G.V.V.V. is te lief voor AFC Amsterdam

19 oktober 2019

Het is de blauwen uit Veenendaal weer niet gelukt de eerste thuisoverwinning te boeken. Kampioen van vorig jaar AFC kreeg de winst zeker in de tweede helft niet cadeau, maar stapte toch de bus in met 3 punten, eindstand 1-3. Het was een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft heerste AFC doordat G.V.V.V. teveel ontzag voor ze leek te hebben en de tegenstander veel te veel ruimte gaf om te voetballen. G.V.V.V. kon maar sporadisch gevaar stichten en AFC loerde op fouten, met als wapens de gevaarlijke Raily Ignacio en Yordi Teijsse. Laatstgenoemde bracht de Amsterdammers in de eerste helft verdiend op voorsprong. De tweede helft veranderde het beeld. G.V.V.V. ging in de aanval en bouwde de druk op het doel van Patrick Zonneveld steeds verder op. De gelijkmaker kwam (hoe kan het ook anders) van Berry Powel, maar AFC kwam drie minuten later alweer op voorsprong via Raily Ignacio. Yordi Teijsse gooide in de blessuretijd de wedstrijd in het slot met zijn tweede van de middag.

 

G.V.V.V. kent de nodige blessures. Het kan niet beschikken over Tom Oostinjen (hamstring) en Patrick Prosper Fini (gebroken middenhandsbeentje). De eerste fase van de wedstrijd, nadat pupil van de week Timo van de Bovenkamp het eerste doelpunt scoorde, is aftastend. Laurens van de Voort brengt Jeremy de Graaf tot twee keer toe goed in stelling met mooie steekpasses, maar die kan niet tot bruikbare voorzetten komen. In de achtste minuut is het aanvoerder Milan Hoek die Johan Jansen test met een aardig schot van net buiten de zestien, maar de doelman weet de bal zonder grote problemen te pakken. AFC wordt steeds gevaarlijker, gebruikmakend van onzorgvuldigheid bij de blauwen. In de twaalfde minuut is het Kenny Teijsse die een teruggelegde bal van Ignacio net naast schiet.

 

G.V.V.V. op achterstand

In de 27e minuut komen de Amsterdammers verdiend op voorsprong. Kulhan loopt Danny de Leeuw eruit langs de rechter zijlijn. Met zijn voorzet bereikt hij Yordi Teijsse, doordat Potjes de bal niet goed kan wegwerken en de bal daarmee voor zijn voeten legt. Teijsse haalt snoeihard uit en Jansen is kansloos. G.V.V.V. herstelt zich redelijk van de tegenslag en produceert nog een goede kans op de gelijkmaker. De Leeuw draait goed weg van zijn tegenstander en speelt Laghmouchi in. Zijn voorzet bereikt Ties, die uit de draai hard in de korte hoek schiet. Zonneveld redt bekwaam. G.V.V.V. zoekt de kleedkamer op, wetende dat het de eerste helft weinig te vertellen heeft gehad en achter de feiten aan heeft gelopen, omdat AFC simpelweg veel te veel ruimte kreeg om te voetballen.

 

Yordi Teijsse heeft G.V.V.V. op achterstand gezet.

 

Initiatief G.V.V.V.

Dezelfde spelers betreden het veld voor de tweede helft. G.V.V.V. neemt meteen het initiatief en probeert uit alle macht gevaar te stichten. Alle pogingen stranden in schoonheid, zoals de goede voorzet van Powel op De Graaf, die vrij voor het doel niet goed kan aannemen en daardoor niet tot een schot komt. Even later heeft hij wel een goede actie in huis na een steekpass van Mart de Jong. Hij wacht een fractie te lang met zijn uithaal en raakt Jonathan Richard. De blauwen blijven komen en ‘The Reds’ lopen achteruit. Het lijkt erop dat AFC de 0-1 voorsprong wil verdedigen. Taoufik Adnane levert een goede pass af op Powel, die vanaf de rechterkant doorkopt richting Laghmouchi. De bal is net te hoog, waardoor de bal naast en over gaat. In de 64e minuut ontsnapt Yordi Teijsse aan een rode kaart. Bij een duel om de bal bij een corner glijdt hij door op de enkels van Laurens van der Voort, die schreeuwend naar de grond gaat en verzorging nodig heeft. De scheidsrechter heeft het blijkbaar niet gezien en negeert alle protesten van alles wat blauw is.

 

Gelijkmaker Powel

Nadat Wesley Goeman en Robin Mulder in het veld zijn gekomen voor De Graaf en Laghmouchi voert G.V.V.V. de druk nog verder op en krijgt uiteindelijk loon naar werken. Uit een voorzet van een uitstekend spelende Van der Voort combineren Powel, Mulder en Ties op de rand van de zestien. Mulder brengt de bal uiteindelijk met een hakje in de voeten van Powel, die drie verdedigers met een kapbeweging het bos instuurt en met een wippertje scoort. Helaas kunnen de blauwen niet lang van de gelijkmaker genieten. De ploeg van Ulrich Landvreugd recht de rug en na een waarschuwingsschot van Ignacio die over het doel gaat is het binnen drie minuten wel raak. Grootfaam snelt Van der Voort voorbij en kan Ignacio inspelen, die helemaal vrij staat op de penaltystip en de 1-2 kan aantekenen. Er is dan nog een kwartier te spelen en G.V.V.V. probeert de draad weer op te pakken. Van de Voort schiet een afvallende bal van grote afstand rakelings over en Goeman ziet een vrije trap van ongeveer 20 meter net over het doel getikt worden door Zonneveld.

 

Powel wipt de bal in het doel, vier AFC'ers hebben het nakijken.

 

Joker

Niek Oosterlee besluit drie minuten voor tijd de Joker in te zetten in de vorm van Jesse van Nieuwkerk, die als pinchhitter in het veld komt voor Wilco den Hartog. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd krijgt Powel nog een enorme kans om zijn ploeg weer naast AFC te zetten. De goed ingevallen Wesley Goeman vuurt een prima voorzet af op Powel, die bij de tweede paal van dichtbij in het zijnet kopt. De supporters voelen het: dit had hem moeten zijn. In de eerste minuut van de blessuretijd is het AFC dat de wedstrijd definitief beslist. Zonneveld slingert de bal richting Yordi Teijsse, die doorkopt op Grootfaam. Deze controleert met de hand en geeft de bal met de hak mee aan de intussen doorgelopen Yordi Teijsse, die vrij binnen kan schieten. Protesten van de blauwen en overleg met de assistent-scheidsrechter mogen niet baten. Het levert Johan Jansen een gele kaart op.

 

Powel ziet zijn inzet in het zijnet gaan.

 

Het is G.V.V.V. dus weer niet gelukt thuis te winnen dit seizoen. De ploeg staat in vijf thuiswedstrijden slechts op 1 punt. Daar kan volgende week gelukkig al verandering in komen als Noordwijk op bezoek komt. Aftrap: 14.30 uur.

 

G.V.V.V. – AFC 1-3 (0-1)

 

Scoreverloop: 27. Yordi Teijsse 0-1, 71. Berry Powel 1-1, 74. Raily Ignacio 1-2, 90+1 Yordi Teijsse 1-3.

 

Gele kaart: 87. Wesley Goeman, 90+1. Johan Jansen.

 

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Laurens van der Voort, Taoufik Adnane, Joeri Potjes, Wilco den Hartog © (87. Jesse van Nieuwkerk), Berry Powel, Jeremy de Graaf (67. Robin Mulder), Soufiane Laghmouchi (67. Wesley Goeman), Danny de Leeuw, Philip Ties, Mart de Jong. 

 

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Dalian Maatsen, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek ©, Raily Ignacio (79. Djuric Ascencion), Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (67.  Melvin Grootfaam), Jonathan Richard, Nick van der Velden (71. Gevero Markiet).


Scheidsrechter: F. van den Elzen

Toeschouwers: 900

 

Tekst: GVVV.nl/Luc Scholtus

Fotografie: Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier