Seizoensafsluiter eindigt in mineur

13 mei 2017
G.V.V.V. stelde zwaar teleur in de laatste wedstrijd van het eerste seizoen in de Tweede Divisie tegen de beloften van eredivisionist Sparta Rotterdam. De Rotterdammers wonnen met grote cijfers: 2-5. 
Vooral in de eerste helft liet G.V.V.V. zich van het kastje naar de muur spelen en fungeerden de Veenendalers als figuranten in een Spartaans doelpuntenmars. De jonge talenten van coach Ole Tobiasen dansten bij vlagen kinderlijk eenvoudig door de defensie van de thuisploeg, die drie keer moesten capituleren.
Na rust kwam er wat meer leven in de brouwerij en bracht Frank Tervoert de spanning terug met de 1-3. Die spanning bleek van kort duur. Lorenzo Soares Fonseca zette de defensie wederom voor schut: 1-4. Ook na de benutte strafschop van Frank Tervoert richtten de Veenendalers weinig uit. Youri de Winter bepaalde na een puike aanval de eindstand op 2-5.

Vrolijke noten
Voorafgaand aan deze laatste competitie wedstrijd van het seizoen ’16-’17 waren er nog wat vrolijke taferelen te aanschouwen op het hoofdveld. Voorzitter Theo Leushuis had de eer om Floris Hol vanwege al zijn verdiensten voor de club te promoveren van lid van verdienste, naar erelid. Een absoluut zeer verdiende titel voor deze ‘manus van alles’, want het is makkelijker op te noemen wat Floris niet voor G.V.V.V. heeft gedaan, dan al zijn functies in de vele, vele jaren van zijn lidmaatschap, die door hem zijn vervuld.
Daarop volgend werden Martin van Eck, die vorige week in en bij Katwijk zijn 200ste officiële wedstrijd speelde in het blauwe tenue, en Taoufik Adnane die daar tegen Jong Sparta aan ging beginnen, door Loek Budding gehuldigd vanwege die mijlpaal in hun beider voetballoopbaan.


Loek Budding (l.) en Theo Leushuis (r.) huldigen de twee jubilarissen Martin van Eck en Taoufik Adnane voor hun 200ste officiele duel in het blauwe tenue. Foto: Paul van de Lustgraaf.

Snelle achterstand
Een mooi begin zou je dan zeggen om nog een keer alles uit de kast te halen om deze allereerste Tweede Divisie jaargang met een beetje cachet af te sluiten. Die intenties zullen er ongetwijfeld zijn geweest bij het keurkorps van trainer John de Wolf, maar alle goede bedoelingen in het hoofd ten spijt, ze konden niet in daden worden omgezet. G.V.V.V. oogde moe en loom, en Jong Sparta maakte daar met fris en fruitig voetbal direct ‘misbruik’ van. Want reeds binnen twee minuten spelen stond de 0-1 al op het scorebord. Uit een hoekschop wilde Frank Tervoert de bal wegkoppen, maar raakte deze volledig verkeerd waardoor de bal voor de schietgrage voeten van Ivan Calero Ruiz kwam, die verre hoek zocht en vond.
Voordat de Rotterdammers opnieuw het initiatief pakten, was Caifano Latupeirissa met een scherpe inzet in de korte hoek dicht bij de gelijkmaker en ook had Mourad Marbouh de pech dat een mooie vrij trap van hem, vanaf de rand van ‘the box’, ternauwernood door goalie Bryan Janssen kon worden gestopt.

Opleving van korte duur
Maar daarna was het alleen de Tobiasen-brigade die het spel bepaalde. Met dank aan Johan Jansen aan de andere kant van het veld, die meerdere malen goed ingreep bij kansen van Youri de Winter en Deroy Duarte, en met behulp van de paal na een inzet van Lovette Felicia, bleef de voorsprong voor de gasten beperkt. Opnieuw een korte opleving van de thuisploeg, die ca. zeven minuten duurde, had ook zomaar de gelijkmaker kunnen opleveren. Frank Tervoert knalde na een mooie borstaanname en een dito assist van Robin Mulder net naast, en zowel Tervoert als jubilaris Van Eck misten na een strakke voorzet van Latupeirissa, die was vrijgekomen na een snelle en slimme vrij trap van de andere jubilaris Adnane. Ook op een vrij trap van Latupeirissa capituleerde doelman Janssen niet.


De  JO9-5 was team van de week, zij werden aangevuld met een 'kleine Jansen en Adnane'. Foto: Paul van de Lustgraaf. 
 
Antwoord paraat
Deze waarschuwingen namen captain Abdul Kamara c.s. zich direct ter harte, en ze hadden ook direct het antwoord paraat. Want in een tijdsbestek van vier minuten stond de 0-3 op het scorebord. Een steekpass door het hart van de defensie bezorgde de topscorer van Sparta, Lovette Felicia vrije doorgang en die had geen enkele moeite om treffer nummer 13 tegen de touwen te schieten. Ook Mark Veenhoven slalomde, als een volleerd skiër, enkele minuten later over het middenveld van de thuisploeg en zijn pass bereikte spits Youri de Winter. Die legde zowel Wilco den Hartog, Taoufik Adnane en Johan Jansen in de luren.
Net voor rust was Robin Mulder een fractie te laat na een rush van Martin van Eck om de aansluitingstreffer te produceren, maar ook had het nog 0-4 kunnen worden als Jansen wat minder scherp was geweest op een fraai schot van de man met een even fraaie naam, namelijk, Lorenzo Soares Fonseca.
Gezien het spelbeeld een logische stand voordat de acteurs aan de thee gingen.

Drie in drie
Dat het gedonderd heeft in de blauwe kleedkamer mogen we gezien het fanatisme van John de Wolf aannemen. En als dat zo was, sorteerde het ook wel enig effect. Want bij terugkomst op het veld, namen de blauwen het voortouw, al zal ook Jong Sparta gezien de riante voorsprong de handrem wel ietsje aangetrokken hebben. Het initiatief leverde al vrij snel de aansluitingstreffer op. Een corner van Latupeirissa, waar zowel Patrick Heesakkers als Frank Tervoert bij de eerste paal op reageerden, viel via de rug van de naar Katwijk vertrekkende spits tegen het nylon. Een mooie opsteker, ware het niet dat één minuut later het aan de andere kant weer raak was. Een verdedigende actie van Mourad Marbouh op Youri de Winter kwam pardoes voor de voeten van Soares Fonseca. En die mikte van een meter of twintig feilloos, met een stuitje waardoor goalie Jansen werd verrast, het speeltuig tegen de netten.
Maar nog was de doelpuntenboom niet leeggeschud, want bijna vanaf de aftrap bediende Robin Mulder de diepgaande Frank Tervoert, die na de balaanname licht getoucheerd werd door Serghino Sanches binnen de beruchte lijnen. Strafschop oordeelde scheidsrechter Bijl, die deze wedstrijd ook op ‘Het Kasteel’ al had geleid. Tervoert schond – achteraf terecht - de ongeschreven voetbalwetten, door zelf als gevloerde achter de elfmetertrap te gaan staan en scoorde daarmee zijn tweede, en opnieuw aansluitingstreffer.


Terschegget duelleert met Koen Muller. Foto: Orange Pictures

Meeste tegentreffers
Zou het dan toch nog spannend kunnen worden, met nog ruim een half uur op de klok zal het publiek zich toen ongetwijfeld hebben afgevraagd. Hoewel het G.V.V.V. te prijzen viel dat ze, het  moede hoofd niet in de schoot wierp, en via invaller Soufiane Lagmouchi en Robin Mulder nog dicht bij een derde treffer was, lukte het dus niet. Zeker niet toen zeven minuten voor tijd de gasten nog even hun technische vaardigheden etaleerden. Met een lang uitgesponnen aanval           
vanuit een verre uittrap van doelman Janssen, waar geen enkele een blauwe een ‘poot’ tussen kreeg, zette Deroy Duarte met een hakje Youri de Winter vrij en die had geen enkele moeite om z’n tweede goal van de avond te maken en daarmee de 2-5 eindstand gestalte te geven. Daarmee incasseerde G.V.V.V. ook de meeste tegentreffers dit seizoen.

Toch virtuele runner-up
Een deceptie voor aanvoerder Roy Terschegget en z’n kompanen, want met de vierde nederlaag op rij tuimelden zij, op basis van het doelsaldo – te weinig goals gemaakt en teveel tegen gekregen – zelfs uit het zo gewenste en gehoopte linkerrijtje.
Maar goed als je het van een positieve kant bekijkt, kun je ook stellen dat onze favorieten zich dit seizoen geen zorgen hebben hoeven te maken over prolongatie in de kakelverse Tweede Divisie. Daarnaast is G.V.V.V., voor wat het nu waard is, in de komende jaargang van drie van de vier beloften teams verlost, vanwege het kampioenschap van Jong AZ en de degradatie van de talenten van FC Twente en Vitesse. Want van de 24 mogelijk te behalen punten tegen deze BVO’s lieten de mannen van John de Wolf er maar liefst 20 liggen en dat scheelt toch ook een paar flinke slokken op de punten- en doelsaldoborrel. We willen dat nog maar eens illustreren met onderstaande ranglijst, waarin de Veense blauwen toch nog als runner-up zijn geëindigd.
Misschien is dat houvast om met nieuw elan, na een welverdiende vakantie van twee maanden, aan de voorbereiding te beginnen op seizoen ’17-’18.

 
G.V.V.V. – Jong Sparta 2-5 (0-3)
Scoreverloop: 2. Ivan Calero Ruiz 0-1, 35. Lovette Felicia 0-2, 39. Youri de Winter 0-3, 52. Frank Tervoert 1-3, 53. Lorenzo Soares Fonseca 1-4, 54. Frank Tervoert 2-4 (strafschop), 83. Youri de Winter 2-5.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Daimy Rijnsburger (39. Patrick Heesakkers), Laurens van der Voort, Wilco den Hartog, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Robin Mulder, Mourad Marbouh; Martin van Eck, Frank Tervoert (55. Soufiane Laghmouchi), Caifano Latupeirissa.
 
Opstelling Jong Sparta: Bryan Janssen; Daniël Breedijk, Serghino Sanches, Mark Veenhoven (75. Ruggero Mannes), Koen Muller; Abdul Kamara ©, Lorenzo Fonseca, Deroy Duarte; Lovette Felicia, Youri de Winter, Ivan Calero (46. Yani Bouras).
 
Gele kaarten: 36. Roy Terschegget (G.V.V.V.), 4. Daniël Breedijk (Jong Sparta)
 
Scheidsrechter: E.R. Bijl (Hendrik Ido Ambacht)
Toeschouwers: 800

Vanwege absentie van websitefotograaf Dick Gijsbertsen is er dit keer geen fotoreportage gemaakt van dit duel.