AFC en G.V.V.V. verstoren de balans niet

24 augustus 2019

De competitie ouverture van seizoen ’19-’20 in Amsterdam was het vierde treffen tussen AFC en G.V.V.V. in de Tweede Divisie. In de voorgaande drie duels hielden The Reds en de Blauwen elkaar exact in evenwicht, met de respectievelijke uitslagen van 1-1, 0-4 en 4-0. Vanmiddag kwam daar geen verandering in, want na het laatste fluitsignaal van de soeverein leidende scheidsrechter Lorenzo Cairo stond er 1-1 op het scorebord en werd die balans dus niet verstoord.

Spannende slotfase

Dat evenwicht had in de laatste tien minuten zomaar nog wel verstoord kunnen worden en ook nog naar beide kanten. Want in veruit het aantrekkelijkste deel, leverde die slotfase een aantal zeer mooie kansen op voor beide doelen.
De thuisploeg kreeg die via een lange snelle rush van Grootfaam, maar zijn harde scherpe voorzet, was zowel zijn medespelers, als de verdedigers van G.V.V.V., te machtig waardoor het speeltuig in niemandsland verdween. Niet veel later legde rechtervleugelverdediger Johan Kulhan de bal panklaar op het hoofd van Ignacio, die naar de grond kopte maar tot zijn afgrijzen zag dat de kopbal zo hard was dat die over de lat heen stuiterde.
Aan de overzijde van het veld leverde een aanval van G.V.V.V., keurig van achteruit opgezet en via veel schijven naar voren getransporteerd, niet het gewenste resultaat op. Beide invallers Powel en Schet konden als laatste pionnen in deze fraai uitgevoerde aanval het doel niet vinden. En kort daarna was ook de derde wissel, in de persoon van Soufiane Laghmouchi, zeer dicht bij de wellicht winnende treffer. Zijn rush cross over het veld en zijn schot daarna waren een zeer fraai plaatje. Maar helaas voor alles wat blauw was stak goalie Zonneveld, daar een stokje, lees hand, voor. De reflex die hij uit de hoge hoed toverde, paste eigenlijk ook wel bij het mooie plaatje.


Tom Oostinjen en Raily Ignacio vochten menig robbertje uit.

Warmte en voorzichtigheid troef
Hoewel de wedstrijd begon met de voorafgaande traditionele voetbalmars uit de speakers en een daverend rood-wit vuurwerk, waardoor het leek of er een raket was gelanceerd, bleef het na het eerste fluitsignaal tamelijk rustig. De tegen de dertig graden aanlopende temperatuur zal daar zeker mede debet aan zijn geweest, hoewel het digitale thermometer op het dak van clubhuis anders deed geloven, deze bleef constant 10° C aangeven. Wellicht was dat de temperatuur van de koelcel in het clubhuis?
Maar naast de warmte was het ook voorzichtigheid die de beide ploegen aan de dag legden waardoor het niet echt spectaculair werd. De felheid die zo kenmerkend was voor AFC en die hen het kampioenschap bracht was ver weg. En dat G.V.V.V. wat behoudend begon, gezien de 4-0 afdroogpartij van de vorige keer op sportpark Goed Genoeg, was niet meer dan logisch.

Uitsluitend mogelijkheden
Hierdoor ontwikkelde zich een schouwspel met een niet al te hoog tempo en waren de kansen nauwelijks tot niet aanwezig. Mogelijkheden, meer niet, maar daarvan waren wel de meeste voor de bezoekers. Met afwisselend lange ballen op de twee voorwaartsen Robin Mulder en Jeremy de Graaf, of combinerend via het middenveld, kwam de ploeg van coach Niek Oosterlee toch wel met een zekere regelmaat in de buurt van de ‘zestien’ of erin. Maar onnauwkeurige passes of aannames van de G.V.V.V.-ers konden niet voor echt gevaar zorgen. Bovendien viel het op dat de gastheren in de eerste twintig minuten wel diverse overtredingen nodig hadden om het gevaar in te perken. Absoluut geen gemene vergrijpen, waar wel ruim voldoende om de vaart eruit te halen. De stuk of vijf gegeven vrije trappen konden ook niet voor kansen of doelpogingen zorgen.


Raily Ignacio als stier en Wilco den Hartog als torero? De rode lap ontbreekt wel.

Ignacio start zijn doelpuntenteller
En juist een van de weinig vrije trappen gegeven in het voordeel van de Langvreugd equipe leverde AFC de voorsprong op. Een te hoog geheven been van Mart de Jong t.o.v. Kenny Teijsse, met als straf een gele prent, leverde die free-kick op. Aanvoerder Milan Hoek slingerde de bal ‘the box’ in en niemand anders als goaltjesdief Raily Ignacio reageerde daar met z’n hoofd het snelst op en zette daarmee de 1-0 op het scorebord. Enkele minuten later was het zelfs bijna 2-0 toen Belarbi vanaf de zijkant Van Den Houten opzocht en vond. Gelukkig reageerde Johan Jansen attent op de kopbal van de back.
Op slag van rust, was de over het algemeen een beetje ongelukkig spelende Jeremy de Graaf, dicht bij de gelijkmaker. Zo ook hier, de steekpass van Ties was zeer doordacht, maar de topscorer van de oefenperiode kon het speeltuig niet goed aannemen waardoor een op het oog mooie kans teloor ging.

Evenwicht hersteld
Direct na de thee was het opnieuw De Graaf die een misverstand tussen Zonneveld en Markiet leek te gaan afstraffen. Zijn interventie was prima te noemen, maar de voortzetting door de bal terug te leggen op zijn mee opgekomen ploeggenoten was veel te onzuiver om gevaar te stichten. Het was dan ook niet onlogisch dat hij na een klein uur spelen werd afgelost door Berry Powel. En in coöperatie met Mart de Jong was de Amersfoortse spits niet lang na het betreden van het veld al dichtbij een treffer. Zijn inzet zeilde net voorlangs.
Maar vijf minuten later was het wel raak en had Powel geen doelpunt op zijn naam gezet, maar wel een beslissende pass, ofwel assist. Zijn terugleggen vanaf ongeveer de achterlijn was slim, maar ook het geplaatste balletje van Philip Ties, die wellicht zag dat Zonneveld op het verkeerde been stond, verdiende die kwalificatie, en daarmee was het evenwicht hersteld.
Na nog wat heen en weer gerommel volgde de al hierboven omschreven slotfase, waarin het dus beide kanten op kon.


Berry Powel (11) als aangever, Philip Ties de afmaker, is onderweg om hem te bedanken. Ook Taoufik Adnane wil in de feestvreugde delen.

Tevreden
De meeste toeschouwers, of je nu rood, blauw of neutraal wit was, konden zich na afloop wel vinden in de puntendeling.
Coach Niek Oosterlee kreeg die vraag ook voorgelegd door een vijftal verschillende media of de draw een juiste afspiegeling was van het vertoonde spel van alle acteurs, en uw schrijver deed daar niet voor onder. Oosterlee riposteerde met de vraag: “Wat vond je zelf?”
Ik vertelde Oosterlee dat ik me aansloot bij de grootste gemene deler en dat een puntendeling tegen de heersende kampioen vooraf op mijn goedkeuring - voor wat die waard is natuurlijk - had kunnen rekenen. Achteraf gezien is die mening niet veranderd.
Een grote, hem kenmerkende glimlach, bevestigde dat hij ook tevreden was met de competitieouverture van zijn pupillen.    
 

Volgende week zaterdag gaat G.V.V.V. het in haar eerste thuiswedstrijd opnemen tegen ‘De Uien’, ofwel Rijnsburgse Boys, dat vanmiddag wel met drie punten in de pocket begon door met 2-1 te winnen van De Treffers. Aanvang van dat duel op het sportpark Panhuis is 14.30 uur.    

AFC – G.V.V.V. 1-1 (1-0)
Scoreverloop: 38. Raily Ignacio 1-0, 72. Philip Ties 1-1.

Gele kaarten: 37. Mart de Jong (G.V.V.V.), 50. Thomas van den Houten (AFC)

Op stelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Thomas van den Houten (81. Cody Claver), Kenny Teijsse, Milan Hoek ©, Raily Ignacio, Yordi Teijsse, Melvin Grootfaam (85. Djuric Ascencion), Gevero Markiet, Fouad Belarbi (75. Matthijs Jesse), Jonathan Richard.

Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman, Wesley Goeman, Taoufik Adnane, Tom Oostinjen, Wilco den Hartog ©, Jeremy de Graaf (64. Damiano Schet), Robin Mulder (58. Berry Powel), Danny de Leeuw (68. Soufiane Laghmouchi), Philip Ties, Mart de Jong.

Scheidsrechter: L.P.S. Cairo
Toeschouwers: 300
 

Tekst: G.V.V.V..nl/Bas van Capelleveen

Fotografie: Dick Gijsbertsen en Brenda Dekker. 

Fotoalbum: klik hier