Streekderby tegen Lienden kent geen winnaar

14 april 2018
FC Lienden mocht zichzelf verwijten dat de formatie het slordige spel van de thuisploeg niet afstrafte met minimaal twee doelpunten.
 
Het zo frivole G.V.V.V. was onherkenbaar op het eigen Panhuis en de ploeg van trainer Niek Oosterlee speelde daarmee de kwakkelende bezoekers in de kaart. De openingstreffer van Bendadi was zeker niet onverdiend te noemen, verdediger Bart Hulsbos wist twintig minuten voor tijd met een indraaiende voorzet doelman Jan Schimmel te verrassen. Na de rode kaart van Wilco den Hartog was G.V.V.V. gedwongen het schamele puntje te koesteren.

Voor beide clubs staan verschillende belangen op het spel. FC Lienden kan altijd nog wel wat punten gebruiken om tijdig de strijd om degradatie achter zich te kunnen laten. G.V.V.V. probeert zo hoog mogelijk in de competitie te eindigen, een derde plaats is haalbaar maar dan moeten wel punten gehaald worden om concurrent Barendrecht op afstand te houden. Ten opzichte van de verloren uitwedstrijd tegen Barendrecht zijn er twee wijzigingen in de basisopstelling. Bart Hulsbos en Laurens van der Voort mogen hun plek in de verdediging weer innemen. Mourad Marbouh begint weer op de bank, Guido Janssen is deze zaterdag helemaal niet aanwezig, hij is op studiereis. 
 
Het lijkt wel of de trainers het recept om G.V.V.V. een lastige middag te bezorgen van elkaar afgekeken hebben. Ook trainer Hans Kraay jr. bedient zich van het recept om onmiddellijk druk te zetten op de spelers van G.V.V.V. Dit om de blauwwitten te verhinderen hun favoriete spelletje te spelen. Vaak is het dan de vraag wanneer valt het eerste doelpunt en door wie, en kan men deze speelwijze lang volhouden. Het kost immers wel de nodige energie. 
 
FC Lienden is in ieder geval niet gekomen om zich in te graven, dat is al gauw duidelijk. Zo gauw er ruimte is en/of G.V.V.V. balverlies lijdt wordt de bal naar voren gebracht waar aanspeelpunt en clubtopscoorder Danny van den Meiracker altijd wel iets nuttigs doet, al was het maar om de beide rappe spitsen Milad Intezar en Mo Bendadi aan het werk te zetten of te lanceren. Tel daar bij op het lepe spel van de Omid Popalzay (net als Milad Intezar Afghaanse international) en het ziet er naar uit dat G.V.V.V. wel eens een ‘vervelend’ middagje tegemoet kan zien. 
 
De eerste doelpoging wordt al gauw na de aftrap door Taoufik Adnane ondernomen. Hij ziet doelman Jan Schimmel ver voor zijn doel staan en probeert hem vanaf de middellijn te verschalken. Het initiatief ligt in de eerste minuten wel bij FC Lienden. Wilco den Hartog moet ten koste van een gele kaart Mo Bendadi de doorgang versperren en een schot van dezelfde Bendadi gaat net naast het doel. Doet G.V.V.V. niets terug? Dat wel, doelman Schimmel wordt zowat door Robin Mulder verschalkt wanneer Schimmel hem probeert uit te kappen. Een diepe bal van Taoufik Adnane wordt door Soufiane Laghmouchi direct op de pantoffel genomen en gaat net voorbij het doel. 
Maar G.V.V.V. krijgt weinig ruimte om het initiatief te nemen, met name het middenveld komt niet aan voetballen toe. Lienden stoort goed, heeft meer balbezit en zowaar het betere van het spel. Veel kansen levert deze dadendrang nog niet op. De mogelijkheden die G.V.V.V. zo nu en dan creëert leveren ook niet veel op. Zowel Mulder als Brouwer kunnen met hun kopballen geen potten breken.
De eerste echt uitgesproken kans van de wedstrijd krijgt G.V.V.V. na vijfentwintig minuten spelen, een goed lopende aanval waar ook weer Mulder en Laghmouchi bij betrokken zijn wordt uiteindelijk door Simon Brouwer voor de voeten van Laghmouchi gelegd, maar door doelman Schimmel gekeerd. Over het algemeen verzanden de aanvalspogingen van G.V.V.V. in een onzorgvuldige opbouw.
Net op het moment dat G.V.V.V. eindelijk het initiatief een beetje naar zich toe kan trekken, slaat het noodlot toe. FC Lienden komt op voorsprong. Van den Meiracker brengt de bal in het stafschopgebied en Mo Bendadi haalt de trekker over. Kort voor rust probeert Van den Meiracker doelman Jansen met een bal vanaf de middellijn te verrassen.


FC Lienden viert een feestje, want het is op voorsprong gekomen. Doelpuntenmaker Mo Bendadi uiterst links.
 
Nee, G.V.V.V. weet niet zo goed hoe om te gaan met het spel van Lienden. Is Lienden nou zoveel beter, of maken de blauwwitten het zichzelf moeilijk? In ieder geval zijn er een aantal zaken die opgemerkt worden: geen rust in het spel, geen aanspeelpunten, niet balvast, slechte passing. De concentratie is ver te zoeken zo lijkt het. Nee, G.V.V.V. speelt zeker niet de beste eerste helft van het seizoen, dat moet beter de tweede helft.
 
Toch verandert er voorlopig weinig de tweede helft. FC Lienden blijft vroegtijdig storen, zet de thuisploeg vast en gaat bij balverlies van G.V.V.V. vrolijk in de aanval. Bart Hulsbos moet bij een doelpoging van Bendadi serieus ingrijpen. Echte grote kansen krijgt Lienden ondanks de grote(re) inzet niet. 
Trainer Niek Oosterlee besluit Mart de Jong te wisselen voor Danny de Leeuw. Met deze wissel probeert hij meer diepgang in het spel van G.V.V.V. te krijgen. De Leeuw is een speler die nog wel eens de achterlijn opzoekt en van daaruit voor gevaar zorgt. 
Na een uur spelen een hele beste kans voor G.V.V.V.. Roy Terschegget schiet (eindelijk eens) van afstand op het doel van Lienden. Doelman Schimmel kan de bal niet vasthouden en de inlopende Simon Brouwer krijgt de kans de bal in het doel te werken. Doelman Schimmel werpt zich weer voor de bal en voor de tweede ,aal op rij weet hij een doelpunt te voorkomen.


Doelman Jan Schimmel werpt zich voor de inzet van Simon Brouwer.
 
De volgende twee kansen zijn weer voor FC Lienden. Een uitval, een pass van Balk en een schot van Bendadi die in het zijnet belandt. Groter is de kans die Danny van den Meiracker krijgt. Hij kapt Bart Hulsbos in het strafschopgebied uit en schiet veel te gehaast de bal over het doel. 
Daarbij opgeteld het afgekeurde doelpunt van verdediger Jermo Wilsterman. Wilsterman zou volgens de scheidsrechter Adnane weggeduwd hebben voordat hij scoorde. De dadendrang van FC Lienden blijft groot, Lienden kan het blijven opbrengen om G.V.V.V. vroegtijdig te storen en ook de aanval te zoeken.
 
De gelijkmaker van G.V.V.V. valt dan ook onverwachts. Ingestudeerd of niet, een hoekschop van Roy Terschegget komt randje strafschopgebied bij Bart Hulsbos. De centrale verdediger aarzelt geen moment en schiet de bal langs een haag van spelers en dwars door het drukke strafschopgebied in de rechterhoek van het doel. Doelman Schimmel heeft de bal waarschijnlijk niet of anders (te) laat gezien. Voor G.V.V.V. de gewenste gelijkmaker en voor Hulsbos het eerste doelpunt sinds ruim drie jaar.
 
Bart Hulsbos ontvangt de felicitaties na zijn gelijkmaker, twintig minuten voor tijd.

Een spannend kwartiertje laat zich aankondigen op sportpark Panhuis. Ajiach komt bij G.V.V.V. in de ploeg voor Mulder. Na een botsing op het middenveld tussen Simon Brouwer en Leon Broekhof komt Jeremy de Graaf via Laghmouchi in balbezit. De Graaf besluit uiteindelijk te schieten, doelman Schimmel kan de bal maar met moeite naast het doel werken. 
Met nog zeven minuten te spelen krijgt Wilco den Hartog zijn tweede gele kaart door scheidsrechter Blank voorgeschoteld. Geheel terecht gegeven en gelijk ook onnodig veroorzaakt door Den Hartog. Hoe het ook zij, G.V.V.V. moet met tien man verder en vraagt zich af of het het gelijke spel moet koesteren of toch nog een poging moet wagen de wedstrijd naar zich toe te trekken. 
Die mogelijkheid krijgt G.V.V.V. wanneer Ajiach een gave voorzet aflevert, De Graaf de bal teruglegt, Terschegget inschiet, maar de doelman redding kan brengen.
In de extra vier minuten speeltijd blijft het spannend. De Graaf kopt een hoekschop over. Wanneer Mohammed Ajiach besluit tot een afstandsschot komt de bal tegen de doelpaal. De terugketsende bal wordt door Terschegget bij toeval richting het doel geplaatst en door De Graaf binnen gewerkt. De assistent scheidsrechter vlagt voor buitenspel en scheidsrechter Blank besluit deze beslissing over te nemen. Doelpunt afgekeurd!
 
Een niet al te beste wedstrijd (tenminste vanuit blauw perspectief gezien), maar wel boeiende strijd eindigt in een 1-1 gelijkspel. Een terechte uitslag gezien het spelbeeld en de kansen die beide teams hebben gehad. Door dit gelijke spel en de winst van Barendrecht bij FC Lisse moet G.V.V.V. zijn derde plaats afstaan aan Barendrecht.
 
Volgende week de uitwedstrijd tegen Jong Sparta, aanvang 14.30 uur.
 
 
 
G.V.V.V. – FC Lienden 1-1 (0-1)
Scoreverloop: 34. Mohammed Bendadi 0-1, 71. Bart Hulsbos 1-1.
 
Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Laurens van der Voort, Wilco den Hartog, Bart Hulsbos, Taoufik Adnane; Roy Terschegget ©, Mart de Jong (59. Danny de Leeuw), Simon Brouwer; Soufiane Laghmouchi, Robin Mulder (76. Mohammed Ajiach), Jeremy de Graaf.
 
Opstelling FC Lienden: Jan Schimmel; Jermo Wilsterman, Emilio Samsey, Jordi Balk, Leon Broekhof, Kenny Elders; Erik van Eem (79. Kürsad Sürmeli), Milad Intezar, Omid Popalzay (66. Nick Hak); Danny van den Meiracker (87. Serge de Vries) , Mohammed Bendadi. 
 
Gele kaarten: 9. Wilco den Hartog (G.V.V.V.), 84. Nick Hak (FC Lienden)
 
Rode kaart: 83. Wilco den Hartog (2x geel, G.V.V.V.)
 
Scheidsrechter: E. Blank (Heerhugowaard)
 
Toeschouwers: 950
 
Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen (Fotoalbum)