A-selectie kan Friezen niet ontdooien

29 november 2016

Op een vrieskoud sportpark Panhuis, waar het voor een gedeelte van de zittribune meer op een ijsbaan leek dan op een voetbalveld, leed G.V.V.V. vanavond haar eerste nederlaag van de oefencampagne die startte op 19 juli jl.
De jonge profs van sc Heerenveen, die als oefenpartner naar Veenendaal waren gekomen, namen bijna vanaf acquit een voorsprong en vergroten die vlak voor rust. Na de pauze zorgde Laurens van der Voort voor de aansluitingstreffer, maar daarbij bleef het ook, en dus stond er na negentig minuten 1-2 op het scorebord.


Zoals al werd verondersteld in de voorbeschouwing op dit sparringspotje trad de thuisploeg aan met een mix van basisspelers, reservebank klanten, geschorsten of teruggekeerde geblesseerde. Doelman Johan Jansen die op wel lijst met wisselspelers stond hoefde niet in actie te komen, Bart Hulsbos, Rodny Hofman, Patrick Heesakkers en Caifano Latupeirissa kregen een snipperavond. Verheugend was te zien dat Wilco den Hartog na lange tijd van blessureleed weer een helft mee kon spelen.
Opponent Heerenveen begon in de basis hoofdzakelijk met spelers die veelal spelen in het beloftenteam, aangevuld met op de bank spelers uit de JO-19 en IJslander Heimisson die voor de JO-17 uitkomt. Daarnaast kreeg de 19-jarige Zweed Ivan Rako (Motola AIF) speeltijd om een mogelijk contract in de wacht te slepen en keerde de waarschijnlijk bekendste naam uit de ploeg van trainer Johnny Jansen, Mitchell te Vrede, terug na een lange knieblessure. De voormalig Feyenoord aanvaller maakte de negentig minuten vol.

De eerste helft was op te delen in drie parten. Het eerste en het laatste kwartier was overduidelijk voor de gastheren, het tussenstuk voor G.V.V.V.
Bij vlagen sneden de Friezen als een mes door de boter. Na 50 seconden moest Kevin Rijnvis al vissen. Proefspeler Rako liet eerst Mourad Marbouh zijn hakken zien en daarna overkwam Wouter Bonke hetzelfde. De voorzet van de Zweed op Jordy Bruijn was op maat die van dichtbij kon binnenschuiven 0-1. Niet veel later had G.V.V.V. alle geluk van de wereld dat Wilco den Hartog, na een ingreep op een schot van Schoop, de paal raakte en deze niet in eigen doel verdween. Ook trof Rewan Amin uit een mooie vrije trap de lat, en schoot Michel Vlap rakelings voorlangs na een vloeiende aanval.

Gelegenheids aanvoerder Robin Mulder en zijn kompanen kregen tussendoor zeker kans op de gelijkmaker. Een snel opgezette aanval kwam via Danny de Leeuw bij Joey Steenbergen, die niet twijfelde maar hard uithaalde, helaas blokkeerde Frank Tervoert het ziedende schot van z’n teamgenoot wat zeker kansrijk was geweest. De captain zelf zette, met een van hem bekende rush, Paddy John geheel vrij voor doelman Bekkema, maar deze faalde volledig op deze 100% kans, waardoor er uitsluitend een hoekschop overbleef. Die werd door de mee opgekomen Wilco den Hartog rakelings naast gekopt.

De thuisploeg slaagde er niet in om het opgelaaide vuurtje hoog te houden en bezoekers namen opnieuw het initiatief. Dat leidde tot de 0-2 via de voet van aanvoerder Huizing die een tweede rebound, na een vlot lopende aanval, wist te verzilveren. Hetzelfde gebeurde net voor rust toen Rijnvis een afstandsschot niet kon klemmen en Ivan Rako de kans had om zijn gastploeg op een grotere voorsprong te zetten, gelukkig voor G.V.V.V. zocht hij het doel te hoog. Daarmee kwam ook de welverdiende 0-2 ruststand op het scorebord.
Waar de Panhuisbewoners vier wissels in een keer plaatsten na de thee, gebeurde dat bij de Friezen gedurende het tweede bedrijf. Dit sorteerde wel het nodige effect bij de ploeg van John de Wolf. Er ontstonden meer vastigheden en daardoor kon het initiatief worden overgenomen, met na een kwartier spelen bijna de aansluitingstreffer. De overijverige Joey Steenbergen verstuurde een crossbal richting Frank Tervoert, die half achterwaarts koppend de bal naar de verste kruising zond. Met een geweldig sierlijke reflex voorkwam sluitpost Jan Bekkema de treffer. Maar twee minuten later moest hij toch capituleren. De hoekschop van Roy Terschegget werd feilloos door de mee opgekomen centrale verdediger Laurens van der Voort binnen gekopt. Een opmaat naar meer voor de thuisploeg?

Helaas lukte dat niet ondanks het veldoverwicht en enkele aanvallende rushes van Daimy Rijnsburger, die bovendien ook verdedigend z’n mannetje prima stond, bij diverse omschakelmomenten. In deze vorm klopt de jonge inwoner van Almere nadrukkelijk op de deur bij John de Wolf. Dat zal nog niet zo zijn voor Paddy John, want net als voor de thee verprutste de flankspeler een grote kans op de gelijkmaker vijf minuten voor tijd. Het afpakken van de bal van de tegenstander verdiende een ruime voldoende, de rush richting doel ook, maar het zelf afronden of afspelen naar de geheel vrijstaande Frank Tervoert, mislukte volledig. Niet veel later stuurde Rijnsburger hem de diepte in op een vrij stuk veld, maar opnieuw liet de balcontrole te wensen over bij John, en liet hij deze pardoes over de zijlijn rollen, waar er voldoende perspectief was voor een van de laatst mogelijke aanvallen.

Al met al leed G.V.V.V. dus haar eerste nederlaag in dit tiende oefenduel dit seizoen, en daarmee kan de ongeslagen status dus uit de boeken worden geschrapt.
Aanstaande zaterdag gaat het weer om het ‘echie’, wanneer v.v. Katwijk op bezoek komt op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Aanvang van dat competitie duel is 15.30 uur, dit i.v.m. de live uitzending van FOX Sports

G.V.V.V. – Jong sc Heerenveen 1-2 (0-2)

Scoreverloop: 1. Jordy Bruijn 0-1, 39. Willem Huizing 0-2, 62. Laurens van der Voort 1-2.

Opstelling G.V.V.V. : Kevin Rijnvis, Wouter Bonke, Wilco den Hartog (46. Laurens van der Voort), Frank Tervoert, Joey Steenbergen, Danny de Leeuw (46. Martin van Eck), Robin Mulder (©) (46. Roy Terschegget (©)), Paddy John, Daimy Rijnsburger, Ayoub Boubakari (46. Taoufik Adnane, 79. Ayoub Boubakari), Mourad Marbouh.

Opstelling Jong sc Heerenveen: Jan Bekkema, Rannick Schoop, Doke Schmidt (58. Joris Voest), Stefan Gartenmann, Jair Oosterlen, Rewan Amin (72. Bikir Heimisson), Ivan Rako (69. Jesse Oliekan), Willem Huizing (©), Michel Vlap (72. Jan Ras), Mitchell te Vrede, Jordy Bruijn.

Scheidsrechter: T. de Gast (Culemborg)
Toeschouwers: 75