Op het tandvlees wint G.V.V.V. van Kozakken Boys

4 maart 2017
Robin Mulder leidde G.V.V.V. naar een gestolen zege tegen Kozakken Boys, in een amateurkraker in optima forma, vol spanning, sensatie en emotie. Op het tandvlees boekten de Veenendalers een uiterst effectieve 2-1 overwinning op de Werkendammers en zijn vooralsnog 'the best of the rest'.

Vraag niet hoe. Die woorden rollen in de catacomben over de tongen van de spelers en trainer John de Wolf. G.V.V.V. had immers weinig in de melk te brokkelen tegen Kozakken Boys en moest tot het gaatje gaan om de 2-1 zege over de streep te trekken. Mooi was het allemaal niet, verre van zelfs, maar de Veenendalers kunnen eindelijk ook eens lelijke wedstrijden winnen. Het mindere spel? Daar maalde na afloop niemand om, het spelletje draait uiteindelijk om de punten.

De vijftigste editie van G.V.V.V. – Kozakken was er een zoals G.V.V.V. – Kozakken Boys altijd is. Eén brok emotie, van begin tot eind, waar de wet van de sterkste geldt en hartstochtelijke supporters zich laten meeslepen in het spelverloop. Hard waren de duels, op het scherpst van de snede, soms tegen het randje van het ontoelaatbare aan. Het opstootje, waarbij trainer John de Wolf zelfs als vredesstichter moest optreden, was misschien wel het logische gevolg van het oplaaiende voetbalgeweld dat de weifelende arbiter Serik alleen met acht gele kaarten en rode een halt kon toeroepen.

De strijd om de bal, tussen Rodny Hofman en Everton Pires Tavares.

G.V.V.V. moest wel vechten, want het aanvalsspel van de thuisploeg liet nogal wat te wensen over. Geen vloeiende combinaties of sierlijke soloacties, nee, puur op werklust en doorzettingsvermogen verschenen de voorwaartsen van de ploeg van trainer De Wolf voor het doel van Nils den Hartog. Drie kansen, twee doelpunten, de cijfers waren veelzeggend. De aan de hamstring geblesseerde Soufiane Laghmouchi, de frêle technicus die al in twee wedstrijden indruk maakte, werd node gemist.

Kozakken Boys had over aanvalskracht weinig te klagen. Raily Ignacio en Ahmad Mendes Moreira waanden zich in het eerste kwartier in een speeltuin, zo makkelijk konden ze kappen, draaien en schieten, de waarschuwingen vooraf ten spijt. Het was aan Raily Ignacio, die zijn vizier niet op scherp had staan, de lat en in de rebound het achterhoofd van doelman Johan Jansen te danken dat G.V.V.V. niet vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aankeek.

Het was nota bene Den Hartog die voor het eerst moest vissen. Een scherp genomen hoekschop van Caifano Latupeirissa bereikte na mistasten van de Werkendamse doelman Martin van Eck, die na een goede loopactie bij de tweede paal geheel vrij kon binnentikken en zijn handen in de lucht mocht steken.

Martin van Eck in extase na zijn openingstreffer.

Kozakken Boys deed er een schepje bovenop en kwam uitgerekend via Ignacio op gelijke hoogte. Een moment van onachtzaamheid bij Hofman zorgde voor een vrije doorgang van Bryan Jongeneel, die bij de tweede paal zijn collega Ignacio vond: 1-1.

De Werkendammers dreigden wel, maar beten niet door, mede dankzij goed keeperswerk van Johan Jansen. De doelman voorkwam met een flitsende redding op een vrije trap van Bryan Jongeneel de 1-2 en lette uitstekend op nadat Hofman zich in de luren liet leggen door Mendes Moreira. Ondertussen verlengde Roy Terschegget, de tweede kans van de wedstrijd, door met zijn achterhoofd een vrije trap van Latupeirissa naar de uiterste hoek te sturen, maar Den Hartog liet zich dit keer niet verrassen en voorkwam met een sublieme redding een zeker lijkend doelpunt.

Robin Mulder balt zijn vuist als hij G.V.V.V. op 2-1 schiet.

Ook in het tweede bedrijf was het Kozakken Boys dat het initiatief in handen had, maar de dreiging beperkte zich vooral tot een paar afstandsschoten, van Leon Bot en Mendes Moreira. Ignacio sloeg zichzelf voor zijn hoofd na het missen van een dot van een kans. Geheel vrijstaand kopte de levensgevaarlijke spits een vrije trap van Jongeneel meters naast.

In de tegenstoot was het voor G.V.V.V. wel raak. Martin van Eck kopte een hoge bal van Rodny Hofman door naar Robin Mulder, die met een vluchtige beweging, puur op techniek, wegdraaide van zijn tegenstander en met zijn rechter de linkerhoek vond. Een daverende geluidsexplosie kwam los aan de blauwe zijde van Sportpark Panhuis. Zoals ruim een kwartier later, zonder dat G.V.V.V. in die tijdspanne in de problemen kwam, mede door de rode kaart van Quentin Jakoba, die natrapte aan het adres van invaller Patrick Heesakkers, weer volgde na het laatste fluitsignaal van arbiter Derya Serik.

G.V.V.V. – Kozakken Boys 2-1 (1-1)
Scoreverloop: 16. Martin van Eck 1-0, 22. Raily Ignacio 1-1, 78. Robin Mulder 2-1.

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wilco den Hartog (78. Wouter Bonke), Laurens van der Voort, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Robin Mulder, Danny de Leeuw; Martin van Eck, Frank Tervoert (69. Patrick Heesakkers), Caifano Latupeirissa (69. Jamarro Diks).

Opstelling Kozakken Boys: Nils den Hartog; Juriën Gaari, Quentin Jakoba, Sanny Monteiro, Bryan Jongeneel (86. Medhanie Redie Habtemariam); Leon Bot (65. Mahmut Sönmez), Jeffrey van Nuland (81. Ahmed el Azzouti), Gwaeron Stout ©; Ahmad Mendes Moreira, Raily Ignacio, Everton Pires Tavares.

Gele kaarten: 48. Wilco den Hartog, 65. Robin Mulder, 73. Martin van Eck, 84. Rodny Hofman (allen G.V.V.V.), 58. Ahmad Mendes Moreira, 83. Bryan Jongeneel, 84. Mahmut Sönmez, 84. Raily Ignacio (allen Kozakken Boys)

Rode kaart: 88. Quentin Jakoba (Kozakken Boys)

Scheidsrechter: D. Serik (Deventer)

Toeschouwers: 1400

Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. Meer foto's vam onze hoffotograaf, klik hier.