G.V.V.V. in spektakelstuk langs FC Lienden

10 september 2016
In een waar spektakelstuk draaide G.V.V.V. tegen FC Lienden een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning. De ploeg van trainer John de Wolf gaat aan kop in de Tweede Divisie.

Gezang, geklap en donkerblauwe rook tekenden zaterdagavond een Veenendaals feestje op De Abdijhof, na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Frank de Winter. De vreugdeuitbarsting was immens, na een waar spektakelstuk met alles erop en eraan. De allereerste streekderby tussen FC Lienden en G.V.V.V. werd in extremis een prooi voor de Veenendaalse formatie. En dat moest gevierd worden.

Een ware volksverhuizing vanuit Veenendaal was op gang gekomen voor de ontmoeting in het hart van de Gelderse Betuwe. De Abdijhof ligt immers op fietsafstand, zo’n vijftien kilometer, én met de zomerse omstandigheden in ogenschouw genomen was het een ideaal tripje voor liefhebbers van de tweewieler. Met opgeteld een volle supportersbus en een karrenvracht aan mensen die in de auto stapten maakte FC Lienden – G.V.V.V. zijn status als streekderby meer dan waar. Ruim duizend mensen omringden het smalle kunstgrasveld van de Abdijhof.

Robin Mulder probeert de bal in bezit te houden. Arjan Goorman is een kaper op de kust.

In derby’s is het voetbal niet altijd om te smullen. De spanning vergoedt veel. De wedstrijd in Lienden onderstreepte die vuistregel. G.V.V.V. speelde in de tweede helft dan wel bij vlagen vloeiend combinatievoetbal over de vleugels, de eerste helft zou de ploeg van trainer John de Wolf het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Slordig was het spel, te onrustig, zoals De Wolf het na afloop terecht verwoordde. FC Lienden zette de Veenendalers vroeg onder druk en kwam er met Abderrahim Loukili, een plaag voor de defensie, er een paar keer snel uit. G.V.V.V. mocht doelman Johan Jansen dankbaar zijn dat de brilstand in de beginfase gehandhaafd bleef.

Na een halfuur moest de sluitpost echter het antwoord schuldig blijven op een bekeken schot van Loukili. De aanvaller kreeg de bal op het juiste moment aangespeeld van Arjan Goorman, degradeerde verdediger Wouter Bonke tot pion en schoot vanuit een moeilijke hoek de openingstreffer tegen de touwen. De aanvaller bekroonde daarmee zijn puike optreden en zijn status als topscorer in de Tweede Divisie. Ongrijpbaar was hij vooral in de eerste helft, met zijn snelheid, fijne balgevoel en de kunst om op de goede plek te staan.

G.V.V.V. kon daar dus pas in de tweede helft iets tegenover zetten, al had de wedstrijd even voor de thee zomaar in het slot gegooid kunnen worden door Jordie van der Laan, spits van FC Lienden. Voor een bijna leeg doel kon de aanvaller zijn kopbal echter onvoldoende richting meegeven.

Laurens van der Voort is eerder bij de bal dan Abderrahim Loukili, een plaag voor de Veenendaalse defensie.

De Veenendalers gooiden daarna de schroom van zich af, schroefden het tempo op en zetten enkele fraaie aanvallen op. De kiem werd gelegd op de rechtervleugel, waar Martin van Eck en Rodny Hofman elkaar blindelings vinden en in stelling worden gebracht door Roy Terschegget, de ouderwetse spelmaker. Het was juist Caifano Latupeirissa, de linksbuiten, die onbedoeld het dichts bij een treffer was. De voorzet van de nieuweling belandde op de bovenkant van de lat.

Opportunistischer ging G.V.V.V. pas spelen toen Wouter Bonke ruim tien minuten voor tijd het veld verliet voor Patrick Heesakkers, de pinchhitter die het maken van goals in een invalbeurt tot kunst verheven heeft. Weinig tijd heeft de imposante spits nodig voor een goal, bleek vorig jaar al. Tegen FC Lienden maakte Heesakkers zijn status wederom waar. Een voorzet van Rodny Hofman promoveerde hij met een prima kopbal, zijn eerste balcontact in twee minuten, tot doelpunt: 1-1.

Caifano Latupeirissa zet een actie in, Tom van der Neut probeert hem de bal te ontfutselen.

G.V.V.V. bleek lang niet tevreden te zijn met de gelijkmaker en loerde op de 1-2. En die kwam er. Roy Terschegget draaide een verdiende vrije trap vlak voor het strafschopgebied de doelmond in, waar uiteindelijk FC Lienden-speler Arjan Goorman op knullige wijze het beslissende zetje gaf. De overwinning kwam daarna niet meer in gevaar voor de ploeg van trainer John de Wolf. Het startsein van een waar volksfeest, want G.V.V.V. leidt na vijf wedstrijden spelen de dans in de Tweede Divisie.

Als voorbereiding op de komende thuiswedstrijd, zaterdag 17 september tegen Jong FC Twente aanvang 14.30 uur, spelen de mannen van trainer John de Wolf aanstaande dinsdagavond een oefenpartij tegen de rooien van sportpark De Westmaat, nog meer bekend als IJsselmeervogels. Aanvang in Bunschoten - Spakenburg is 20.00 uur.

FC Lienden – G.V.V.V. 1-2 (1-0)
Scoreverloop: 29. Abderrahim Loukili 1-0, 80. Patrick Heesakkers 1-1, 85. Arjan Goorman 1-2 (eigen doelpunt).

Opstelling FC Lienden: Jan Schimmel; Joey Wilsterman, Leon Broekhof ©, Arjan Goorman, Guido van Rijn; Erik de Kruijk (56. Milad Intezar), Mo Bendadi, Tom van der Neut, Wouter de Vogel (79. Mark Fennebeumer); Jordie van der Laan (72. Brayton Biekman), Abderrahim Loukili.

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wouter Bonke (78. Patrick Heesakkers), Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Robin Mulder, Danny de Leeuw; Martin van Eck, Frank Tervoert, Caifano Latupeirissa (63. Laurens van der Voort).

Gele kaarten: 23. Leon Broekhof, 76. Brayton Biekman, 88. Mark Fennebeumer (allen FC Lienden), 81. Martin van Eck, 87. Patrick Heesakkers (beiden G.V.V.V.)

Scheidsrechter: F.R. de Winter (Blaricum)
Toeschouwers: 1100

Tekst: Jeroen van Barneveld
Foto's: Orange Pictures (Hoffotograaf Dick Gijsbertsen moest het duel aan zich voorbij laten gaan)