Jong Vitesse laat G.V.V.V. voor rust kansloos

24 september 2016
Een slechte eerste helft werd G.V.V.V. fataal tegen Jong Vitesse. De beloften van Vitesse sloegen voor rust een gat dat de Veenendalers na de theepauze niet meer konden dichten: 4-1.

De spelers van de ploeg van trainer John de Wolf zullen zich achter de oren krabben hoe ze de eerste helft Jong Vitesse de ruimte gaven om het doel van Johan Jansen onder vuur te nemen. De behendige spelers van de beloften profiteerden optimaal van de geboden ruimte en etaleerden hun klasse op Papendal.

Na twaalf minuten opende Abiola Dauda, die bij de hoofdmacht van de Arnhemmers op een zijspoor is beland, al de score. De spits kreeg de bal in de schoot geworpen door Martin van Eck, omspeelde verdediger Wouter Bonke en doelman Johan Jansen en kon voor een leeg doel het leer tegen de touwen schieten: 1-0.

G.V.V.V. herstelde zich al snel van de eerste treffer. Caifano Latupeirissa werd in de doelmond de pas afgesneden door Leeroy Schorea en verdiende zo een strafschop voor de Veenendalers. Frank Tervoert, die twee doelpunten maakte uit zes wedstrijden, ging achter de bal staan, maar zag even later dat doelman Michael Tørnes zijn inzet keerde.

Doelpuntenmaker Danny de Leeuw laat Julian Calor de hielen zien.

Het was Danny de Leeuw die nog geen minuut later de stand wel weer gelijk trok. Een pass van Tervoert leek onderschept te worden door Joeri Potjes, maar de verdediger ging onder de bal door en bood De Leeuw een niet te missen kans: 1-1.

Jong Vitesse was echter dé ploeg die de ruimtes op het middenveld het beste wist te bespelen. Snel, technisch vaardig en fysiek sterk zijn ze, de jonge beloften van de Arnhemmers. Bijna achteloos hanteren ze een tempo waaraan je een ploeg met klasse kan herkennen. Én met een spits als Dauda als aanvalsleider in huis, beschikt de ploeg van trainer John Lammers ook nog eens over het benodigde scorend vermogen om écht mee te draaien in de top van de Tweede Divisie.

Frank Tervoert kende een ongelukkige avond op Papendal. Hier is hij Thomas Oude Kotte te snel af.

De spits zorgde bij de 2-1 voor de assist op Kai Koreniuk, die van dichtbij binnenschoof, nadat doelman Johan Jansen bij een hoekschop mis tastte. En dit keer wist G.V.V.V. niet meer langszij te komen, ondanks een kopkans voor Robin Mulder, vrij voor het doel van Tørnes.

Het was voor de voetballiefhebber genieten geblazen bij de 3-1 van Jong Vitesse, luttele tellen voor rust. Met zijn linker verzond Thomas Oude Kotte een puike crosspass over bijna veertig meter naar Anil Mercan, die in een mum van tijd de bal doodlegde en keurig afrondde. Het lijkt op papier zo simpel, zo’n pass, zo’n balcontrole en zo’n doelpunt, maar de uitvoering is des te moeilijker. Alleen weggelegd voor spelers die iets in extra’s in huis hebben. En dat hadden de spelers van Jong Vitesse.

De marge van twee leek voor G.V.V.V. niet te overbruggen, alleen een vroege treffer na de thee kon daar misschien verandering in brengen. Roy Terschegget had de aansluitingstreffer na vijftig minuten spelen wel op de schoen, maar oog in oog met doelman Tørnes mikte de aanvoerder naast.

Aanvoerder Roy Terschegget baalt van het missen van een kans op de aansluitingstreffer.

G.V.V.V. domineerde wel in het tweede bedrijf, maar Jong Vitesse had nog altijd grip op het spel, ondanks opgelegde kansen voor Frank Tervoert en Robin Mulder. Met het inbrengen van Wilco den Hartog oogden de Veenendalers een stuk minder kwetsbaar en waren de beloften niet meer zo dreigend in de omschakeling als voor de rust.

Totdat de ploeg van trainer John de Wolf logischerwijs opportunistischer ging spelen en Jong Vitesse wat meer ruimte kreeg. G.V.V.V. trok waar nodig aan de noodrem om de gastheren af te stoppen, met een stortvloed aan gele kaarten tot gevolg. De kleur van de kaart voor Bart Hulsbos was rood, toen hij de doorgebroken Dauda tegen de grond werkte. Toen de spits even later mocht aanleggen voor een strafschop, Lars ten Teije viel erg gretig na contact met Adnane, en die ook benutte, was de Veenendaalse hoop aan flarden geschoten: 4-1.

Jong Vitesse – G.V.V.V. 4-1 (3-1)
Scoreverloop: 12. Abiola Dauda 1-0, 17. Danny de Leeuw 1-1, 20. Kai Koreniuk 2-1, 45. Anil Mercan 3-1, 89. Abiola Dauda 4-1.

Opstelling Jong Vitesse: Michael Tørnes; Leeroy Schorea (24. Giovanni Scharrenberg), Joeri Potjes, Thomas Oude Kotte; Joris Klein Holte ©, Julian Calor (84. Azzedine Dkidak), Anil Mercan; Lars ten Teije, Abiola Dauda, Kai Koreniuk (46. Jelmer Boleij).

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wouter Bonke (78. Patrick Heesakkers), Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Robin Mulder, Danny de Leeuw; Martin van Eck, Frank Tervoert, Caifano Latupeirissa (46. Wilco den Hartog).

Gele kaarten: 9. Martin van Eck, 68. Wouter Bonke, 77. Danny de Leeuw, 79. Roy Terschegget, 85. Taoufik Adnane, 85. Wilco den Hartog, 85. Johan Jansen (allen G.V.V.V.), 82. Julian Calor (Jong Vitesse).

Rode kaart: 80. Bart Hulsbos (G.V.V.V.)

Scheidsrechter: F.A. van Herk (Breda)

Toeschouwers: 639

Fotografie: Orange Pictures (hoffotograaf Dick Gijsbertsen was verhinderd)