G.V.V.V. blameert zich tegen AFC

28 april 2018
De 2-3 nederlaag tegen AFC was een regelrechte blamage van de ploeg van trainer Niek Oosterlee.  De Veenendalers kregen de rekening gepresenteerd van defensief en aanvallend geknoei. Bij tegendoelpunten ging de complete defensie niet vrijuit en de aanvallers hielpen evengoed grote kansen om zeep, voornamelijk in de eerste helft. AFC, dat voor lijfsbehoud vecht, was op haar beurt dodelijk effectief in de counter en in het Amsterdamse kamp werd de zege met luid gejuich begroet.

Niet de dag
Nee, het werd vandaag niet de dag van G.V.V.V. Voordat de wedstrijd begon was er eerst op het hoofdveld de kwartfinale van de beker voor de JO19-2. Zij verloren, nadat de wedstrijd in 2-2 was geëindigd,  via een lange strafschoppenreeks uiteindelijk van Victoria JO19-3. Een kleine dertig kilometer verderop, in Utrecht, verloor ook de JO17-1 de halve finale van de beker tegen de evenknieën van Hercules (5-0). En tot overmaat van ramp ging ook het vlaggenschip van onze club, geheel onnodig, over de knie van AFC.

Blessuretijd
Nee, het werd de dag van sluipschutter Raily Ignacio en supersub Tom van den Brink van AFC, die verantwoordelijk waren voor de 2-3 nederlaag. Daarbij werd die laatste treffer van Van den Brink, die nauwelijks een minuut in het veld stond, het hardst bejubeld door de in gevaar verkerende Amsterdammers, de foto in de header hierboven spreekt boekdelen. Want met nog 30 seconden op klok van de drie minuten toegevoegde blessuretijd besliste de invaller dat de drie punten meegingen in de Amsterdamse voetbaltas. Seconden voordat die alles beslissende AFC aanval inging, had Simon Brouwer een dot van een kans om ervoor te zorgen dat alle punten in Veenendaal bleven. Maar bij de 2-2 tussenstand miste hij jammerlijk oog in oog met goalie Patrick Zonneveld. Met een goal en daarna de aftrap was de tijd waarschijnlijk op geweest.


Met twee goals bracht 'sluipschutter' Raily Ignacio zijn totaal op negen treffers in 14 duels voor AFC. 

Kansen genoeg
Het gebeurde dus niet en G.V.V.V. had dit helemaal en alleen aan zichzelf te wijten. Ondanks het gemis aan de geschorste Taoufik Adnane en Jeremy de Graaf, die vorige week in Rotterdam een flinke bloeduitstorting opliep en niet fit genoeg was, was de thuisploeg van meet af aan de overheersende de partij. Alleen Melvin Grootfaam van de bezoekers mocht zich beroepen op een kans, die door Johan Jansen onschadelijk werd gemaakt, en voor de rest was het G.V.V.V. wat de klok sloeg. Alleen lukte het de blauwhemden niet om dat overwicht om te zetten in goals. Kansen in overvloed is wat teveel gezegd, maar Simon Brouwer had moeten scoren op een voorzet van Mourad Marbouh, en ook de crosspass van Laurens van de Voort op de nummer 10, kon niet worden binnen gewerkt. Vooraf een tussendoor aan deze kansrijke momenten kregen ook Soufiane Laghmouchi, Martin van Eck en Robin Mulder mogelijkheden om de score te openen, al waren die qua moeilijkheidsgraad een tikkie groter.

Van dubbelblank naar 1-1
Het leek er dus op, dat het overwicht van de gastheren niet in de score kon worden uitgedrukt en dat de dubbelblanke stand het scorebord zou gaan sieren na het eerste bedrijf. Maar in twee knotsgekke minuten kwam die veronderstelling op de kop te staan. Eerst was het Soufiane Laghmouchi die op aangeven van Brouwer met een fraaie omhaal het net liet bollen, maar bijna van de aftrap was het ook raak aan de overzijde. De tot dan onzichtbare Raily Ignacio, maakte zich nu wel zichtbaar en scoorde een echte spitsengoal vanuit een voorzet van de zijkant.
Twee gevaarlijke aanvallen 1 treffer voor de gasten, tegen zeker acht kansen c.q. mogelijkheden met slechts 1 goal voor de gastheren, daarmee kon de eerste helft worden samengevat.


Net als veel van zijn ploeggenoten kon ook Robin Mulder (l.) geen potten breken vanmiddag. 

Geen venijn
Je mocht dan ook verwachten dat de pupillen van coach Oosterlee in deel twee op dezelfde voet door zouden gaan en wat meer scherpte en venijn aan de dag zouden leggen om alsnog de winst naar zich toe te trekken. Maar dit bleek ijdele hoop. Hoewel het balbezit iets was en bleef van 65% tegen 35% slaagde G.V.V.V. er geen moment meer in om gevaar te stichten. Iedere voorzet belandde tegen een tegenstander aan of in de veilige handen van sluitpost Zonneveld en ook een beslissende steek- of crosspass was in geen velden of wegen te bekennen. Een zeer licht duwtje op de doorgebroken Robin Mulder was niet voldoende voor referee Van der Laan om naar de stip te wijzen, en dat was ook het enige opwindende moment.

Doodlopende weg
Brutaalweg nam de ploeg van trainer Wetzel steeds meer het initiatief over omdat het aanvoelde dat G.V.V.V. op een doodlopende weg aan het ballen was. Direct gevaar leverde dat ook niet op, al moest Bart Hulsbos nog wel een keer zijn doelman op de lijn assisteren om een treffer te voorkomen. Toch viel de 1-2, na een gigantisch misverstand tussen Wilco den Hartog en Johan Jansen, waardoor de bal pardoes voor de voeten van Ignacio viel. Ja, en zulke kansen laat de all-time topscorer van de topklasse zich niet ontnemen. De sluipschutter kon simpel binnen tikken en z’n tweede treffer van de middag laten bijschrijven.


Simon Brouwer (r.) heeft de gelijkmaker binnen gekopt.

Gelijkmaker
In de nog resterende 25 minuten moest G.V.V.V., om de wedstrijd een beter aanzien, dus komen en dat betekende ruimte voor de counter. De druk kwam er, en ook de tegenaanval, maar dat leverde geen van de beide kemphanen iets op.
Tot in de slotfase Bart Hulsbos en Simon Brouwer elkaar in de weg liepen bij een voorzet van invaller Ajiach, die net als Danny de Leeuw twintig minuten voor tijd Martin van Eck en Mart de Jong kwamen vervangen. Toch was het een paar minuten later wel raak toen Laghmouchi een voorzet losliet die via een Amsterdams been en de vingertoppen van Zonneveld in het vijfmetergebied plofte en daar kon Simon Brouwer al vallend met het hoofd van profiteren (2-2). Twee minuten later kreeg AFC nog een flinke kans om de 2-3 te maken, maar door goed reageren van Johan Jansen op een hard schot van Ilias Zaimi, werd dat voorkomen. En daarna volgde die al eerder beschreven apotheose in het voordeel van AFC.

De balans voor captain Roy Terschegget c.s. uit de laatste vier wedstrijden is dus behoorlijk negatief. Slechts één punt behaald, twaalf doelpunten tegen en zelf er maar vijf gemaakt. De zoveel geroemde defensie vertoont dus lekjes, maar om die alleen de schuld te geven is veel te makkelijk. Het gehele team vertoont scheurtjes en barstjes en die moeten dan maar gepleisterd worden komende zaterdag in Hardenberg waar HHC, ondertussen genaderd tot op 1 punt, tegenstander zal zijn. Aanvang op sportpark De Boshoek is 14.30 uur.
 
 
G.V.V.V. – AFC 2-3 (1-1)
Scoreverloop: 43. Soufiane Laghmouchi 1-0, 44. Raily Ignacio 1-1, 65. Raily Ignacio 1-2, 85. Simon Brouwer 2-2, 90+3. Tom van den Brink 2-3.
;
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Laurens van der Voort, Wilco den Hartog, Bart Hulsbos, Mourad Marbouh; Roy Terschegget ©, Mart de Jong (71. Danny de Leeuw), Simon Brouwer; Martin van Eck (71. Mohammed Ajiach), Robin Mulder, Soufiane Laghmouchi.
 
Opstelling AFC: Patrick Zonneveld; Marien Willemsen, Derre Kwee, Jonathan Richard ©, Thomas van den Houten; Milan Hoek, Ilias Zaimi, Johan Kulhan; Melvin Grootfaam (90. Tom van den Brink), Raily Ignacio, Matthijs Jesse.
 
Gele kaarten: 62. Wilco den Hartog (G.V.V.V.)
 
Scheidsrechter: J.W.M. van der Laan (Cuijk)
Toeschouwers: 650
 
Foto's: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen Fotoalbum.