Oefenwinst glipt in de slotfase uit handen

11 oktober 2016

Met zoals verwacht, een mix van basisspelers en selectiespelers die tot nu toe nog weinig tot geen officiële minuten maakten, speelde G.V.V.V. zowel in het eerste als tweede bedrijf, vanavond een oefenwedstrijd tegen Jong Go Ahead Eagles.
Het eindresultaat was 2-2, maar dat gaf een behoorlijk vertekend beeld van spelverhoudingen. Want op enkele fases in de wedstrijd na, was de thuisploeg ruimschoots bovenliggend en dat resulteerde na de rust in een 2-0 voorsprong. Die voorsprong ging in de laatste tien minuten teloor, want daarin scoorde de ‘jonge Adelaren’ eveneens tweemaal.


Elftal samenstellingen
Zonder Robin Mulder en Bart Hulsbos die beiden een avondje rust werd gegund, en Johan Jansen die uitsluitend reservebank warm hield en z’n collega Jelmer Nijburg die trainde met het tweede elftal, kwamen alle A-selectie spelers aan bod  in dit oefenduel. Uitgezonderd uiteraard de nog steeds geblesseerde Wilco den Hartog en de veel langer uitgeschakelde Simon Brouwer.
Tegenstander Jong Go Ahead Eagles had de basis van haar beloften team aangevuld met Thijs Dekker, Rochdi Achenteh, Jerry van Ewijk, Mo Hamdaoui en Norichio Nieveld die allen deel uitmaken van de selectie van Hans de Koning, hoofdcoach van de voetbalclub uit de koekstad. Daarnaast maakte de 19-jarige centrale verdediger Joonas Vanhanen, afkomstig uit Finland en eerder spelend voor Heracles, maar nu zonder club, de nodige speelminuten als stagiair in het elftal van trainer Marco Koorman.

Inspelen
Mede doordat de beide oefenmeesters de ‘staafmixer’ hadden gebruikt gebeurde er in het eerste kwartier nauwelijks iets wat gevaar opleverde in de strafschopgebieden. Het was duidelijk dat de teams moesten wennen aan de onderlinge afstemmingen. Daarbij viel ook op dat zowel de thuisploeg als de gasten heel compact en vrij ver van hun eigen 16-meter gebied speelden, waardoor er een zeer klein speelveld ontstond. Mede daardoor klapte de buitenspelval aan beide zijden diverse keren succesvol open bij pogingen tot uitbraken via dieptepassen. In die periode waren alleen de beide spitsen in de personen van Jerry van Ewijk voor de gasten, en Frank Tervoert voor de thuisploeg in stelling gebracht. Bij de eerste bracht Kevin Rijnvis redding en zijn collega Steven van Dijk ‘keek’ het schot van Tervoert naast.

Bovenliggend
Na dat stief kwartiertje inspelen had de ploeg van John de Wolf haar zaakjes als eerste prima op orde, want aanval na aanval golfde richting Deventer goal en de enkele pogingen tot uitbraken van de Deventenaren werden allen voortijdig in de kiem gesmoord. Het was daarom een wonder dat de ruststand dubbelblank was. Want waar Patrick Heesakkers precies een week geleden in het beloften team tegen onze rode buren nog een loepzuivere hattrick scoorde, was de scherpte van toen nu geheel verdwenen. De mooiste kansen waren niet besteed aan de boomlange spits. Maar ook Danny de Leeuw en Frank Tervoert zagen doelpogingen stranden op keeper Van Dijk of mikten naast. De allergrootste gemiste kans kwam net voor rust op het conto van Mourad Marbouh. Waar het scoren Heesakkers niet lukte, had hij bij vlagen wel goede acties in huis om medespelers in stelling te brengen. Zo nu ook. Als een slangenmens ontdeed Patrick zich op de achterlijn van twee tegenstanders en de strakke voorzet was op maat voor Marbouh om die binnen te glijden. Het leek erop dat het moeilijker was om te missen dan te scoren, toch gebeurde het eerste.

Doorgaan op de ingeslagen weg
Na de thee en in het vervolg van het tweede bedrijf volgden zoals gebruikelijk bij dit soort voetbalpotjes de nodige wisselingen van de wacht. De vier wissels die coach De Wolf plaatste pasten zich naadloos aan en G.V.V.V. ging door op de ingeslagen weg en bleef ruimschoots de overheersende partij. Met kansen voor Marbouh uit een vrije trap, die ternauwernood kon worden gestopt en de overijverige Joey Steenbergen die een soloactie net iets te lang doorzette. Tussendoor was toch ook Go Ahead Eagles dicht bij de openingstreffer geweest toen Thijs Dekker geheel vrijstaand, gelukkig voor de thuisploeg, overschoot.

Op voorsprong
Al de ijver die G.V.V.V. in haar spel stopte werd uiteindelijk na ruim een uur spelen beloond. Alleen is wellicht symptomatisch dat hier een dubbele fout van de opponent aan vooraf ging. Goalie Van Dijk  - die overall een prima indruk achter liet met een aantal uitstekende reddingen in één op één situaties met Frank Tervoert en Patrick Heesakkers zowel voor en na de 1-0 - speelde een terugspeelbal wat te zacht richting Achenteh, die op zijn beurt dacht alle tijd te hebben om uit te verdedigen. Maar daar anticipeerde Joey Steenbergen heel attent op. De nieuwgekomen vleugelspits pikte het speeltuig af en scoorde beheerst de meer dan verdiende openingstreffer.
Nadat Martin van Eck op een mooie steekpass van de net ingevallen Paddy John nog voorlangs had geschoten en ook met zijn specialiteit, de kopbal, niet had kunnen scoren was het Caifano Latupeirissa die aan de basis stond van de 2-0.
Een schitterende crosspass van hem van zeker veertig meter belandde op de stropdas van Paddy John die daarna via een passeerbeweging zijn tegenstander in de luren legde. De voorzet richting rand vijfmeter gebied waar Heesakkers stond was op maat. Diens snoeiharde schot recht door het midden, werd met een fantastische reflex door sluitpost Van Dijk nog gekeerd, maar op de rebound van Frank Tervoert moest hij het antwoord schuldig blijven.

Deceptie
Daarmee leek de winst binnen, maar de ploeg van Marco Koorman gaf in de laatste tien minuten extra gas en G.V.V.V. had daar geen antwoord op. Waar voorheen alles op rolletjes liep, het middenveld en de defensie nauwelijks fouten maakten, werden beide linies nu overlopen met als gevolg twee tegenstreffers in vijf minuten tijd. Bij de eerste had Daimy Rijnsburger de pech dat twee ingrepen van hem net niet lukten waardoor invaller Givan Werkhoven door kon stomen en via een mooie solo, die door de benen van Rijnvis heen in het net belandde, de 2-1 liet noteren. De gelijkmaker volgde na een soepel lopende aanval waar niemand van de blauwen een been tussen kon krijgen en die werd afgerond door een andere invaller, Dennis Hettinga.
Toch had de winst nog gegrepen kunnen worden als Steenbergen twee minuten voor tijd op een voorzet van John wat beter had gemikt uit een 100% scoringskans. Joey mikte te hoog.

Al met al bleef G.V.V.V. in de acht tot nu toe gespeelde oefenduels ongeslagen, al was dit wel het eerste puntenverlies in die reeks. Bovendien zal deze sparringpot ook wel haar nut hebben gehad voor de technische staf om hun conclusies daaruit te trekken, en ook hebben gediend als voorbereiding op de topper van zaterdag in de Tweede Divisie wanneer G.V.V.V. in eigen huis VVSB gaat bestrijden. Aanvang 15.30 uur.              

G.V.V.V. – Jong Go Ahead Eagles 2-2 (0-0)

Scoreverloop: 64. Joey Steenbergen 1-0, 76. Frank Tervoert 2-0, 80. Givan Werkhoven 2-1, 85. Dennis Hettinga 2-2.

Opstelling G.V.V.V. : Kevin Rijnvis, Rodny Hofman (46. Daimy Rijnsburger), Wouter Bonke (46. Ayoub Boubakari), Laurens van der Voort, Taoufik Adnane (46. Caifano Latupeirissa), Roy Terschegget (46. Martin van Eck), Joey Steenbergen, Mourad Marbouh, Patrick Heesakkers, Frank Tervoert, Danny de Leeuw (72. Paddy John).

Scheidsrechter: W.M. Kieft (Putten)
Toeschouwers: 225