G.V.V.V. wint historisch op historische grond

2 februari 2019

G.V.V.V. heeft zaterdagmiddag op bezoek bij de beloften van Sparta Rotterdam een historische zege geboekt op de historische grond van Het Kasteel. De ploeg van trainer Niek Oosterlee wist met goed voetbal de beloften van de Spartanen te verslaan: 2-3. 
 

De blauwhemden begonnen in een gewijzigde formatie, maar met dezelfde spelers als vorige week, aan het duel met de beloften van Sparta Rotterdam. Een tegenstander waar G.V.V.V. het in het verleden altijd zeer lastig mee heeft gehad, en waartegen het in de eerdere vijf ontmoetingen – 3 thuis en 2 uit – alleen één gelijkspel wist te behalen. De overige vier gingen allen, en vaak ook nog met ruime cijfers, teloor.  
 

G.V.V.V. maakt gebruik van ruimtes
Na een gelijk opgaande openingsfase van de wedstrijd viel na tien minuten de eerste mogelijkheid te noteren voor de Rotterdammers. Een schot van Ragnar Ache leek verkeerd te worden ingeschat door sluitpost Jansen, maar de speler zag zijn inzet voorlangs het doel rollen. Achteraf bleek dat die halve kans  de enige mogelijkheid voor de thee was die de jonge Spartanen wisten te creëren.  
G.V.V.V. kreeg meer vat op de wedstrijd en begon met goed combinatievoetbal de ruimtes te vinden die er lagen bij de formatie van trainer Rijsdijk. Dat deden de Veense blauwen veelal met veel geduld en omzichtigheid, waarbij een paar stappen terug en het veelvuldig rondspelen achterin niet werden geschuwd. Daarmee werden de gastheren een beetje uit hun tent gelokt en ontstonden de ruimtes als vanzelf.

Positief coachen
Opvallend daarbij was dat coachende stem van centrale verdediger Wilco den Hartog, in het zo goed als lege ‘Kasteel’, luid en duidelijk was te horen. Het onderling coachen ging de ploeg toch veel beter af dan vorige week, toen die veelal negatief was, en er nu bijna uitsluitend positieve en daarbij ook ‘to the point’ opmerkingen waren te horen. Dat was het enige voordeel voor het minimaal aanwezige publiek op het verder grauwe, grijze, natte en sfeerloze Kasteel. Die kregen nu eens in klare taal te horen hoe de spelers onderling communiceren.  
Dat gold ook voor assistent Jan Diepeveen, die kort na rust voor een wissewasje met de linesman, naar de tribune werd gezonden. Als een soort van vuurtorenwachter, die een metertje of vijf boven het veld verheven was, zweepte Diepeveen, nog veel duidelijker hoorbaar, zijn manschappen op.  
 


Robin Mulder had geen enkele last van zijn vorige week gekneusde neus, en speelde net als al zijn ploegmaten een puike partij.


Op voorsprong
Pogingen van Robin Mulder, Jeremy de Graaf en Rodny Hofman, die een scherpe voorzet op het dak van doel zag belanden, kwamen in enkele minuten na elkaar niet tot slagen, maar het toonde wel aan dat de Veenendalers niet naar Het Kasteel waren gekomen om het punt te koesteren. De wedstrijd was ruim twintig minuten onderweg toen de openingstreffer voor G.V.V.V. viel te noteren. Jeremy de Graaf schoot in eerste instantie een puike voorzet van Soufiane Laghmouchi op de paal. Maar in de daaropvolgende aanval bereikte een voorzet van Rodny Hofman de voor het doel verschenen Soufiane Laghmouchi, die eerst prima voor zijn man kroop om daarna met een snoekduik het speeltuig onhoudbaar in de hoek te koppen: 0-1.
 

Blessure Danny de Leeuw
Het spel van de blauwhemden bleef van een prima niveau en ook in de fase na de openingstreffer had G.V.V.V. de meeste aanspraak op meer treffers. Met een snel uitgevoerde een-twee tussen Robin Mulder en Jeremy de Graaf waren de bezoekers dichtbij een vergroting van de voorsprong, maar het passje van Mulder schoot net iets te ver door op het vochtige kunstgras. Helaas werd het net dus niet gevonden en zag de ploeg van trainer Niek Oosterlee Danny de Leeuw na ruim een halfuur geblesseerd uitvallen. De balvaste speler ondervond hinder van de vorige week opgelopen blessure en zag geen andere oplossing dan zich te laten wisselen. Sherwin Grot kwam De Leeuw op de linkervleugel vervangen.

Snelle gelijkmaker
Jeroen Rijsdijk had gezien dat het bij zijn ploeg voor geen twee kwartjes liep en voerde direct na de rust een dubbele wissel uit. Het bracht Jong Sparta instant succes. Want na vier minuten tijd stond de gelijkmaker al op het scorebord. Een voorzet van een van de betere spelers bij de Rotterdammers, Bradly van Hoeven, die door Hofman er niet uitgehaald kon worden, werd door Youssef el Kachati goed binnengekopt.
Het vertrouwen leek even weg te zijn bij de blauwhemden en de Spartanen profiteerden van de verkregen ruimte in de achterhoede van G.V.V.V. Tot opluchting van het meegereisde Veenendaalse publiek hield de paal de Oosterlee brigade tot tweemaal toe zelfs in de wedstrijd, anders had het duel in een paar minuten tijd zomaar uit de handen kunnen glippen. 
 


Aanvoeder Roy Terschegget was weer het bekende 'dreh und angelpunkt' op het Kasteel.


Direct antwoord na snelle gelijkmaker
Het was Jeremy de Graaf die met een mooi doelpunt het vertrouwen weer liet terugkomen bij G.V.V.V. Een verre crosspass van Laghmouchi werd door de topscorer van G.V.V.V. op de borst gecontroleerd, maar omdat er even geen aanspeelpunt was besloot De Graaf maar uit de draai te schieten. Het bleek een juiste intuïtieve beslissing. Want via de binnenkant van de paal stuitte het speeltuig tegen de netten en was de verraste goalie Michael Fabrie kansloos: 1-2

Sluitpost Johan Jansen hield aan de andere kant van het veld met een paar uitstekende reddingen de gastheren van de gelijkmaker af. Want het was ondertussen een zeer open wedstrijd geworden met een veel beter acterend Jong Sparta in het tweede bedrijf.
Ragner Ache, Faye Lassana, Youssef el Kachati waren de testers van Johan Jansen’s reflexen.  
Tien minuten later breidde G.V.V.V. de score nog verder uit, ditmaal via invaller Sherwin Grot. Een uitstekende crosspass van Soufiane Laghmouchi over een metertje of veertig werd door Sherwin Grot goed aangenomen en met een mooi rollertje, waar wellicht nog een Spartaans been de bal licht toucheerde, binnen getikt: 1-3. 
 

Historische winst
Uiteraard voerden de Spartanen daarna de druk op en onstonden er een paar hachelijke situaties in het strafschopgebied, die telkens werden geblokt of naast en over geschoten.
Maar juist daardoor kreeg G.V.V.V. opnieuw ruimte en mogelijkheden om de score verder uit te breiden.
Op aangeven van Roy Terschegget kreeg de maker van de 1-2 een eigenlijk niet te missen kans. Maar helaas trof De Graaf het zijnet. Niet veel later scoorde De Graaf op z’n Van Persies toch de 1-4. Een schitterende crosspass van Taoufik Adnane werd uit de lucht met binnenkant voet in het dak van het doel geschoten. Tot groot verdriet van alles en iedereen die een blauw hart heeft, werd het schitterende doelpunt afgekeurd wegens off-side. Het is zeer de vraag of de linesman aan de Tonny van Ede tribune kant, dezelfde van het akkefietje mat Jan Diepeveen, het bij het rechte eind had. Want de beste man zat er zowel in positieve als negatieve kant voor G.V.V.V. diverse keren flink naast met zijn vlagsignalen. Gelukkig was de afgekeurde goal achteraf gezien niet cruciaal
Want in de absolute slotfase werd het nog even billenknijpen voor G.V.V.V. Zeker toen invaller Gianni dos Santos in de eerste minuut van de blessuretijd een voorzet hard achter doelman Johan Jansen schoot en daarmee de aansluitingstreffer binnenschoot.
Het antwoord daarop was een snoeihard schot van Soufiane Laghmouchi op de lat, een minuut later. Dat was tevens het laatste noemenswaardige feit van deze zeer vermakelijke en aantrekkelijke open wedstrijd, waarmee de formatie van coach Niek Oosterlee zich van haar beste kant liet zien.
G.V.V.V. pakte daarmee een historische overwinning op de ruim 100 jaar oude historische grond van het Kasteel: 2-3. 

Komende zaterdag gaat G.V.V.V. het in eigen huis opnemen tegen SVV Scheveningen, wat vandaag zeer verdienstelijk thuis met 3-3 gelijk speelde tegen HHC Hardenberg. Aanvang is 14.30 uur.


Jong Sparta Rotterdam – G.V.V.V. 2-3 (0-1)

Scoreverloop: 22. Soufiane Laghmouchi 0-1, 49. Youssef el Kachati 1-1, 57. Jeremy de Graaf 1-2, 69. Sherwin Grot 1-3, 90+1. Gianni Dos Santos 2-3. 

 

Gele kaarten: 46. Diederick Luydens (Jong Sparta Rotterdam)

 

Opstelling Jong Sparta Rotterdam: Michael Fabrie, Vincent Schippers, Levi Bouwense, Diederick Luydens, Lassana Faye (72. Gianni Dos Santos), Jaimy Brute (46. Abdulsamed Abdullahi), Bradly van Hoeven, Sven Mijnans, Ragnar Ache, Ayoub Boukhari (46. Mohammed Tahiri), Youssef el Kachati.

 

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen; Rodny Hofman, Wilco den Hartog, Laurens van der Voort, Taoufik Adnane; Roy Terschegget, Mart de Jong, Robin Mulder; Danny de Leeuw (33. Sherwin Grot), Jeremy de Graaf, Soufiane Laghmouchi. 

 

Scheidsrechter: de heer J.J.M. Vries (Bunde)

Toeschouwers: 75


Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen en Youri van Doorn

Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier