Van Eck helpt zakelijk G.V.V.V. aan zege

15 oktober 2016
Ook de vijfde zondagclub moest eraan geloven tegen G.V.V.V. De Veenendalers toonden zich tegen VVSB zakelijk en dodelijk effectief, met Martin van Eck in de hoofdrol: 2-0. 
 
Statistiek
In de voorbeschouwing op dit duel maakte we er al melding van, G.V.V.V. had tot nu toe van alle zondagclubs die ze als tegenstander troffen (in volgorde van opkomst De Treffers, FC Lienden, Kon. HFC en UNA) het maximaal mogelijk aantal punten in de wacht gesleept. VVSB daarentegen had nog niet gewonnen van de drie zaterdagverenigingen die ze tot vanmiddag troffen. Alleen vorige week werd een puntje afgesnoept van Spakenburg. Aan die toch wel bijzondere statistiek kwam dus vanmiddag geen wijziging door de 2-0 winst van de thuisploeg.
 
Martin van Eck met een brede grijns op zijn gezicht na zijn openingstreffer.

Blauwe complimenten
Deze winst van de ploeg van trainer John de Wolf was, in deze vooraf als kraker aangeduide wedstrijd, echt niet vanzelfsprekend. Want alle blauwe supporters en/of sympathisanten die we na afloop spraken, waren lovend over het voetballend vermogen van de Noordwijkerhouters. De conclusies op basis van dit duel luidde zelfs dat velen de ploeg van coach Wilfred van Leeuwen, t.o.v. de andere ‘zondag’ concurrenten waartegen werd aangetreden, bestempelde als ruimschoots de beste van die vijf.
VVSB zal deze complimenten vast graag aannemen, maar ze kopen er geen snee brood meer voor, en hadden uiteraard veel liever deze loftuitingen, met een minder goed gespeelde pot, ingeruild voor een driepunter of tenminste een puntendeling. Maar dit geeft wel aan dat de bollenstreekploeg niet voor niets in de bovenste regionen verkeerde, en nu ondanks de nederlaag dat nog steeds doet.

Tegenhouden
Het was daarom dan ook snel in de wedstrijd duidelijk dat G.V.V.V. alle zeilen moest bijzetten om de vlot combinerende paars-gele formatie – kleuren die trouwens alleen op de broekjes te zien waren, want de shirts waren om verwarring te voorkomen ingeruild voor witte exemplaren – voor het doel van Johan Jansen weg te houden. Dat lukte met mate, want de opgekomen verdediger Jordy Zwart en zijn kompaan in die linie Stefan Kraaijvanger, kregen toch in de beginfase de vrijheid om ieder een doelpogingen te wagen, die gelukkig voor de thuisploeg beide naast gingen.
Vanwege de hamstringblessure van Caifano Latupeirissa, die werd vervangen door Laurens van der Voort, moest Danny de Leeuw wat ‘dieper’ dan normaal spelen. Dat ‘diep staan’ leverde tussendoor de enige mogelijkheid op voor G.V.V.V. Een afvallende bal na een actie van captain Terschegget kon door De Leeuw worden ingeschoten, en leek op weg richting doelmond. Een blok voorkwam dat.
Het was en bleef VVSB wat het spel dicteerde in het kleine eerste half uur, zonder tot echt uitgespeelde kansen te komen.

Uit het niets
Net als vorige week tegen UNA, kwam de thuisploeg uit het niets op voorsprong. Taoufik Adnane kreeg veel vrijheid om op te stomen langs de linkerzijde en bediende op zijn beurt de weg sprintende De Leeuw. Die leek in eerste instantie net iets te lang wachten met zijn voorzet. Maar voetbalogen zien beter dan die van uw verslaggever zo bleek weer eens. Want de pass kwam toch precies aan op de aan de rechterzijde van het strafschopgebied inlopende Martin van Eck, die niet nadacht, uithaalde en daarmee goalie Van der Meer het nakijken gaf.
Een mooie opsteker voor de ploeg die tot dan toe niet echt lekker in de wedstrijd zat. Even later was er de kans zelfs op de 2-0. Frank Tervoert nam de bal in een keer op de pantoffel vanuit een hoekschop, maar mikte uit een moeilijke hoek over. Nadat Rodny Hofman een vrije trap eigenlijk vrij makkelijk in de handen van de keeper schoot, ontstond er weer gevaar aan de andere kant. Guido Pauw, voormalig speler van FC Lisse, dacht door te kunnen breken maar een uitstekend ingrijpende Bart Hulsbos kon ten koste van een hoekschop redding brengen. Het spel was nu wat meer in evenwicht en Martin van Eck leek net op slag van rust op weg naar z’n tweede goal. Een solo strandde in schoonheid, met als maximum resultaat een corner die niets opleverde. Met de 1-0 voorsprong voor de thuisploeg gaan de acteurs aan de thee.


De derde assist van Danny de Leeuw dit seizoen is goed voor de in totaal tweede treffer van Martin van Eck

Steun in de rug
Met twee ongewijzigde teams wordt aan het tweede bedrijf begonnen, waarbij het ook gelijk duidelijk wordt dat de gastheren zich nu niet zo laten overrompelen als vanaf acquit. Met het korter dekken op de man wordt het toch wel enigszins ‘breiachtige’ voetbal van de gasten uitstekend ontregeld. En als de technische vaardige Giovialli Serbony of Maikey Parami via een individuele actie toch zo af toe ontsnappen aan die dekking, staan er zo maar twee of drie blauwhemden voor hun neus om het afspelen onmogelijk te  maken. Een situatie die zich meermalen voordoet, waarbij Bart Hulsbos, Wouter Bonke en Laurens van der Voort in eendrachtige samenwerking bijna altijd de baas zijn.
Kortom G.V.V.V. heeft haar zaakjes prima op orde zeker nadat al vroeg in de tweede helft de voorsprong wordt verdubbeld. Op een snelle uitbraak reageert Frank Tervoert adequaat, hij speelt Martin van Eck aan, die kan oprukken naar randje zestienmeter. Omdat scoreopener na twee á drie seconden balbezit geen afspeelmogelijkheid ziet, besluit hij maar om af te drukken nadat hij een tegenstander heeft afgeschud. Op het uitstekende geplaatste schot moet goalie Ronald van der Meer het antwoord schuldig blijven, en ziet hij het speeltuig in de kruising verdwijnen. De 2-0 is een mooie steun in de rug voor G.V.V.V.

Geen aansluiting
Het is bijna een utopie om foutloos te spelen, dus kwam VVSB toch een tweetal keren gevaarlijk door. Bij beide was topscorer, Serbony, die al 7x doel trof, betrokken. De eerste keer raakte hij een schietkans niet goed waardoor er een afzwaaier ontstond, maar in het tweede geval had hij zogezegd ‘vette pech’. Een mooie passeeractie werd gevolgd door een schot uit een moeilijke hoek, waarop Johan Jansen het nakijken had, maar tevens het geluk dat de bal via de binnenkant van de paal het veld weer in stuiterde, die daarna kon worden opgeruimd. Ook moest de sluitpost aan de bak toen een indraaiende voorzet van dichtbij werd ingekopt. De reflex was prima, maar uiteindelijk ook overbodig om er buitenspel was geconstateerd. Dat was niet het geval toen invaller Bas Ruigrok richting doel knalde. Als een hete kroket behandelde Jansen het speeltuig, eigenlijk het enige foutje waar de Barnevelder op te betrappen was, maar op de rebound van Pauw was hij weer geheel paraat. Zoals ook in de slotminuut op een inzet van Serbony.


Goudhaantje Van Eck wordt aan de tand gevoeld door Aletha Leijdelmeijer van Fox Sports.

Zonder schade uitspelen
In de tussentijd hadden aan de overkant Roy Terschegget en  invaller Patrick Heesakkers al de kans gehad om deze topper, die niet echt dit predicaat verdiende, in het slot te gooien. De vrije trap van de aanvoerder, nadat de weer prima spelende Robin Mulder was gevloerd, was veel te onnauwkeurig en verdween ruimschoots over. De invaller spits, die Frank Tervoert was komen vervangen, kon een minuut voordat de officiële speeltijd was verstreken alleen op het doel van VVSB af, maar ietwat te lang treuzelen gaf Jelmer Vijlbrief de kans om in te grijpen.
Al met al speelden de Veenendalers zakelijk, efficiënt en zonder schade de wedstrijd uit en mogen zich met die winst sowieso voor tenminste een kleine vierentwintig uur koploper noemen. Dat feit zal ongetwijfeld bij vele supporters, en wellicht ook wel bij spelers en staf, reden zijn om een fotootje van teletekst te bewaren op de mobiele telefoons.

Volgende week zaterdag is er geen competitie programma, daarom oefent G.V.V.V. aanstaande donderdagavond, 20 oktober, thuis tegen derdedivisionist USV Hercules uit Utrecht. Aanvang van dat duel is 20.00 uur.     
 
G.V.V.V. – VVSB 2-0 (1-0)
Scoreverloop: 29. Martin van Eck 1-0, 53. Martin van Eck 2-0.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wouter Bonke, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Martin van Eck (90. Joey Steenbergen), Laurens van der Voort, Roy Terschegget ©, Danny de Leeuw (85. Mourad Marbouh); Robin Mulder, Frank Tervoert (71. Patrick Heesakkers).
 
Opstelling VVSB: Ronald van der Meer; Richelo Fecunda, Jordy Zwart (58. Peet van der Slot), Stefan Kraaijvanger (81. Michael Schouten), Jelmer Vijlbrief; Frans van Niel (58. Bas Ruigrok), Vladimir Jozic ©, Tim de Rijk; Maikey Parami, Giovialli Serbony, Guido Pauw.
 
Gele kaarten: 78. Robin Mulder (G.V.V.V.)
 
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort (Deventer)
Toeschouwers: 1200
 
Foto: Dick Gijsbertsen. Meer foto's van onze hoffotograaf zien, klik hier