Eerste thuisnederlaag G.V.V.V. in oefencampagne

14 augustus 2018

Nadat vorige week op dinsdagavond bij s.v. O.S.S. de eerste nederlaag in de oefenduels een feit werd, verloor de ploeg van Niek Oosterlee vanavond ook in ook eigen huis.
Kersverse hoofdklasser VV DUNO strafte twee fouten genadeloos af en de Panhuisbewoners konden daar alleen vanaf de strafschopstip een goal tegenover stellen. Ergo 1-2 verlies.

 

Met de weer herstelde Danny de Leeuw en Vlatko Lazic, en de vakantie teruggekeerde Taoufik Adnane en Sherwin Grot was het keurkorps van G.V.V.V. weer bijna volledig voor deze zevende oefenwedstrijd. Alleen nu had Laurens van der Voort een paar dagen vrijaf gekregen, zat goalie Johan Jansen op de tribune, alsmede Robert van ’t Foort die ook net terug was van vakantie en maandag de training had hervat.
Met een negentienkoppige selectie die allen speeltijd zouden krijgen, zo gaf Niek Oosterlee vooraf al aan, begonnen de blauwen zeer voorzichtig en afwachtend aan het duel met de Doorwerthse voetballers, die na acht minuten spelen al door de defensie braken en via het adequaat ingrijpen van goalie Van de Beek de eerste corner van de wedstrijd kregen.

Initiatief over genomen
Deze waarschuwing had wel enig effect want in het vervolg nam G.V.V.V. het initiatief over. Door het switchen van vleugel van links naar rechts en andersom door Martin van Eck en Jeremy de Graaf werd er wat verwarring gezaaid in de defensie van de gasten. Dit resulteerde in een solo van De Graaf, waarbij de afronding veel te wensen overliet. Uit zo’n positie moet het speeltuig op z’n minst tussen de palen komen, maar hij schoot hoog over.
Een lang uitgesponnen aanval waarbij zowel Van Eck als De Graaf betrokken eindigde uiteindelijk in de voeten van de aanvoerder Terschegget die vanaf een meter of vijfentwintig zijn geluk maar eens wilde beproeven. Tot geluk van Patrick ter Mate, de sluitpost van DUNO, spatte de bal op de lat uiteen. Met een kopbal van Robin Mulder die maar rakelings naast ging waren er toen zo’n dikke twintig minuten gespeeld.


Wout Blasman hier in duel met Civard Sprockel kreeg nauwelijks kansen om gevaarlijk te worden, maar had wel een strafschop moeten krijgen.


Kansen voldoende
Ook in het kwartier daarna bleven de Veenendalers aandringen om op voorsprong te komen. Een corner variant werd door Rodny Hofman, die weer zijn eerste volledige wedstrijd kon spelen na zijn kruisbandscheuring, ingeschoten. Deze stuitte af op captain Van Duren, maar Robin Mulder kon de carambolerende niet onder controle krijgen om af te drukken. Even later was er een rush van De Graaf die vanaf links een uitstekende voorzet losliet waar Wout Blasman zijn hoofd tegenaan wilde zetten. Maar een forse duw in de rug voorkwam het gevaar en scheidsrechter Besselsen was dat ontgaan of vond de overtreding te licht om een strafschop te geven. Dit was echt een gevalletje VAR geweest in het betaalde voetbal, en we durven met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk te beweren dat de bal dan op de stip was beland.
Ook een steekpass van Roy Terschegget op Robin Mulder was perfect, maar de schaduwspits zocht met zijn lob het doel te hoog. Datzelfde deed Jeremy Graaf enkele minuten later toen hij een een-tweetje met Wout Blasman aanging en ook van dichtbij veel te hoog mikte.
Het lukte dus het aandringende G.V.V.V. niet om de openingstreffer te maken.

Voetbalwet
Een oude voetbalwet ging daarna weer in werking, waar het de aanvallende niet lukt om te scoren, doet de tegenstander dat uit een counter wel. Een onnauwkeurige inspeelpass van routinier Wilco den Hartog, werd onderschept door Ahmed Lak en die had de vrije ruimte om door te stoten. Zijn pass op de snelle mee opgestoomde Shapoul Ali was perfect en de nummer 8 kon simpel binnentikken en daarmee zijn ploeg op 0-1 zetten.
G.V.V.V. was het daarna even kwijt. Hofman moest een overtreding maken op Bart van Brakel net buiten ‘the box’ om erger te voorkomen, wat hem een gele kaart opleverde. De vrije trap leverde niets op, maar het uitverdedigen was dusdanig onnauwkeurig, niet voor de eerste en ook niet voor laatste keer overigens, dat Lak opnieuw met een mooie crosspass Van Brakel in stelling kon brengen. Nu greep de rechtervleugelverdediger wel correct in om het gevaar in te dammen. Ook moest Bart van de Beek naar de hoek toe om ten koste van een hoekschop een afstandsschot van Van Brakel te beteugelen.
Met nog een oprisping van de thuisploeg brak de rust aan met een gelijke stand. Want een solo van Jeremy de Graaf werd door Civard Sprockel met een beenveeg, die in het judo zeker punten zou hebben opgeleverd, onderbroken. Het was in de ‘zestien’ en dus een strafschop, die door Robin Mulder feilloos werd benut, waardoor de ruststand 1-1 werd.


Rodny Hofman kon na een jaar blessureleed weer voor de eerste keer een hele wedstrijd aan.

Onnauwkeurigheid troef
Met één wissel bij de gasten en zeven bij de gastheren begonnen de tweede vijfenveertig minuten. Het duurde circa tien minuten voordat het eerste wapenfeiten konden worden genoteerd. Want G.V.V.V. bleef grossieren in onnauwkeurige passes en kon geen vuist maken en DUNO kon daar ook geen profijt uit trekken.
Een corner van Soufiane Laghmouchi werd door Wilco den Hartog krap naast gekopt en bijna uit de tegenaanval ging dezelfde speler in de fout. Mart de Jong liet een op het oog makkelijk te onderscheppen bal onder zijn voet doorlopen waardoor Ali in balbezit kwam. Zijn inzet werd door den Hartog onderschept, maar pardoes schoof de centrale verdediger de bal opnieuw in de voeten van de maker van de 0-1 en die had geen enkele moeite nodig om de 1-2 op het scorebord te zetten.

Nauwelijks kansen
Met nog een half uur te gaan begon nu ook coach De Kruif van DUNO met het wisselen in zijn selectie en bij G.V.V.V. maakte doelman Bart van de Beek plaats voor nieuwkomer Joshua van den Bertkt. Maar niet voordat lange sluitpost van de thuisploeg eerst nog een solo van invaller Anass Aamri onschadelijk wist te maken.
Het zegt genoeg dat zowel Van den Berkt als collega Ter Mate nauwelijks in actie hoeven te komen. G.V.V.V. verloor de slag op het middenveld waar DUNO prima liep te combineren, maar ook geen openingen wist te vinden. En als dat dan wel leek te gebeuren werd dat met overtredingen voorkomen. Zo kreeg Den Hartog volkomen terecht geel toen invaller Christian Gandu leek te ontsnappen. Dit had ook te maken met een soort van revanche toen even daarvoor Gandu met een gestrekt been de centrale verdediger flink had geraakt.
Met de moed der wanhoop probeerde de thuisploeg de achterstand nog om te zetten in minimaal een gelijkspel. Maar schoten van o.a. Sherwin Grot en Rodny Hofman gingen naast en over en ook de solo’s van Mart de Jong en Jeremy de Graaf werden veel te ver doorgevoerd om het DUNO dun door de broek te laten lopen.

Afgestraft
Nee, onze gasten hebben een uitstekend team dat zonder twijfel een goede versterking is voor de hoofdklasse en met hun prestatie op het Panhuis hebben ze G.V.V.V. weer even met beide voeten op de aarde geplaatst, voor zover er al van zweven sprake was.
Een gelijkspel zou gezien het spelbeeld een logischer uitslag zijn geweest, maar het onderscheid van twee klassen kon de thuisploeg absoluut niet waarmaken. En als je fouten maakt die door een tegenstander worden afgestraft en zelf niet scherp genoeg bent zou je ook kunnen stellen dat de nederlaag daar een logisch gevolg van is.

Aanstaande zaterdag volgt de laatste oefenwedstrijd voordat de KNVB beker wedstrijd tegen s.v. T.E.C. wordt gespeeld. Op het sportpark Panhuis zijn dan de jonge profs van NEC te gast. Aanvang 14.30 uur.  

G.V.V.V. – VV DUNO 1-2 (1-1)

Scoreverloop: 34. Shapoul Ali 0-1, 44. Robin Mulder 1-1 (strafschop), 56. Shapoul Ali 1-2.

Opstelling G.V.V.V. : Bart van de Beek (60. Joshua van den Berkt), Rodny Hofman, Wilco den Hartog, Bart Hulsbos, Guido Janssen (46. Taoufik Adnane), Roy Terschegget (46. Robin Segers), Robin Mulder (46. Simon Brouwer), Danny de Leeuw (46. Mart de Jong), Martin van Eck (46. Vlatko Lazic), Jeremy de Graaf (46. Sherwin Grot), Wout Blasman (46. Soufiane Laghmouchi, 66. Jeremy de Graaf.

Scheidsrechter: Jelle Besselsen (Barneveld)
Toeschouwers: 150

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: Brenda Dekker
Fotoalbum van Brenda Dekker is te bekijken via deze link: https://bit.ly/2Bflq8p