G.V.V.V. doet zichzelf tekort tegen Jong AZ

12 november 2016
Het eeuwenoude voetbalcliché deed weer eens opgeld aan de blauwe zijde van Sportpark Panhuis. Als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander dat wel: 1-4.

G.V.V.V. sneed zichzelf tegen Jong AZ in de vingers door een karrenvracht aan kansen om zeep te helpen. Vooral Patrick Heesakkers, die de plaats innam van de gepasseerde Frank Tervoert, kon zich na afloop wel voor z’n kop slaan, door zeker een handjevol aan honderd procent kansen niet te benutten.

En kansen, daar wist Jong AZ wel raad mee. Het tienerteam van coach Martin Haar, liefst acht basisspelers waren jonger dan twintig jaar, lijkt na de 1-4 zege soepeltjes op weg naar het kampioenschap in de Tweede Divisie. Snel, technisch vaardig, gedreven en creatief waren de jongelingen tegen de Veenendaalse blauw-witten, met de zeventienjarige Calvin Stengs en de vijftienjarige Myron Boadu als absolute smaakmakers. Heerlijke voetballers, zo jong en ongepolijst, vrolijk dartelend over het kunstgrasveld, dribbelend alsof de bal aan een touwtje hangt.

Myron Boadu wordt op de huid gezeten door Martin van Eck.

De 1-1 van die Boadu was exemplarisch. Passje met de buitenkant van de voet van Jamie Jacobs op Boadu, die zich direct opendraait en de hoek voor het uitkiezen had. Of de 1-3, met wederom die Boadu in de hoofdrol. Eerst nog aan de bal met de rug naar het doel, nog geen paar tellen later baant de vijftienjarige zich met ontelbare snelle pasjes een weg naar het doel van Johan Jansen, die ook geen antwoord had op de dadendrang van de ruwe diamantjes van de Alkmaarders.

Maar had het publiek na afloop wel gesproken over Boadu en Stengs, de maker van de 1-2, als G.V.V.V. zichzelf beloond had met niet alleen de treffer van Martin van Eck vlak voor rust, maar met meerdere treffers? Waarschijnlijk niet. Met name Patrick Heesakkers trok na afloop het boetekleed aan voor het missen van dotten van kansen. Dat sierde de spits met het imposante lichaam, die van trainer John de Wolf de kans kreeg om zich ten koste van Frank Tervoert vanaf de aftrap te laten zien. Maar wat als hij vlak voor het rustsignaal wel oog-in-oog met doelman Nick Olij de tweede Veenendaalse treffer op het scorebord had gezet?

Doelpuntenmaker Martin van Eck wijst naar aangever Robin Mulder.

Misschien dat de spits ’s nachts nog wakker schrikt van die kans. Nadat Martin van Eck de thuisploeg met een rake kopbal op een voorzet van Robin Mulder op voorsprong had gezet, leek G.V.V.V. Jong AZ na een worstelende start bij de strot te pakken. De rust diende niet zozeer als een hinderlijke onderbreking, want ook na de pauze had Heesakkers de 2-0 op zijn schoen. De spits werd knap weggestuurd door Mulder, maar wederom was de uitstekend keepende Olij een sta-in-de-weg voor de nummer twee van de Tweede Divisie.

Olij en het aluminium bleken later obstakels voor wederom een Veenendaalse voorsprong. Frank Tervoert, die de aan hamstring geblesseerde Caifano Latupeirissa verving, liet met zijn linker een hard schot los, die via de onderkant van de lat en de binnenkant van de paal terug het spel in kwam. En ook bij de bal op de paal, later van Heesakkers, ontbeerde het de thuisploeg aan geluk.

Patrick Heesakkers duelleert met James Efmorfidis.

Jong AZ had niet zozeer het geluk van de aanstaande kampioen, maar heeft eenmaal de klasse in huis om een wedstrijd direct in het slot te gooien. Stengs en Boadu leidden Jong AZ in een kwartier de weg naar de zege, Nick Doodeman zorgde voor het slotakkoord door alert te reageren in de rebound op een schot van Mees Hoedemakers. Het missen van kansen brak G.V.V.V. wederom op in een topper, ook na de teleurstellende 1-3 nederlaag tegen AFC was dat de enige conclusie die getrokken kon worden. De topper tegen Kozakken Boys, volgende week in Werkendam, lijkt de ideale mogelijkheid om met dat euvel af te rekenen.

G.V.V.V. – Jong AZ 1-4 (1-0)
Scoreverloop: 43. Martin van Eck 1-0, 56. Myron Boadu 1-1, 71. Calvin Stengs 1-2, 75. Myron Boadu 1-3, 90. Nick Doodeman 1-4.

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wouter Bonke, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Laurens van der Voort, Robin Mulder; Martin van Eck, Patrick Heesakkers, Caifano Latupeirissa (54. Frank Tervoert).

Opstelling Jong AZ: Nick Olij ©; Robin Schouten, Vincent Regeling Justin Bakker, Levi Opdam; Viktor Karl Einarsson, Jamie Jacobs, James Efmorfidis (81. Mees Hoedemakers); Calvin Stengs, Ferdy Druijf (69. Zia Sakirovski), Myron Boadu (86. Nick Doodeman).

Gele kaarten: 31. Bart Hulsbos, 58. Rodny Hofman (beiden G.V.V.V.)

Scheidsrechter: F.M.L. van den Elzen (Berghem)

Toeschouwers: 1500

Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. Meer foto's zien klik dan hier.