G.V.V.V. en HHC in evenwicht in zinderend duel

16 december 2017
Beide teams trokken naar hartenlust ten aanval, al kwam de thuisploeg stroef uit de startblokken en had HHC het initiatief op Panhuis. In een vlaag en tegen de verhouding in stond G.V.V.V. wel met 2-0 voor en verzuimde het de marge naar drie te tillen. Voor rust kwam de aansluitingstreffer op het bord, uit een goedkoop gegeven strafschop, en HHC profiteerde na de thee van een overtalsituatie na de terechte rode kaart van Bart Hulsbos. Een oranjegekleurde belegering bleef in het slot uit: de teams waren uitgeraasd. De 2-2 was uiteindelijk de juiste afspiegeling van de verhoudingen in een zinderende wedstrijd tussen G.V.V.V. en HHC Hardenberg.
 
Dat ons vlaggenschip de afgelopen weken lof kreeg toegezwaaid voor haar spel, door Lienden trainer Kraay jr. en André Wetzel van AFC, is natuurlijk heel leuk om te horen, maar daarmee kun je niet op de lauweren gaan rusten of naast de schoenen gaan lopen van trots. Zo begon ons oudste lid van de webredactie de voorbeschouwing  van de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg. En daarmee sloeg hij natuurlijk de spijker op de kop. In deze laatste competitiewedstrijd van 2017 was het van belang een goed resultaat te behalen om het jaar goed af te sluiten. Al was het maar om met een goed gevoel het nieuwe jaar in te gaan. Ten opzichte van de wedstrijd tegen AFC had trainer Niek Oosterlee één mutatie doorgevoerd. In de plaats van Danny de Leeuw speelt Mart de Jong op het middenveld. Jeremy de Graaf speelt weer op een vooruitgeschoven plek in de voorhoede. 
 
Hoe verrassend ontwikkelt zich de wedstrijd tegen Hardenberg. Het duurt zeker twintig minuten voordat G.V.V.V. een bal in de buurt van doelman Sander Danes kan krijgen. Voor die tijd ziet het publiek alleen Hardenberg aanvallen, vooral via de rechterkant wordt regelmatig de weg richting het G.V.V.V. doel genomen. Heel gevaarlijk is Hardenberg niet, wel hebben zij het meeste spelaandeel. Een hele supergrote mogelijkheid krijgt Rens  van Benthem, Johan Jansen keert zijn inzet met de voeten.
Wat daarna gebeurt gaat iedere voorstellingsvermogen te boven. Balverlies van Hardenberg op het middenveld, wordt gevolgd door goed doorzetten van Robin Mulder. Zijn voorzet komt bij Martin van Eck die zijn kopbal via een tegenstander voor de voeten van Soufiane Laghmouchi ziet belanden. Laghmouchi kan de bal simpel binnen schieten. De wereld op z’n kop moeten de Hardenberg supporters gedacht hebben. En het wordt nog erger. Drie minuten later een vrije trap van Roy Terschegget, een kopbal van Bart Hulsbos tegen de lat en Jeremy de Graaf kan de bal in het doel werken. G.V.V.V. staat met 2-0 voor. Drie aanvallen, twee doelpunten, hoe effectief kan een ploeg voetballen. 

Soufiane Laghmouchi heeft de 1-0 binnengeschoten.
 
Maar dat de wedstrijd gelopen is, nee, dat gevoel heerst niet op het sportpark Panhuis. Hardenberg blijft volharden in de spelwijze die zij al vanaf het begin van de wedstrijd hanteren. Veel balbezit, duels winnen, G.V.V.V. kan er maar met moeite uitkomen. Je zou zeggen dat zoveel arbeid van Hardenberg ook eens beloont zou kunnen worden. 
Na een half uur spelen een mogelijkheid voor G.V.V.V. om nog meer afstand te nemen. Een voorzet van Roy Terschegget en als een duveltje uit een doosje duikt Robin Mulder voor doelman Danes op. Maar het schot van Mulder wordt door Danes geblokt. In de tegenaanval komt Hardenberg in het strafschopgebied van G.V.V.V. en wanneer Rob van der Leij aanstalten maakt een doelpoging te wagen wordt hij door Martin van Eck gehaakt. Scheidsrechter De Bruijn fluit gedecideerd. Shkodran Metaj zet zich achter de bal en realiseert de aansluitingstreffer.
 
In het laatste kwartier van de eerste helft gebeurt er weinig meer. Of toch, op slag van rust verdedigt Taoufik Adnane uit en zijn lange bal wordt door Kevin Görtz gemist. Hij probeert te koppen, maar kan niet bij de bal. Jeremy de Graaf heeft goed opgelet en kan de oppakken. Helaas gaat zijn inzet voorlangs het doel, toch een gemiste kans het verschil weer op twee doelpunten te brengen.
 
De eerste twee kansen na rust zijn ook weer voor G.V.V.V. Ook nu weer Jeremy de Graaf die op kan stomen richting het doel van Hardenberg. De Graaf besluit, te haastig?, tot een schot en ziet zijn inzet naast gaan. Bij een tweede uitval komt hij niet verder dan een hoekschop. Met de kans voor de rust erbij geteld toch weer drie mogelijkheden de stand verder uit te bouwen. Hardenberg blijft volharden in het eigen spel, waarom ook niet. De inbreng van G.V.V.V. in de wedstrijd is na de rust iets groter als in de eerste helft, het blijft loeren op een derde treffer, waarom ook niet!
 
Rob van der Leij waant zich na tien minuten in de tweede helft enkele momenten de maker van de gelijkmaker. Helaas voor hem en Hardenberg staat hij bij nemen van een vrije trap buitenspel en wordt zijn kopbal afgekeurd. Een kopbal van Martin van Eck aan de andere kant wordt door doelman Danes onschadelijk gemaakt.
De wedstrijd is zowat een uur oud wanneer een inzet van Martin van Eck op de helft van Hardenberg op een tegenstander afketst en de bal de andere kant op gaat, richting G.V.V.V. doel. Rob van der Leij kan de bal oppakken en richting doelman Jansen snellen. De situatie ziet er zo dreigend uit dat Bart Hulsbos besluit om Van der Leij rand strafschopgebied te tackelen. Scheidsrechter De Bruijn kan niet anders doen dan fluiten voor een vrije trap en Hulsbos de rode kaart te tonen. De vrije trap van Van der Leij gaat net over de kruising.
 
G.V.V.V. is gehandicapt en moet met tien man verder. Hardenberg ruikt bloed en gaat voor minimaal een punt, liefst meer! Dat wordt nog een hectisch half uurtje is de verwachting. Trainer Oosterlee besluit om de verdediging weer op orde te brengen en Martin van Eck wordt gewisseld voor Guido Janssen.
 
Voor de tweede maal schrijft Rob van der Leij een buitenspeldoelpunt op zijn naam. Ook nu is hij daar niet blij mee. Ondanks de numerieke minderheid krijgen de blauwen nog best mogelijkheden. Een mooie actie van Laghmouchi. Mulder die opnieuw vrij voor de doelman opduikt. De wedstrijd wordt met de tijd steeds spannender en ontwikkelt zich tot een kijkersspektakel.
 
Danny de Leeuw komt in de plaats van Robin Mulder en met deze invalbeurt treedt Danny toe tot de “Club van honderd”, spelers die honderd wedstrijden in het eerste (in dit geval G.V.V.V.) hebben gespeeld. 

Danny de Leeuw, toegetreden tot de "De Club van Honderd". (foto archief)
 
Wat gevreesd werd, wordt bewaarheid. Hardenberg scoort de gelijkmaker. Een vlotte aanval wordt door Rens van Benthem binnengeschoten. 
De wedstrijd kan nu alle kanten op. Voor Hardenberg geldt: een of drie punten? Voor G.V.V.V. is behoudt van een punt in dit stadium van de wedstrijd al winst. Terwijl Hardenberg drukt probeert G.V.V.V. via snelle uitvallen en individuele acties succes te boeken. Dit lukt nog bijna wanneer Mart de Jong voor doelman Danes opduikt. Een goed oplettende verdediger weerhoudt De Jong van succes.
 
Hardenberg blijft blijkbaar op twee gedachten hinken. Ondanks een overtal wordt voor een heel zorgvuldige en zekere opbouw gekozen. Dit om maar geen balverlies te leiden en beducht voor de uitvallen van G.V.V.V. Het spannende duel eindigt uiteindelijk onbeslist, een uitslag waarmee iedereen wel kan leven, gezien het verloop van de wedstrijd.
Door dit resultaat en de uitslagen van de andere wedstrijden eindigt G.V.V.V. dit kalenderjaar op een gedeelde derde plaats. 
 
Volgende week dinsdag speelt G.V.V.V. in de achtste finale van de KNVB beker in Leeuwarden tegen SC Cambuur. De eerstvolgende competitiewedstrijd is 13 januari 2018, uit tegen VVSB.
 
 
Martin van Eck in de bekende pose voor een kopbal.
 
G.V.V.V. – HHC Hardenberg 2-2 (2-1)
Scoreverloop: 22. Soufiane Laghmouchi 1-0, 25. Jeremy de Graaf 2-0, 32. Skhodran Metaj 2-1 (strafschop), 71. Rens van Benthem 2-2.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Laurens van der Voort, Wilco den Hartog, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Mart de Jong, Robin Mulder (70. Danny de Leeuw); Martin van Eck (62. Guido Janssen), Jeremy de Graaf, Soufiane Laghmouchi.
 
Opstelling HHC Hardenberg: Sander Danes; Danny Bouws, Kevin Görtz (70. Rick Hemmink), Koos Werkman, Hamid Zarbaf; Skhodran Metaj, Glenn Kobussen ©, Tiemen van Hezel; Rens van Benthem (77. Ashwin Manuhutu), Rob van der Leij, Sargon Gouriye (70. Dérian Reinders).
 
Gele kaarten: 75. Skhodran Metaj (HHC Hardenberg)
 
Rode kaart: 58. Bart Hulsbos (G.V.V.V.)
 
Scheidsrechter: M.A. de Bruijn (Nootdorp)
Toeschouwers: 1100
 
Foto: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier