G.V.V.V. domineert, maar krijgt koude douche van FC Lisse

4 november 2017
Er is een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van G.V.V.V. sinds halverwege september. De ploeg van coach Niek Oosterlee kreeg op bizarre wijze een koude douche van FC Lisse: 2-0.
 

De overwinning van de thuisploeg was tegen alle verhoudingen in en mocht als onverdiend bestempeld worden. Twee toevalstreffers van Roel de Goede en Rick Bouwmeister betekenden een 2-0 overwinning voor het uit de Derde Divisie gepromoveerde FC Lisse.

 

Dominant
G.V.V.V. domineerde de gehele eerste helft en mocht zichzelf verwijten dat de stand nog in evenwicht was toen de theetijd aanbrak. Met behulp van zijn sublieme techniek was Soufiane Laghmouchi al na drie minuten kansrijk, maar vanuit de zelf gecreëerde vrije positie, schoot de linkerspits over het doel. Ook een fraaie combinatie even later, tussen Taoufik Adnane en Laghmouchi had een beter lot verdiend, maar nu was doelman Van der Werff de spelbreker.
Na een kleine twintig minuten spelen was de ploeg van de teruggekeerde coach Niek Oosterlee opnieuw kansrijk.  Soufiane Laghmouchi stuurde Danny de Leeuw de diepte in, die via zijn hak het balletje over de tegenstander wipte. Een fraai staaltje techniek van de linkspoot, die daarna ook nog oog had voor Martin van Eck voor het doel. Helaas was Van Eck niet in staat om de bal van dichtbij  tussen de palen te prikken. De toon leek gezet.

 

Kansenregen

Dat klopte ook, want het bleek een startsein van een ware kansenregen op het kletsnatte sportpark Ter Specke. Jeremy de Graaf kreeg een minuut later een hoge bal van Laurens van der Voort uitstekend onder controle, maar de spits vond doelman Brian van der Werff op zijn weg. De sluitpost van de thuisploeg zag ook nog een inzet van Laghmouchi voorlangs zeilen en hoefde niet in actie te komen bij een vrije trap van Roy Terschegget, een beslissing die vraagtekens opriep. Scheidsrechter Martin Pérez gaf bij een overtreding op De Graaf een vrije trap, terwijl de aanvaller ogenschijnlijk net binnen het zestienmetergebied tegen de grond werd gewerkt. De beelden moeten maar uitwijzen of de leidsman het bij het rechte eind had.
En even voordat moment, was Danny de Leeuw opnieuw via een technisch hoogstandje gevaarlijk, maar kon de defensie van Lis nog ingrijpen, en datzelfde deed goalie Van der Werff even later op een schot van Laghmouchi.

 
FC Lisse-doelman Brian van der Werff en Danny de Leeuw strijden om de bal.
 

Nauwelijks gevaar
Aan de andere kant hoefde doelman Johan Jansen eigenlijk alleen maar in actie te komen op terugspeelballen van zijn verdedigers. FC Lisse speelde voornamelijk toevalsvoetbal, hopend op een fout in de achterhoede van de bezoekers. Slecht één keer werd Jansen echt op de proef gesteld. Hij hoefde toen de bal alleen maar over de lat te tikken bij een afgedwaalde voorzet van een Lissenaar. Ook aan een vrije trap van specialist Boyd Stevens, gegeven wegens hands van Wilco den Hartog die, in zijn officiële 250ste wedstrijd in de hoofdmacht, goed weg kwam dat het bewust spelen met de arm hem geen gele kaart kostte, hoefde geen energie besteed te worden door de goalie. Want via een G.V.V.V. hoofd verdween het speeltuig over de achterlijn en de aansluitende hoekschop leverde niets op voor de thuisploeg.


Power

Met twee ongewijzigde ploegen werd begonnen aan het tweede bedrijf. En daarbij zullen de Lissenaren ongetwijfeld meer opdrachten ingefluisterd hebben gekregen van coach Robbert de Ruiter, dan de gasten. Want FC Lisse was erg flegmatiek geweest in deel een. Zoiets is niet des Lisse’s, want die moeten het nu eenmaal niet hebben spelers die overlopen van techniek en balbehandeling, maar wel van ijver en strijdlust. Dat soort woorden van de trainer waren dan ook niet aan dovemans oren gericht, want met veel meer power werd G.V.V.V. bestreden.

Opnieuw kansen, maar geen treffer
Het was dan ook de verdienste van captain Rik Vermeulen c.s. dat in de tweede helft G.V.V.V. veel minder dominant kon zijn, Toch was de eerste mogelijkheid voor de Veenendalers. Een ren van 50 meter van Laurens van der  Voort, die geen strobreed in de weg werd gelegd, werd besloten door een schot op doel van de vleugelverdediger. Ten koste van een hoekschop redde Van der Werff opnieuw. De kopbal van Bart Hulsbos na die corner ging rakelings naast.

 

Dat Jeremy de Graaf een paar minuten later zijn ploeg niet op voorsprong schoot zal nog wel eens door zijn hoofd spoken. Alleen voor Van der Werff zocht hij de verre hoek op voor de openingstreffer, maar met een fraaie reflex van de benen voorkwam de doelman dat.

 

Laurens van der Voort zit Boyd Stevens op de hielen.

Oude wet
Tijdens de rust werd al door uw verslaggever, uit monden van diverse bezoekers/kenners, opgetekend dat G.V.V.V. wel eens afgestraft zou kunnen worden voor het missen van de kansen. En precies dat gebeurde ook, een oude voetbalwet trad in werking. Waar de bovenliggende ploeg de kansen niet benut, vallen deze aan de andere kant.


Bij een derde corner op rij, voor het toch meer aandringende FC Lisse, was het raak. Door ongeconcentreerd verdedigen ontstond er scrimmage-achtige situatie, waar mister Lisse, Ruben de Goede – al zeventien seizoenen drager van het geel-blauwe tenue!! – dankbaar van profiteerde: 1-0. Vier minuten later werd het nog erger voor oud Lisse trainer Oosterlee en zijn manschappen. Een diepe bal richting Rick Bouwmeister werd niet afgevlagd vanwege off-side, terwijl het daar toch alle schijn van had. De van AZSV overgekomen aanvaller raakte niet van de wijs en schoot zijn nieuwe ploeg naar een 2-0 voorsprong.


Opnieuw een gevalletje van, de beelden moeten het maar uitwijzen, al koop je daar achteraf niets voor.

Maatregelen zonder effect
Bijna direct na de domper nam Niek Oosterlee maatregelen. Er volgde een drievoudige wissel, die ook nog bijna direct effect sorteerde. Maar de bal op de onderkant van de lat van invaller Caifano Latupeirissa was exemplarisch voor een onfortuinlijk G.V.V.V. Toch waren er nog twintig minuten te gaan om met de moed der wanhoop de score een beter aanzien te geven.


Maar in plaats van zorgvuldig te blijven combineren, gooide de ploeg het op hoge ballen pompen in het strafschopgebied. En ook de verkregen hoekschoppen die door de druk ontstonden, waren bijna 100% een prooi voor de in het vijfmetergebied heersende Brian van der Werff. Zonder enige twijfel verdiende de lang geblesseerd gewezen doelman, de titel ‘man van de wedstrijd’. Op opnieuw een kans op een treffer van spits De Graaf na, hij mikte net naast, was de thuisploeg via snelle uitbraken eigenlijk dichter bij de nekslag, dan G.V.V.V. bij de aansluitingstreffer.

Passie wint van klasse
Zo zie je maar weer dat passie, ijver en inzet soms voldoende zijn om een tegenstander, die meer voetbalklasse bezit, de nek om te draaien. Je kunt dat als neutrale toeschouwer, of G.V.V.V.er, onverdiend vinden, maar de supporters van Lis hadden daar geheel terecht mooi lak aan en waren zeer verguld met de prestaties van hun helden en de eerste thuiswinst dit seizoen.


Ontgoocheling bij Wilco den Hartog na de 2-0, in zijn 250ste wedstrijd in de hoofdmacht. 

 
FC Lisse – G.V.V.V. 2-0 (0-0)
Scoreverloop: 59. Roel de Goede 1-0, 63. Rick Bouwmeister 2-0.
 
Opstelling FC Lisse: Brian van der Werff; Niels Buijs, Robert van Boxel, Kevin van der Zwet, Roel de Goede; Bert Koomen, Boyd Stevens, Rik Vermeulen © (90. Hanne Hagary), Lars Rauws; Rick Bouwmeiser (70. Luca Tarani), Rowdy van der Putten (86. Bas Buimer).
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Laurens van der Voort, Wilco den Hartog, Bart Hulsbos (66. Robin Mulder), Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Mart de Jong, Danny de Leeuw; Martin van Eck (66. Mohammed Ajiach), Jeremy de Graaf, Soufiane Laghmouchi (66. Caifano Latupeirissa).
 
Gele kaarten: 55. Mart de Jong, , 85. Wilco den Hartog, 90+2. Danny de Leeuw, 90+3. Roy Terschegget (G.V.V.V.), 76. Brian van der Werff (FC Lisse)
 
Scheidsrechter: M. Pérez (Helmond)
Toeschouwers: 800
 

Foto's: Orange Pictures