Het Kasteel is dit keer geen bastion van geluk

10 december 2016
Gelukzalige gevoelens op Het Kasteel maakten dit keer plaats voor een mengelmoes van frustraties, teleurstelling en afgrijzen. G.V.V.V. kwam er tegen de beloften van eredivisionist Sparta Rotterdam niet aan te pas: 3-1.

De gedachten van menig G.V.V.V.’er gaan bij het horen van de naam Sparta naar 20 december 2011, bijna vijf jaar geleden. Een Veenendaals blauwe invasie was het daar, met vijftienhonderd man op Spangen, waar de hoop op een volgende bekerstunt op een ijskoude decemberavond voorzichtig aanwakkerde. De trommels zorgden voor de ritmische sfeer, de blauwe mutsen voor de benodigde warmte. Sparta was immer gewaarschuwd voor de Gelderse Veenendaalse Voetbal Vereniging. Die andere Rotterdamse eredivisionist, Excelsior, werd al met 0-3 van de mat gespeeld.

20 december 2011 werd niet alleen een gedenkwaardige dag vanwege de Veenendaalse volksverhuizing. Nee, de bekerstunt die de ploeg van trainer Erik Assink afleverde, was er wederom een voor in de geschiedenisboeken. De Veenendaalse topklasser presteerde het onmogelijke en eigende zich de titel bekerstunter toe door via strafschoppen de Kasteelbewoners uit het toernooi te kegelen, nadat beide teams bleven steken op 1-1.

Mourad Marbouh duelleert met Diederick Luydens

Fabelachtig
Vijf jaar later zag de wereld er een tikkeltje anders uit. Natuurlijk, het fabelachtige Kasteel was onveranderd gebleven, maar de sfeer bij en het resultaat van de wedstrijd tegen de beloften van Sparta was onvergelijkbaar met die historische avond op Spangen. Voor het oog van een schamele 120 toeschouwers liepen de spelers van trainer John de Wolf met het schaamrood op de kaken van het kunstgrasveld, iets wat de Spartanen deden na die verloren bekerwedstrijd in 2011.

G.V.V.V. werd bij vlagen door de aanvallers van de ploeg van coach Ole Tobiasen van het kastje naar de muur gespeeld. Behendig, snel en driegend zijn de kenmerken die de aanvallers Ilias Alhaft en Lovette Felicia passen, en dat hebben de Veenendaalse backs Rodny Hofman, voor wie het zijn tweehonderdste wedstrijd was in dienst van de club, en Taoufik Adnane geweten. Hofman en Adnane zagen om de haverklap de hielen van het levensgevaarlijke aanvalsduo en snakten al vroeg naar het laatste fluitsignaal.

De Spartanen steken de handen in de lucht na de 2-0 van Ilias Alhaft.

Geen afstraffing
Die twee werkten uiteindelijk bevrijdend voor de gastheren. Jong Sparta liet G.V.V.V. in de tweede helft spartelen en verzuimde een afstraffing uit te delen aan de Veenendalers, die wederom een veelvoud aan doelpunten moesten incasseren tegen een ploeg uit de lagere regionen in de Tweede Divisie. Met dank dus aan Alhaft en Felicia.

Felicia profiteerde bij de 1-0 optimaal van defensief geklungel bij de Veenendalers, terwijl Alhaft ook op fraaie wijze door de verdediging sneed en via de onderkant van de lat het leer tegen de touwen schoot. De andere aanvaller, Cyril Chevreuil, schoot twintig minuten voor het einde alle Veenendaalse hoop aan diggelen met een bekeken schuiver.

Vooral in de eerste helft kreeg G.V.V.V. de nodige kansen via Patrick Heesakkers, Robin Mulder en Roy Terschegget, maar de gevraagde aanvaller met killersinstinct konden zij niet doen vergeten. Invaller Frank Tervoert zette vlak voor tijd nog wel zijn naam op het scorebord, maar die treffer verdiende hoogste het predicaat eretreffer. De lampen doofden langzaam op Het Kasteel. Dit was geen wedstrijd om nooit te vergeten.

Frank Tervoerts doelpunt was enkel en alleen voor de statistieken.

Jong Sparta Rotterdam – G.V.V.V. 3-1 (1-0)
11. Lovette Felicia 1-0, 53. Ilias Alhaft 2-0, 69. Cyril Chevreuil 3-0, 90. Frank Tervoert 3-1.

Opstelling Jong Sparta Rotterdam: Michael Fabrie; Ruggero Mannes, Serginho Sanches, Abdoulrahmine Harraoui, Abdul Kamara (32. Lorenzo Soares); Diederick Luydens, David Mendes Da Silva © (46. Robert Klaasen), Deroy Duarte; Lovette Felicia, Cyril Chevreuil (74. Akram Salhi), Ilias Alhaft.

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wouter Bonke, Laurens van der Voort, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Robin Mulder, Mourad Marbouh (66. Frank Tervoert); Martin van Eck, Patrick Heesakkers, Caifano Latupeirissa (76. Paddy John).

Gele kaart: 90. Rodny Hofman (G.V.V.V.)

Scheidsrechter: E.R. Bijl (Hendrik Ido Ambacht)

Toeschouwers: 120

Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. Meer foto's van onze hoffotograaf, klik dan hier.