Heesakkers kroont zich tot held tegen Katwijk

3 december 2016
Dankzij een rake kopbal van Patrick Heesakkers in de slotfase boekte G.V.V.V. een gelukkige zege op Katwijk: 1-0.
 
De gelukkige winnaar, dat is de titel die G.V.V.V. toebedeeld kreeg na de 1-0 zege op Katwijk. De Veenendalers speelden niet groots en waren tot een uur spelen wereldkampioen ballen inleveren bij de tegenstander, die op zijn beurt eigenlijk ook geen raad wist met het speeltuig. Daarna kroop de ploeg van trainer John de Wolf uit zijn schulp, resulterend in een grote kans voor Robin Mulder, die oog in oog met doelman Mark de Vries naast schoot. 
 
Waar een gelijkspel de verhoudingen recht deed, kroonde Patrick Heesakkers zich niet veel later tot matchwinner door een voorzet van Rodny Hofman tegen de touwen te koppen. En het Veenendaalse publiek? Dat was dronken van geluk.
 
Voor de wedstrijd tegen Katwijk uiteindelijk kon beginnen was er het nodige te doen rond en op het sportpark Panhuis. Natuurlijk was er de directe tv-uitzending op FOX Sports. De test met de nieuwe (mobiele) LED-reclameboarding leverde, behalve geen zichtbare reclame, ook nog eens een kwartier vertraging op. Het eerste probleem werd veroorzaakt door een aantal meters ontbrekende kabel en de vertraging door een niet werkende (op afstand bediende!) vorkheftruck.
Toen alle acteurs het veld konden betreden werd er na de toss een minuut stilte gehouden.  De aanleiding was het vliegtuigongeluk eerder deze week in Colombia, waarbij vrijwel het gehele team van het Braziliaanse Chapecoense omkwam. Ook was er nog gelegenheid voor bestuurslid voetbaltechnische zaken Loek Budding om aanvoerder Roy Terschegget in de bloemen te zetten. Hij speelde vorige week in Tiel zijn tweehonderdste wedstrijd voor G.V.V.V.

Roy Terschegget wordt in de bloemen gezet door Loek Budding.
 
In vergelijking met de dramatische wedstrijd tegen TEC (een collectief falen, zo werd deze wedstrijd later geanalyseerd) had trainer John de Wolf Mourad Marbouh opgesteld. Hij vormde samen met Terschegget, Van Eck en Van der Voort het middenveld. Patrick Heesakkers kreeg zijn rol weer als diepe spits en Robin Mulder kon zich vanaf het middenveld bij hem voegen. De wedstrijd tegen Katwijk werd serieus opgepakt. Katwijk, kampioen van de gelijke spelen, maar de laatste vijf wedstrijden vier maal winst, was dan ook een concurrent voor de bovenste drie plaatsen.
 
Het duurt erg lang voordat de wedstrijd op gang komt. Veel meer als twee forse overtredingen, een foutieve balbehandeling van doelman Johan Jansen, een mogelijkheid voor Mulder, en een kans voor Heesakkers levert het eerste half uur voetballen niet op. De neutrale toeschouwer zit naar een wedstrijd te kijken met veel middenveldspel, lopen met de bal,  proberen elkaar de bal te ontfutselen, slechte passes en weinig spektakel voor het doel. Een tot nu toe slechte wedstrijd waarbij beide partijen elkaar bij de strot hebben en ook in evenwicht houden. Weinig individuele klasse is er te zien. Toch zijn dat soort spelers wel aanwezig. Vooralsnog worden zij door de verdedigers van beide partijen aan banden gelegd. Katwijk heeft meer balbezit en oogt gevaarlijk. De blauwen ogen aanvallend gevaarlijker.
 
Na een half uur gaat dan eindelijk de wedstrijd wat meer los. Het doel van G.V.V.V. wordt belaagd met een aantal hoekschoppen. Johan Jansen komt dan regelmatig in beeld en moet alle ledematen gebruiken om ballen weg te werken. Ook zijn verdedigers moeten hem hierbij helpen. Echte doelkansen ontstaan er voor Katwijk niet. Die krijgen de blauwen aan de andere kant wel. Patrick Heesakkers legt een voorzet koppend terug op Robin Mulder en zijn keiharde inzet wordt door doelman De Vries in een reflex gepareerd. Ook Katwijk lost een schot op het doel, de inzet van aanvoerder Robbert Susan gaat over het doel. 
De reden dat Katwijk aanvallend niet gevaarlijk kan worden moet ook gezocht worden bij de verdedigers van G.V.V.V.. Bart Hulsbos is een sta-in-de-weg voor Marciano Mengerink en ook Rodny Hofman kan het uitstekend vinden met zijn directe tegenstander Mike van den Ban.
 
De opleving na een half uur spelen blijkt een oprisping. De wedstrijd verzand weer op het middenveld. Slechte passes en balverlies van beide partijen maken het er ook niet beter op. Aan scheidsrechter Cairo zal het deze middag niet liggen, hij laat veel doorspelen en houdt ook de kaarten (nog) op zak.
Op slag van rust eindelijk een rush van Rodny Hofman. Hij laat zijn directe tegenstander in de steek  en gaat op avontuur. Hofman gaat een veelbelovende combinatie aan met Robin Mulder, maar mist de afronding op een haar. Even later een voorzet van Martin van Eck. Patrick Heesakkers lepelt de bal over het doel. De eerste helft eindigt zoals deze begonnen is, 0-0.
 
Rodny Hofman bij het doel van Katwijk.
 
Katwijk komt de tweede helft goed uit de startblokken. Doelman Jansen kan een inzet van Marciano Mengerink maar ternauwernood uit het doel werken. Uit de hoekschop schiet Mike van den Ban over. De laatste krijgt even later weer een mogelijkheid, ook nu is een hoekschop het resultaat. 
Martin van Eck (wat springt hij toch hoog) kopt een bal door naar Robin Mulder. Mulder ziet de mee opkomen Roy Terschegget, geeft ook de voorzet, maar Roy komt net een schoenlengte tekort.
 
De eerste tien minuten van de tweede helft heeft inmiddels al meer laten zien dan de hele eerste helft. Beide partijen gaan op zoek naar de openingstreffer. Katwijk geeft weinig ruimte om te voetballen. Maar creëert zelf weinig mogelijkheden. Patrick Heesakkers heeft het zwaar. Vaak heeft hij de schijn (het lichaam) tegen en wordt er na een duel door de scheidsrechter tegen hem gefloten. Wanneer hij eindelijk wel los komt van zijn tegenstander grijpt deze hem ten koste van een gele kaart bij zijn shirt en staat hij toch weer stil.
 
Met nog een half uur te spelen plukt Robin Mulder een bal van Terschegget op zijn Mulders (en dus schitterend) uit de lucht, maar mikt de bal, oog in oog met de doelman, net naast.
Beide trainers besluiten kort hierna dat het tijd is om te wisselen. Katwijk wisselt aanvoerder Robbert Susan voor Omar Hamdi en bij G.V.V.V. komt Caifano Latupeirissa in het veld voor Mourad Marbouh. 

Robin Mulder, perfecte balcontrole.
 
Na een nietsontziende ingreep van Rody Hofman komt G.V.V.V. weer in balbezit en zijn pass gaat richting Mulder en Heesakkers. Jammer genoeg hebben zij het vizier niet goed op elkaar afgestemd  en zo gaat een veelbelovende aanval letterlijk en figuurlijk de mist in.
Een hoekschop van Katwijk is de aanleiding voor een snelle counter van de blauwen. Johan Jansen vangt de bal en levert een prima uittrap af. Caifano Latupeirissa neemt de bal ook prima aan, hij vindt Terschegget, die op zijn beurt Heesakkers net niet kan bereiken.
Katwijk mag op dat moment dan wel het betere spel op de mat leggen, G.V.V.V. is in de aanval een stuk gevaarlijker dan de oranjehemden. 
Maar ook Katwijk heeft zo zijn momentjes. Bart Hulsbos moet aan de noodrem trekken wanneer zijn directe tegenstander hem te  slim af is. Meestal is dat andersom. Maar goed het levert Bart een gele kaart op (en waarschijnlijk een wedstrijd schorsing) en Katwijk een storing in een veelbelovende aanval.
 
Het spel golft heen en weer, maar speelt zich het merendeel op het middenveld af. Er wordt veel gelopen wordt en met name met de bal. Het bal brengen wordt af en toe tot kunst verheven. Een simpele of slimme pass vaak vergeten. Katwijk heeft dan wel een veldoverwicht, G.V.V.V. tot nu toe de betere kansen. Na een aanval van Katwijk komt G.V.V.V. er razendsnel uit. Wanneer Heesakkers de bal krijgt besluit hij een voorzet te geven waar een schot op doel beter was geweest. Even daarvoor had hij een prima pass op de inkomende Laurens van der Voort gegeven. Diens inzet gaat ver naast.
 
Met nog ongeveer tien minuten te spelen is Rodny Hofman weer eens mee op gekomen. In de buurt van de hoekvlag mag hij een ingooi nemen. Via Roy Terschegget krijgt hij de bal terug en levert een prima voorzet af richting de tweede paal waar Patrick Heesakkers, volledig vrij staand, de bal prima inkopt, 1-0.
De prima wedstrijd van Rodny krijgt hiermee extra glans. Voor de zoveelste maal dit seizoen wordt zijn inzet op waarde geschat. Voor Patrick Heesakkers is het zijn vierde doelpunt in deze competitie.
 
Patrick Heesakkers in extase na zijn doelpunt tegen Katwijk.
 
In het restant van de wedstrijd probeert Katwijk uit alle macht de gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Trainer Dick Schreuder wisselt nog tweemaal. G.V.V.V. wil, uiteraard, de voorsprong niet meer uit handen geven. Scheidsrechter Cairo moet regelmatig fluiten voor overtredingen. Bennie van Noord van Katwijk  krijgt nog een gele kaart na een stevige overtreding op Caifano Latupeirissa. Marciano Mengerink een doelkans, maar zijn inzet verzandt in een wirwar van benen.
 
Een belangrijke overwinning. Katwijk had dan wel een licht veldoverwicht, veel kansen creëerde het niet. De spitsen werden goed geneutraliseerd. Mogelijkheden kwamen meestal uit chaotische momenten bij het doel van G.V.V.V. Wat op zijn beurt wel een aantal goede mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen. Door deze overwinning komt G.V.V.V. weer op de ‘vertrouwde’ tweede plek op de ranglijst.
 
Volgende week de uitwedstrijd in Rotterdam tegen Jong Sparta. Plaats: Het Kasteel, aanvang 15.00 uur. Weet u nog waar u was op 20 december 2011?
 
 
G.V.V.V. – Katwijk 1-0 (0-0)
Scoreverloop: 85. Patrick Heeakkers 1-0.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wouter Bonke, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Martin van Eck, Roy Terschegget ©, Laurens van der Voort, Mourad Marbouh (63. Caifano Latupeirissa); Patrick Heesakkers, Robin Mulder.
 
Opstelling Katwijk: Mark de Vries; Stefan Stam (84. Sabir Achefay), Bennie van Noord, Kay Blokland, Guus van Weerdenburg; Paul de Lange, Robbert Susan © (63. Omar Hamdi), Rick Arnoldus (84. Donny van Oijen); Stefan Plat, Marciano Mengerink, Mike van den Ban.
 
Gele kaarten: 73. Bart Hulsbos (G.V.V.V.), 60. Kay Blokland, 90. Bennie van Noord (beiden Katwijk)
 
Scheidsrechter: L.P.S. Cairo (’s-Hertogenbosch)
 
Toeschouwers: 1150
 
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. Meer foto's van onze hoffotograaf klik dan hier