G.V.V.V. breekt de ban in Katwijk

7 september 2019
G.V.V.V. leverde in en tegen Katwijk een unieke prestatie door de drie punten mee terug te nemen naar Veenendaal. In de negen voorafgaande uitduels werd (lang geleden) slechts één keer gewonnen en eenmaal (vorig seizoen) gelijk gespeeld tegen de Oranjehemden. Groot aandeel in de overwinning had Berry Powel. De ervaren spits wist tweemaal het net te vinden. Danny de Leeuw opende in de zestiende minuut voor de blauwen de score. G.V.V.V. herstelde zich met deze overwinning voor de zure nederlaag die het vorige week leed tegen Rijnsburgse Boys.
 
Opvallende afwezige in de selectie van G.V.V.V. was Rodny Hofman. De rechterverdediger kon deze middag zijn 250ste wedstijd voor G.V.V.V. spelen maar brak zijn neus in de wedstrijd van vorige week en moest zodoende op de tribune plaatsnemen. In zijn plaats speelde, de nu spelgerechtigde, Patrick-Prosper Fini. Ook in de aanval een verandering, Berry Powel speelde vanaf de start in de spits in plaats Jeremy de Graaf. Katwijk had de vorige twee wedstrijden gewonnen en nog geen enkel doelpunt hoeven te incasseren. Voorwaar een moeilijk opgave voor de Veenendalers, zeker gezien de in het verleden behaalde resultaten.
 
Patrick-Prosper Fini kan terug kijken op een goede wedstrijd in en tegen Katwijk
 
Katwijk gaat fel van start
Wat werd verwacht gebeurt ook. Katwijk gaat voortvarend van start. G.V.V.V. komt behoorlijk onder druk te staan en doelman Johan Jansen moet dan ook (fraai) corrigerend optreden bij een schot van Marouane Afaker. De eerste tien minuten zijn dan ook voor de Kattukkers. Een vrije trap van spelmaker Joey Jongman wordt naast gekopt. G.V.V.V. kan hier nog niet veel tegenover stellen. Wel wordt een voorzet van Prosper Fini door Powel met het hoofd verlengd naar Philip Ties. Die kan wel schieten, maar zijn schot wordt geblokkeerd. Tom Oostinjen verspeelt even later de bal op het middenveld en krijgt een gele kaart van scheidsrechter Gansner wanneer hij fel op Mike van den Ban doorgaat.
 
Op voorsprong
Ondanks de inspanningen van Katwijk is het G.V.V.V. wat na zestien minuten spelen op voorsprong komt. Wilco den Hartog passt naar Taoufik Adnane die op zijn beurt weer afgeeft naar Danny de Leeuw. De Leeuw haalt met links uit en plaatst de bal in de verre rechterhoek, buiten bereik van doelman Ricardo Kieboom. Een opsteker voor de Veenendalers en een domper voor de bewoners van sportpark De Krom. Het eerste tegendoelpunt voor Katwijk in deze competitie is een feit.
 
Katwijk heeft enige tijd nodig om deze tegenvaller te verwerken. Het begint na enige tijd weer met aanvallen op te zetten, maar onnauwkeurigheid in de passing zorgt ervoor dat er weinig gevaar gesticht wordt. Het centrale verdedigingsduo van G.V.V.V., Oostinjen en Den Hartog, heerst soeverein en regelmatig zoeken de blauwen de aanval, hierbij zijn Mulder en Powel dankbare aanspeelpunten. Een voorzet van Mart de Jong wordt door Powel via een verdediger naast gekopt. Een ingooi wordt door de sterk spelende Patrick-Prosper Fini in de handen van de doelman geschoten. 
 
Eerste speelminuten voor Jesse van Nieuwkerk.
 
G.V.V.V. breidt voorsprong uit
Nee, Katwijk heeft het even niet. Natuurlijk wordt geprobeerd de gelijkmaker te forceren. Maar verder als een schot van Jongman komt het niet. G.V.V.V. kan toekijken, afwachten en proberen via de counter de voorsprong uit te breiden. In de 36e minuut lukt dit daadwerkelijk. Danny de Leeuw zet voor, Berry Powel laat de bal lopen en de mee opgekomen Wesley Goeman schiet de bal op doel. Doelman Kieboom keert het schot wel, maar laat de bal weer los. Berry Powel is meegelopen en de sluwe vos laat dit buitenkansje niet liggen. 
 
Van het goede spel in de eerste tien minuten van de wedstrijd van Katwijk is niet veel overgebleven. Trainer Jan Zoutman ziet het met afgrijzen aan en probeert zijn mannen op te peppen.
Wanneer het bord met de extra speeltijd wordt getoond blijkt dat er nog twee minuten gespeeld moet worden. Het duurt niet lang of Maroune Afaker geeft een pass vanaf de linkerkant. De bal komt bij de vrijstaande aanvoerder Marciano Mengerink die Taoufik Adnane uitkapt en op doel schiet. De bal wordt in eerste instantie door Wilco den Hartog geblokkeerd maar in tweede instantie toch door Mengerink in het doel geschoten. 
 
Tegenvaller
Een tegenvaller voor G.V.V.V. en een morele opsteker voor de thuisploeg is het doelpunt van Katwijk op slag van rust. Maar voor de rust aanbreekt is er aan het einde van de eerste helft nog een opstootje aan de zijlijn. Mike van de Ban schopt Adnane onderuit en komt er met een gele kaart genadig van af. Dat er daarna nog wat onvriendelijkheden plaatsvinden is onvermijdelijk.
G.V.V.V. gaat met een voorsprong rusten en dat is meer dan waar op gehoopt werd bij aanvang van het duel. Niet eens geflatteerd, G.V.V.V. speelt een prima wedstrijd, de toeschouwers zien een levendige wedstrijd.
 
Stand wordt gelijk
Beide trainers besluiten om aan het begin van de tweede helft vooralsnog geen wissels toe te passen. Katwijk gaat weer voortvarend van start. Hebben waarschijnlijk weer nieuwe moed geput uit de aansluitingstreffer kort voor rust. Na drie minuten (het scorebord heeft het dan al begeven) een terugspeelbal van Goeman op Adnane. Adnane verspeelt de bal aan Mike van den Ban die kan opstomen richting het doel van G.V.V.V. Zijn gerichte schuiver wordt door doelman Johan Jansen niet goed beoordeeld en belandt in het doel, Katwijk kan de gelijkmaker bejubelen.
 
Dit is niet het scenario waar iedere blauwe op gehoopt had na de 2-0 voorsprong van G.V.V.V. Met nog een vrijwel volledige helft voor de boeg ligt alles weer open, maar nu met een tegenstander die de overwinning weer in zicht heeft. Het thuispubliek gaat er eens goed voor zitten en moedigt de eigen ploeg hartstochtelijk aan. Een moeilijke fase breekt voor G.V.V.V. aan. Katwijk valt weer aan en de blauwen loeren op mogelijkheden. Die komen er wel maar worden in eerste instantie slordig opgepakt. Janssen moet een aantal keren in actie komen, in een tegenaanval kopt Powel net naast het doel. Katwijk oogt sterker maar kan toch geen potten breken.
 
Berry Powel (r.) scoort de 2-3 net voordat hij het veld verlaat.
 
Opnieuw op voorsprong
Trainer Oosterlee heeft het voornemen om Powel na iets meer dan een uur spelen te wisselen. Dit is waarschijnlijk ook zo afgesproken. Tot ieders verrassing staan zowel de aanvallers Nieuwkerk en De Graaf klaar voor een invalbeurt. Wanneer Philip Ties Powel aanspeelt besluit de laatste om het laatste energie nog in een run naar het doel van de tegenstander te stoppen. Hij laat twee tegenstanders zijn hielen zien, omspeelt de uitgelopen doelman en schiet met links vanuit een moeilijke de bal binnen het doel. Opnieuw staan de blauwen op voorsprong!
 
Met nog twintig minuten te spelen moet Katwijk opnieuw aan de bak om gelijk te maken. Een veerkrachtig G.V.V.V. laat zien deze wedstrijd uitstekend aan te voelen. Maar de wedstrijd is nog niet gelopen.
Katwijk claimt een strafschop wanneer Mengerink in het strafschopgebied gaat liggen. Zowel Van Nieuwkerk als De Graaf krijgen kans de voorsprong te vergroten. Doelman Kieboom keert een inzet van Van Nieuwkerk en aansluitend moeten twee Katwijkspelers op de doellijn redding brengen als De Graaf dreigt te gaan scoren. Een spannend slot dient zich aan. Wanneer Oostinjen zich op het middenveld onnodig  ‘vergrijpt’ aan Mengerink krijgt hij voor de tweede maal een gele kaart en moet het veld verlaten van de arbiter. Den Hartog krijgt voor commentaar leveren ook nog eens geel. 
 
 
 
Het slotstuk
Met tien man moet G.V.V.V. de voorsprong over de eindstreep proberen te trekken. Trainer Niek Oosterlee besluit om Jeremy de Graaf te ‘offeren’ voor extra verdediger Joeri Potjes. Zuur voor De Graaf, maar vanuit het oogpunt van de trainer gezien logisch. De bij Katwijk ingevallen Danny van Haaren beproeft Johan Janssen met een afstandsschot. Maar ook dit keer zitten de vuisten van de doelman weer op de juiste plek.
 
Extra tijd
Scheidsrechter Gansner geeft de wedstrijd nog eens extra zes minuten speeltijd. Hierin gebeurt van alles: tijdtrekken, gele kaarten doelpogingen aan beide kanten, maar het belangrijkste, geen doelpunten.
 
Met deze overwinning bewijzen de Veenendalers zich een enorme dienst. Eindelijk wordt er weer eens gewonnen in Katwijk, een plekje in de middenmoot van de Tweede divisie is de beloning, en nog belangrijker: het vertoonde spel, de veerkracht en de wetenschap dat ook in de breedte de selectie zich bewijst, geven hoop voor de toekomst.
 
Volgende week de vierde wedstrijd in deze competitie, de thuiswedstrijd tegen De Treffers, aanvang 15.30 uur.
 
 
Katwijk – G.V.V.V. 1-2 (2-3)
Scoreverloop: 16. Danny de Leeuw 0-1, 36. Berry Powel 0-2, 45+1. Marciano Mengerink 1-2, 48. Mike van den Ban 202, 69. Berry Powel 2-3.
 
Gele kaarten: 45+2. Mike van den Ban, 86. Marouane Afaker, 90+3. Roland Bergkamp (Katwijk, 12. Tom Oostinjen, 81. Tom Oostinjen, 81. Wilco den Hartog, 90+1. Johan Jansen.
 
Opstelling Katwijk: Ricardo Kieboom, Steven Sanchez Angulo (70. Roland Bergkamp), Joey Jongman, Jordy Hilterman (67. Danny van Haaren), Mike van den Ban (77. Brandon Robinson), Bennie van Noord, Bart Sinteur, Marouane Afaker, Rick van der Meer, Marciano Mengerink ©.
 
Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Patrick-Prosper Fini, Wesley Goeman, Taoufik Adnane, Tom Oostinjen, Wilco den Hartog ©, Robin Mulder (70. Jeremy de Graaf (84. Joeri Potjes)), Berry Powel (70. Jesse van Nieuwkerk), Danny de Leeuw, Philip Ties, Mart de Jong. 
 
Scheidsrechter: Robin Gansner
Toeschouwers: 850
 
Samenvatting Katwijk - GVVV klik hier
Interview na de wedstrijd met Niek Oosterlee klik hier
 
Tekst: G.V.V.V.nl/Paul van de Lustgraaf
 
Fotografie: Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier