Effectief G.V.V.V. licht Kozakken Boys pootje

31 maart 2018
G.V.V.V. lijkt de titelrace te hebben beslecht in de tweede divisie door runner-up Kozakken Boys met een nederlaag naar Werkendam te sturen.
 
De 2-1 zege op het Veenendaalse Panhuis was zwaar bevochten, want de thuisploeg kwam in de eerste helft niet in het stuk voor tegen een gretig Kozakken Boys. Effectief was G.V.V.V. in de afronding, en dat kostte de ploeg van coach Danny Buijs de kop in een tweede helft die zich als een thriller ontvouwde. Na de 2-0 volgde een fenomenale omhaal van Felomina, maar verder dan dat kwam de uitdager van Katwijk niet.

Vooraf aan de wedstrijd zijn er enkele officiële handelingen te verrichten. Simon Brouwer wordt gehuldigd voor zijn 250ste wedstrijd in het eerste van G.V.V.V.. Veertien dagen geleden, in de met 1-0 gewonnen uitwedstrijd tegen Achilles ’29, mocht hij deze mijlpaal in zijn voetballoopbaan bijschrijven.  
Eén minuut stilte is er in verband met het overlijden van Gerard den Dunnen, oud eerste elftal speler van Kozakken Boys.
 
De enige wijziging in de basisopstelling van G.V.V.V. ten opzicht van de laatste competitiewedstrijd tegen Achilles ’29 is dat Simon Brouwer op het middenveld speelt in plaats van Danny de Leeuw. 
In de eerste minuut gelijk een mogelijkheid voor G.V.V.V.. Doelman Richard Arends van Kozakken Boys moet zijn doel uitkomen om Jeremy de Graaf te stoppen die na een pas van Roy Terschegget vrij baan had gekregen. Even later een overtreding van Laurens van der Voort op Abdulsamed Abdullahi. De laatste mag vanaf de rand zestienmeter een vrije trap nemen, de bal gaat via een eigen speler naast het doel. Vier minuten later een identieke situatie met dezelfde hoofdrolspelers. Nu vindt scheidsrechter Gerrets dat Laurens van der Voort hiervoor een extra straf verdient en moet G.V.V.V. al vroeg in de wedstrijd een gele kaart incasseren. De vrije trap gaat nu over het doel. 
 
Aftasten, dat is wat er te zien is het eerste kwartier. Beide teams spelen in eerste instantie zo’n beetje hetzelfde systeem, vroeg druk op de bal zetten. De Werkendammers met twee spitsen en de Veenendalers met drie, Druk zetten en zorgen dat de tegenstander vroegtijdig gestoord wordt in de aanvalsopzet. De blauwen kunnen dit spelletje niet zo lang volhouden en al gauw is het beeld zo dat Kozakken Boys het spel maakt en dat G.V.V.V., min of meer gedwongen, de kat uit de boom moet kijken en hopen op een scherpe uitval. De druk van Kozakken Boys levert behalve veel balbezit niet veel rendement op. Het meest in de buurt komt Ahmed el Azzouti. Balverlies tijdens een poging tot  aanvallen van G.V.V.V. is hiervoor de inleiding. Balovername en een langlopende aanval zorgen ervoor dat Azzouti uiteindelijk in schietpositie komt. Zijn schot gaat via de buitenkant paal naast. 
 
Medespelers vinden is de oorzaak dat de aanvalspogingen van G.V.V.V. meestal  weer stoppen voordat ze ook maar enigszins op gang gekomen zijn. Bij Kozakken Boys lukt dit steeds beter, de vrije man vinden, kaatsen, de Werkendammers gaan steeds makkelijker voetballen en het is dan ook niet raar dat zij op dat moment de bovenliggende partij zijn. Kozakken Boys drukt dan wel, veel kansen levert dit niet op. G.V.V.V. laat of moet Kozakken Boys laten komen en moet het hebben van een enkele spaarzame uitval. 
 
Kort voor het einde van de eerste helft een geplaatst schot van Ahmad Mendes Moreira. Doelman Johan Jansen moet gestrekt en duikt de bal fraai naast het doel. Nadat El Azzouti een slap schot richting Jansen heeft afgevuurd (ook ditmaal nadat de aanval van G.V.V.V. weer eens haperde) , mag Abdullahi even later voor de derde maal vanaf dezelfde plek een vrije trap nemen. Simon Brouwer kopt de inzet weg.
 
Dezelfde Abdullahi blijft bij aanvang van de tweede helft in de kleedkamer achter en voor hem komt  Mahmut Sönmez in het veld. Ook nu is het weer G.V.V.V. wat de eerste mogelijkheid krijgt. Ditmaal over rechts een eindelijk goed lopende aanval. Den Hartog, Mulder (fraai langs zijn tegenstander), Laghmouchi probeert het met een inzet en uiteindelijk is het Simon Brouwer die met een lange teen de afgeslagen bal bij Jeremy de Graaf weet te brengen. De Graaf aarzelt niet en schiet de bal dwars door de defensie en buiten bereik van doelman Arends in de rechteronderhoek.
 
Ontlading na de openingstreffer van Jeremy de Graaf.

Het doelpunt geeft G.V.V.V. blijkbaar het nodige zelfvertrouwen, want even later moet doelman Arends opnieuw buiten het zestienmetergebied komen, ditmaal om Robin Mulder te storen.
De wedstrijd krijgt door het doelpunt van G.V.V.V. een andere wending. Kozakken Boys moet nog meer energie in de aanval steken en de thuisploeg kan bij wijze van spreken terug leunen en wachten op het juiste moment.
Nadat Azzouti geel krijgt na een overtreding op Adnane, is het Sönmez die in het strafschopgebied van G.V.V.V. in een duel met Van der Voort hoopt op een fluitsignaal van scheidsrechter Gerrets. De, niet altijd begrijpelijk fluitende, leidsman fluit ‘maar’ voor een doeltrap.
 
Kozakken Boys hanteert steeds meer de lange bal. Er komt steeds meer ruimte voor de middenvelders van G.V.V.V. en de aanvallers krijgen daardoor een beter aanvoer. Robin Mulder beproeft doelman Arends met een schot. De doelman reageert fraai. En ook De Graaf krijgt zo zijn mogelijkheden. Trainer Danny Buijs (volgend seizoen FC Groningen) besluit de aanval nog meer te versterken door verdediger Shuremy Felomina in het veld te brengen en naar het front te sturen. Al gauw blijkt dat veel mensen in de aanval er wel voor zorgt dat er steeds minder ruimte is om de aanvallen vlot te laten lopen. 
 
Het  ijzer- en kopsterke centrum van G.V.V.V. met Den Hartog en Hulsbos zorgt er ook nog eens voor dat de mogelijkheden voor Kozakken Boys beperkt zijn. G.V.V.V. begint beter te combineren. Wanneer een aanval van Kozakken Boys dan ook onderbroken wordt, is er weer ruimte om een aanval op te zetten. Mart de Jong ziet Soufiane Laghmouchi op rechts vrijlopen, er is geen tegenstander in de buurt. Laghmouchi neemt de bal aan en gaat het strafschopgebied binnen. Op het moment dat hij wil uithalen wordt hij in de rug gelopen door Sönmez. Scheidsrechter Gerrets fluit voor strafschop en neemt zijn verantwoordelijkheid. Dat doet ook Robin Mulder. En terwijl doelman de ene kant op valt, rolt Mulder de bal in de andere hoek.

Robin Mulder penaltynemer en doelpuntenmaker.
 
Met nog twintig minuten te spelen besluit trainer Buijs om Julian Agatowski in het veld te brengen. Dit om nog meer venijn in de aanval te leggen. Het is pompen of verzuipen geblazen. Een voorzet van Kozakken Boys belandt ter hoogte van de penaltystip. Invaller Felomina besluit tot een omhaal en tot ieders verbazing belandt de bal (wel fraai) in het doel van de blauwwitten.
 
Een spannend kwartiertje beloofd het nog te worden op sportpark Panhuis. De Werkendammers gaan nog meer drukken en proberen de gelijkmaker te forceren. Veel kansen worden er niet gecreëerd. G.V.V.V. moet vooral oppassen en de rust bewaren,
Trainer Niek Oosterlee besluit aan het einde van de wedstrijd tot enkele wissels. Niet alleen om moegestreden spelers te vervangen, maar ook om tactische redenen. Danny de Leeuw en Martin van Eck komen in de veld, de laatste maakt zijn rentree na lang blessureleed.
 
In de extra vier minuten speeltijd krijgt G.V.V.V. nog een dot van een kans, maar ondanks een overtalsituatie weten ze hier niet van te profiteren. Kozakken Boys pompt de bal nog maar eens in het strafschopgebied van G.V.V.V., maar verschillende spelers van Kozakken Boys zijn te gretig en de bal gaat roemloos naast.
Wanneer scheidsrechter Gerrets het eindsignaal van de wedstrijd heeft laten klinken zinken diverse spelers van G.V.V.V. ter aarde. Moegestreden, alles hebben zij gegeven, de beloning is gelukkig zoet. Reuzendoder G.V.V.V. heeft zich weer laten gelden. De derde plaats op de ranglijst wordt steeds vaster. De spanning om de eerste plaats is door het verlies van Kozakken Boys en de winst van Katwijk een stuk minder geworden.

Volgende week de uitwedstrijd in en tegen Barendrecht. Concurrent voor die derde plaats, aanvang 14.30 uur.
 

Het is gedaan, de winst is binnen.
 
 
 
G.V.V.V. – Kozakken Boys 2-1 (0-0)
Scoreverloop: 48. Jeremy de Graaf 1-0, 69. Robin Mulder 2-0 (strafschop), 78. Shuremy Felomina 2-1.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Laurens van der Voort, Wilco den Hartog, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Mart de Jong, Simon Brouwer; Soufiane Laghmouchi (89. Danny de Leeuw), Robin Mulder, Jeremy de Graaf (90+1 Martin van Eck).
 
Opstelling Kozakken Boys: Richard Arends; Juriën Gaari, Quentin Jakoba, Jeffrey van Nuland (67. Shuremy Felomina), Sanny Monteiro; Gwaeron Stout ©, Everton Pires Tavares (73. Julian Agatowski), Leon Bot, Abulsamed Abdullahi (46. Mahmut Sönmez); Ahmed el Azzouti, Ahmad Mendes Moreira.
 
Gele kaarten: 11. Laurens van der Voort, 78. Bart Hulsbos, 89. Jeremy de Graaf (G.V.V.V.), 20. Ahmad Mendes Moreira, 54. Ahmed el Azzouti, 68. Mahmut Sönmez (Kozakken Boys)
 
Scheidsrechter: L.J. Gerrets (Rotterdam)
Toeschouwers: 1500
 
Klik hier om naar het fotoalbum van onze hoffotograaf Dick Gijsbertsen te gaan.