IJsselmeervogels maatje te groot voor G.V.V.V.

5 oktober 2019

G.V.V.V. is er zaterdag niet in geslaagd om het IJsselmeervogels lastig te maken. Op het eigen sportpark Panhuis verloor de ploeg van trainer Niek Oosterlee geheel terecht van regiogenoot IJsselmeervogels, dat een maatje te groot bleek voor de blauwhemden. 

 

Gewijzigde basis
Ten opzichte van de winst vorige week op Jong Sparta had coach Niek Oosterlee zijn formatie op drie plaatsen aangepast. Tom Oostinjen had nog teveel last van zijn heupblessure opgelopen op het Rotterdamse Kasteel en kon daarom niet aan de aftrap verschijnen. Jammer voor de verdediger annex middenvelder die voorafgaande aan het duel werd gehuldigd voor zijn 100ste wedstrijd in het blauwe tenue. Een mijlpaal die hij bereikte in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys.
Corné Davelaar, die vorige week al inviel voor Oostinjen, dankte daar nu zijn eerste basisplaats aan. Dat gold ook voor Damiano Schet die ook vanaf de aftrap mocht beginnen in plaats van Jeremy de Graaf. En doordat Laurens van der Voort deze afgelopen week vanwege zijn werk niet alle trainingen kon bezoeken kon de weer van een blessure herstelde Taoufik Adnane zijn vertrouwende linkerverdediger positie oppakken.
Wesley Goeman ontbrak geheel op het appel, maar daarvoor was een aanwijsbare reden. De inwoner van Nootdorp staat op het punt om vader te worden, en dat gaat logischerwijs voor een potje voetbal.
In die gewijzigde basisopstelling ging G.V.V.V. dus op zoek naar haar eerste thuisoverwinning in de Tweede Divisie van dit seizoen, maar dat liep uiteindelijk uit op een sof.
 


Spelers van IJsselmeervogels vieren de snelle 0-1 van El Azzouti.


Slechts een mogelijkheid

De eerste mogelijkheid om te scoren kreeg de thuisploeg na een paar minuten. Berry Powel werd op de rand van het zestienmetergebied onderuit getrokken, waardoor hij niet meer bij een voorzet kon komen. Een vrije trap op een mooie positie was hiervan het gevolg. Met Philip Ties achter het speeltuig schoot G.V.V.V. voor de eerste keer deze wedstrijd op het doel. De bal krulde mooi om de muur heen, maar met een even mooie redding hield Jaimy Schaap zijn doel schoon.
Het bleek achteraf de enig noemenswaardige kans die de thuisploeg voor de thee kreeg, want voor de rest was het de koploper die het spel dicteerde.


Snelle tegentreffers

Het was dan ook geen wonder dat het twee minuten na de vrije trap wel direct raak was voor IJsselmeervogels. Een vrije trap van Mike van de Laar leek te kunnen worden weggekopt door Joeri Potjes, maar de lange centrale verdediger raakte de bal geheel verkeerd waardoor deze, als een soort van assist, voor de voeten van El Azoutti belandde. Davelaar die ook had willen koppen en al had geroepen “voor mij” was daardoor volledig uit positie om ‘zijn man’ Ahmed el Azzouti te dekken. De razendsnelle en behendige aanvaller van De Vogels had geen enkele moeite om deze opgelegde kans te verzilveren en daarmee zijn zevende treffer van dit seizoen te produceren en, niet onbelangrijk, zijn ploeg op voorsprong te schieten (0-1).
Het deed trainer Oosterlee na afloop verzuchten:
“De zoveelste keer dat we uit een standaardsituatie een goal om de oren krijgen en daarbij krijgt die El Azzouti zoveel tijd en ruimte dat hij ruimschoots de zaterdageditie van De Telegraaf nog uit had kunnen lezen voordat hij de bal in het net prikte.”
 

Niet veel later werd IJsselmeervogels in nog riantere positie gebracht. Of Wilco den Hartog, in achtervolging op doelpuntenmaker El Azzouti in het strafschopgebied, niet de bal maar de man raakte was voor vele toeschouwers een groot vraagteken. Maar scheidsrechter Cantineau oordeelde het laatste en kon daarom niet anders doen dan de bal na negentien minuten speeltijd op de penaltystip te leggen. Voor Danny van den Meiracker was het vervolgens een koud kunstje om de voorsprong te verdubbelen: het harde schot belandde hoog in de rechterhoek en daarbij had doelman Johan Jansen geen enkele kans. 
Voor de spits van de Verdonkschot equipe, die onlangs al voor twee jaar bijtekende, was het ook al zijn zevende treffer in dit seizoen en daarvan was dit de vijfde vanaf de elfmeterstip.
 

Damiano Schet probeert zich door de rood-witte verdediging heen te spelen.


Magere afspiegeling

In het verdere verloop van het eerste bedrijf kroop de thuisploeg diverse malen door het oog van de naald. Goalie Johan Jansen was in een 1 op 1 duel aanvaller Robbert Olijfveld de baas en had het geluk aan zijn zijde toen diezelfde speler, na een prachtige steekpass van Nejmi, de paal trof en het speeltuig uit de doelmond caramboleerde. Ook de maker van het openingsdoelpunt was nog een keer dicht bij zijn tweede treffer, maar waar El Azzouti voorlangs schoot had hij die veel beter kunnen afleggen op de geheel vrijstaande Olijfveld.
Ook hielp Taoufik Adnane zijn sluitpost nog een keer door een bal van de lijn te werken en stond de goalie zelf precies op de goede plaats om de rebound daaruit te keren.
Nee, op een schot van Powel in zijnet na, kwam G.V.V.V. er totaal niet aan te pas en mocht eigenlijk uitermate blij zijn dat het na vijfenveertig minuten spelen, gezien de overmacht van de bezoekers, slechts met 0-2 achterstond.


Geen aansluitingstreffer

In eerste instantie leek G.V.V.V. in de tweede helft de angst wat van zich af te hebben gespeeld en kon het wat meer ondernemen. Mede omdat IJsselmeervogels niet meer zo dominant was en dat was gezien de voorsprong ook wel een beetje logisch. Want als de Veenendalers zouden komen zou er zeker wat meer ruimte ontstaan voor de pijlsnelle aanvallers gevoed door middenvelders die een beslissende pass in de voeten hebben. En als de 0-3 zou vallen zou het echt over en uit zijn.
Op een vrije trap van Ties na, opnieuw prima gepakt door goalie Schaap, bleven echt noemenswaardige mogelijkheden aan het begin van de tweede helft uit voor de Veenendalers. Pas na een klein uur veerde het blauwe publiek pas voor het eerst in de wedstrijd op, toen Philip Ties uit een hoekschop van dichtbij een bal op de paal kopte. Die aanval bleef doorlopen en via Damino Schet werd de mee opgekomen Joeri Potjes in scoringspositie gezet, maar deze schoot voorlangs en daarmee bleef de gewenste aansluitingstreffer uit. 
 

Jeremy de Graaf zoekt naar de ruimte voor een voorzet.
 

Genadeklap
Daarna deden aanvoerder Gillian Justiana en consorten weer van zich spreken. Mike van de Laar kopte in kansrijke positie over, en El Azoutti mikte vanaf de rand van de ‘the box’ over. Dit was voor coach Oosterlee aanleiding om dan maar in een keer alle troeven op tafel te leggen. Want na ruim een uur spelen pleegde de Alphenaar een drievoudige, min of meer aanvallende, wissel. Wilco den Hartog, Corné Davelaar en Damiano Schet werden vervangen door Laurens van der Voort, Jeremy de Graaf en Soufiane Laghmouchi.

Mocht G.V.V.V. daardoor nog een sprankje hoop hebben gehad, dan werd die helemaal de bodem ingeslagen toen tien minuten voor tijd Danny van den Meiracker zijn ploeg definitief naar de drie punten schoot en de wedstrijd daarmee in het slot gooide. Een vrije trap van Maikel de Harder werd door de aanvaller uitstekend in de verre hoek tegen de touwen geschoten, waarmee hij de eindstand op 0-3 bepaalde en tevens de genadeklap uitdeelde.
Zelfs een eretreffer was G.V.V.V. niet gegund. Van grote afstand probeerde Patrick Prosper Fini het nog wel, maar Jaimy Schaap gaf daarop geen krimp. Kansloos was de sluitpost wel toen Berry Powel een pass van achteruit doorkopte op invaller Soufiane Laghmouchi. Die bedacht zich geen moment en poeierde het speeltuig richting verre hoek, maar helaas voor hem en zijn ploeggenoten stond de paal de eretreffer in de weg.

“A walk in the park voor IJsselmeervogels”, zo betitelde Niek Oosterlee bij zijn perspraatje de wedstrijd en dat hij ‘not amused’ was over hetgeen zijn pupillen hadden gepresteerd was niet meer dan logisch. Hij miste het gif en het mes tussen te tanden bij zijn ploeg. Maar het meeste stoorde de ‘meester’ zich aan het feit dat opnieuw twee doelpunten ontstonden uit zogenaamde standaardsituaties. Hij wist het niet uit z’n hoofd, maar was wel haast zeker dat van de veertien tegentreffers tot nu toe, er minstens de helft daaruit voortvloeiden. Dit heeft ook de continue aandacht van de staf om daarop te hameren, maar het lijkt aan dovemans oren gericht. Deze fouten zullen ongetwijfeld komende week facetten op de training worden om beter beslagen ten ijs te komen in het vervolg van de competitie. 

 

Volgende week mag G.V.V.V. op bezoek bij hekkensluiter SVV Scheveningen. Aanvang van dat treffen op sportpark Houtrust is 14:30 uur. 

 

G.V.V.V. – IJsselmeervogels 0-3 (0-2)

Scoreverloop: 10. Ahmed el Azzouti 0-1, 20. Danny van den Meiracker 0-2 (pen.), 80. Danny van den Meiracker 0-3. 

 

Gele kaarten: 20. Patrick Prosper Fini, 26. Mart de Jong, 26. Corné Davelaar (G.V.V.V.)

 

Opstelling G.V.V.V.: Johan Jansen, Corné Davelaar (63. Laurens van der Voort), Taoufik Adnane, Wilco den Hartog © (63. Jeremy de Graaf), Berry Powel, Danny de Leeuw, Philip Ties, Patrick Prosper Fini, Joeri Potjes, Damiano Schet (63. Soufiane Laghmouchi), Mart de Jong.

 

Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Sanny Monteiro, Jeffrey Buitenhuis (89. Sergio Kozjak), Gillian Justiana, Achraf Nejmi (79. Eef van Riel), Mike van de Laar, Danny van den Meiracker, Ahmed el Azzouti, Robbert Olijfveld (70. Yannick Cortie), Maikel de Harder, Marciano van Leijenhorst.

 

Toeschouwers: 1.200

Scheidsrechter: de heer L.E. Cantineau

 

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn & Bas van Capelleveen.

Fotografie: GVVV.nl/Dick Gijsbertsen. Fotoalbum klik hier.

 

Samenvatting      Foto's       In de media