G.V.V.V. trakteert de Vogels op een lege dop

20 april 2019

Een half ei, oftewel een 2-2 eindstand, leek lange tijd het eindresultaat voor kampioenskandidaat IJsselmeervogels. Maar uitgerekend goudhaantje Sherwin Grot (ex-Vogels) was er als de kippen bij om G.V.V.V. in extremis naar de overwinning te stiften. De Spakenburgers bleven in vertwijfeling op de grond liggend achter, want weg zijn de kampioensaspiraties. Concurrent AFC won haar wedstrijd wel vandaag, waardoor de voorsprong nu acht punten bedraagt met nog vier wedstrijden voor de boeg. Het was een gestolen overwinning voor de blauwen, want IJsselmeervogels was gedurende grote delen van de wedstrijd de betere ploeg. De tactiek van Niek Oosterlee om verdedigend te beginnen en bij een gelijke stand in de tweede helft aanvallend te wisselen betaalde zich uit. Drie punten en een plaats in het linker rijtje zijn het resultaat, waarmee de blauwen een extra lekker paasweekeinde voor de boeg hebben.

 

Rodny Hofman blijkt te beschikken over een vooruitziende blik. Na de gewonnen wedstrijd tegen AFC op 16 maart sprak hij: ,,Nu juicht IJsselmeervogels hard, maar ook die gaan wij gewoon verslaan. We gaan ze allemaal pootje lichten”. Niets bleek minder waar…

 

Sterk IJsselmeervogels

Op een stralend Panhuis, gevuld met aardig wat thuispubliek en veel meegereisde Spakenburgers, wordt de eerste goal gescoord door pupil van de week Jerome Chan van de JO11-1. Hij voorspelde een 2-1 winst voor G.V.V.V. en zou er niet ver naast zitten, want dat bleek de ruststand te zijn. Al snel na de echte aftrap is te zien waarom IJsselmeervogels acht plaatsen hoger op de ranglijst staat. De druk op het doel van Jansen is direct aanwezig en de blauwen komen er niet veel aan te pas. Danny van den Meiracker lost een gevaarlijk schot na een van de eerste corners voor de gasten. Die wordt gemakkelijk gekeerd door Johan Jansen, vervolgens kan hij het volgende schot van dezelfde spits naast het doel kijken. Even later wordt Robbert Olijfveld alleen voor het doel gezet. Laurens van de Voort is in de achtervolging en weet met een perfect uitgevoerde sliding de bal voor de voeten van de spits weg te tikken. G.V.V.V. oogt slordig en lijdt veel balverlies. Het loopt alleen maar achter de Vogels aan en creëert nauwelijks kansen.

 

Het uitvak, toen het nog gezellig was...

 

Bijna 0-1

Na een kwartier spelen krijgt G.V.V.V. een eerste mogelijkheid. Na een goede overname van Rodny Hofman kaatst hij met Terschegget en schiet de bal richting tweede paal. De bal is waarschijnlijk bedoeld als voorzet, maar gaat maar rakelings voorlangs. Een vijftal minuten later is de eerste echt grote kans voor IJsselmeervogels. Mart de Jong laat een breedtepass lopen voor een medespeler die er helemaal niet bleek te zijn. Daardoor kon Van den Meiracker overnemen en van een meter of dertig vrij uithalen. De kanonskogel daalt op het goede moment en knalt hard op de buitenkant van de paal. Na de ingelaste drinkpauze is het G.V.V.V. met een goede aanval. Terschegget opent naar de rechterkant op Hofman. Diens voorzet wordt met een vuist onschadelijk gemaakt door doelman Jaimy Schaap. Na een half uur spelen komt IJsselmeervogels bijna op 0-1. Ali Akla, die zich al een aantal keren gevaarlijk heeft laten zien, kopt op de lat. Het is de tweede keer dat G.V.V.V. goed wegkomt. IJsselmeervogels is in deze fase veel sterker, het wachten is op de voorsprong van de Spakenburgers. Vijf minuten voor rust is het de beurt aan Maikel de Harder om de Vogels bijna op voorsprong te zetten. Zijn inzet wordt heel knap met de voet gered door Jansen. De rebound van Olijfveld wordt gestuit door Laurens van der Voort.

 

De voorzet van Hofman wordt weggebokst door Jaimy Schaap

 

Onverwacht paascadeau

Drie minuten voor tijd is het ineens 1-0 voor de blauwen. Terschegget ontvangt de bal aan de rechterkant, drijft op richting strafschopgebied en plaatst de bal richting tweede paal. Eef van Riel probeert de voorzet te verwerken, maar passeert daarbij zijn eigen doelman Schaap in de verre hoek. Het is een onverwacht paascadeau waar G.V.V.V. echter maar kort plezier van heeft. Na de aftrap nemen de Vogels over en Olijfveld wordt net binnen de zestien knullig vastgehouden door Wilco den Hartog. Via de penaltystip schiet Van den Meiracker onberispelijk de 1-1 binnen. Alles  wees erop dat dit de ruststand zou zijn, maar dat liep even anders. In de eerste minuut van de blessuretijd kreeg G.V.V.V. een corner te nemen, die goed werd ingekopt door Bart Hulsbos. Nu is het IJsselmeervogels dat goed weg komt, want de bal wordt van de lijn gehaald door Gillian Justiana. G.V.V.V. weet druk te houden op het doel van de rood-witten. De nog aanwezige Hulsbos weet nog een voorzet of een schot te produceren, die perfect op het hoofd van Terschegget landt en G.V.V.V. brutaal en tegen de verhouding in op voorsprong zet: ruststand 2-1.

 

Eef van Riel passeert zijn eigen doelman.

 

Van den Meiracker schiet raak vanaf de stip.

 

Roy Terschegget wordt geknuffeld na zijn 2-1.

 

Mindere fase

De tweede helft geeft in eerste instantie hetzelfde spelbeeld. IJsselmeervogels is gevaarlijker en G.V.V.V. moet tegenhouden. Na vijf minuten is het Ali Akla die uit de draai schiet en Jansen test. Jansen slaagt. Even later is het weer Akla die zich vrij draait en schiet, deze keer gaat de poging net naast. De 2-2 hangt in de lucht en die komt er ook. In de 55e minuut kan een voorzet richting tweede paal van Maikel de Harder niet onschadelijk worden gemaakt door Jansen, waardoor Olijfveld vrij kan binnentikken. Er volgt een mindere fase van beide kanten, waarin balverlies en slordigheden niet van de lucht zijn. Oosterlee past een aanvallende dubbele wissel toe. Mo Bendadi en Sherwin Grot komen het veld in voor Wilco den Hartog en Mart de Jong. De wissel pakt goed uit. IJsselmeervogels moet nu wat meer achter G.V.V.V. aan, wat nog meer van hun krachten vergt. Twintig minuten voor tijd neemt Jeremy de Graaf goed over en speelt de weer goed invallende Bendadi in. Die krijgt het thuispubliek aan het applaudisseren door een mooie passeerbeweging, die hem een schietkans oplevert. Het schot gaat helaas net naast. Opvallend is dat IJsselmeervogels al een tijdje niet meer gevaarlijk is geweest.

 

Olijfveld met de 2-2.

 

Offensief Vogels

De krachten van de Vogels beginnen duidelijk weg te vloeien, maar een twaalftal minuten voor het einde van de reguliere speeltijd probeert het met de moed der wanhoop aan een offensief te beginnen tegen de nadrukkelijk tijdrekkende thuisploeg. Het offensief is bijna succesvol, als eerst Danny van den Meiracker een omhaal in de verdediging ziet smoren, Jeffrey Buitenhuis meteen daarna een omhaal tegen de lat ziet gaan en de rebound van Ali Akla maar net naast gaat. G.V.V.V. gooit alles in de strijd om de Vogels van het scoren af te houden en moet meerdere keren paniekerig opruimen. Toch moet ook IJsselmeervogels oppassen dat ze geen counter om de oren krijgen, nu ook de snelle Sherwin Grot in het veld staat. Hij laat zich voor het eerst echt zien als hij een voorzet van Danny de Leeuw probeert binnen te schieten. Zijn schot strand in de verdediging, waarbij de blauwen schreeuwen om een handsbal. Scheidsrechter Rozendal wil er niets van weten.

 

Spectaculair einde

Er is nog een hachelijk momentje voor het doel van G.V.V.V., als Van den Meiracker een van richting veranderde vuurpijl richting Jansen schiet. De bal draait zo hard, dat de goalie hem niet durft te vangen en over het doel bokst. De reguliere speeltijd duurt nog maar enkele minuten en te merken is dat IJsselmeervogels op is. Het is zaak voor de blauwen om het gelijke spel over de streep te trekken. De vierde official trekt 6 minuten blessuretijd bij, waarin De Graaf nog een grote kans krijgt. Hij kan vrij uithalen en ziet zijn schot via de vingertoppen van Schaap rakelings voorlangs gaan.

 

Schaap redt met de vingertoppen op de inzet van Jeremy de Graaf.

 

Bart Hulsbos meldt zich in de zestien bij de laatste corner in de 95e minuut. Hij beslist het duel bijna, maar kopt centimeters naast de kruising. Seconden voor het einde gooit Taoufik Adnane in richting Grot en De Graaf, die elkaar in de weg lijken te lopen. Grot pikt de bal op, kapt, kapt nog eens en lijkt zich vast te lopen. Maar uiteindelijk frommelt hij zich vrij en stift de bal onhoudbaar over Jaimy Schaap in het doel.

 

Sherwin Grot met de winnende treffer.

 

Het Panhuis ontploft. IJsselmeervogels is dit paasweekeinde het haasje. Niek Oosterlee: “Sherwin is ongrijpbaar en onnavolgbaar, zowel op als buiten het veld. Aan dit doelpunt zie je zijn klasse. Wat zou het mooi zijn als hij dit nog wat vaker deed! Soms verlies je onverdiend, nu hebben we onverdiend gewonnen. Het voelt wel net zo lekker als verdiend winnen eerlijk gezegd. Wat ik wel jammer vind is dat we niet hebben laten zien hoe goed we kunnen voetballen, zeker omdat de wedstrijd op televisie is uitgezonden. Maar het resultaat is mooi, we kunnen lekker het paasweekeinde in.”

 

G.V.V.V. juicht, Schaap is minder blij.

 

G.V.V.V. – IJsselmeervogels 3-2 (2-1)

 

Scoreverloop: 42. Eef van Riel (e.d.) 1-0, 44. Danny van den Meiracker (strafschop) 1-1, 45+2 Roy Terschegget 2-1, 55. Robbert Olijfveld 2-2, 90+6. Sherwin Grot 3-2.

 

Gele kaart: 43. Wilco den Hartog.  

 

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wilco den Hartog (64. Sherwin Grot), Bart Hulsbos, Taoufik Adnane, Danny de Leeuw, Roy Terschegget ©, Laurens van der Voort, Mart de Jong (64. Mo Bendadi), Jeremy de Graaf, Soufiane Laghmouchi (90. Robin Mulder). 
 

Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Gillian Justiana (72. Sergio Kozjak), Marciano van Leijenhorst, Kevin van Diermen, Jeffrey Buitenhuis, Achraf Nejmi (85. Gévero Markiet), Eef van Riel, Maikel de Harder, Ali Akla, Robbert Olijfveld (72. Felitciano Zschusschen), Danny van den Meiracker.


Scheidsrechter: J. Rozendal

Toeschouwers: 1.400

 

Tekst: GVVV.nl/Luc Scholtus

Fotografie: Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier