G.V.V.V. trekt aan langste eind tegen Kozakken Boys

19 november 2016
Hoogstaand was het zeker niet, maar G.V.V.V trok desondanks verdiend aan het langste eind tegen Kozakken Boys: 2-3. De ploeg van trainer John de Wolf loopt door de 1-1 remise van Jong AZ tegen HHC Hardenberg twee punten in op de koploper. De achterstand bedraagt vier punten.
 
De Veenendalers kwamen in Werkendam slecht uit de startblokken, met een eigen doelpunt van Bart Hulsbos als resultaat. De verdediger tikte een voorzet van Berry Powel zelf tegen de touwen.
G.V.V.V. was even van de leg, maar herstelde zich na een kwartier spelen en trok het initiatief naar zich toe. Robin Mulder stond wederom aan de basis van de gelijkmaker. De middenvelder annex aanvaller liet twee verdedigers de hielen zien en bediende Patrick Heesakkers uitstekend: 1-1.
 
De thuisploeg had vooral de pijlen gericht op het befaamde spitsenduo Berry Powel en Raily Ignacio, maar de goalgetters kwamen weinig aan bod, in een wedstrijd die zeker niet als hoogwaardig bestempeld mag worden. Zowel G.V.V.V. als Kozakken Boys had veel moeite om de bal in de ploeg te houden. Uit een standaardsituatie nam G.V.V.V. op fantastische wijze de leiding op De Zwaaier. Rodny Hofman nam van ruim dertig meter het doel van de piepjonge Djordi van der Wiel onder vuur en deed dat uiterst succesvol. Met behulp van de handen van de zeventienjarige goalie belandde de bal in het net. Een juweel van een doelpunt.
 
G.V.V.V. hinkte op twee gedachten: de 1-2 voorsprong consolideren of uitbouwen. Door de rode kaart van Danny de Leeuw, die vier minuten na het betreden binnen de lijnen een tegenstander van achteren tegen de grond werkt, kozen de bezoekers noodgedwongen voor de tweede optie. Desondanks kreeg Kozakken Boys weinig opgelegde kansen.
 
De Veenendalers waren, in tegenstelling tot de afgelopen weken, uiterst effectief, aan de hand van Mulder, die zijn handtekening zette onder de 1-3. De middenvelder zette de aanval zelf op en stuurde na een soloactie Patrick Heesakkers naar de achterlijn, die de inkomende Mulder vrij eenvoudig vond. Na de 2-3 van Quentin Jakoba (intikker) werd het nog wel spannend voor G.V.V.V., maar de overwinning kwam niet meer in gevaar.

De mobiele skyboxen van G.V.V.V.
 
Vooraf
Met Caifano Latupeirissa (geblesseerd uitgevallen tegen Jong AZ) en Danny de Leeuw (weer fit) op de bank moet trainer John de Wolf toch kiezen voor een andere opstelling als gebruikelijk. Met Mourad Marbouh in de ploeg opteert hij voor een min of meer 4-3-2-1 opstelling waarbij Heesakkers de diepe spits is en Robin Mulder daar achter speelt . Op het middenveld een bezetting met Van Eck, Terschegget, Van de Voort en Marbouh aan de linkerkant. Een opstelling met aanvallende mogelijkheden, maar ook verdedigend is er rekening gehouden met het aanvallende geweld van Kozakken Boys. Die hebben de afgelopen drie wedstrijden de winst naar zich toe getrokken, waarbij de 4-1 overwinning van afgelopen zaterdag uit tegen AFC (met twee doelpunten van zowel Ignacio als Powel) zeker het zelfvertrouwen zal hebben versterkt. G.V.V.V. heeft de afgelopen twee wedstrijden twee min of meer onverdiende nederlagen geleden en het wordt weer tijd een resultaat neer te zetten. Dat beide teams op een gedeelde tweede plek staan en dat Kozakken Boys uit voor G.V.V.V. de laatste jaren een schier onneembare veste blijkt, maakt het er niet makkelijker op.
 
Vanaf het fluitsignaal van scheidsrechter Mulder is het duidelijk dat Kozakken Boys er voor heeft gekozen om een overrompelingstactiek toe te passen. Gelijk wordt druk gezet op het doel van Johan Jansen. Dit heeft in de vierde minuut zowaar resultaat. Wel op een wat schlemielige manier. Barry Powel wordt richting de achterlijn gedwongen en probeert met een halfzachte voorzet zijn kompaan Ignacio te bereiken. De bal rolt tegen de voet van Bart Hulsbos en voor Bart het in de gaten heeft belandt deze bal in het doel. Doelman Jansen probeert nog te redden wat er te redden val, maar tevergeefs.
 
Doel bereikt voor Kozakken Boys en een rampscenario voor G.V.V.V. Zo lijkt het, maar G.V.V.V. blijft in het vervolg rustig voetballen en probeert met een zorgvuldige opbouw het doel van Kozakken Boys te vinden. Door soms wat onrust en af en toe onnodig balverlies blijven de grote kansen in eerste instantie uit. Dit ondanks de haast ontembare werklust van de blauwen, waarbij zelfs de cornervlag er uit gelopen wordt. Kozakken Boys probeert op zijn beurt vooral het befaamde spitsenduo aan het werk te zetten. Het middenveld wordt voor het gemak vaak maar overgeslagen en alleen Mahmut Sönmez kan af en toe wat voetballend vermogen toevoegen.
 
Het duurt twintig minuten voordat G.V.V.V. echt gevaarlijk wordt. Een hoekschop van Terschegget wordt vanaf de achterlijn terug gekopt en Wouter Bonke krijgt de bal op zijn schoen. Zijn inzet gaat hoog over. Een minuut later is het dan wel zover. Robin Mulder heeft zich op het middenveld fraai vrijgespeeld en laat de verdedigers zijn hakken (of hielen zoals u wilt) zien. Patrick Heesakkers is ook slim meegelopen en krijgt de breedtepass van Mulder letterlijk op zijn voet. Een echte spitsengoal is in de maak en Heesakkers (vorige week wat minder doelgericht) aarzelt niet, 1-1.
 
Patrick Heesakkers in extase na de gelijkmaker.
 
Een verdiende gelijkmaker, dat zeker. En een fraaie ook. Minder leuk is de aftocht van Wouter Bonke even later. In een duel blesseert hij zich aan zijn enkel. Ondanks verzorging van Jan van Pommeren moet hij even later per brancard het veld verlaten.
Het uitvallen van Bonke vraagt om weer een omzetting. Die wordt gevonden door Laurens van der Voort in het centrum van de verdediging te posteren en Mourad Marbouh meer naar het centrum van het middenveld schuiven. Caifano Latupeirissa komt in het veld en kan de linkerflank weer gaan versterken. Uiteindelijk valt deze noodgedwongen omzetting niet slecht uit. De hardwerkende  Marbouh kan zijn energie meer kwijt in het hart van het middenveld en de vleugelverdedigers van Kozakken Boys worden nog meer in een verdedigende stelling gedwongen.
 
Na een half uur spelen is wel het duidelijk dat G.V.V.V. het betere van het spel heeft. Waar Kozakken Boys volhardt in kick and rush-voetbal, zijn de blauwen heer en meester op het veld. In de voorhoede kunnen Heesakkers en Mulder het uitstekend met elkaar vinden. Mulder krijgt een honderd procent kans wanneer Heesakkers in het strafschopgebied enkele verdedigers aan de kant zet. Mulder pikt de bal op, maar vrij voor de doelman, uit een moeilijke hoek, krult hij de bal aan de verkeerde kant van de doelpaal. 
 
Na ruim een half uur spelen een opstootje bij het doel van Johan Jansen. Bij een aanval heeft Jansen de bal onderschept en wordt hierbij belaagd door een ‘Werkendammer’. Martin van Eck neemt het op voor zijn doelman en wanneer de kruitdampen opgetrokken zijn hebben zowel Van Eck als Wesley Pollemans een gele kaart in ontvangst genomen.
 
Inmiddels is het al aardig stil geworden op de tribune bij de supporters van de thuisploeg. G.V.V.V. is na het openingsdoelpunt van Kozakken Boys de overheersende partij en de roodwitten hebben alleen dreiging door hun spitsenduo. Geen hoogstaande partij, maar wel een met veel spanning op en naast het veld. Met nog drie minuten te spelen een schot van Mourad Marbouh. Zijn inzet gaat via een tegenstander naast.
Barry Powel kan op slag van rust zijn ploeg op voorsprong brengen, ware het niet dat doelman Johan Jansen het schot in een reflex met zijn rechterhand weg kan stompen. En zo blijft het 1-1.
 
Fantastische treffer Hofman
De wedstrijd in de tweede helft is amper vijf minuten oud, wanneer G.V.V.V. een vrije trap mag nemen. Rodny Hofman neemt van ruim dertig meter het doel van de piepjonge Djordi van der Wiel onder vuur en doet dit uiterst succesvol. Met behulp van de handen van de zeventienjarige goalie belandt de bal in het net. Een juweel van een doelpunt.
 
De vrije trap van Hofman gaat tegen de touwen.

Trainer Danny Buijs besluit om Sönmez te vervangen door aanvaller Abdulsamed Abdullahi. Deze behendige speler geeft inderdaad meer dreiging met zijn individuele acties. Het voetbal van de Kozakken in zijn totaal wordt er niet beter op. Abdullahi mag een vrije trap nemen. Doelman Jansen redt fantastisch.
Robin Mulder krijgt nog een kopkans en Bart Hulsbos een gele kaart. Hij trekt aan de noodrem bij Ignacio. De verder prima leidende scheidsrechter Mulder begint zijn  boekje al aardig te vullen. Rodny Hofman zwijnt wanneer hij de kwaliteit van het shirt van Abdullahi binnen de zestienmeter test. De laatste krijgt even later nog een kans maar kan maar net niet bij de bal.
 
Met nog een kwartier te spelen besluit trainer John de Wolf om de moegestreden Marbouh te wisselen voor Danny de Leeuw. Kort nadat Heesakkers geel gekregen heeft voor het aanvallen van de doelman verliest De Leeuw de bal en gaat zijn tegenstander achterna. Hij zet (van achteren) een tackle in en aanvoerder Jeffrey van Nuland komt ten val. Scheidsrechter Mulder trekt gelijk rood en dus kan de invaller na vier minuten het veld alweer verlaten.
 
Voor de zoveelste keer moet de tactiek gewijzigd worden. Maar G.V.V.V. heeft veerkracht en pakt de omzetting weer moeiteloos op. Robin Mulder wordt wat meer naar achteren gehaald, omdat Kozakken Boys blijft volharden in hun tactiek van lange halen, snel thuis. Daardoor ontstaat er ruimte op het middenveld, en dat geeft dan ook weer mogelijkheden voor G.V.V.V., ondanks de man minder op het veld. 
 
Robin Mulder zet met nog vijf minuten te spelen op het middenveld opnieuw een aanval op en stoomt samen met Patrick Heesakkers op. Mulder gaat de combinatie aan met Heesakkers en deze geeft de bal uitstekend voor. Robin Mulder komt voor zijn tegenstander en kan de bal in het doel werken, 1-3.

Robin Mulder heeft de 1-3 binnengewerkt.
 
Over en uit zou je denken. Ware het niet dat Kozakken Boys bij toeval nog wat terug kan doen. Een vrije trap wordt door Johan Jansen wel gestopt maar de bal stuit terug het veld in waar twee spelers van Kozakken Boys staan. Uiteindelijk belandt de bal via  Quentin Jakoba in het doel.

Quentin Jakoba (4) tikt binnen, 2-3.
 
Dat wordt nog een aantal minuten billen knijpen. Kozakken Boys doet er alles aan de bal nog sneller bij het doel van G.V.V.V. te krijgen. Van der Voort moet een bal voor het doel wegkoppen en een vrije trap van Abdullahi gaat maar net over.
Frank Tervoert is inmiddels in het veld gekomen voor Heesakkers. En, nadat Terschegget ook geel gekregen heeft, is het Caifano Latupeirissa die uit een voorzet van Taoufik Adnane de bal tegen de doelpaal kopt.
 
Wanneer scheidsrechter Mulder affluit, heeft G.V.V.V. de buit binnen. Ditmaal wordt wel efficiënt omgegaan met de kansen. Omdat AFC met 1-1 gelijk heeft gespeeld staat het nu (met vier punten achterstand op koploper Jong AZ) alleen op een tweede plek.
 
Volgende week het vervolg van de competitie,  de uitwedstrijd tegen TEC Tiel, aanvang 18.00 uur.
 
Kozakken Boys – G.V.V.V. 2-3 (1-1)
Scoreverloop: 4. Bart Hulsbos 1-0 (eigen doelpunt), 19. Patrick Heesakkers 1-1, 49. Rodny Hofman 1-2, 84. Robin Mulder 1-3, 88. Quentin Jakoba 2-3.
 
Opstelling Kozakken Boys: Djordi van der Wiel; Juriën Gaari, Quentin Jakoba, Wesley Pollemans, Sanny Monteiro; Everton Pires Tavares, Jeffrey van Nuland ©, Leon Bot (64. Ahmad Mendes Moreira), Mahmut Sönmez (54. Abdulsamed Abdullahi); Raily Ignacio (74.Madjer Lukoki), Berry Powel.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wouter Bonke (24. Caifano Latupeirissa), Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Martin van Eck, Roy Terschegget ©, Laurens van der Voort, Robin Mulder, Mourad Marbouh (74. Danny de Leeuw); Patrick Heesakkers (90. Frank Tervoert).
 
Gele kaarten: 35. Wesley Pollemans, 63. Leon Bot (beiden Kozakken Boys), 35. Martin van Eck, 64. Bart Hulsbos, 76. Patrick Heesakkers, 90. Roy Terschegget (allen G.V.V.V.)
 
Rode kaart: 78. Danny de Leeuw (G.V.V.V.)
 
Scheidsrechter: C. Mulder (Uithuizen)
Toeschouwers: 1500
 
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. De foto's van de wedstrijd zien klik hier