G.V.V.V. laat punten liggen in Maassluis

27 augustus 2016
Met de doordeweekse zeperd tegen Scheveningen nog in de benen moesten de blauwen aantreden tegen de Tricolores uit Maassluis. 
Excelsior, de regerend algeheel amateurkampioen van Nederland, had op een kwartier na niet zoveel te vertellen tegen G.V.V.V. Het eerst halfuur domineerden de mannen van trainer John de Wolf en in die periode kwam ook de 1-0 voorsprong door Martin van Eck op het scorebord. G.V.V.V. vergat de voorsprong (in tegenstelling tot het scorebord, wat op enig moment zelfs 0-8 aangaf!) uit te breiden en Excelsior trok na 37 minuten de stand gelijk. Het doelpunt gescoord door verdediger Daan Smith was een letterlijk kopie van het Veense doelpunt. Een hoekschop, een doorkopbal en een kopdoelpunt. Het laatste deel van de eerste helft was duidelijk voor de gastheren. De tweede helft van de wedstrijd werd beïnvloed door een tweede gele kaart voor Adair Veiga Lopes, waarna G.V.V.V. stormliep en Excelsior er via de counter regelmatig gevaarlijk uitkwam. De meeste kansen waren voor de Veenendalers, maar die konden ondanks een numerieke meerderheid gedurende 35 minuten de wedstrijd niet naar zich toetrekken. 
 
Met slechts twee dagen om uit te huilen was er voor trainer John de Wolf de moeilijke taak zijn selectie weer de goede kant op te krijgen. De bekerwedstrijd tegen Scheveningen was er inderdaad een om zo snel mogelijk te vergeten en is er dan geen beter medicijn dan zo snel mogelijk beter voetbal (en een beter resultaat) voor te schotelen. G.V.V.V. start met de bekende elf die ook de beide competitiewedstrijden van start zijn gegaan.
 
Beide teams beginnen voorzichtig aan de wedstrijd. Het is behoorlijk warm op sportpark Dijkpolder en van tevoren is met scheidsrechter Cairo afgesproken dat er drinkpauzes zullen worden ingelast. 
Al in de tweede minuut krijgt Robin Mulder een schietkans na een vlotte combinatie met de beide backs Adnane en Hofman. De rechterflank van G.V.V.V. is weer goed op dreef, Rodny Hofman steekt regelmatig het veld over om de combinatie met Martin van Eck aan te gaan. Na een kwartier spelen stuurt aanvoerder Roy Terschegget Caifano Latupeirissa de diepte in. Zijn voorzet vanaf de achterlijn wordt door Frank Tervoert ingeschoten maar door een tegenstander geblokt. 
Voor Bart Hulsbos is het duidelijk wat hij deze middag voor taak heeft, hij vecht regelmatig (lucht)duels uit met de nog langere Kevin Vink en wint achteraf zeker op punten. Wanneer hij na een kwartier spelen bij het uitverdedigen door de rappe Adair Veiga Lopes met gestrekt been wordt geblokt krijgt de laatste een gele kaart. 
G.V.V.V. is het eerste kwartier de ploeg die de meeste aanvallende acties op de mat legt en combineert er lustig op los. Excelsior moet het vooral hebben van de lange bal, en oogt helemaal niet als de ploeg die schier onverslaanbaar was. 


Martin van Eck balt z'n vuist nadat hij de 0-1 in de verre hoek heeft binnen gekopt.
 
Na twintig minuten mag Roy Terschegget een hoekschop nemen. Bart Hulsbos springt hoog en kopt de bal voor het doel. De bal komt, al dan niet bewust, bij Martin van Eck terecht. Alhoewel Martin misschien niet zo oogt, is hij wel een uitstekende kopper en plaatst de bal over doelman Jean-Paul van Leeuwen in het doel, 0-1. 
 
Bij Excelsior valt kort voor deze hoekschop Kilian Berkhout uit met een hamstringblessure en wordt pas na het doelpunt vervangen door Daniel Furtado Oliveira.
 
G.V.V.V. gaat na dit doelpunt door en drukt Excelsior ver terug in de verdediging. Na een half uur spelen besluit de scheidsrechter om een drinkpauze in te lassen. 
 
Excelsior krijgt weinig ruimte om een aanval op te bouwen. Een hoekschop is na 37 minuten spelen dan ook de aanleiding voor de gelijkmaker. De bal wordt door Stephan Kruithof genomen, doorgekopt en door de mee opgekomen verdediger Daan Smith ingekopt, 1-1.
Nu krijgt Excelsior opeens vleugels en laat tot aan de rust zien dat het best wel aardig kan voetballen. De blauwen zijn van slag en blijven met de nodige moeite op de been. 
 
Na rust ook nu weer een aanvallend ingesteld G.V.V.V. Hamit Alptekin maait een voorzet van Latupeirissa bijna in eigen doel. Een afstandsschot van Rodny Hofman gaat maar net naast.
Excelsior zet daar alleen een vrije trap van Kevin Vink tegenover en ondanks de al dan niet voorspellende gaven  van de radioverslaggever van het WOS  belandt de bal in de handen van doelman Jansen. Ook Martin van Eck komt niet verder dan een schot naast.
 
De wedstrijd krijgt een andere wending wanneer Adair Veiga Lopes besluit om in het zestienmetergebied een omhaal uit te voeren waarbij hij Wouter Bonke raakt. Gevaar voor de tegenstander, laag inkomen, hoe dan ook, scheidsrechter Cairo besluit dat het gevaarlijk spel is van de aanvaller en geeft hem ook nog een (tweede) gele kaart. Einde wedstrijd voor de rappe spits en Excelsior moet met een man minder de wedstrijd vervolgen.


Onder het toeziend oog van de TV-camera's op de steiger waagt Danny de Leeuw (15) een doelpoging.
 
G.V.V.V. probeert met een zorgvuldige aanvalsopbouw Excelsior onder druk te zetten. Daar slaagt het regelmatig in, maar de afwerking daarentegen laat te wensen over. Schoten en kopballen gaan over of naast. Martin van Eck moet geblesseerd het veld verlaten en wordt door Laurens van der Voort vervangen. De vermoeidheid bij de spelers wordt zichtbaar, de warmte op het kunstgras neemt toe. De spanning op de tribune ook.
Excelsior probeert het vooral via snelle counters. Spits Kevin Vink is inmiddels vervangen en een aanspeelpunt wordt node gemist.
De Veenendalers moeten wel het koppie erbij houden. Invaller Furtado Oliveira wordt door Wouter Bonke veel te vrij gelaten en het is aan doelman Jansen te danken dat Excelsior niet op voorsprong komt.
 
Trainer De Wolf besluit om de ene spits voor een andere spits te vervangen. Heesakkers voor Tervoert. Maar het is centrale verdediger Bart Hulsbos die het winnende doelpunt op zijn voet heeft. Jammer genoeg wordt de bal op de doellijn weggewerkt. G.V.V.V. begint een stormloop. Excelsior wacht op die ene kans. Een vrije trap gaat via het hoofd van Mulder over. Heesakkers kopt een bal op de lat en in de rebound weet ook Latupeirissa de bal niet binnen te werken. Heesakkers krijgt nog een mogelijkheid en probeert via een Ronaldootje of achterwaartse beweging de bal in het doel te krijgen.
Maar dat alles mag niet baten, de stand blijft gelijk. G.V.V.V. heeft in de ogen van de Veenendalers punten verloren en Excelsior een punt gewonnen. 
 
Door dit resultaat blijft G.V.V.V. voorlopig ongeslagen in de Tweede divisie en vindt zich terug op een keurige vierde plaats op de ranglijst.
Volgende week de thuiswedstrijd tegen De Treffers (wat met 1-0 won van Spakenburg), aanvang 18.00 uur.
 
Excelsior Maassluis – G.V.V.V. 1-1 (1-1)
Scoreverloop: 21. Martin van Eck 0-1, 37. Daan Smih 1-1.
 
Opstelling Excelsior Maasluis: Jean-Paul van Leeuwen, Kevin Vink (69. Joseph Gonçalves), Sefa Kurt (77. Quentin Albertus), Michael Poeljes, Robin van der Ende, Kevin Dercks, Stephan Kruithof, Hamit Alptekin, Daan Smith, Kilian Berkhout (21. Daniel Furtado Oliveira), Adair Veiga Lopes.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Rodny Hofman, Wouter Bonke, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane, Roy Terschegget ©, Robin Mulder, Danny de Leeuw, Martin van Eck (70. Laurens van der Voort), Frank Tervoert (81. Patrick Heesakkers), Caifano Latupeirissa.
 
Gele kaarten: 14. Adair Veiga Lopes, 55. Adair Veiga Lopes (Excelsior Maassluis)
 
Scheidsrechter: L. Cairo (‘s-Hertogenbosch)
Toeschouwers: 750
 
Foto's van onze hoffotograaf Dick Gijsbertsen kunt u zien door hier te klikken.