongewijzigde ploegen werd aan het tweede bedrijf begonnen. En opnieuw was Sterling bijna direct na het fluitsignaal van arbiter Martens gevaarlijk. Jansen bleef de baas, zoals ook op een vrije trap Noordmans die door aanvoerder Carlos Opoku werd ingekopt. Toen de blauwen direct daarna de 2-0 maakten was het verzet van de oudste voetbalclub van Nederland wel gebroken. Een zeer fraaie treffer overigens. Taoufik Adnane bezorgde de bal bij Robin Mulder die met een technisch hoogstand lobje in de verre hoek Tom Boks kansloos liet. Als het zo bedoeld was krijgt de uitvoering een 10, was dit wat meer geluk dan wijsheid van Mulder dan nog zou een 9 zijn deel zijn.
Met die lekkere voorsprong op zak gingen de discipelen van trainer De Wolf op zoek naar meer om definitief het slot op de deur te gooien. De kansen daarop kwamen ook. Tervoert zag na een leep passje van Danny de Leeuw zijn inzet worden gestopt door Boks en Latupeirissa zag hetzelfde gebeuren na een mooie uitkap actie. De overgebleven hoekschop werd door de mee opgekomen Van der Voert rakelings over het doel gekopt. De Haarlemmer sluitpost was ook de baas over een vrije trap van Taoufik Adnane. Het lukte niet de genadeklap uit te delen.
 
De 2-0 van Robin Mulder in de maak.

Martin van Eck 2
Sterker nog, na al dat aanvallende geweld stond de Veense defensie effentjes te slapen toen met nog twintig minuten op de klok, Noordmans er vandoor ging en G.V.V.V. door het oog van de naald kroop. Want diens inzet eindigde op de paal en daarmee werd de aansluitingstreffer, en wellicht geloof van HFC op meer, gebroken. Nee, bijna direct uit tegenaanval viel wel de genadeklap. Waar het Martin van Eck eerder niet was gelukt om de assist te geven, ging die vlieger nu wel op. Met een knappe passeeractie liet hij twee verdedigers zijn hielen zien en daarna deponeerde Van Eck met veel gevoel het leder op het hoofd van Latupeirissa vallen, die met een soort van snoekduik de 3-0 achter zijn naam liet zetten. De assistgever moest even later met een
Voormalig speler en aanvoerder van G.V.V.V. Antonio Aguilar Aguilera ('04 t/m '10) was aandachtig toeschouwer.

sneetje in zijn kin, na een ongelukkige botsing met André Morgan, uit voorzorg het veld ruimen voor Patrick Heesakkers.

Eretreffer
Aangever van de openingsgoal Rodny Hofman, kreeg binnen een tijdsbestek van twee minuten de kans om de voorsprong nog verder op te laten lopen. Zijn eerste schot met zijn ‘goede been’ kon tot hoekschop worden verwerkt, en een fraaie één-twee met Robin Mulder kwam voor z’n ‘verkeerde been’, en verdween daardoor ruim over.
Daarna maakte in de slotfase de gastheren het zich nog onnodig moeilijk. In plaats van rustig de bal rond te spelen en balbezit te houden werd er een tikkie paniekvoetbal gespeeld en daar anticipeerde de Koninklijken goed op. Aanvoerder en laatste man Carlos Opoku werd naar het front gestuurd. En juist hij maakte acht minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd met zijn hoofd de eretreffer, waardoor hij met vier treffers clubtopscoorder is. Ook invaller Nigel Castien was nog dichtbij de 3-2, maar zijn vrije trap kon door Jansen tot corner worden verwerkt.
In de laatste vijf- en toegevoegde drie minuten blessuretijd gebeurde er niet zoveel meer en dus bleef G.V.V.V. in eigen huis ongeslagen, pakte de drie winstpunten, en blijven meedoen in de top van de Tweede Divisie.

Volgende week zaterdag gaat G.V.V.V. op bezoek bij UNA in Veldhoven. Doordat dit de live wedstrijd van FOX Sports is, begint dat duel om 15.30 uur.

 
G.V.V.V. – Koninklijke HFC 3-1 (1-0)
Scoreverloop: 25. Frank Tervoert 1-0, 52. Robin Mulder 2-0, 71. Caifano Latupeirissa 3-0, 82. Carlos Opoku 3-1.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wouter Bonke, Laurens van der Voort, Taoufik Adnane; Martin van Eck (75. Patrick Heesakkers), Roy Terschegget ©, Wilco den Hartog (5. Caifano Latupeirissa), Danny de Leeuw (79. Mourad Marbouh); Robin Mulder, Frank Tervoert.
 
Opstelling Koninklijke HFC: Tom Boks; Danny Hols, Carlos Opoku ©, Oscar Wilffert, André Morgan; Michael Timisela, Kevin de Visser (65. Jeffrey Sam-Sin), Jacob Noordmans (78. Robin Eindhoven); Kevin Sterling, Tim van Soest (65. Nigel Castien), Gertjan Tamerus. 
 
Gele kaart: 88. Frank Tervoert (G.V.V.V.)
 
Scheidsrechter: R.W.M. Martens (Rijsbergen)
Toeschouwers: 1000
 
Fotografie: Dick Gijsbertsen. (Klik hier voor meer foto's van deze wedstrijd)